Almanya’da Endüstri Mühendisliği İçin En İyi Üniversiteler 2024
Almanya ve Endüstri Mühendisliği
Almanya’nın tüm dünyaca takdir edilen mühendislik başarıları ve sanayi üretimindeki lider konumu elbette üretim süreçlerindeki verimlilik ve kaliteyle doğru orantılılıdır. Endüstri mühendislikleri bu bağlamda üretimin temel mühendislik gereksinimlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle 5. sanayi devriminin konuşulduğu günümüzde bu alanda uzmanlıkların çok daha da öne çıkacağını söylemek kehanet sayılmamalıdır.
Almanya’da endüstri mühendislikleri olması gerektiği üzere disiplinler arası bir mühendislik dalı olarak konumlandırılmıştır. Endüstri mühendisleri, işletme, ekonomi, bilgisayar bilimi, yöneylem araştırması ve mühendislik disiplinlerindeki dersler ile tüm bu disiplinlerde uzman kişiler arasında köprü olma, üretim süreçlerini iyileştirme, verimliliği ve işletme karını arttırmaya odaklanırlar.
Bu eğitim, proje ve üretim yönetimi, insan kaynakları ve BT ya da pazarlama ve lojistik sektörlerinde, endüstride, hizmet sektöründe ve kamu yönetiminde ekonomik ve teknik konuların bir araya geldiği her yerde bir uzman ve yönetici olarak size kariyer fırsatları açacaktır.
Almanya’da özellikle üretim endüstrisi ülkenin tamamına dağıldığından, üniversitelerin özellikle mühendislik alanında işbirlikleri oldukça sıkıdır ve eğitim kalitesini zirveye taşımasında en önemli etkendir. O nedenle her zaman söylediğim gibi: Almanya’da kötü mühendislik okulu yoktur. Aynı şekilde kötü mühendisin de mezuniyet şansı yoktur. Bazıları efsane olmuş Teknik Üniversiteler ( RWTH, Münih, Berlin, Darmstadt, Dresden vb.. ) ile bazıları eski bazıları ise nispeten yeni olmakla birlikte kalitelerini tüm dünyada kanıtlamış okullar, ( Stuttgart, KIT, Braunschweig, Dortmund vb ) hepsi de muhteşem mühendisler yetiştiren okullardır. Doğru okulu seçmek konusunda kafanızda soru işaretleri varsa danışmanlık hizmeti için verdiğim formu doldurun lütfen.

© sawaeng wonglakorn-Pixabay
İnternette kısa bir arama ile erişebileceğiniz “Üniversite derecelendirme kuruluşlarının” sıralamaları akademik çıktıların yoğunluğuna odaklı olduklarından, sıralamalar özellikle doktora ve belki biraz da yüksek lisans eğitimleri açısından önemlidir. ( Bence daha çok doktora yapacaksanız bu listelere bakın )
Okulların, “çok araştırma yapan, akademik dergilerde bolca yazı yayınlayan ancak derslere girmeyen” elit profesörlere sahip olmasının lisans ya da yüksek lisans öğrencileri için bir faydası yoktur. Eğitimin kalitesini ölçen doğru kişiler, mezuniyet sonrası mühendisleri çalıştıran işverenlerdir.
Bu nedenle, Almanya’da büyük işverenlerin insan kaynakları yöneticileri ile yapılan anketlerin sıralamayı daha gerçekçi yansıttığını düşünüyorum. Bu istatistikler her yıl yayınlanıyor (Wirtschaftswoche).
İşte Endüstri Mühendisliğinde Alman işverenlerin en çok tercih ettiği üniversitelerin 2024 listesi :
Bu ve diğer konularda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, bana Almanya Eğitim Danışmanlığı sayfafındaki formu kullanarak ulaşın.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
İbrahim Selam,
Okulların bazıları staj isteyebilirler. Okul bazında değişir. Şartları iyi okumak gerekir. Bazı okullar Alman öğrencilerden staj isterken yabancı öğrencilerden istemezler ya da stajın kabul sonrası belirli sürede tamamlanmasını şart koşabilirler.
merhabalar.
Fachhochschule endüstri ya da informatik bölümlerine başvuru için önceden staj yapmış olmam gerekir mi?
anadolu lisesi mezunuyum
Teşekkürler