Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya’da lisans eğitimine doğru bir başlangıç

Hobinizi bir kariyere dönüştürmek ister misiniz? İşinizin anlamlı olması, geleceğe yönelik olması ve/veya iyi maaş beklentisi sizin için ne kadar önemli? Hangi meslekler size daha uygun? Tüm bu sorular kariyer danışmanlarının yanıtlarını bulmanıza yardımcı olacağı sorulardan. İnternette ulaşabileceğiniz ve kendi kendinize uygulayabileceğiniz testlerden, yüksek ücretler karşılığı alabileceğiniz özel koçluk hizmetine kadar birçok seçenek var. Bence de kariyer seçiminde motivasyonun önemi büyüktür. Danışmanlar, size kendinizi tanımanız ve aydınlanmanız için bir yol sunabilirler.

Ancak sıkıntı genellikle bu konuda geç kalınmasıdır. Öğrenciler üniversite eğitiminin başına yaklaştıkça bu konuyu oldukça ciddiye alma eğilimindedirler. Hangi bölümleri ve hangi okulları tercih edecekleri konusunda araştırma yapmaya başlarlar. Etraflarında bu konuda bir mentor bulabilirlerse ya da aileleri bu konuda desteklerse ne ala. Ancak başta belirttiğim gibi öğrenciler açısından sıkıntı genellikle motivasyonlarının yüksek olduğu konularda ön hazırlıklarının eksik olduğunu geç farketmeleridir. ( Bkz. Before too Late! yazım)

Motivasyon ne derece önemlidir?

Bir kişinin ilgi alanlarını bir meslekle eşleştirmek mantıklıdır: eğer o faaliyetten sıkılıyorsanız başarılı olmanız zordur. Ancak iİlgi alanları, farklı türde deneyimler yaşanması ve kendilerini gösterebilecekleri  bir fırsat bulunması gibi koşullar altında gelişme eğilimindedir. Bu durum bariz bazı sorular sorulmasına yol açar: “Henüz deneme şansınız olmamışken belirli bir kariyeri isteyip istemediğinizi nasıl anlarsınız?” “Hiç düşünmediğiniz ama denediğinizde yeteneğinizi keşfedebileceğiniz bir kariyer olmadığını nereden biliyorsunuz? “

Aslında aldığımız eğitim, okuduklarımız, izlediklerimiz, dinlediklerimiz ve diğer pek çok deneyimimiz sayesinde hepimiz pek çok farklı çalışma biçimi hakkında en azından ikinci elden deneyim sahibi olmuşuzdur. Bazılarına diğerlerinden daha fazla ilgi duyarız. Doğru, kendimizi olabildiğince iyi tanımıyor olabiliriz ve bize uygun olan bir şeyi kaçırabiliriz. Ya da belki de uygun olduğumuz birden fazla kariyer türü vardır. Bunlar, birçok insanın birden fazla kariyere sahip olmasına yol açan nedenlerdir.

Bu yazının amacı, size ne yapıp ne yapamayacağınızı söylemek değil, Almanya özelinde eğitim kariyerinizin başlangıcında doğru adımlar atmanıza yardımcı olmaktır. İlgi alanları zaman içerisinde değişebilir, ancak çoğu insanda kişilik ve yeteneklerde olduğu gibi ilgi alanları da oldukça sabittir. İlgi alanlarınızın nerede olduğunu belirledikten sonra amaç, bunları farklı eğitim kariyer  olanakları ile ilişkilendirmek, Almanya’daki eğitim kariyerinizin hüsranla sonuçlanmaması için başlangıçta farkındalık yaratmak olarak özetlenebilir.

Almanya’da lisans programı seçerken bunu dikkate alın!

Almanya’da bir lisans programına başvuru yapmadan önce bilmeni gereken birkaç şey var. Biliyorum bazı meslekleri popüler bulduğunuzdan ya da iş imkanlarının yüksekliği açısından tercih ediyorsunuz. Elbette ne istediğiniz ve ilgi alanlarınız önemlidir ancak yüzleşmeniz gereken gerçekler de vardır.

Almanya’da lisans eğitimi özellikle zordur

Özellikle zordur diyorum belki de özellikle zorlaştırılmıştır demeliyim. Alman üniversiteleri öğrencilerin istediği meslekte eğitim almalarını teşvik etmek üzere sınavsız öğrenci kabul ederler ( Lisans eğitiminin tamamı değilse de çoğunluğu böyledir). Bununla birlikte öğrencilerden seçtikleri eğitim dalında yeteneklerini sergilemeleri için mümkün olan en yoğun çabayı vermeleri beklenir. Ödevler ve sınavlar ile çok zorlanarak, motivasyonlarının güçlülüğünü ve yeteneklerini kanıtlamaları istenir. O nedenle okul bırakma oranları çok yüksektir. ( Bkz. Girmek mi zor? Mezun olmak mı? )

Almanya’da yüksek öğrenimde ilk yılını okuyan öğrencilerin oranları

Yukarıdaki tablo yüksek öğrenimde 2000-2018 yılları arasında toplam öğrenci sayısının ilk sınıfta olan öğrenci sayısına oranını göstermektedir. 2000 yılında toplam öğrencilerin %33’ü ilk sınıf öğrencisi iken 2019 yılına gelindiğinde bu oran %56,2 olarak ölçülmüştür. Bu ne anlama geliyor diyebilirsiniz. Tabloyu şöyle okumak gerek: örneğin Türkiye üniversitelerinde ilk sınıftaki öğrencilerin oranı %25’in altındadır. Normal şartlarda öğrenim süresi 4 yıl olan okullarda bazı öğrencilerin okullarını uzattıkları gerçeği ile birlikte ilk sınıfta olanların oranı dörtte birden düşük olması beklenir. Almanya’da verilen bu istatistik, birinci sınıfa başlayan öğrencilerin büyük çoğunluğunun bir süre sonra okulu bıraktıklarını göstermektedir. Bu oran 2019 yılı özelinde %23,1 olarak ölçülmüştür. Genelde yaklaşık dörtte bir olan bu oran, bazı bölümlerde iki katından fazla olabilmektedir. ( Bkz. Almanya’da hangi bölümler daha zor ) Almanyaya giden Türk öğrenciler açısından bakıldığında da eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerin oranı %40 civarında ölçülmüştür.

Motivasyon mu? Yetenek mi?

Motivasyonun öneminden yukarıda bahsettim. Okulunuza başlarken sahip olduğunuz motivasyon size önünüze çıkan zorluklarla ne ölçüde savaşacağınızı göstermesi açısından önemlidir. Ancak yeterli değildir. Evet sahip olduğu motivasyon ve hırs sebebi ile yeteneğinin kısıtlı olduğu alanlarda bile başarıya ulaşan çok kişi vardır. – Eminim onlardan biriside sizsiniz – Ancak birikiminizin, yeteneğinizin ve kapasitenizin sınırlarını bilmek, ona uygun mantıklı seçimler yapmak ve hatta yeteneğiniz ile motivasyonunuz ile uyumlu bir tercih hepsinden önemlidir.

Biliyorum bazı programlar ve okullar tanımları ve bilinirlikleri ile sizi cezbediyorlar. Üstüne üstlük bu okul ve programlardan kabul alabilme olanağının yüksek olması daha da iştah arttıran bir gerçek. Ancak bu okul ve programlara kolay giriliyor olması sizi yanıltmasın. Atılacağınız macera size vakit, para ve motivasyon kaybı olarak geri dönebilir bunu iyi düşünün. Almanya’da 11 bini aşkın lisans programı arasında kariyer hedeflerinize ve motivasyonunuza uyumlu ve daha da önemlisi yetenekleriniz doğrultusunda daha yüksek başarı şansınızın olduğu yüzlerce program olduğunu unutmayın. Bazıları bize çok uzak gibi gelse de çok ilginç ve yenilikçi, değişik disiplinler arası uyum sağlayan pek çok program bulabilirsiniz.

Doğru Lisans Programını Nasıl Seçmeliyim?

Almanya yüksek öğrenimi için doğru programın seçimi birkaç kritere bağlıdır. Aşağıdaki sorulara yanıt vermeye çalışın:

  • Motivasyonunuz: Eğitim almak istediğiniz mesleği ne derece tanıyorsunuz? Hobi olarak sevdiğiniz bir aktivitede, profesyonel olarak çalışmanın eskisi kadar heyecanlı ve eğlenceli olmayacağının farkında mısınız? Yüksek maaşlar ya da yaygın iş olanakları mı sizi cezbediyor? Eğitim aldığınız konuda önünüze çıkacak zorlukları düşündünüz mü? Seçeceğiniz programın YÖK denkliği hakkında bilginiz var mı?
  • Yeteneğiniz: Eğitim almayı düşündüğünüz konularda yeterli beceriniz olduğunu düşünüyor musunuz? Lise düzeyinde başarı olduğunuz derslerin Almanya’da üniversite seviyesindeki dersler için bir kriter olamayacağının farkında mısınız? Bazı okul ve programlarda oldukça yüksek IQ seviyesinde rakipleriniz olacağını ve onlarla rekabet etmek için çok çalışmanız gerekeceğini hesaba kattınız mı? Belirli programlar için belirli zihinsel becerilerin gerekli olduğunu biliyor musunuz?
  • Bilgi Birikimi: Almanya’da lisans eğitimine başladığınızda sizin program için hazır olduğunuz varsayılacaktır. 1. günden itibaren çokta hazır olmadığınızı anlayacaksınız bunu değerlendirdiniz mi? Almanca bilginiz çok iyi değilse eğitmenlerin söylediklerinin pek çoğunu anlamayacağınızı biliyor musunuz? Alman üniversitelerinde pek çok programda Alman öğrenciler için ön staj zorunluluğu olduğunu, yabancı öğrencilerden bu istenmese bile bunun neden zorunlu tutulduğu hakkında bir fikriniz var mı?
  • Rekabet Avantajı: Alman üniversitelerinde, sınav notlandırmada çan eğrisi sistemi kullanıldığından rekabetin çok yoğun olduğunu ve bazı popüler okullarda bunun çok çetin yaşanabildiğini dikkate aldınız mı? Özellikle sınavsız öğrenci kabul eden programlarda ilk iki yılda başarısız olup okul bırakma oranlarının diğer bölümlerin iki katı olduğunu duydunuz mu? Yeteneğiniz ve bilgi birikiminiz doğrultusunda seçeceğiniz okula göre kendinize rekabet avantajı yaratabileceğinizi düşündünüz mü?
  • Yaşam Masrafları: Almanya’da öğrenciler açısından en büyük masraf barınma giderleridir. Eğitim alacağınız şehri seçerken, öğrenci birlikleri tarafından işletilen yurtların aylık kiraları makul olsada özellikle yoğun öğrenci nüfusu bulunan şehirlerde kapasitenin oldukça sınırlı olduğunu göz önüne aldınız mı? Büyük şehirlerde kiraların oldukça yüksek olduğunu biliyor musunuz? Eğitim alırken çalışma hakkınız olsa da bu durumda büyük olasılıkla derslerdeki başarınızdan ödün vermek zorunda kalacağınızı düşündünüz mü?
Almanya’daki lisans programlarının çeşitliliği kafanızı karıştırabilir. Önemli olan size uygun programı bulabilmektir.

Yukarıdaki sorular ile olumsuz mesajlar verdiğimi düşünebilirsiniz. Amacım kimseyi hayallerinden uzaklaştırmak değil. Aksine sizi zorlu bir yola hazırlamak. Öncelikli olarak kendinizi tanımanız önemlidir. Neyi yapıp neyi yapamayacağınızı siz daha iyi değerlendirirsiniz. Ancak Alman üniversitelerinde başarılı bir eğitim hayatı için değerlendirmelerde objektif davranmak, bilimsel yöntemler kullanmak ve buna göre seçimler yapmak hayati önemdedir. Şahit olduğum onlarca örnekte olduğu gibi sonradan hüsrana uğramamak için planlamayı baştan yapmak en iyisidir. Hatta ve hatta bu planlamayı lise yıllarınızın başında yapmak en mantıklısıdır.

Almanya’da doğru okulu ve programı seçmek konusunda bir danışmanlık almak isterseniz bana aşağıdaki form ile ulaşın. Size birikim ve zihinsel kapasitenizi belirlemek amacı ile katılacağınız bir kaç test sunacağım. Sonrasında sizi doğru okula yönlendirmek amacı ile hazırlanmış bir rapor sunma imkanım olabilir.

mentor

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir