Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya’da Hangi Bölümler Daha Zor?


Kolay Üniversite Mi?

Prensip olarak, kolay bir üniversite diploması olmaz. Almanya’da ise daha da zor olabilir. Tanımadığınız bir ülke ve ana diliniz olmayan herhangi bir dilde eğitim almak bunu daha da zor yapacak. Başlangıçta söyleyeyim Almanya’da lisans programları yüksek lisans programlarına oranla çok daha zor. Herhangi bir lisans programına kabul almak zaten büyük bir çaba gerektirirken ( programa göre değişse de ), programı başarı ile tamamlamak ek bir zorlukla beraber geliyor. Günümüzde bu oranlar birkaç puan azalsa da Almanya’ya lisans programlarına giden Türk öğrencilerin %58’i okulunu yarıda bırakıp geri dönüyor ( 2012 yılı istatistiklerine göre ). Yüksek lisans programlarında bu oran çok daha düşük ( %11 ).

Bununla birlikte, bazı programla özellikle zor olduğu için ayrıca bir üne sahiptir. Bu konudaki değerlendirmeler genellikle subjektif olsa da okulu yarıda bırakma oranlarına bakılarak diğerleri arasında gözle görülür şekilde öne çıkan bazı programlar filtrelenebilir. Bu programların sıralamalarını bir çok web sitesinde farklı olarak görebilirsiniz ancak genellikle listedeki programlar değişmezler. Genel olarak şunu söyleyebilirim: Almanya’da bekleneceği üzere “Teknik Bölümler” çok daha zordur. Peki Almanya’da öne çıkan en zor lisans programları nelerdir ve bu çabaya değer mi?

Almanya’da en zor 6 lisans programı

Elbette seçeceğiniz lisans programı, profesyonel geleceğinizin temelini oluşturacak. Program seçiminde sadece ilgi ve olası kazanç potansiyeli değil, aynı zamanda istenen programın zorluk derecesi ve süresi de önemli olmalıdır. Bazı programlar zorluktan ziyade daha uzun sürelidir, bazılarını ise olağan süresinde bitirmek oldukça zordur. Bu durum hem yaşam ve barınma masraflarını arttırırken hem de iş hayatına atılmanızı geciktirecektir. Sonuç, yüksek okul bırakma oranları olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, karar vermeden önce size uygun bir program olmasına ek olarak uzun süre çalışma gereklilikleri ve okuduğunuz süre için barınma ve yaşam maliyetlerinizi nasıl karşılayacağınızı da dikkate alın derim.

Aşağıda lisans mezunlarının ortalama başlangıç maaşlarını gösteren bir grafik paylaşıyorum. Genellikle yüksek maaş beklentisi olan bölümlerin öğrenciler arasında popüler ve bir o kadar da zorlayıcı olduğunu aklınızın bir köşesine koyun.

Almanyada yeni mezunların başlangıç maaşları mesleklerin popülaritesini belirliyor
Almaya’da üniversite mezunlarının ortalama başlangıç maaşları 2021
Kaynak:https://de.statista.com/statistik/daten/studie/183075/umfrage/einstiegsgehaelter-fuer-hochschulabolventen- nach-studienrichtung/

Almanya’da Tıp :

Almanya’da tıp okumanın zorluğuna bakınca, bir tıp programından kabul almak neredeyse çocuk oyuncağı kalıyor. Tıp okumak her ülkede olduğu gibi Almanya’da da zordur ve ancak yüksek derecede disiplinle başarılabilir. Öğrenciler başarılı olmak için yeterli zaman ve hırsa ek olarak, sağlam bir finansal kaynağa sahip olmalıdır. Yapmaları gerekli pek çok zorunlu staj sırasında herhangi bir ücret almazlar ve yarı zamanlı bir iş için zamanları olmadığından burslar, sübvansiyonlar ya da aile desteği olmadan okumak zor olacaktır. Eğitim alacağınız okulun uyguladığı programa bağlı olarak ( Model ya da Regelstuiengang ) 1 ya da 2 devlet sınavına girmeniz gerekeceğini de ayrıca söylemek istiyorum. ( Model kurs ve farkları için buraya bakabilirsiniz )

İş yükü çok büyük : Baştan hırslı ve disiplinli değilseniz, bu konuda ilerleme kaydedemez ve başarısız olursunuz. Tıp bölümleri anatomi, biyokimya, fizik ve ilaç bilimleri gibi çok çeşitli öğrenme alanları ile öne çıkıyor . Bu nedenle, tek bir çalışma alanına odaklanmak yerine, aynı anda birkaç konu alanında uzmanlaşmanız gerekiyor. Ayrıca tıbbi çalışmalarda zaman alıcı pratik dönemler beklemelisiniz ( zorunlu stajlar hariç, eğitiminizin son yılını hastanede geçiriyorsunuz ). Ayrıca eğitiminizin sonunda bir doktora tezi yazmanız bekleniyor. Eğitimini tamamladıktan sonra, sadece doktora tezlerini bekleyen pek çok kişi biliyorum. “Almanya’da tıp okumak zor mu?” konulu yazımı okumanızı öneririm.

Almanya’da Hukuk :

Hukuk, özellikle yüksek konu öğrenim hacmi nedeniyle dünyanın en zor bölümlerinden biri ( hatta bazılarına göre açık ara en zoru ). Öğrencilerin “uzman görüşü tarzını” tutarlı bir şekilde uygulaması, emsalleri ve yargıları içselleştirmeleri , hukuk kavramlarının yorumsuz ezberlemeleri ve konuya özgü terminolojiyi iyi bilmeleri konularındaki beklentiler bu durumu destekleyen zorluklar. Örneğin sınavlarda olduğu kadar dönem ödevlerinde ve tezlerde yazacağınız raporlarda ezberlenen terimleri ve teorileri ilgili vakaya uygulamanız gerekir. Sınavlardaki başarısızlık oranları da buna paralel olarak oldukça yüksek oluyormuş. Almanya’da hukuk diploması için girmeniz gereken eyalet sınavları için toplam 19 adet beş saatlik sınavı tamamlamanız gerekmesi de cabası.

Almanyada üniversite giriş sınavı olmadığından okul bırakma oranları oldukça yüksektir.
Bölümlere göre okul bırakma oranları (2016 yılı mezuniyetine göre)

Almanya’da Makine ve Elektrik Mühendisliği :

Almanya bir mühendislik ülkesi olarak bilinir ve Almanya’da eğitim görmüş mühendisler tüm dünyada el üstünde tutulurlar. Elektrik ve Makine mühendislikleri bu olayın zirvesi. Almanya’da başarı ile bu mühendislikleri bitirirseniz sizi mükemmel bir kariyer ve yüksek kazançlar beklediğinden emin olabilirsiniz. Amma abarttın diyenler olabilir ancak gerçek böyle. Bunun bir nedeni var elbette: Almanya’da özellikle bu iki mühendislik bölümü yüksek eğitim kaliteleri ve buna bağlı yüksek başarısızlık oranlarıyla tanınır ve öğrencilerin %40’ından fazlası eğitimlerini yarıda bırakırlar. Öğrenciler için zorluğun çoğu, ilk yarıyıllarda öğretilen ve test edilen teorik temellerdir. Çok yoğun matematiğe ek olarak, fizik, kimya, elektrik ve termodinamik gibi doğa bilimlerinden birçok konu da ders programlarında yer alıyor ve birçok öğrenci, özellikle ilk yarıyıllarda konu çokluğundan bunalıyorlar. Lisede matematik konusunda çok başarılı öğrencilerin bile ilk yarıyıllarda konuları anlamakta zorlandıklarını biliyorum.

Almanya’da Temel Bilimler Matematik, Fizik, Kimya :

Matematik, Fizik ve Kimya  en zor bölümlerin başında geliyor . Bu programlarda başarısızlık oranı ve okul bırakma oranı çok yüksek. Özellikle Matematik ve Fizik programları konuları çok zorludur ve buna ayak uydurabilmek için analitik ve soyut düşünme yeteneği gereklidir. Eğer bu yeteneğe sahip değilseniz, çok fazla çalışma ile bile başarılı olma şansınız pek yoktur. Bu bölümlerde verilen dersler genellikle yoğun teorik ve ayrıca yoğun matematik içerir ( örneğin diferansiyel ve vektör hesaplamaları ) içerir. Çoğu üniversitenin temel bilimler bölümlerinde kabul kısıtı ( NC ) yok. Bunun nedeni, çoğu öğrencinin bu konuları seçmeye cesaret edememesi. En büyük engel lisede aldığınız temel bilimler içerikleri. İlk dönem dersleri ile iyi geçinmeniz ve en başından itibaren dersleri anlamanız çok önemli. Aksi takdirde , daha sonra yüksek düzeyde soyutlama içeren derslerde başarılı olma şansınız olmayacaktır . Eğer idealiniz bu bölümlerden birini okumaksa çok sıkı çalışmalı ve dayanıklı olmalısınız, çünkü dersler ilerleyen dönemlerde daha da zorlaşacak. Maalesef bu konuda hayal kırıklığı yaşayan ve bölümünü değiştirmek zorunda kalan pek çok Türk öğrenci biliyorum.

Bazı bölümlerin sınavlarının ekstra zor olduğu bilinen bir gerçek
Almanya genelinde 1000 final sınavında başarısız olanların oranı (2014 yılı )

Almanya’da Eczacılık :

Almanya’da Eczacılık da neredeyse Tıp kadar zor ( Bazılarına göre daha da zor ). Doktor arkadaşlarım bile farmakolojinin çalışılması en zor derslerden biri olduğunu kabul ediyorlar. Bu tür bölümlerde iş yükü özellikle yüksek ve daha önce Almanya’da “Pharmazeutisch-technischer Assistent”, Türkiye’de 2 yıllık “Eczane Hizmetleri” gibi ön eğitim almış olanlar bile, çok fazla zorlanıyor ve hatta başarısız oluyorlarmış. Almanya’da Eczacılık eğitiminde uzun bir pratik aşama olduğundan dolayı standart eğitim süresi içerisinde mezuniyet oldukça nadir görülüyor. Ayrıca öğrenciler zamanlarının büyük bir kısmını laboratuvarlarda geçirirler. Eczacılıkta sadece disiplin ve azim değil, aynı zamanda laboratuvar çalışmaları için sabır ve beceriye de ihtiyacınız var. Ayrıca, programın temelini oluşturan biyoloji, fizik ve kimya gibi doğa bilimleri konularına da hevesli olmalısınız. Tüm bunlara rağmen, tıpta olduğu gibi, Eczacılıkta da okulu bırakma oranı düşüktür: sadece eğitim sürenizin muhtemelen planlanandan uzun olacağını göz önüne alın.

Almanya’da İnformatik :

Almanya’da informatik diploması, neredeyse güvenli ve iyi ücretli bir işin garantisidir. Bilgisayar uzmanlığı sadece Almanya’da değil tüm dünyada aranan ve maaşları ortalamanın üzerinde olan bir meslek. Bununla birlikte, Almanya’da bilgisayar bilimi okumak için öğrencilerden pek çok konuda başarılı olmaları beklenir. Temel ve ileri matematik becerilerinin yanı sıra, pratik dersler ve alıştırmalarda da becerilerini kanıtlamak zorundadırlar. Programlama ile ilgili ödevler genellikle zaman alıcıdır, bu nedenle tam zamanlı bir işte çalışmak pek mümkün olmaz. Informatik bölümleri genellikle kabul kısıtı olmayan bölümler olduklarından başlangıçtaki öğrenci sayıları oldukça fazladır. Okullar en iyi öğrencileri seçebilmek için Matematik ya da istatistik ya da teorik bilgisayar bilimi gibi yüksek oranda matematiğe sahip dersleri bir seçim aracı olarak kullanma eğiliminde oluyorlar. Bunun sonucu olarak yüksek okul bırakma oranları görülüyor. Yani Almanya’da informatik bölümlerinde başarılı olmanız genel olarak hangi programlama dillerinde ne kadar başarılı olduğunuza değil ne kadar “Matematik” bildiğinize bağlı.Almanya’da informatik okumak” konulu yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Sorularınız olursa bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın.

20 thoughts on “Almanya’da Hangi Bölümler Daha Zor?

  1. merhaba ben sena kartal
    sıralamam 106 k almanya da endüstriyel tasarım okumak istiyorum çizim ile ilgileniyorum almanca seviyemi b1e yükselteceğim sizce tercihim bumu olmalı ve hangi eyalet/şehri önerirsiniz Türkiye’den gidenler için
    teşekkürler

    1. Sena selam,

      Endüstriel tasarım ve benzer yetenek isteyen bölümlerin başvurularında değişik kurallar olabilir. Yetenek sınavı, portfolyo çalışması vb.. Almanya’nın doğusu dışında hemen her yer olabillir.

  2. Merhabalar Recep Bey, tecrübelerinize dayanarak bana rahatsızlık veren bir konu hakkında size danışmak istiyorum. İstanbul Teknik Üniversitesinde İnşaat Mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda Almanca öğrenmekte olan bir çifte vatandaşım, Alman pasaportu sahibiyim. Hedefim bir an önce Almanya’ya göç etmek fakat özellikle yurt dışından gelen öğrencilerin lisans programlarını bırakma oranlarını gördükçe çekiniyorum. Çünkü çevremde de üniversiteyi Almanya’da bitiremeyip geri dönen tanıdıklarım oldu. Sizce bölümümü burada bitirmeyi bekleyip İngilizce yüksek lisans için mi başvurmam daha mantıklı olur? Benim profilimde bir öğrenci ders konusunda ne kadar zorlanır? Ve öneride bulunacak olsanız inşaat mühendisliğinden erken bir yatay geçiş başvurusu için hangi bölümlerin zorluk derecesi daha düşük olur?

    1. Berker Selam,
      Almanyada mühendislik programlarının zorlu olduğu bir gerçek. Ancak bu derslerin zorluğundan daha çok Almanca hakimiyetin eksikliğinden kaynaklanıyor. Yoksa dersler sıkı bir çalışma ile üstesinden gelinemeyecek birşey değil. Ancak alışık olmadığınız kadar zorlanacağınızı söyleyebilirim. Gidip geri dönenlerin pek çoğu yeterli akademik birikime sahip olmadıkları ve Almanca konusunda kendilerini geliştiremediklerinden dönmek zorunda kalıyorlar. Eğer Almanca konusunda kendini yeterli hissetmiyorsan lisansı burada tamamlayıp master için gitmeni tavsiye edebilirim.

  3. Merhabalar hocam.Geçen sene say 418 puan alarak elektrik elektronik mühendisliğine ingilizce olarak yerleştim.Aklımda IELTS sınavından yeterli bir skor alıp Almanya da aynı bölüme tekrar ingilizce olarak yatay geçiş yapma fikri var. Dediğiniz gibi Almanya da mühendislik okumak zor olabilir çünkü Türkiye de bile zor. Benim sormak istediğim şey şu Almanya da muhendisligi ingilizce okumak için her hangi bir almanca seviyesi istiyorlar mı? Yoksa sadece ingilizce yeterli olur mu. Ingilizce seviyemi kanıtladığım takdirde vize alabilir miyim?

    1. Beyza selam, Almanya’da İngilizce mühendislik için bazı okullar başlangıçta A1 ya da A2 Almanca isterler. Bazı okullarda sıfır Almanca ile kabul alma imkanın da var. Bu okullarda ya ilk iki sömestre ya da okul sonuna kadar belirli düzeyde Almanca bilgini kanıtlaman ( B1 ya da B2 ) istenecektir. İngilizce mühendislikler genellikle kış sömestresinde program açarlar yani önümüzdeki sene için başvuru yapabilirsin.

  4. Merhaba hocam benim almancam var 12.sınıfım ve eşit ağırlıktan girip ekonomi gibi bölümlere girmeyi düşünüyorum. Puan olarak ortalama 350 puan almamı söyledi bazı danışmanlar sizin bu konudaki fikirleriniz nelerdir ?

      1. Hocam mesela felsefe gibi bölümler NC frei oluyor genelde, benim 6 7 defa almanyaya her seferinde en az gitmişliğim var ve almancam da var bunlar ne gibi katkılar sağlar. Bir de türkiyede eşit ağırlık bölümlerinden girip kabul almak mı sayısal bölümlerden girip kabul almak mantıklı & Kolaydır ?

  5. Merhaba Recep hocam, ben bu yıl 257kye girdim bilgisayar mühendisliği okumak istiyordum lakin network yapabileceğim şehirler gelmiyordu maalesef. Çevremdeki insanlar matematik bölümü tercih edip yazılıma, bilgisayar mühendisliğine yönelebileceğimden bahsetti. Ben de matematiği sevdiğim için ve aram iyi olduğu için matematik bölümünü tercih ettim. Bu süreçte Almanyada okumaya karar verdim. Almanyada matematik ve bilişim gibi bölümler de varmış. Sizce matematikten ilerlemek mi daha iyi olur bu süreçte yoksa matematik ve bilişim tarzı bölümlerden mi?

    1. Esra Selam,
      Almanya’da matematik ya da informatik okuman mümkün. Almanya informatik bölümleri Matematik tabanlı bölümlerdir. Mühendislik olarak geçmezler. Temel bilimler diğerlerine göre daha zor olabilir onu söyleyebilirim. Ancak informatik okumakla ilgileniyorsan okula gitmeden bir programlama dili öğrenmen başarılı bir eğitim için önereceğim bir kriter.

  6. Merhabalar Recep bey.. Bilgi ve tecrübelerinize kesinlikle katılıyorum. Oğlum 2 yıldır Almanya da elektroteknik mühendisliği okuyor ve sadece 1 sınavdan geçebildi. Bir yandan aileden uzakta yaşam bir yandan adaptasyon e bir de benimki gibi çok çalışkan değilseniz işler sarpa sarıyor. Ekonomik anlamda da artık beni çok zorluyor.. Ben size yukarıda yazdıklarınızın tam tersini sormak istiyorum aslında. Elektronikten zaten bu gidişle mezun olamayacak. En azından yüksek matematik ve fizik olmayan nispeten daha kolay bölümler hangileridir. Ve bunlara geçmek zor mudur?

    1. Şenay Hanım Selamlar,

      Almanya için şunu söylemem mümkündür. NC frei programlar bitirmesi en zor bölümlerdir. Kolay okul maalesef yok. Ancak Sosyal bölümlerin bir nebze daha kolay olduğu söylenebilir.

  7. Recep bey iyi günler. Lise sonuçlarına göre oğlum 191. sıralamaya girdi sayısal puana göre mühendislik istiyor bunun içerisinde de endüstri mühendisliği tercihi fakat sizin yazınızı okuduktan sonra acaba makinaya ya da elektriğe yönlendirilmesi daha mantıklı olur diye düşündüm. Bu konuda cevap yazarsanız özellikle şu tercih günlerinde çok sevinirim iyi çalışmalar.

    1. Zerrin Hanım Selamlar,

      Yazımda bahsettiğiniz bölümlerin çok zor olduğunu belirtmiştim. Hatta okul terk oranları en yüksek bölümlerdir. Bu arada Almanya’da endüstri mühendisliği de bu mühendisliklere çok yakındır ve makine ya da elektrik üzerine uzmanlaşırlar.

  8. Recep Hocam öncelikle merhaba ben bu sene yks’den 21k gibi bir siralama yaptim ve simdi Almanya’da mühendislik okumak istiyorum. İlkokulu Almanya’da okusam da Almancayi biraz unuttum ama en kötü bir yilda toparlayabilecegime inaniyorum.Benim aklima takilan seyler ise acaba bu siralama iyi bir üniversite için yeter mi bir de CV doldurmak için yapabilecegimiz en iyi etkinlikler sizce nelerdir?Lisede projelere en aktif katilan ögrencilerden biri degildim ve bu da beni biraz endiselendiriyor

    1. Talha Selam,

      Sıralaman iyi ve kabul için yeterli olacaktır. Ancak popüler okulların pek çoğu şartlı kabul vermezler. Almanca işini halletmeden bu okullara başvuramazsın.

  9. Öncelikle bilgilendirmeleriniz için teşekkür ediyorum. Oğlumun YKS sıralaması yüzbin, Makine Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerini istiyor. Malumunuz Türkiye’de bu sıralama ile yerleşeceği üniversiteler mevcut. Oğlum Türkiye de bu bölümlerden birisine kayıt yaptırıp Almanya ya geçiş yapıp orada okumak istiyor. Fakat sizin yazınızı okuduktan sonra biraz karamsar oldum acaba okuyabilir mi diye. Almanya’da yakın akrabalarımız olduğu için tercih ettik.
    Bu konuda bir öneriniz olurmu. Teşekkürler

    1. Ertunç Bey Selamlar,
      Almanya’da okumanın zor olduğu konusunu abartmadığımı bilin lütfen. Ancak tüm handikaplara rağmen Almanya bir mühendisin yetişebileceği en iyi ülkedir. Bu nedenle Alman mühendislik mezunlarına tüm dünyada saygı duyulur. Gidip dönen çok kişi bilsem de başarılı olan pek çok öğrenci de tanıyorum. Oğlunuzun motivasyonu ve kararlılığı önem kazanacaktır. En doğru kararı kendi vermeli bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir