Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

TestAS Sınavına Hazırlık

TestAs sınavına hazırlık için çok fazla kaynak bulamayacağınızı farketmiş olmalısınız. Henüz farketmediyseniz bile araştırma yaptığınızda böyle olduğunu göreceksiniz. Sınavın genel yapısına ilişkin bilgileri ” TestAS Nedir? Ne işe Yarar? ” yazımda kaleme almıştım.

TestAS Hazırlık Kaynakları

İnternette araştırma yaptığınızda hemen karşınıza çıkacak olan bazı kitaplar göreceksiniz. Amazon üzerinden satışa sunulan bu hazırlık kitapları, uzun yıllardır bu sınava hazırlanmaya çalışan öğrencilerin edindikleri, hızlıca ulaşılabilecek yegane kaynak olarak ortaya çıkıyor. Kitapların kopyalarının sosyal iletişim platformlarına ve fotokopi merkezlerinde illegal olarak paylaşılmasından ötürü yayıncı her yıl yeni bir kopya çıkararak ürününü ticari olarak korumaya çalışıyor. Yıllar içerisinde içeriğinin güncellediği söylense de ben eski baskılarla herhangi bir değişiklik göremedim. Ancak başlangıç noktası olması açısından önerilebilir. Takdir edersiniz ki link ya da adres veremiyorum ancak biraz araştırma ile geçmiş yıllarda bu kitapları edinmiş birilerine ya da internet sitelerine ulaşabilirisiniz.

Kitapların içerikleri hakkında da çok iyi yorumlarda bulunamayacağım maalesef. Geçmiş dönem katılımcılarının ( ki bunlardan biri oğlum: TestAs’ı 3 kez aldı ) yorumlarına bakarak içeriğin sınav içeriğine göre daha kolay hazırlandığını söyleyebilirim. Elbette, sınavda karşılaşacağınız soru tiplerini görmek ve deneyim kazanmak için yararlanabileceğiniz kaynaklar. Ancak kitaplardaki sorulara bakarak sınavın kolay olduğunu düşünmeyin.

Bu konuda uzmanlaşmış ve hazırlık kursu veren çeşitli kurumların web sitelerine ulaşmanız mümkün ancak pek çok ülkede bu konuda eğitim verebilecek bir kurum maalesef yok. Araştırma yaparken özel ders veren bazı eğitimcilerin , TestAS sınavına hazırlık kursu verdiklerini iddia ettiklerine şahit olabilirsiniz. Ancak tavsiyem, “soru bankalarını görmeden karar vermeyin” olacaktır. Çünkü hemen hepsi sizin de internetten satın alabileceğiniz yukarıda bahsettiğim kitaplar üzerinden eğitim vermeye çalışacak.

Ben de oğlumun Almanya’da Tıp eğitimi yolculuğu sırasında benzer süreçler yaşadığımdan bu konuda rahat konuşabiliyorum. Süreç içerisinde edindiğimiz bilgiler ve birden fazla sınav deneyimi sonrası oğluma kendim koçluk yapmaya karar vermiştim. Bu sürede çok fazla araştırma yaptım ve tüm dünyadaki farklı ülke ve kurumların pek çok sınav ve soru türlerini inceledim. Son sınavında birlikte yaptığımız hazırlık çalışmaları sonucunda istediği puanlara ulaştı ve hedefi doğrultusunda pek çok okuldan kabul alma şansı bulabildi. Sonrasında da bu sürede birlikte çalışmak için oluşturduğum soru bankasını bir kitap haline getirmek için çalışmalara başlamıştım. İlk kısmını Amazon üzerinden yayınladım oradan edinebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda soru havuzunu adım adım kullanıma açmayı umuyorum.

TestAs Sınavında Hangi Bölümler Daha Zor?

Sınav ile ilgili araştırma yaptıysanız, sınavın “Çekirdek Test” ve “Modül Testi” kısımlarından oluştuğunu biliyor olmalısınız. Çekirdek test daha çok psikometrik işe alım testlerine benzer bir yapıda hazırlanmıştır. Yani hızlı düşünme, analiz ve görsel zeka becerilerini ölçmektedir. Bu test 4 bölümden oluşur ve bir bölüm dışında ortalama zeka seviyesindeki kişilerin rahatlıkla ortalama puan alabilecekleri bir yapıdadır.

Çekirdek Test içerisinde en zor bölümün ” Şekil örüntüleri” olduğu tüm katılımcıların ortak geri bildirimi olmaktadır. Sınavda en düşük puanlar bu bölümden alınmaktadır. Süre kısıtı nedeni ile katılımcıların çok büyük bir kısmı soruların tamamını okuyacak vakit bulamadıklarını beyan ediyorlar. Hazırlık çalışmalarında en fazla çaba bu bölüm için harcanmalıdır.

Çekirdek Test için bir diğer zor bölüm de “Nicel Problemler” olmaktadır. Sınava girdiğiniz dile ( İngilizce ya da Almanca ) çok hakim değilseniz, ve temel matematik becerileriniz iyi değilse yine süre kısıtı nedeni ile tüm soruları yanıtlamak sıkıntılı olabilir.

Modül Testi Kısımında Tıp ya da Diş Hekimliği gibi hedefiniz varsa “Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Doğa Bilimleri Testini” almanız gerekecektir. Bu testte “Akış Diyagramları” bölümü öğrencilerin en zorlandıkları ve düşük puan aldıkları bölüm olarak ortaya çıkıyor. Lise müfredatlarında yer almayan ve temel mantık kavrandıktan sonra çözülmesi zor olmayan sorulardan oluşan bu test Türk öğrenciler açısından da en zorlanılan kısım.


Mühendislik testi için ” Katı cisim Görselleştirme ” testi çoğu ülkenin lise müfredatında yeterli işlenmediği için yine en çok zorlanılan test olarak ortaya çıkıyor.

Beşeri Bilimler, Kültürel Çalışmalar ve Sosyal Bilimler Testi ise daha yoğun olarak dil becerilerine yoğunlaşmıştır ve dil becerileri iyi olan adaylar kolaylıkla yüksek puanlar alabilir.

Ekonomi Modül Testi , temel olarak grafikleri anlamak üzerine oluşturulmuş bir test ve ” Akış Diyagramları” testinde oluşur. “Akış Diyagramları” testi “Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Doğa Bilimleri Testininde” olduğu gibi en çok zorlanılan bölümdür.



TestAs’a Nasıl Hazırlanmalı?

Çekirdek Test

Nicel Problemler : Çekirdek testin ilk kısmı için, aritmetikte daha fazla problem çözmenizi tavsiye ederim – yüzdeler, oranlar (doğru ve ters), denklemler, permütasyon, kombinasyon ve geometri. Burada sizin matematik bilginiz yön gösterici olacak ancak soruların uğraştırıcı ve zaman alıcı olacağını bilin. Süre fazla görünse de tamamını yetiştirmeniz çok mümkün olmayacaktır. Üniversite hazırlık problemleri sizin için yol gösterici olabilir.

Kelime İlişkileri : Bolca pratik ile kolaylıkla geçebileceğiniz bir bölüm olacaktır. Dil konusunda sıkıntınız olmaması şartı ile kelimeler arasındaki ilişkiler çok kompleks yapıda olmayıp rahatlıkla yanıtlanabilir. Bolca pratik yapmalısınız. Bu amaçla hazırlanmış pek çok Psikometrik test örnekleri internette kolaylıkla bulunabilir. Bu bölümle ilgili ipuçları için tıklayın.

Şekil Örüntüleri : İnternette araştıracağınız IQ testleri içerisinde örnekler bulabilirsiniz. Temel kuralları öğrendikten sonra önünüze gelen şekil örüntülerine kuralları uygulayarak çözme denemeleri yapmalısınız. Burada temel önerim “mümkün olduğu kadar fazla pratik yapmanız” şeklinde olacaktır. Sınavda adayların en zorlandıkları bölüm olması nedeni ile bu bölümden yapacağınız bir fazla doğru yanıt bile sizi pek çok adayın önüne geçirecektir. Bu bölümle ilgili ipuçları için tıklayın.

Sayı Örüntüleri : Bu bölümdeki sorular için yine çok sayıda örnek soru çözmek, size olası örüntü kuralları konusunda daha hızlı tepki vermenizi sağlayacağından önemlidir. “Bolca pratik yapmak” bu tür testler için en temel hazırlık yöntemidir.

Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Doğa Bilimleri

Bilimsel İlişkileri Analiz Etmek : Sınavın bu bölümüne hazırlık için çok detaylı bilgi ve çözüm tekniklerine ihtiyacınız yok. Temel bilgiler yeterlidir. Daha çok bilimsel verilerin analizi üzerine yoğunlaşın. Çoğunlukla bilimsel grafik ve tabloların anlaşılması ve grafiklerin analizi içeren sorular ile karşılaşacaksınız. Bu yüzden tavsiyem öncelikle bilimsel grafiklerin nasıl analiz edileceğini öğrenin ve sonrasında bilimsel teoriyi öğrenin ( zaten üniversite eğitiminizde ihtiyacınız olacak ). Daha detaylı bilgi ve örnekler için tıklayın.


Akış Şemaları : Eğer bilgisayar programlama konusunda tecrübeniz ya da ilginiz varsa daha rahatlıkla çözebileceğiniz sorular olsa da daha önce hiç bu konu ile ilgilenmediyseniz bile bolca soru çözerek konuyu öğrenebilirsiniz. Bu konuda bilgisayar programlamaya giriş ve algoritmalar konulu kitapları okumanızı tavsiye edebilirim. Sınav sorularına benzer örnek sorular bulmanız çok mümkün değil. Yukarıda bahsi geçen kitaptaki örnekler bir nebze işinizi görebilir. Daha detaylı bilgi ve örnekler için tıklayın.

Mühendislik

Benim araştırmalarımın odağı Tıp fakülteleri olsa da Türk öğrenciler açısından ikinci derece de önemli modül testi olduğundan fikir vereyim:

Aslında tüm bölümleri test temel ve ileri fizik üzerine odaklanmış diyebilirim. Temel fizik kavramlarını bilmek ve iyi bir fizik öğrencisi olmak gerekiyor. Lise fizik müfredatına hakimseniz bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. Benim özel ilgi alanım fizik olduğundan bu test de ilgimi çekmiş ve soruları incelemiştim. Lise fizik derslerine ilginiz burada başarınızı etkileyecek en önemli etkenlerden biri. Fizik problemlerine yaklaşımınız formül ezberlemek ve uygulamaktan ibaretse sınavda başarılı olmayı hayal etmeyin derim. Fizik biliminin mantığını çözmek ve ilişkileri iyi kavramak gerekiyor. Bu konuda eksik olduğunuzu düşünüyorsanız en temelden başlayın.

Mühendislik testinde size yabancı gelecek konu ” Katı Cisimlerin Görselleştirilmesi ” olacak. Alman lise müfredatında seçmeli ders olarak verilen “Uzay Geometri” bizde maalesef yok. Bu nedenle konunun temel kavramlarını anlamalı, bol pratik yaparak ve zekanızı kullanarak soruları çözmenizlisiniz. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Ekonomi

Yine odağım olmasa da hazırlık için fikir vermem gerekirse; Bolca grafik analizi çalışmalısınız diyebilirim. Soruların büyük çoğunluğu grafikleri anlamak ve analiz etmek üzerine olacak. Tablolar, çubuk ya da dilim gösterimlerin analizi soruları örneklerine bakabilirsiniz. Bunun dışında Akış diyagramları hakkında yukarıda yazdıklarım geçerli.

Beşeri Bilimler, Kültürel Çalışmalar ve Sosyal Bilimler

Bu test için dil bilginize güveneceksiniz. Üniversite sınavlarındaki Türkçe sorularının yabancı dildeki benzerleri gibi düşünebilirsiniz.

TestAS Hazırlığı konusunda stratejiye ihtiyacınız varsa “TestAS’a Hazırlanırken Stratejiler”, “Ne kadar ve Ne Tür Bir Pratik Yapmalıyım?” gibi makalelerimi okuyabilirsiniz.


Dijital TestAS

Dijital TestAS 2022 yılında ortaya çıktığından ve bu konuda yeterli sayıda feedback alamadığımdan ötürü sınavın zorluğunu değerlendiremeyeceğim. Ancak TestAS’ın kendi sitesinde verdiği örnekler üzerinden çıkarımlarda bulunuyorum.

Bilgisayar başında yapılan bir sınav olması ve kağıt kullanımı olmaması nedeni ile bazılarının zorlanacağını düşündüğüm bu test için bolca pratik yapılmasını önerebilirim. Bu amaçla özellikle “Şekil Dizileri” ve “Latin kareleri” testleri bulmaca çözmeyi sevenler için daha kolay yapabilecekleri soru türlerini oluşturuyor. Yine de sınav süresinin bence olması gerekenden kısa olması ve bazı soruların uzun zaman gerektireceğini unutmamak gerek. Sizin için pratik yapmanız amaçlı sonsuz tekrarlı testler tasarlıyorum. Bu sitede günlük olarak paylaşıma sunacağım testler bulacaksınız.

TestAs İçin Özel Ders Almak Gerekir mi?

Bu seçenek herkes için olmasa da özellikle soruların mantığını anlayamamış ya da soruların çözümünde yavaş kalanlar için bir seçenek olabilir. Bazı ülkelerde TestAS sınavlarına hazırlık için eğitim kurumları var. Hatta bazı Alman üniversiteleri hazırlık için ücretli eğitim desteği sağlıyorlar.

Bazıları için yardım almak işleri kolaylaştırabilir.

Genellikle 1 aylık programlar şeklinde yapılan bu hazırlık çalışmaları bence de yeterli. Birebir çalışmalarda öğrencinin durumuna ve süreç içerisinde verilen görevleri tamamlaması şartı ile 2’şer saatlik toplam 4 ila 8 günlük çalışmanın yeterli olduğunu düşünüyorum.

Eğer TestAS hazırlığı konusunda bir koça ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız. Lütfen benimle temas kurun. Ben birkaç yıldır yaptığım araştırma ve çalışmalar ile soru havuzu oluşturmaya çabaladım. Takdir edersiniz ki bu çok zaman alan bir süreç ve çok fazla efor gerektiriyor. Odağı Almanya’da tıp okumak olan bir kaç öğrenciye bu konuda destek oldum. Ancak profesyonel iş hayatım nedeni ile çok kısıtlı zaman diliminde ve çok sınırlı sayıda kişiye bu hizmeti verebiliyorum. Kendim yardımcı olamasam da belki başka çözümler için sizi yönlendirebilirim. Kendi kendinize hazırlık yapmak istiyorsanız da lütfen “Hazırlık” ve “Strateji” kategorilerindeki yazılarımı da okuyun.

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

10 thoughts on “TestAS Sınavına Hazırlık

  1. Merhaba, ben Azerbaycanliyim ve 11 yil suruyor okul. Puanlarimin hepsi cok yuksek. TestAs sinavindan kerntest 96,moduldan ise 91 aldim. Tıp bu puanla cok zor onu biliyorum. Peki bioloji ya da kimya okumak mumkunmu acaba?
    Ve sizce yeniden sinava girsem tip icin yeterli puan toplaya bilirmiyim?

    1. Narmin Selam,

      Tıp için puanların çok düşük maalesef. Azerbaycanda Lise mezunu olduktan sonra Almanya’ya gidebilmek için orada bir Devlet üniversitesinde 1 yıl başarılı şekilde okumalısın. Ya da Almanyada Studienkolleg okumak durumundasın. Almanca seviyende en az B1 olmalı. Şartları Anabinden kontrol edebilirsin. ( AZE-BV07 ) Eğer Almancanı C1 düzeyine getirebilirsen TestAS ile 100 civarındaki puanlarla Temel bilimlerde okuma şansın da var.

  2. Merhaba ben Nas 2 ay sonra 12. sınıf öğrencisiyim
    9. Sınıfa kadar Türkiye’de eğitim gördüm fakat şu an Bulgaristan’da lisede ekonomist bilgisayar bilimcisi denilen bir bölümde okuyorum (bu bölümde 11. Ve 12. Sınıfta biyoloji ve kimya dersi görmüyoruz). Annem Almanya’da yaşıyor ve okulum bitiğinde Almanya’ya gidip eğitime orada tıp okuyarak devam etmek istiyorum ne yapmam gerektiği konusunda beni bilgilendirir misiniz?
    (Mesela dili tamamen öğrendikten sonra ilk yapmam gereken şey nedir ve lise diplomam dışında bir belgeye ihtiyacım var mı?)

    1. Nas Selam,

      Anabin üzerinden Bulgaristanla ilgili HZB gereksinimlerini incele. Orada gerekli açıklamayı bulacaksın. Almanca Tıp okumak için gerekli bir şarttır ve dil hazırlık okulu olmaz. Avrupa birliği vatandaşlığın olduğunu varsayarak TMS sınavına girmen gerektiğini de söyleyebilirim.

  3. Merhaba ben zeynep. Türkiyede 2. Sınıf tıp öğrencisiyim ve yatay geçişle Almanya’ya geçmeyi düşünüyorum. Testas sınavına gireceğim ama sürecin nasıl olduğuna dair pek bir fikrim yok ve almanca seviyem düşük a2 düzeyinde. Nasıl ilerlemem gerektiği konusunda beni biraz bilgilendirir misiniz şimdiden teşekkürler

    1. Zeynep Selam,

      Almanyada tıp okumak için ara sınıftan kabul çok mümkün değil. Bizdeki tıp müfredatı Almanyadaki Regelstudiengang’a karşılık gelir ve onlarda 2,5 ve 6 sınıflarda “Devlet Sınavı” denen bir sınav vardır. O nedenle ara sınıftan kabullerde sıkıntı oluyor. Ara sınıftan kabule “Birinci sınıftan başlamak ve Türkiyedeki bazı dersleri saydırarak muafiyet almak” demek daha doğru bir yaklaşım. Ancak Almanca C1 olmazsa olmaz. Almanca düzeyin A2 olduğundan bence okulu burada bitirip bu arada Almancayı ilerletip uzmanlık için şansını denemen daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
      Sevgiler.

      1. Yatay geçiş yapmayıp 1. Sınıftanda başlaya bilir. Yeterki şartlı kabul alabilsin. Bu arada testas a girerken b1 almancası olması yeterli olucak. Bu sayede NC puanın yükseltebilir.
        Ek olarak burada sadece tıp kazanmanız gerekmiyor. Diş hekimliği kazanırsanızda tıpa kabul alabiliyorsunuz. Eksik bilgilendirmeyin insnaları.

        1. Zeynel Hocam Selamlar,

          Öncelikle Almanya’da öğrenim konusunda 150’ye yakın makale yazmış ve bu konuda uzun yıllardır araştırma yapan biri olarak, hatasız olduğu iddiasında değilim ancak yazdıklarınız doğrultusunda onlarca sayfa detaylı açıklama yaptığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Eğer zahmet edip okusaydınız, öğrenci adaylarını en doğru şekilde yönlendirmeye çalıştığımı göreceksiniz. Merak ederseniz HZB, Testas Strateji, Diş Hekimliği , Tıp konularında yazılarıma göz atmanızı önerebilirim. Bu arada tecrübelerinizden öğrenci adaylarının yararlanmasını arzu ederseniz yazılarınızı noktasına virgülüne dokunmadan yayınlamaktan memnuniyet duyacağımı belirtmek isterim. Teşekkür ederim.

      2. Recep hocam merhaba.
        Burda geçen Yılmaz diş hekimliği kazanmış bi öğrenci .NC puanı1.6 olan biri Almanya’da tıp ya da diş hekimliği okumak için nasıl hareket etmelidir?
        İyi günler.

        1. Zeynel Hocam Selam,

          Açıkçası 1.6 NC ile Almanya’da Tıp ya da Diş hekimliği kabulu imkansıza yakın. Tek olur tarafı TestAS’tan 130’a çok yakın ya da tam puan almak olur ki bu durumda da kabul alınması ihtimal dahilindeki okul sayısı 1,2’yi geçmeyecektir. En azından benim tecrübelerim ve edindiğim bilgiler bu yönde. Ek olarak bu bahsettiğim okulların şartlı kabulleri olmadığından C1 Almanca gerekli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir