Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

Almanya’da Bilişim-İnformatik Okunacak En İyi Üniversiteler 2024


Almanya’da En Popüler İnformatik Programları

Almanya’da “Bilişim” ya da “İnformatik” konularındaki son yıllarda giderek artan ilgiden ve Alman endüstrisinde bu konularda oluşan istihdam ihtiyaçlarından daha önceki yazılarımda değinmiştim. Biraz da sektörün içerisinde olmamdan dolayı son dönemde sektörde kalifiye personellerin çok değerli hale geldiğinin bilincinde olarak, Almanya’da da hem sektörün, hemde okulların son dönemdeki artan taleplere karşılık veremediklerinden bahsetmiş, eğitim tercihlerini Almanya’da “İnformatik” okumak üzerine tercih edecekler için bir yazı yamıştım. Bu yazıya “Almanya’da Bilgisayar Bilimleri ( Informatik ) Okumak” sayfasından erişebilirsiniz.

Bilişim benim yeni mezun olduğum zamanlarda da popüler olmakla beraber iş imkanları kısıtlı bir sektördü. Zorunluluklar dolayısı ile sadece büyük finans şirketlerinin ilgi gösterdiği bir alandı. Geldiğimiz noktada bilişim kariyeri, dijitalleşmenin hayatın her alanına girmesi ve üretim sektöründe 4. sanayi devrimi olarak adlandırılan gelişmeler dolayısı ile en popüler meslek grupları arasına girdi. Gençlerin bu alanda kariyer hedefleri olduğunu görmek beni ayrıca mutlu ediyor.

Almanya gibi gelişmiş bir sanayisi olan, üretim ile kalkınan ülkelerde de bu gelişmeler çok uzun yıllardır sıkı takip ediliyor ve kendi öz kaynakları ile karşılayamadıkları istihdam açıklarını dış ülkelerden tedarik yoluna gidiyorlar. Yanlış anlaşılmasın Almanya’nın parası yok, yeni okul yapamıyor ve yeni mühendisler, bilişimciler yetiştiremiyor değiller. İstedikleri standartta eğitim verecek öğretim elemanı bulamadıklarından kontenjan arttıramıyor ya da yeni bölümler açamıyorlar. İşte Almanların en sevdiğim tarafı bu: “Koşullar ne olursa olsun kurallar ve standartlardan taviz yok.” Bilişim bu kadar popüler olunca bu mesleği yapanlar ne kadar kazanıyorlar merak ediyor olabilirsiniz. BT Profesyonelleri Almanya’da Ne Kadar Kazanıyorlar konulu yazıma da göz atın lütfen.

Gelişmiş teknolojik yapısı ve büyük endüstri devlerinin varlığının yanısıra Alman endüstrisinin üniversitelerle yakın işbirliği ve pratik uygulama imkanları, Almanya’yı bilişim konusunda eğitim için doğru ülkelerden biri haline getiriyor. Üniversitelerde 900 kadarı lisans olmak üzere 1600’den fazla program ile bilişim konusunda eğitim verilmeye çalışılıyor. Üstelik bu programlardan 33’ü lisans olmak üzere 230’dan fazla program İngilizce.

İlgi gösterenler için, bu alanda en iyi okulları sizler için derledim. Unutmayın iyi okul demek zor okul demek!

Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. “İyi okul” biraz subjektif bir kavram. Herkesin hemfikir olduğu bazı kriterler elbette var ancak konuya nereden baktığınız önem kazanıyor. Okula Türkiye’den ya da daha doğrusu Almanya dışından baktığınızda iyi okul listesi farklı , Almanya içerisinde bir işveren iseniz iyi okul listesi farklı olabilir. Kariyerinize Almanya’da devam etme gibi bir niyetiniz varsa ya da onların değerlendirmelerini daha anlamlı buluyorsanız ( ki ben daha anlamlı buluyorum )”Almanya’da işverenlerin bilişim alanında en çok tercih ettiği üniversiteler” listesine de göz atın.

Aşağıdaki okullar çoğunlukla uluslararası camiada akademik çıktıların yoğunluğuna odaklı olarak belirlenmiştir. Bu durum sıralamaların lisans eğitimlerinin kalitesinden çok yüksek lisans ve daha da önemlisi doktora çalışmalarının olanaklarına ve akademik kadrosunun kalitesinin göstergesi olduğunu belirtmek gerekir.

Münih Teknik Üniversitesi (TUM)

Almanya’nın en tanınmış teknik okullarından biri. Münih gibi zengin ve büyük endüstri şirketlerinin merkezi konumundaki bir şehirde olması popülerliğini arttırıyor. Jeoinformatikten, mühendislik informatiğine 7’si lisans düzeyinde olmak üzere toplam 21 bilişim odaklı program sunuyor. Üstelik bu programları yarısı İngilizce dilinde veriliyor.

https://www.in.tum.de

Münih Teknik Üniversitesi (TUM), mevcut sorunlar için yaratıcı ve hızlı etkili prototip BT çözümleri geliştirmek amacıyla özel bir çevrimiçi hackathon düzenliyor
Münih Teknik Üniversitesi (TUM), her yıl mevcut sorunlar için yaratıcı ve hızlı etkili prototip BT çözümleri geliştirmek amacıyla hackathon düzenliyor.

Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin)

Yine Almanya’nın en tanınmış teknik okullarından biri. Başkent’te bulunuyor olması ve bölgenin bilişim konusunda pek çok uluslararası şirkete ev sahipliği yapması büyük avantaj ve üst sıralarda yer almasında en önemli etkenlerden. Okul 7’si lisans düzeyinde olmak üzere 15 bilişim programı sunuyor. Berlin Teknik Üniversitesinde, medya bilişiminden robotik bilimlere kadar pek çok farklı konuda eğitim alınabilir.

TU Berlin informatik : https://www.tu.berlin/studieren/studienangebot/alle-studiengaenge/studiengang/informatik-b-sc/

Darmstadt Teknik Üniversitesi (TU Darmstadt)

Bilişim alanında 12 farklı program uygulayan üniversitenin en büyük fakültesi Bilgi Teknolojileri fakültesi. Bu koya verdikleri önemi gösteriyor olsa gerek diye düşünüyorum. Okul özellikle lise düzeyinde bilişim eğitimi konusundaki yenilikçi yaklaşımları ile literatüre “Darmstadt Modeli” olarak geçen bir metodoloji ile tanınır. Şehir çok tanınmasa da, Darmstadt Teknik Üniversitesinde bilişim alanında yapılan çalışmalar ve araştırmalar okulun bilişim sektöründe tanınırlığını arttıran bir etkendir.

TU Darmstadt informatik : https://www.informatik.tu-darmstadt.de/fb20/index.de.jsp

KIT, informatik eğitimi alanında Almanya içerisinde ilk 4'te yer alıyor
KIT, informatik eğitimi alanında Almanya içerisinde ilk 4’te yer alıyor

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT)

Almanya’nın uluslararası camiada en tanınmış teknik okullarından biridir. Pekçok ulusal ve uluslararası araştırmaya ev sahipliği yapan okul, bilişim teknolojileri konusunda da dünyada saygın bir konuma sahip. Okul 1950’li yıllarda başladığı bilgisayar araştırmalarından sonra 1969 yılında ilk bağımsız “Bilgisayar Bilimleri” programını açmış. Almanya’daki ilk e-posta’da buradan yollanmış. Şu anda 7 farklı bilişim programı mevcut. Okuldaki 24.000 öğrenciden 3400’ü bilişim alanında eğitim görüyor.

KIT informatik: https://www.informatik.kit.edu/

LMU Münih

Almanya’nın en popüler ve tanınmış okullarından biri. Pekçok alanda ilk akla gelen okullardan olsa da konu bilişim olunca zirveden biraz uzaklaşıyor. Ancak okul konumu itibari ile çok popüler. Münih şehri teknik üniversitesinde olduğu gibi LMU’da da zirveyi zorluyor. Okulda 7’si lisans düzeyinde 17 bilişim programı var.

LMU informatik : https://www.ifi.lmu.de/

RWTH Aachen

Almanya dışında mühendislik alanında en prestijli okulu olan RWTH Aachen, konu bilişim olunca da en iyi okullardan. Mühendislik eğitimindeki başarısı bilişim alanında da tercih edilmesinde en önemli etken bana sorarsanız. Okulda 2’si lisans olmak üzere toplam 11 bilişim programında eğitim alabilirsiniz.

RWTH informatik : https://www.informatik.rwth-aachen.de/

Freiburg Üniversitesi

Almanyanın eski ve köklü okullarından biri olan Freiburg Üniversitesi bilişim alanında da önde gelen okullardan. Özellikle gömülü sistemler konusunda araştırmaları ile nam salmış programları var. 6 adet program sunuyor. Coğrafi konum olarak büyük şehirlere uzak olsa da İsviçre’ye yakınlığı ve ılıman iklimi nedeni ile ilgi görüyor.

Freiburg informatik : https://www.informatik.uni-freiburg.de/

Humboldt Üniversitesi

Almanya’nın en köklü eğitim kurumlarından biri olan okul, bilişim alanında şehirdeki geniş imkanlar nedeni ile popüler. toplam 6 bilişim programı sunuyor. Humboldt Üniversitesi kampüs konumu ve tanınırlığı nedeni ile uluslararası öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Humboldt informatik : https://www.informatik.hu-berlin.de/

Almanya’da işverenlerin bilişim alanında en çok tercih ettiği üniversiteler

Yukarıda da yazdığım gibi okulların uluslararası değerlendirmeleri genellikle akademik çıktılara dayalı yapıldığından, iş verenler açısından çok anlamlı olmayabiliyor. Alman üniversitelerinin sıralamalarda iyi performans gösterememelerinin pek çok sebebi var eğer merak ediyorsanız “Alman üniversiteleri neden uluslararası sıralamalarda üstlerde değil?” konulu yazıma gözatın. İşverenler önceki mezunlardan aldıkları geribildirimler ve çalışanların performans durumlarına göre kendilerince bir sıralama oluşturuyorlar. Her yıl yapılan anket sonucuna göre Alman işverenlerin bilişim konusunda en iyi buldukları üniversiteler:

informatik

Alman işverenlere göre en iyi informatik eğitimi Berlin Teknik Üniversitesinde (Wiwo – 2024)

2024 listesine baktığımızda ilk 3 okulun bir yer değişikliği ile geçen yılki sıralamalarını koruduklarını gözlemliyoruz. Ardından Berlindeki diğer okulların 4. ve 5. sıralardaki yerlerini korudukları görülüyor. TU Darmstadt, Karlsruhe ve Frankfurt bu yıl kötü performans göstererek sıra kaybetmişler ancak hala listedeler. Listeye geçen yıl giren LMU çok iyi bir performans göstermiş. Leipzig is bu yıl sıralamada yer bulamamış.

Wirtschaftsinformatik

Almanya’da informatik konusunda popüler programlardan birinin İşletme informatiği olduğunu yazmıştım. ( Bkz. “Almanya’da Bilgisayar Bilimleri ( Informatik ) Okumak” ) İşverenlere göre bu alanda en iyi okulların listesi şöyle:

Wirtschaftsinformatik alanında en iyi üniversiteler 2024.
Kaynak: Wiwo

Wirtschaftsinformatik mezunlarının tercih edilme oranları konusunda yapılan 2024 anketinde liderler değişmiyor. TU Münih ve TU Darmstadt, işverenlerden en yüksek tercih oranı alıyor. TU Dresden, Frankfurt ve Hamburg Üniversiteleri geçen yıla oranla birer sıra yükselmişler. Stuttgart Universitesinde birkaç sıra birden bir düşüş olurken halen listede yer bulabiliyor. Listeye yeni giren iki okuldan özel Frankfurt School of Finance& Management üniversitesi aynı zamanda Almanya’nın en iyi ekonomi okullarından biri. TU Braunschweig ise benim özellikle beğendiğim ve takip ettiğim okullardan.

Geçtiğimiz yıl listeden olan Leipzig ve Münster bu yıl ilk 10 okul arasında yer bulamamış görünüyorlar.

Almanya’da işverenlerin bilişim alanında en çok tercih ettiği fachhochschule’ler

Almanya’da üniversitelere ek olarak “Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri”( Fachhochschule ) denilen ve müfredatları daha çok pratiğe odaklı okullardan bahsetmiştim. Okumayanlar “Fachhochschule Nedir?” ve “Üniversite mi Teknik Üniversite mi Fachhochschule mi?” yazılarımı okuyabilirler. Bu okullar öğrenim sırasında sanayi kuruluşları ve iş çevreleri ile yakın işbirliğini koruduklarından dolayı mezunlarına bazı üniversite mezunlarından daha fazla tercih edilirler.

Fachhochschule informatik

2024 Anket sonuçlarına göre işverenler Berlin okullarını daha öne çıkarmışlar.

Fachhochschule Wirtschaftsinformatik

Aşağıdaki tablo da Fachhochschule Wirtschaftsinformatik mezunlarının tercih edilme oranlarını gösteriyor. Yine Berlin hakimiyeti var ancak NRW (Kuzey Ren-Vestfalya) okulları listeyi doldurmuş durumda. Karlsruhe’nin bu listeye de girememiş olması ikinci sürpriz oldu.

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

28 thoughts on “Almanya’da Bilişim-İnformatik Okunacak En İyi Üniversiteler 2024

  1. Selamlar bu sene yks de 59 bin sıralama yaptım 427 yerleştirme puanına sahibim ve bu Almanya’da üniversite okuma yoluna ben de girdim.Oncelikle tabiki Almanya’da üniversite okumanın ne kadar zor olduğunu biliyorum kolay diyemeyiz ancak ben yine de NC puanım yetmesine ragmen RWTH Aachen de informatik okumaktan çekiniyorum çünkü çok zor demissiniz.Bremen üniversitesi informatik seçmeyi düşünmem hakkında fikriniz nedir veya bir tavsiyeniz var mı?dipnot(Ben yks sürecinde de çalışkan bir öğrenciydim matematik alanında da çalıştığım sürece sıkıntı yaşayan biri olmadım)

  2. Merhaba,
    Almanya´daki Informatik bölümü ile bilgisayar mühendisliginin farklari nelerdir? Informatik`ten mezun olunca bilgisayar mühendisi sayilmiyor muyuz? Yani Almanya`da Informatik bölümünden mezun olunca diplomada mühendis yazmiyor mu?
    Tesekkürler

    1. İnformatik ( Computer Science ) Bilgisayar Bilimleri olarak çevrilir. Bir mühendislik programı değildir. Mühendislik disiplini temel ve ileri fizik ve matematik içerir. Almanyadaki lisans programları üçe ayrılır: Bachelor of Arts (BA), Bachelor of Science (BSc) ve Bachelor of Engineering (BEng). Buradan kontrol edebilirsin.

  3. merhaba
    benim kızım mühenslik sınırını geçemedi ancak almanyada şartlı kabulde informatik kabul alır dediler . konu hakkında bilginiz varmı acaba teşekkür ederim.

  4. merhaba, ünv sınavlarına girdim ve şu anda tercih dönemindeyim, Almanyada informatik okumak istiyorum, türkiyede bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği dışında yapay zeka ve makine öğrenmesi, yapay zeka ve veri mühendisliği gibi bölümlere yerleşirsem yine şartlı kabul alabilir miyim? Tercih dönemi bitmek üzere, en kısa zamanda cevap verirseniz çok sevinirim.

  5. Merhabalar oğlum bu yıl ğniversite sınavına girdi ve aldığı puana göre bir bilgiayar mühendisliğine yerleşecek.almanyada informatik okumak istiyor.fakat ünv konusund kararsısız.sanayinin içinde diye stuttgart istiyor.okuması kolay ünv yok ama diğer n lerin daha zorladıını duyuyor arkadaşlarından.ne önerirsiniz

    1. Seçil Hanım Selamlar,

      Şu okul kolay demek mümkün değil. Ancak bazıları için daha az rekabet vardır demek daha doğrudur. TUM, TU berlin, RWTH gibi okullar aşırı zordur onu söyleyebilirim. Fachhochschule’ler bir tık düşük rekabet ortamı sunar.

  6. Selamlar,
    Frankfurtta oturuyorum ve Frankfurt Goethe Uni’nin almanca hazırlık kursuna gidiyorum. Önümüzdeki yaz sömestrı Informatik alanında üniversite tahsili yapmayı düşünüyorum. Fakat kafamı karıştıran durum şu. Goethe Uni sosyal bilimler çehresinde çok saygın bir üniversite ve gerçekten alanının en iyilerinden. Fakat mühendislik olarak tek Informatik bölümü var. Sıralamalarda yukarıda olmasına rağmen herhangi bir araştırma derinliği sağlayamadım. Bu üniversite hakkında ne demek istersiniz?

    1. Fatih Selam,

      Hep söylerim Almanya’da kötü okul yoktur. Sadece bazıları daha ünlüdür. Frankfurt özellikle finans tarafında çok büyük bir iş potansiyeli taşıdığından informatik için oldukça iyi bir lokasyondur. Finans şirketlerinde staj imkanları çoktur ve okul sonrası iş buma imkanları fazladır. Yolun açık olsun.

  7. Merhaba,
    Bremen üniversitesi, infomatiker okumak için nasıl?yardım cı olursanız memnun olurum .

    1. Hilal Selam,

      Bremen üniversitesi iyi bir okuldur ve informatik alanında da kötü bir eğitim olacağı söylenemez. Ancak yinede tüm teknik konularda olduğu gibi Teknik üniversiteler bir tık öne çıkarlar.

  8. Düzce üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum.

    Yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum. Bunun 1.4 yılı DevOps tarafında, şu anda da(7 aydır) Yazılım mühendisi olarak.

    Almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorum(clausthal’da ama başka okullara da başvuracağım AACHEN ve KARLSRUHE), ama ana amacım bir an evvel bitirip iş bulmak olacak, bu yüzden beni çok çok zorlayacak bir okul istemiyorum açık konuşmak gerekirse(Berlin gibi)

    Şu anda iş başvurusu da yapıyorum ama henüz temel düzeyde almancam olduğu için dönüş olmadı, biraz da bu sebeple yüksek lisans yapacağım.

    Bana genel olarak ne önerirsiniz?

    1. Ethem Selam,

      Aachen ya da KIT’in seni zorlamayacağını düşünmen biraz garip olmuş. Hangi okula gidersen git zorlanacaksın bundan emin ol. Berlin’in avantajı iş bulma konusunda olacaktır. DevOps olarak çok fazla iş imkanı bulursun.

  9. Hocam selam almanyada herhangi bir Fhta veya Unide informatik eğitimine başlamadan önce bir temel olmasi gerekli midir bilgisayarla ilgili?
    Temelsizlik bizi aşırı zorlar mı?

    1. Aydın Selam,
      Alman üniversiteleri bizdekilerin aksine sizin belirli bir temel bilgi ile eğitime başladığınızı varsayarlar ve 1. günden itibaren öğrenciye yüklenirler. Informatik eğitimini hedefleyenlere önerim en azından temel algoritma bilgisi ve bir programlama dili ile programlama konusunda tecrübe kazanmaya çalışmaları olacaktır. Aksi durumda zorlanma kaçınılmaz.

      Sevgiler.
      Recep

  10. Merhaba, ben önümüzdeki ayda Berlin’de özel bi okulda computer science lisans eğitimime başlayacağım fakat kafama bir şey takıldı okulun diploması İngiltere de geçerli bi diploma bölümü İngiltere’deki bi üniversite açtığı için fakat Almanya da denkliği yok sanırım diplomanın( Türkiye için sorguladığımda denkliği var) bu bana çok büyük sıkıntılar çıkarır mı oturum iznimi uzatmada çalışmakta iş bulmakta veya ileride bi gün vatandaşlık alırken ya da sıkıntı çıkarıcaksa denklik alabiliyor muyum ?

    1. Onur Selam,
      Okulunu başarı ile tamamladıktan sonra bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bu arada Almanca’nı da geliştirmeye odaklanırsan sonrasında iş bulma konusunda bir sıkıntı yaşamazsın.

  11. Hocam Türkiye de ,matematik ve bilgisayar bilimleri bölümü yada istatistik ve bilgisayar bilimleri bölümünu kazansam Almanya’da informatik okuyabilir miyim

    1. Özgen Selam,

      Daha önce tecrübe etmişliğim yok ancak Almanya’daki Informatik bölümleride “Computer Science” olarak geçerler. O nedenle olmaması için bir sebep yok gibi gözüküyor. Ancak okulların yaklaşımı nasıl olur bilmiyorum.

  12. Öncelikle merhaba Recep Hocam. Blogunuzdaki yazıları severek okuyor ve takip ediyorum, bu süreçte bizlere yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim ben ve arkadaşlarım adına. Benim burada sormak istediğim ve cevabını bulamadığım veya gözümden kaçırdığım soru şudur:
    uniassist sitesinde başvuru için gereken belgeleri yüklerken yeminli tercümana mı çeviri yaptırtmalıyız yoksa normal bir çeviri yeterli olur mu? Ayrıca tam hakim olmadığım için apostil mevzusunu da sormak istiyorum, yine aynı şekilde belgeyi yüklemeden yaptırmam gerekiyor mu? Bu süreçte noterden onaylatmam gerekiyor mu? Şimdiden cevaplarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim hocam.

  13. merhaba saygı değer üstadım öncelikle ben ve geri kalan öğrenci arkadaşlarım adına teşşekür etmek istiyorum bize almanya yolculuğumuzda ön ayak olduğunuzdan dolayı
    konumuza gelecek olursak almanya Bremen Universtat tan şartlı kabul almayı başardım (ınformatik)ay sonu vize görüşmem var sanıyorum ki geçebilirim (vize konusunda da önerilerinize açığım)
    bremen üniye sadece şartlı kabul şansı olduğu icin başvurmuştum Almanya ya geçtiğimde üniversitemi değiştirmek istiyorum
    bilgisayar alanında ilerlemek ve büyük bir şehirde yaşamak istiyorum bana öneriniz ne olur hangi üniversitelere başvuru yapmamı tavsiye edersiniz ve her üniversite aynı koşullara mı bakar ne gibi koşulları göz önünde bulunduruyorlar şimdilik sorularım bu kadar yol haritası cizmemde yardımcı olursanız cok sevinirim

    1. Yusuf Selam,

      Bremen çok güzel bir şehirdir umarım sende seversin. Almanca işini hallettikten sonra şartları değerlendirirsin. Henüz erken, hazırlık sürecinde Almanyayı ve okulları tanıma fırsatın olacak

  14. Merhabalar

    Oğlum 270 puan aldı şartlı kabulle almanyada herhangibir üniversitede informatik okuyabilirmi ?

  15. Selamlar,
    Berlin’deki üniversiteler arasında bitirme oranı en yüksek olan informatik bölümü hangisi acaba?
    Berlin Teknik ?, Humbolt ? veya Frei?
    Bu üniversitelerin birbirlerine üstünlükleri var mı? Ya da özel olarak başarılı oldukları alanlar var mı?
    Çok teşekkürler

    1. Yasemin Selamlar,

      Soruna yanıt vermek çok zor. Açıkçası elimde böyle bir istatistik yok ancak saydığın tüm okullar oldukça saygın üniversitelerdir ve öğrencileri zorlamaları ile ünlülerdir. Özellikle TU Berlin’in kötü bir ünü vardır ama aynı ölçüde işverenlerce tercih edilen okuldur. ( Zorluğu, öğrenciler arasında dolaşan bir söylenti, gerçekliği var mı bilmiyorum. Mevcut durumun abartılması da olabilir ) Kısaca kolay okul yok maalesef.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir