Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

IB öğrencileri için Almanya Başvuruları

IB ya da German IB Nedir?

Kısaltılmış haliyle IB, “International Baccalaureate” (Uluslararası Bakalorya), uluslararası bir eğitim kurumu tarafından sunulan ve artık Türkiye’de de İngilizce eğitim veren çokça özel lise tarafından sunulan bir program. Genellikle 11. sınıfta başlayan ( bazı okullarda daha erken de başlayabiliyor ), ve oldukça zorlu bir ingilizce programdır. Bu arada “German IB” isminde bir program da var ve Almanca eğitim veren birkaç okulda sunuluyor.

IB uluslararası geçerliliği olan bir üniversite giriş yeterliliği programıdır. Yani Almanya için de HZB yerine geçer ( Bkz. HZB Nedir? ). IB programından mezun öğrencilerin Almanyada üniversite eğitimi için YKS sınavına girmelerine gerek kalmaz. Ancak IB diplomanızın Almanya’da geçerli olması için bazı şartlar vardır ve bunlar mevcutsa istediğiniz okula başvurabilirsiniz.

IB Diplomasının Almanya’da Geçerli olması için Şartlar nelerdir?

IB diplomasının Almanya için geçerli sayılmasının bazı şartları vardır:

“Uluslararası Bakalorya Diploması/Diplôme du Baccalauréat International” (IB) altı sınav konusu, IB terminolojisine göre belirlenmiş aşağıdaki konuları içermelidir:

  • A veya B seviyesinde iki dil (“Dil A ” veya “Dil B” en az biri HL olarak ),
  • bir doğa bilimleri dersi (Biyoloji, Kimya, Fizik),
  • Matematik (Matematik: Analiz ve Yaklaşımlar veya Matematik: Uygulamalar ve Yorumlama),
  • bir sosyal bilim dersi (Tarih, Coğrafya, Ekonomi, Psikoloji, Felsefe, Sosyal Antropoloji, İşletme ve Yönetim, Küresel Politika).
    Belirtilen derslere ek olarak, altıncı zorunlu ders IB terminolojisine göre aşağıdaki derslerden biri olabilir:
  • Sanat/Tasarım, Müzik, Tiyatro Sanatları; Film, Edebiyat ve Performans, başka bir modern yabancı dil, Latince, Klasik Yunanca, Genel Kimya, Uygulamalı Kimya, Çevre Sistemleri, Bilgisayar Bilimi, Tasarım Teknolojisi, Dünya Dinleri, Spor Egzersiz ve Sağlık Bilimi, Dijital Toplum.

IB Diploma notunun NC puanına dönüştürülmesi nasıldır?

IB diplomasına sahip lise mezunlarının istedikleri programlara başvurabileceklerinden yukarıda bahsetmiştim. Ancak elbette rekabetin yoğun olduğu bölümlere kabullerde IB diploma puanının da bir önemi olacak. Bir çok okul IB puanını kendileri çevirirken bazıları uni-assist üzerinden VPD almanızı ve puanınızın hesaplanması isteyecektir ( Bkz. VPD ve NC Puanı hesaplaması ).

IB notunu NC’ye dönüştürülürken aşağıdaki tabloyu dikkate alabilirsiniz:

IB diploma notunun Abitur notuna dönüşüm tablosu

IB Diploması olanlar Almanya’daki üniversitelere nasıl başvururlar?

Diplomanızın IB ya da Anadolu Lisesi olması başvuru şeklinizi değiştirmeyecektir. Başvuru şeklinizi değiştiren konu Alman ya da EU vatandaşlığınız olacaktır. Eğer bir EU vatandaşlığınız yoksa , Almanya açısından yabancı öğrenci statüsündesiniz. O nedenle yabancı öğrenciler için geçerli başvuru şekli ne ise ona tabi olacaksınız. Diğer Türk öğrencilere oranla tek avantajınız YKS zorunluluğunuzun olmamasıdır.

Yabancı öğrenci başvuruları üniversitelere bağlı olarak değişmektedir. Bazı okullar kendi portalleri üzerinden başvuru alırlar, bazıları ise uni-assist üzerinden. Bazı okullar ise hibrit bir başvuru süreci yürütür. Bu okullarda VPD denilen ( Universite giriş yeterliliğinin doğrulanması ve NC notunun hesaplanması ) bir süreç söz konusudur. VPD bazı okullar için uni-assist tarafından yürütülürken bazılarında başkaca kurumlarca yürütülebilir. Kısacası YKS puanınız ya da IB diploma notunuz üniversite ya da bu kurumlarca Abitur notuna dönüştürülür.

Almanya’da popüler bir bölümden kabul almak için IB diploma notunuz ne olmalı?

Bu soruya yanıt vermek çok zor. Başvuracağınız üniversitenin ve bölümün popülerliği çok önemlidir. Genel olarak ne kadar yüksek o kadar iyi denilebilir ancak Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık için 41 üzeri bir not gerekli olacağını söyleyebilirim. Diğer NC bölümler için 38, NC frei bölümler için ise 32 üzeri bir puan öngörülebilir.

IB diploması ile Uni-assist başvurusu nasıl yapılmalı

Uni-assist’e başvuru ile ilgili bir kılavuz yayınlamıştım oradan başvuru adımlarını görebilirsiniz. ( Bkz. uni-assist başvuru kılavuzu ) Ancak dikkat etmeniz gereken durum şudur. Üniversite giriş yeterliliğinizi aldığınız ülke olarak YKS ile başvuranlar Türkiye’yi seçmek zorunda iken, IB diplaması ile başvuranlar “International Baccalaureate” seçmelidir. Sürecin devamı kılavuzda belirttiğim şekilde devam edecektir.

Almanya’da IB programı tanınan okulların listesi

Yeni Yol Koleji
Nesibe AYDIN (Ankara)
Terakki Vakfı Okulları
TED Bursa Koleji
Terakki Vakfı Sisli Terakki Tepeoren
Gaziantep Kolej Vakfı Cemil Alevli Koleji
Marmara Egitim Kurumlari
ÜskÜdar Amerikan Koleji
Özel Alev Okulları
TED Ankara Koleji
Eyüboğlu Okulları
İSTEK Özel Atanur Oğuz Anadolu Lisesi
NUN Okullari
Özel Bilkent Lisesi
İTÜ Gelistirme Vakfi Özel Ekrem Elginkan Lisesi
ALKEV Okulları
Özel Acarkent Doga Anadolu Lisesi
Bodrum Özel Marmara Koleji
Tarsus Amerikan Koleji
Enka Okulları
Bilkent Laboratory and International School
Özel Istek Ozel Antalya Lara Okulu
BJK Kabataş Vakfı Özel Anadolu Lisesi
FMV Özel Ayazaga Isik Koleji
Sezin Okulları
SEV Amerikan Koleji
Maya Okulları Antalya

GIB ( German-IB ) okulları

DS Ankara
DS Izmir
IELEV Istanbul

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

4 thoughts on “IB öğrencileri için Almanya Başvuruları

  1. merhaba, almanyadaki hiçbir üniversite için yks puanının olmaması sorun yaratmıyor değil mi?

  2. Merhaba,
    IB’si kabul edilen liselerin listesini vermişsiniz, teşekkürler, benim kızım Özel Yücel Kolejinde ve IB’ye devam ediyor ve okul listede yok.
    Bu liste güncelleniyor mu?
    Tam listenin linki var mı?
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir