Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

HZB Nedir? Almanya Lisans Başvuruları

Almanya’da lisans eğitimi denilince ve bu konuda araştırmalara başlanınca karşınıza çıkan ve en çok merak edilen konu HZB nedir? sorusu olacak.

HZB nedir?

HZB “Hochschulzugangsberechtigung” Alman üniversite giriş yeterliliği anlamına gelir. Bildiğiniz gibi Almanya’da üniversiteye başlamak için bir merkezi sınav yoktur. Gymnasium’u ( Almanya’da üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerin okuduğu lise dengi okul ) bitiren her Alman genç üniversiteye ve programa gitme hakkına sahiptir. Bazı üniversiteler kontenjan kısıtlı olan bazı programlar için lise bitirme ( Abitur ) notu sınırı koyar ve sadece en yüksek not ortalaması olanlar o programlara kayıt yaptırabilirler. ( Tıp , Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik, Hukuk vb. ) Bu sıralamaya NC ( Numerus Clausus ) deniyor.

Bu durum bizi ne kadar ilgilendiriyor diye sorabilirsiniz? Üniversite yerleşiminde Alman yaklaşımı, sizin de Alman öğrencilerle eşit şartlarda olup olmadığınızın sorgulanacağı anlamına geliyor. Almanya üniversitelere başvurularda öncelikli olarak lise öğreniminizin ve girdiğiniz üniversite yerleştirme sınavının Almanya’da üniversite okumak için yeterli olup olmadığının tespiti gerekiyor. Bu duruma kısaca HZB (Üniversite giriş yeterliliği) deniyor. Uluslararası tanınır bir lise diplomanız varsa ( Abitur, Matura, Bakalorya, IB vb. ) diplomanız HZB yeterliliğini karşılıyor demektir. Ancak diğer liselerden alacağınız diplomalar için farklı kurallar geçerli olacak.

HZB yeterliliğini karşılayıp karşılamadığınızı anabin sitesinden kontrol edin
HZB yeterliliğini karşılayıp karşılamadığınızı anabin sitesinden kontrol edin

Her Lise ya da Önlisans mezunu Almanya’da okuyabilir mi?

HZB koşulları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Türkiye için geçerli koşullara bakarsak biraz karışık aslında. Konuyla ilgili Alman Milli Eğitim Bakanlığının “anabin” sitesinde detaylı açıklamalar var incelemenizi öneririm. Ama en kısa özeti şu:

  • Anadolu Lisesi Diplomanız varsa Üniversite Sınavında bir 4 yıllık örgün öğretime yerleştirme sonucunuz olmalı,
  • Meslek Lisesi ( İmam Hatipler Dahil ) diplomanız varsa 4 yıllık bir örgün öğretimde 1 yıl ya da açıköğretimde 2 yıl okumuş olmalısınız,
  • Açık Lise Diplomanız varsa ise üniversite Sınavında bir 4 yıllık örgün öğretime yerleştirme sonucunuz olmalı ancak yine de karar başvurduğunuz üniversiteye bırakılmış
  • Meslek yüksekokulu mezunu iseniz de yine Üniversite Sınavında bir 4 yıllık örgün öğretime yerleştirme sonucunuz olmalı, .

Kafanız bu ve benzeri pek çok soruyla dolu olabilir. Almanya’da üniversite okumak hakkında 20 soru 20 cevap makalemde belki yanıtlarını bulabilirsiniz.

Yüksek lisansa başvuracaklar ise için daha detaylı bir anabin kullanım klavuzu hazırlamaya çalıştım. Anabin İçin Kılavuza buradan erişebilirsiniz.

VPD sürecinin işleyişi
VPD İşleyişi

HZB Nasıl Alınır?

Sıkça aranan bir soru olduğundan ayrı bir başlık açmak istedim. HZB almak diye bir kavram yok aslında. HZB şartını karşılarsınız ya da karşılayamaz ve bir hazırlık okuluna gidersiniz ( Studienkolleg ). Örneğin Anadolu Lisesi diplomanız var ve üniversite sınavında bir programa yerleştirildi iseniz HZB şartını karşılıyorsunuz demektir. Sınavı kazanamadı iseniz bir Studienkolleg için başvuru yapabilirsiniz ( kabulün zor olduğunu hatırlatmak isterim zira mülteciler bu okulları doldurmuş durumda ). İyisi mi Almanya istiyorsanız üniversite sınavında iyi kötü bir programa yerleşmeye bakın.

Sizin özelinizde hangi şartlara sahip olduğunuzu anabin’in sitesinden kontrol edin lütfen. Burada en can alıcı durum şu aslında; Almanya’da lisans eğitiminde hangi programlara başvurabileceğiniz, Türkiye’de üniversite sınavında hangi programa kabul aldığınıza göre değişecektir. Burası biraz muğlak. Pek fazla bilinmeyen bir durum olarak başvurabileceğiniz programlar için “Sınav sonuç belgesinde yazan bölüm ya da bitişik bölümler” tabiri kullanılıyor. Dananın kuyruğunun koptuğu yer de burası: sizin hangi üniversiteyi kazandığınızla ilgilenmiyorlar ( vakıf ya da devlet üniversitesi olabilir, burslu ya da tamamen ücretli olabilir) , bazı bölümler için kaç puanla girdiğinizin de bir önemi yok.


Lisans Programlarına Başvuracaklar için HZB Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Burada Lisans programları için sorgulamadan bahsedeceğim. Yüksek lisans için sorgulamalar biraz daha farklıdır o sorgu için Anabin kullanım kılavuzunu okuyabilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğim gibi HZB sorgulaması Anabin sistesinden yapılıyor. Almanya’da herhangi bir okula soru sorduğunuzda da sizi yönlendirecekleri site burasıdır. Gelin HZB sorgulaması nasıl yapılır birlikte bakalım.

Öncelikle anabin’in sitesinin resmi adresi https://anabin.kmk.org/. Siteye girerek lisans programları için sorgulama şöyle yapılıyor. Site Almanca dilinde olduğundan google çeviri kullanabilirsiniz. Ancak çeviri yaptığınızda bazı ekranlarda sorunlar yaşayacaksınız. Bu nedenle aşağıda Almanca orjinali ile tarif edeceğim.

Anabin’in açılan sayfasında “Schulabschlüsse mit Hochschulzugang” menüsüne tıklamalısınız.

Anabin sitesine girdiğinizde solda açılan menüden “Schulabschlüsse mit Hochschulzugang” yani “Yükseköğretime erişim sağlayan okul bitirme yeterlilikleri” seçeneğini tıklamalısınız.

Lise Bitirme belgelerinin sorgulandığı menü

Açılan Menüde sizi bir bilgilendirme yazısı karşılayacak. Burada bulacağınız bilgileri yılda iki kez güncellendiği bilgisi de paylaşılıyor. Çıkan menüde sağ taraftaki bölümde “Suchen” sekmesine tıklayın ve gelen ekrandaki açılır menüden ülke bilgisini seçin. Bizim örneğimizde bu “Turkei”.

Ülkeyi seçtiğinizde diploma türleri otomatik olarak aşağıda listelenecek

Açılan listede en son bitirdiğiniz okul diplomasını seçmelisiniz. Diplomaya tıkladığınızda size yeni bir pencere açılacak ve o diplomaya ilişkin özel durumlar ve bu durumlardaki kurallar açıklanacak. Ben örnek olarak 12 yıllık Lise Diplomasını seçtim.

Diploma değerlendirme penceresi

Açılan pencerede seçtiğiniz diplomayı “Schulabschluss:” açıklamasında görüyorsunuz. Pencereyi aşağıya doğru kaydırabileceğiniz ve özel durumları kapsayan açıklamaların olduğu bir liste göreceksiniz. “Bewertung Schulabschluss” yani “Okul bitirme sertifikasının değerlendirilmesi” bölününde mavi kalemle işaretlediğim bir kod var. Bu kodu size uyan koşul için not edin. Üniversitelerle HZB konusunda anlaşmazlık çıkması durumunda siz … kodlu koşullar bana uygun. Bu nedenle HZB yeterliliğim var diye kendinizi savunabilirsiniz. ( Bazı durumlarda yanlışlıklar oluyor o nedenle o kod altındaki koşullara uyduğunuzu teyit edin )

Listeyi size uygun koşullar için tarayın. Bir tanesi üzerinden örnek vereyim.

Anabin HZB Örnek TUR-BV05 Koşullar

Yukarıdaki ekranda TUR-BV05 kodlu koşul haritasını görüyorsunuz. Bu kod altında sol sütunda iki koşul yeralıyor. Birincisi 12 yıllık bir lise diploması ( ki zaten diplomayı biz önceden seçerek bu ekrana geldik ) ikincisi Üniversite sınavını geçtiğine ilişkin sonuç belgesi “Code-Karte”. Bu sonuç belgesinde olması gerekenleri de sağ sütunda görüyoruz. Burada yıllara göre değişen şekilde alınması gerekli minimum puanlar verilmiş. Örneğin en yeni durumda 2022 yılı için en düşük 180 puan.

Puan dışında 4 yıllık bir fakülteye yerleştirilmiş olmanız ( sağ altta mavi ile işaretlenmiş bölüm ) gereklidir yazıyor. Bu koşullar size uyuyorsa sol altta koyu fondaki kural geçerlidir. Kırmızı olarak altını çizdiğim gibi bu kurallara uyan 12 yıllık Türk Lise mezunları “Direkter Zugang” yani doğrudan erişim hakkına sahiptir deniyor. Ancak bir detay var parantez içinde belirtilmiş “fachorientiert” yani “konu odaklı” deniyor ve açıklaması aşağıda şu şekilde yazılmış. “Sunduğunuz üniversite sınavı belgesinde adı geçen konu ya da bitişik bölümler için tüm üniversitelere”

“Yani kazandığınız bölümün aynısı ya da konu olarak benzeri”. Biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bu konuyu aşağıda daha detaylı yazmaya çalıştım. Verdiğim örnekteki koşullar sizin durumunuzu göstermiyorsa TUR-BV06 .. 07 gibi pencereyi kaydırarak size uygun durumu bulmaya çalışın. Olası bazı durumlarda “Sadece Fachhochschule”, “Hazırlık okulu ( Studienkolleg), “Önlisans Diploması” ya da “Türkiyede belli süre üniversitede eğitim” gibi şartları olabilir. Çok geniş bir skala olduğundan hepsini örneklemek mümkün değil. Kendinize uygun durumu seçmelisiniz.

Almanya’da hangi bölümleri okuyabilirim? Bitişik Bölüm Ne Demek?

Almanya’da üniversiteler arasında eğitim anlamında uçurum olmadığından kazandığınız bölüme eş bir programa başvuruyu Türkiye’de hangi üniversiteyi kazandığınıza bakmadan alıyorlar. ( örneğin herhangi bir üniversitenin makine mühendisliğini kazandınız. Eğer diğer şartları karşılıyorsanız, Almanya’da istediğiniz herhangi bir üniversitenin makine mühendisliği bölümüne başvurabilirsiniz.

Buraya kadar anlaşılır ancak bizim için ilginç olan tabir “bitişik bölümler” tabiri. Türkiye’de Tıp okumak için ilk 50.000’e girmek gerekirken. Türkiye genelinde 520.000’inci olup Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Biyoloji bölümüne kapağı attığınızda Almanya’da Tıp okumak için başvurabilirsiniz. Dikkat edin başvuru yapabilirsiniz dedim kabul edilirsiniz demedim. Tıp uç örnek ancak pek çok mühendislik için hangi okul olduğu ya da kaç puan aldığınızın önemi olmayacak. Ancak bazı bölümler için yukarıda bahsettiğim NC sınırlaması olduğundan kaç puan aldığınızın önemi ortaya çıkacaktır.

Almanya’da okumak gibi bir niyet ortaya çıktığında hemen bir danışmana başvurmak akla geliyor ancak önce “Almanya’da okumak için bir danışmanla çalışmak şart mı?” yazımı okuyun.

istediğiniz üniversitenin seçtiğiniz programı için NC gerekip gerekmediğini kontrol edin. Bunu ( Ohne NC ) yani NC gerektirmeyen programlar için puanın önemi yok , diğerlerin için var diye okuyabilirsiniz. NC kısıtlaması olan programlarda aldığınız puanın Alman not sistemine dönüştürülmesi gerekecek bu işleme kısaca VPD deniyor. Bununla ilgili daha geniş içerikli yazıma bakın lütfen ( Bkz. VPD Nedir? ).


HZB şartını karşılamıyorsam ne yapabilirim?

Eğer HZB şartını karşılamıyorsanız iki seçeneğiniz var. Ya bir üniversite hazırlık okuluna (Studienkolleg) gidebilir ve okul bitirme notunuza göre üniversiteye giriş yeterliliği elde edebilirsiniz ya da TestAS sınavına girebilirsiniz ( Bkz. TestAS nedir? ). TestAS sınavının HZB yeterliliği olarak sayıldığı okulları merak ediyorsanız “TestAS Sınavının Kabul Edildiği Üniversite Listesi 2023” sayfasını ziyaret edin.

Umarım HZB konusunda kafalarda soru işareti kalmamıştır ancak geri bildirimleriniz benim için çok önemli herhangi bir sorunuz olursa bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya üzerinden ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Sevgiyle kalın her şey gönlünüzce olsun. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın.

52 thoughts on “HZB Nedir? Almanya Lisans Başvuruları

  1. Merhaba, ben 2022 yılında Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümüne yerleştim. Annem Almanya’da yaşadığından dolayı orada eğitimime devam etmek istiyorum. Bu sene 3. Sınıfa geçtim. Almanya’da İşletme veya Ekonomi gibi bölümlere yatay geçiş yapabilme şansım olur mu yoksa sınıf olarak geç mi kaldım? Şimdiden teşekkür ederim.

  2. Merhabalar öncelikle böyle öğrencilere faydalı olan bilgiler paylaştığınız için teşekkürler, benim sorum kızım için, kızım liseyi Türkiyede anadolu lisesinde bitirdi,bu yıl(2024) Almanya’ya geldik kızım alman vatandaşı yös sınavına girdi,aldığı puanla Türkiye’de bi üniversitede psikoloji lisans bölümünü yerleşti ama almanyada okumak istiyor,almanca kursuna gidiyor a2 seviyede şu an, burdaki ünilerde kabul görür mü nasıl bir yol izlemeiz lazım, şimdiden teşekkürler

    1. Gülhan Hanım Selamlar,

      Almanya’da psikoloji puanı yüksek bir bölümdür. YÖS puanının NC’ye çevrilmesi için okuldan min ve max puanlarla ilgili bir yazı alın ve bu şekilde başvurun. Almanca’sını C1 düzeyine çıkardıktan sonra kabulde bir sıkıntı yaşamaz.

  3. Merhabalar, Saarland Üniversitesinin İngilizce Computer Science bölümüne girmek istiyorum. SAT ve IELTS şartlarını sağlıyorum fakat HZB için yalnızca diploma sunabiliyorum, YKS sınavına ilk kez bu sene girdim. Kendilerine mail yolu ile sorduğumda tüm dokümanların 15 Temmuz’a kadar sisteme yüklenmesi gerektiğini söylediler. Dolayısıyla bu bölüme girmem imkansız mı bu sene için?

  4. Merhabalar ben bu yıl türkiyede yks sınavına girdim sonuçlar daha aciklanmadi fakat hzb notum almanyada tip okumam icin yeterli olmayacak baraj kalkmasina ragmen nc hesaplarken hala min 180 kabul ediliyor sanirim bununla ilgili bir gelisme var mi. Lise dönemimde bir yılımı almanyada değişim öğrenisi olarak gecirdim ve ders notlarım çok iyi almancam da aynı şekilde c1 fakat yks sınavım beklediğim gibi geçmedi ve  burada bir tıp fakültesine yerleşebileceğimden dahi emin değilim. Turkiyede tipa yerleşip yerlesmemem bir onem arz ediyor mu? Bu yıl testas sınavlarına hazırlanıp 125 üzeri bi puan almaya calisacagim. Fakat bunun hangi üniveristelerde yeterli olabileceğini bilmiyorum yani hzb notumu testasla iyileştirmem veya direkt testasla tip icin kabul almam mümkün mü? Genel olarak testas ve almanyada tıp okuyabilmem için ne yapmam gerektiğinden bahsetme şansınız varsa çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler emekleriniz için:)

    1. Selamlar,

      YKS’de bir Tıp fakültesine yerleştirilecek puanı alamazsanız Almanya’da Tıp kabulü pratikte pek mümkün değildir. TestAS skorunuz puanınızı yeteri kadar iyileştiremeyecektir.

  5. Merhaba,
    Türkiyede 20 yil kadar önce Elektronik Mühendisligi bölümünden mezun oldum. Okudugum bölüm, sinavda ilk 10binden alim yapiyordu.

    O zamanki universite yerlestirme sonucum ile Almanyada Tip Fakultesinde okuyabilir miyim?

  6. Merhabalar. Ben 2023 yılında Anadolu Lisesli diplomasıyla mezun oldum, yks den de istediğim bölümü kazandım. 1 yarıyıl okudum, bölüm 2.si oldum ama okula ara verdim. Şu an goethe instüt de b2 kursunu alıyorum, ekimde TestDaf sınavına gireceğim. Araştırma yaparken Köln Üni sitesinde istediğim bölümde yabancı öğrenciler için Testas şarttır yazdığını gördüm. Bu HZB şartını karşılamıyorum mu demek acaba? Testas ın zorunlu olmadığı üniversiteler var mı? Teşekkürler

  7. Merhaba yardımlarınız için teşekkürler. Ben 12 senelik anadolu lisesi mezunuyum. 2020 yılında psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne yerlestim bir sene okuyup 2021 yılında yönetim bilişim sistemlerine gecis yaptım 1 sene almanca hazırlık okudum 3 dönem yönetim bilişim sistemleri okudum 4. Dönemde erasmusa geldim. Almanyada okumaya devam etmek istiyorum ancak yönetim bilişim sistemleri bölümünde okumaya devam edebilir miyim? 2021 yılından beri yönetşm bilişim sistemleri bölümüne kayıtlıyım ama 3 dönemlik transkriptim var 4. Dönemi almanyada okudugum icin henuz 4. Dönemim notları transkriptime gecmedi?bir de HZB almak için lise diploması ve yerlestirme sonucu yetiyor mu lise transkripti de gerekiyor mu? Yardımcı olursanız cok seviniirim

    1. Ecem Selam,

      HZB için YKS sonuç belgene ek olarak mevcut okulundan alacağın transkriptler ile başvuru yapabilirsin. Lise transkriptini de görmek isteyeceklerdir.

  8. Selamlar Turkiyede 1 sene ingilizce hazirlik ustune 1 sene sosyal bilimlerde okudum. Daha sonra 2 sene baska bir anadolu lisesine gectim ve orada devam ettim 12. sinifta yani son sinifta acik liseye gectim. Suanda lise diplomam acik lise diplomasi olarak gozukuyor ama daha onceki okullarda aldigim dersler gozukuyor(tasdikname ile getirilmis dersler olarak gozukuyor). Uzaktan Bilgisayar Programciligina baslamistim sinavlar yuz yuze yapiliyor 1. senesi bitti 2. senesi duruyor Almanyaya tasindim suanda kursa gidiyorum 2. senesi bitmedi henuz onlinsansin. Onlisansi sinavlar icin Turkiyeye giderek bitirmeyi dusunuyorum. Onlisans bitirince Informatiker okumayi dusunuyorum burada okuyabilir miyim nasil olur? Okulu bitirmek yerine yks ye girip bir bilgisayar muhendisligi kazansam burda uni okumak icin daha mi iyi olur fikriniz nedir cevaplarsaniz sevinirim.

    1. Selam,
      Açık lise mezunu olduğundan kabul konusundaki koşullar okullara bırakılmıştır. Gitmeyi düşündüğün okulla bu konuda yazışman gerekir. YKS’de mühendislik kazansan da Lİseden dolayı böyle bir durum var.

  9. Merhaba ben tıp dönem 1 öğrencisiyim 2. Dönem de Almanya’daki bir üniversiteye geçiş yapabilir miyim ayrıca transım bunun başvuruda etkisi olur mu umarım cevaplarsınız

    1. Selam,

      Öncelikle Almanya’da Tıp için C1 düzeyinde Almanca şarttır. C1 Almanca belgeni aldıktan sonra başvuru yapabilirsin. Üniversitedeki derslerinin kabulü ayrı bir süreçtir ve oldukça sıkıntılıdır.

  10. Merhabalar, yazınız için teşekkürler ancak ÖSYM yerleştirme belgesiyle ilgili bir sorum var. Söylediğiniz de üzere sitede en az 4 yıllık lisansa yerleştirilmiş olma belgesi istiyor. Ancak bizim belgelerde eğitimin süresi yazmıyor sadece okulun adı ve puanım var yine de yeterli olur mu? Ayrıca sıralamamızı da görmek istiyorlar anladığım kadarıyla bunun için YKS sınav sonuç belgemi de göndermeli miyim 3. belge olarak? Şimdiden teşekkür ederim.

  11. Merhaba başta sizin güzel versiniz bilgilerden teşekkür ederim bildiğimiz gibi ösym yks tyt ayt sınavına girmek sadece Türk vatandaşları girebiliyor ben lisemi Türkiye de bitirdim ama türk vatandaşı olmadığım için bu sınavlara giremezdim Almanya devleti bu konular hakkında ne diyor onu hiç bulamadım ve anlamadım yani Türkiye de yabancı bir kişi lise den mevzun olduysa o ne yapmalı

  12. Merhaba çok güzel ve bilgilendirici bir yazı hazırlamışsınız fakat benim durumum biraz farklı.Ben YKS ile 2 sene bir bölümde okudum ve bu sene tamamen farklı bir bölüme merkezi yerleştirme puanımla yatay geçiş yaptım.Almanya benzer/aynı bölüm kriteri koyduğu için bu bölüme geçiş yaptım ve seneye Testdaf’a girip Almanya’daki üniversitelere başvurmak istiyorum.Fakat bazı sitelerde YKS belgesinin Alman üniversiteler için 1-2 sene geçerliliği olduğu söylenmiş(ben başvuru yaptığımda 2 seneyi geçmiş olacak) ve benim YKS belgemde ayrıca farklı bir bölüm yazacağı için başvurum kabul edilmez mi?Yoksa tekrardan YKS’ye mi girmem gerekir?Bu konuda bilginiz var mıdır?

  13. Merhabalar, 2024-2025 yılı için almanya da muhendislik okumayı düşünüyorumqnadolu lisesi mezunuyum HZP belgesini kabul aldıktan sonra mı benden isteyecekler acaba ?
    Bir de 2024-2025 için başvuru tarihleri hakkında beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum
    Teşekkürler.

  14. Merhabalar,
    Öncelikle çok bilgilendirici bir yazı yazmıssınız çok teşekkür ederim. Benim sorum şu kardeşim türkiyede ön lisans kazandı ve bir yıldır ön lisans eğitimi alıyor. almanyada lisans eğitimine başvurmak için illaki 4 yıllık bir bölüm kazanma şartı var mı yoksa 2 yıllık bir bölüm kazanan birisi de başvuru yapabilir mi?

  15. Merhabalar Recep Bey,
    Yüksek Mühendis, MBA mezunu biri baştan tamamen farklı bir lisans başvurusu yapmak isterse, Almanya da bunu yapabilir mi? Alman vatandaşı olmadığından Türkiye de yıllar sorna tekrar mı yks sınavına girmeli? Çok teşekkürler.

    1. Nilay Hanım Selamlar,

      Okuduğu lisans programından tamamen farklı bir programsa evet yeniden YKS sınavına girmeli. Bununla birlikte YKS sınavı genelde 10 yıl geçerlidir. Daha eski ise okullar sıkıntı çıkarabilir.

      Saygılar

      Recep

  16. Recep Bey emeğinize sağlık. Dolu dolu açıklamalar var sitenizde. Oğlum Açık Öğretim Lisesi mezunu.1 yıl Türkiye’de örgün eğitimde okudu. Sonra Almanya’da 2,5 yıl açık öğretim lisesi okudu. Bu yıl YKS’ye girdi ve Psikoloji bölümünü kazandı. Uni-Asist’e başvuru yaptık. Tek tercih yaptık. Freie Üni- Psikoloji Bölümü için. Ama Prüfbericht’te bize Studienkolleg yazmışlar. Halbuki Anabin sisteminde, AÖL mezunları için Türkiye’de bir üniversiteye yerleşme şartı ile, direkt üniversiteye yerleşme imkanı var. Ancak tercih üniversiteye bırakılmış. Fakat üni-asist sistemi üniversiteye tercih imkanı vermeden, direkt olarak studienkolleg yazmış. Maalesef Freie Üniversitesi de bize Studienkolleg’e başlamamız gerektiği konusunda yazı yazmış. Bugün bir whatsapp grubunda gördüm: Aynı bizim gibi AÖL mezunu bir kızımıza Üni- Asist direkt HZB vermiş, yani üniversiteye studienkollegsiz olarak başlayabileceğini yazmış ve üniversite de bu kızımızı kabul etmiş. Ama onun bölümü Biyoloji idi. Bir de dikkat ettim: Kızımın Prüfberichtinde AÖL bitirme notu yazıyordu. Oğlumun berichtinde ise AÖL bitirme notu yazmıyordu. Acaba bizim eksik bir evrakımız mı var? Durumu netleştiremedim maalesef. Bu çerçevede ne yapmamız lazım, 4 haftalık itiraz süremiz var galiba. İtiraz edelim mi ve nasıl itiraz edelim. Saygılarımla…

    1. İlhan Bey Selamlar,

      AÖL mezunları için dediğiniz gibi gri bir alan var. Tüm inisiyatif okulların elinde uni-assist okulların bu yöndeki tercihlerine göre yönlendirme yapar. Frei üniversitesinin tercihi bu yönde olduğundan size Studienkolleg yönlendirmesi yapılmıştır. Bahsettiğiniz kızımızın başvurduğu üniversite bu konuda daha esnek kurallar uyguluyor olabilir. Nihayetinde uni-assist kendi bir değerlendirme yapmaz sadece belgelerinizin başvurulan universitenin daha önceden aralarında kararlaştırılmış kurallarına uygunluğunu teyit eder.

  17. Merhaba,
    Öncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkürler. Ben Marmara´da lisans egitimimi tamamladim ve Berlin´den master kabulü aldim. HBZ talebinde bulunmuslar. ÖSYM sonuc belgesinin ve üniversite mezuniyet diplomamin Almanca cevirilerini göndersem yeterli olur saniyorum. VPD belgesi de mevcut elimde ancak baska bir okul icin almistim. Onu da eklemeli miyim?
    Yanitiniz icin cok tesekkürler.

  18. Ben Alman Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim NC ise 2 civarı geliyor. Merak ettiğim şey bitişik bölümlerin fakülte içi bölümler mi yoksa sadece Almanca ile alakalı bölümler mi olduğu. Örneğin Heidelberg’de Alman Dili, Ingiliz Dili ve Computational Language aynı fakültede. Alman Dili okurken Computational Language ya da Ingiliz Dili için başvuru yapabilir miyim? Bu başvurum kabul olur mu? Sadece Heidelberg için değil genel olarak Alman üniversitelerinin bu konudaki insiyatifi ne bulmak cok zor

    1. Simay Selam,

      Bu konuda haklısın açık kaynaklardan bitişik bölümle ilgili bir bilgiye ulşamazsın. Bitişik bölüm anlayışı okuldan okula farklılık gösterir. Öngörüde bulunmak biraz tecrübe ile ilgili. Ben temel bilimler sonucu ile işletme kabulü alanlar da gördüm. O nedenle denemen gerekiyor. İlgilendiğin okulun öğrenci işlerine yazarak spesifik bilgi istemen daha mantıklı.

  19. Merhabalar,
    ben bu yıl mart ayında telc B2 dil sertifikamı aldım. Kadir Has üniversitesinde İnşaat Mühendisliğine yerleştim ve kaydımı dondurdum. 2023/2024 kayıt dönemi açılınca TUM’a Studienkolleg için başvurdum çünkü lisansa başvurmak için gerekli dil seviyem yok. Ve bölüme başvurmadan önce hazırlık olmasını istedim. Ama şu anda başvurum askıya alındı, Türkiyede zaten bir bölüme yerleştiğim ve Studienkolleg okumama gerek kalmadığı
    için. Sorum şu, HZB şartını sağlamama rağmen nasıl Stu.kolleg okuyabilirim çünkü dil seviyem yeterli değil ? Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

    1. Eren Selam,

      HZB şartını sağladığın için Studienkolleg okuyamazsın. Sadece okulların DSH hazırlık dil kurslarına başvurabilirsin. Bazı okullar bu başvuruları ayrıca alırlar bazılarına ise normal başvurursun ve dil yeterliliğin olmadığından dil kursuna yönlendirirler. Okul bazında değişiklik gösterir. O nedenle her okulun sitesini incelemen gerek.

  20. Merhaba Recep Bey ben hochschulstarta kayıt olurken
    Hochschulzugangsberechtigung bölümüne sadece ösym yerleştirme belgemi mi yüklemeliyim yoksa diplomamı da yüklemem gerekir mi?
    Bir de Durchschnittsnote yerine NC puanımı yazmalıyım yoksa lise diploma notumu mu?
    Bu konuda bir bilginiz var mı

    1. Hochschulstart üzerinden başvurduğuna göre Alman ya da EU vatandaşlığının olduğunu varsayıyorum. Aksi durumda uni-assist’i kullanman gerekecekti. HZB için sadece diploma ya da OSYM yerleştirme tek başına yetmez o nedenle HZB denilen heryerde bu ikisi bir arada kullanılmalıdır. Doğrudur Durchschnittsnote bölümüne NC puanını , Erreichte Punktzahl YKS yerleştirme puanını yazmalısın ama yazmasan da olur ( opsiyoneldir).
      Kolay gelsin.

  21. Merhabalar,
    öncelikle çok güzel ayrıntılı bir yazı yazmışsınız çok teşekkür ederim. ben üniversite sınavında eşit ağırlık puanımla bir fakülteye yerleştim. daha sonrasında sayısal puanım da olduğu için okulum fakülte ve bölüm geçme şansı sunduğundan mühendislik fakültesine geçtim. şu an 2.sınıf mühendsilik öğrencisiyim almanyada elektronik mühendsiliğine başvurmak istiyorum. bu durumda ne yapmalıyım acaba? HZB istediklerinde şuanki öğrenci belgemi ve ösym sonuç belgemi yolluyorum.

    1. Selam,
      HZB, Türk öğrenciler için En son bitirilen okulun diploması ve YKS yerleştirme sonucu çıktısının kombinasyonudur.Senin durumunda yerleştirme bölümün ile okuduğun bölüm arasında farklılık var ve Almanya başvurularında YKS sonucunda yerleştirildiğin bölüm esas alınacak. Ancak Anabin üzerinde TUR-BV06 kodu ile 2 yıl başarılı bir akademik takvim sonrası HZB sağlanır ibaresi var. Bu durumda Lise diploması + YKS Yerleştirme Belgesi + 2 yıllık eğitim kanıtı ( transkript ile beraber ) başvurmalısın.

  22. Recep bey merhabalar,
    Bitisik bölümlerle ilgili bilgiyi anabin”den bulabilirsiniz diye okudum asagidaki yorunlarda ama ben biraz kayboldum burada. Örnegin, biyiliji veya Genetik”in basvurabilecegi bölümleri Anabin”de nasil bulabiliyoruz?

    1. Selam,
      Bitişik bölüm kavramı çok karışık ve okuldan okula değişir. O nedenle şuradan bakabilirsin diyemem. En kısa ve kestirme yol okulun uluslarası departmanlarına sormaktır.

  23. Recep dayı selamlar, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler gayet ayrıntılı ve bulması zor bilgileri bizlere sağladınız için çok mutluyum, 2 sorum olucak. Uni assist de bazı üniversiteler VPD istiyor ama ben bu üniversitelerin nc frei bölümlerine başvuruda bulunacağım, yine de VPD belgesini çıkartmam gerekiyor mu? İkinci olarak, ben Türkiyede Siyaset bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü kazandım ama Almanya’da İşletme okumak istiyorum mümkünmüdür? Bölümüm işletme fakültesinde. Teşekkür ederim

    1. Selam,
      VPD isteyen okullarda başvuracağınız bölüm farketmeksizin VPD başvurusu yapmalısınız. VPD sadece not dönüşümü için yapılmaz aynı zamanda HZB ( yani üniversite giriş yeterliliği ) doğrulaması için de gereklidir. Uluslar arası ilişkiler kazanıp işletme okumak konusu okulların yanıtlayabilecekleri bir soru. VPD isteyen okullarda zaten VPD belgesinde hangi programlara başvurabileceğin yazacak. Diğer okullarda direkt okulun uluslararası ilşkiler bölümüne sorman mantıklı olur. Kolay gelsin.
      Recep

  24. Öncelikle merhabalar geçtiğimiz günlerde internet sitenizdeki yazıları denk geldim ve aslında bu yazıların özellikle de Almanya’ya gitmek isteyen öğrenciler için ne kadar faydalı olduğunu gördüm öncelikle size teşekkür etmek isterim.

    Şu anda mümtaz turhan Sosyal bilimler lisesi 11. sınıf öğrencisiyim okulumuz toplamda beş yıl bir senede hazırlık okudum Hazırlığın 2. dönemi ve 9. sınıfın tamamı olmak üzere toplamda 1.5 senede IGCSE (International General Certificate of Secondary Education) programını bitirdim. Ardından 10 ve 11. sınıfın tamamında geçerli olan IBDP programına geçtim ve neredeyse o da bitti, bu sene kasımda IBDP sınavlarına gireceğim, şu anda da çalışmalarımı hızlandırdım.

    Öncelikle İngilizce seviyemin C1-C2 olduğunu belirtmek isterim ben IBDP programına başladığım zaman almanca seçeneği olmadığı için Fransızca sectim ve lisenin başından beri yani toplam 4 senedir Fransızca görüyorum IB’YE göre şu anda B1 seviyesindeyim. Kısa bir süre almanca özel ders aldım ama C1 veya C2 seviyesine çıkmanın çok zor olduğunu fark edince almanca özel dersimi bıraktım şu anda A2 seviyesindeyim. Almanya’daki herhangi bir üniversiteye başvururken gerçekten hepsi C1-C2 seviyesi istiyor mu ya da İngilizce eğitim veren okullara başvururken yine bu sertifikaları istiyorlar mı ? Almanya’da mimarlık programı okumak istiyorum üniversite seviyesi benim için çok önemli değil ama nerede olduğu önemli çünkü Almanya’da kalacak yerimiz var şu anda hazır yerimiz Hemer’de, Dortmund Essen ve Düsseldorf’a yakın bir yer o çevredeki üniversitelere baktım ve onlara mail yazdım şu anda cevap bekliyorum o üniversitelerden. Sizin önerebileceğiniz mimarlık için okul var mıdır ? Başvuru yaparken nerelere dikkat etmeliyim ? 45 puan üzerinden olan IBDP diploma notunda kaç almalıyım ? Benim bildiğim kadarıyla IBDP bitirmiş öğrencilerde eğer kabul alırlarsa buradaki üniversite sınavlarına girmelerine gerek kalmıyor, bu doğru mu ? Almanya’daki mimarlık bölümü hakkında bilginiz varsa kaç sene olduğunu, ne kadar zorlukta olduğunu ve oradan mezun olunca yetkilerimin ne kadar olduğu hakkında beni bilgilendirebilir misiniz ?

    Şimdiden çok teşekkür ediyorum en yakın zamanda geri dönüşlerinizi bekliyorum.

    Yiğit Efe SESSEVMEZ

    1. Yiğit Selam,
      Öncelikle yolun açık olsun. IB diploması ile YKS’ye girmeden Allmanya’da lisans eğitimine başvurabilirsin. IB notun Abitur’a dönüştürülürken klasik bavyera formülü kullanılır. https://is.cjd-braunschweig.de/fileadmin/assets/international/Dateien/Senior_School_IB/Converting_to_abitur__1_.pdf adresinde dönüşüm tablosu var. Okulların dil gereksinimleri değişebilir ancak genellikle C1 ve bazılarında B2 Almanca isterler. İngilizce programlarda IELTS 6 ya da 6.5 beklerler. Mimarlık gibi programlar başvurularında bazı yeteneklerin kanıtlanmasını isteyecektir. Bu nedenle bir portfolyo hazırlığı gerekir. Başvurmak istediğin okulun programını iyice incelemelisin.

  25. Merhaba, ben başvuru yaparken benden Datum des Erwerbs der HZB istiyor. Ben diploma tarihini mi yoksa ÖSYM yerleşme belgesinin tarihini mi yazmalıyım?

  26. Merhaba, ben bilkent üniversitesi iç mimarlık bölümünde 1. sınıf tam burslu olarak kazandım. EA sıralamam 11 bin ama sayısal sıralamam da 96 bin. HAW Hamburg üniversitesinin bilgi mühendisliğine başvurmak istiyorum ama benzer bölüm olmamasından kaynaklı başvuruma red gelir mi? Marmara yönetim bilişim sistemlerine geçiş yapıp öyle mi başvuru yapmam daha mantıklı olur ama böylede 1 sene kaybım olucak. Sizce şansımı denemeli miyim?

    1. Kerem Selam,
      HZB gereksinimlerinde ifadeler çok açıktır ( Anabin sitesinden kontrol edebilirsin ). Senin durumunda YKS yerleştirme sonucun İç Mimarlık olduğundan bilgi sistemlerine başvuru yapamazsın. Kural olarak “für das auf der Code-Karte genannte Fach und benachbarte Fächer zu allen Hochschulen” yani sonuç belgesinde adı geçen bölüm ya da komşu ( benzer ) bölümlere. Yönetim bilişim sistemlerine yatay geçiş sonrası da benzer bir durumla karşılaşacaksın. İlk seçeneğe uymdığın için burada da “für die bisherige Fachrichtung und benachbarte Fächer bei Nachweis von 2 erfolgreichen Studienjahr(en) zu allen Hochschulen” yani iki yıl başarılı bir eğitimin kanıtını isteyecekler. Benim burada yazdıklarım prensip olarak böyle ama her şeye rağmen bu durumunu okula yazarak teyit ettir. Yolun açık olsun.

  27. Merhaba çok ayrıntılı ve mükemmel bir site hazırlamışsınız. Öncelikle sizi tebrik ederim. Türkiye’den başvuracak Türk Vatandaşı öğrencilerin tüm sorularını cevaplıyordur diye düşünüyorum.Teşekkür ederim.
    Benim oğlumun durumu biraz farklı şöyle ki; Oğlum TC vatandaşı ama İngiltere’den Westminister Academy’den bu Mayıs’ta IB DP belgesi alarak mezun olacak(umarım:) ). Mat,Fizik,Kimya High Level seviye de eğitim aldı diğerleri standart. Makine Mühendisliğine başvuru yapacak. Yani Almanya’da geçerli bir diploması var. Ama Almanca yok. C1 düzeyinde Almanca bilmesi gerekiyor.İngilizce eğitim veren üniversiteler dahi mutlaka C1 veya C2 düzeyinde Almanca istiyor bunu öğrendik. Ancak başvuruda üni-assist üzerinden başvuruyu nasıl yapacağımız konusunda bilgiye rastlayamadım. Acaba bu konuda da yardımcı olabilir misiniz?
    Teşekkür ederim.

    1. Esra Hanım Selamlar,

      Geç yanıtım için kusura bakmayın lütfen. Uni-assist üzerinden başvururken eğitim geçmişi olarak ülke United Kingdom , sertifika olarak “other” seçmelisiniz. Bu tüm ülkeler için böyle IB diplomaları uluslararası olduğundan ülke menüleri altında yer almıyor. Selam ve Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir