Barınma Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok zorlanacakları alanlardan biri. Barınma sorunu tüm Almanya açısından öğrencilerin en büyük sorunlarından biridir. Büyük şehirlerde seçenek daha fazla olsa da bu durumlarda barınma masraflarının yüksekliği devreye giriyor. rehberin bu bölümünde barınma konusundaki seçenekler ve bu konudaki yol haritasından bahsetmeye çalışacağız.
En uygun Barınma Seçeneği Olarak Öğrenci Birliği ( Studentenwerk ) Yurtları
Almanya ülke geneline yayılmış pek çok popüler ve kaliteli üniversitesi ile 2,5 milyondan fazla öğrenciye eğitim sağlıyor. Almanya ekonomik ve sosyal yapısı, ulaşım imkanları gibi nedenlerle nüfusun büyük şehirlerde yoğunlaşmadığı bir nüfus dağılımına sahip olduğundan üniversitede okuyan öğrencilerden yarısı ailelerinden uzakta eğitim almaktadır. Durum böyle olunca öğrenci barınması yabancı öğrenciler kadar Alman öğrenciler açısından da sorundur.
Bu nedenle hemen her şehirde bulunan ve üniversite öğrencilerinin sosyal yaşamlarını kolaylaştırmak amaçlı kurulan Studentenwerk ( Öğrenci Birliği ) oluşumları, öğrencilere ucuz barınma imkanı sağlamaya çalışıyorlar. Bu kuruluşlar eyaletlerce destekleniyor ve denetleniyorlar.
Ancak öğrenci birliklerinin sunabildiği barınma imkanı da sınırlıdır. Şehirden şehire değişmekle birlikte öğrencilerin yaklaşık %10’u ya da daha azı bir öğrenci birliği yurdunda barınma imkanına sahip olurlar. Genelde talep çok daha fazladır. Bu nedenle yurtta kalış süreleri sınırlıdır ( genelde 2 yıl ) ve başvurunuza olumlu yanıt almanız 6 ay ile 2 yıl arasında süre alabilir.
Daha fazlasını okuyun
Almanya’da üniversite başvurularınızı en doğru şekilde yapmak için kapsamlı bir rehbere mi ihtiyacınız var? ✅
Bu sayfalardaki bazı içerikler, yalnızca “Başvuru Yol Haritası” eğitimine katılan ya da yol haritası danışmanlığı hizmeti alanlar için erişilebilirdir.
Eğitime katılarak şunları kazanabilirsiniz: ✅ Adım adım rehber: Doğru okul ve programı nasıl seçersiniz? Hangi belgeler gerekli? Başvuru nasıl yapılır? Kabul şansınızı nasıl artırırsınız? ✅ Hata yapmadan başvuru süreci: Eksik belge ya da yanlış başvuru nedeniyle zaman kaybetmekten ya da red almaktan kaçınma! ✅ Uzman desteği: Almanya’daki eğitim sistemini bilen bir uzman tarafından hazırlanmış içerikler ✅ Ücretsiz araçlar ve şablonlar: CV, motivasyon mektubu, başvuru listesi gibi dokümanlara erişim ✅ Topluluk desteği: Benzer süreçlerden geçen diğer öğrencilerle iletişim kurma şansı
🚀 Almanya’daki eğitim hedefinize emin adımlarla ilerlemek için hemen eğitime katılın! 🚀
Kullanıcı bilginiz mevcutsa buradan giriş yapabilirsiniz.
Studentenwerk Yurtlarına Başvuru
Studentenwerk ( bazı eyaletlerde studierentenwerk olarak göreceksiniz ) yurtlarına başvuru için merkezi bir sistem yoktur. Okullarda olduğu gibi her studentenwerk bağımsız olarak yönetildiğinden ayrı bir başvuru sistemi kullanırlar. Başvuru şartları ve şekilleri değişebilmektedir. Bazı şehirlerde yurt başvuruları okul kabulü olmasa hatta okula başvuru yapmasanız dahi mümkündür. Bazı şehirlerde ise sadece kabul aldığınızda yurt başvurusu yapabilirsiniz.
Başvuru Adresleri
Studentenwerk web sitelerine basit bir google araması ile ulaşabilirsiniz. Ya da https://www.daad.de/en/studying-in-germany/living-in-germany/accommodation-finder/sitesinden tüm yurtları görebilirsiniz. Ben size google tarafını göstermek istiyorum. Örneğin Bonn ve Bielefeld Universitelerine başvuru yapıyorsunuz. Başvurularla birlikte yurt başvurusu yapmak istiyorsunuz. Yapmanız gereken google arama sayfasını açmak ve “Bonn Studentenwerk” kelimelerini aratmak:
Baştaki reklam linklerinden sonra aşağıda Studentenwerk’in resmi sitesini görüyorsunuz. Resmi adının Studierentenwerk olduğunu farketmiş olmalısınız. Öğrenci Birliği bazı eyaletlerde bu şekilde yazılmakta ve okunmaktadır. Ancak aynı şey olduğunu bilin.
Online Başvuru
Siteye girdiğinizde Accommodation ya da Wohnen menüsünde yurtları tanıtan ve yurtlara başvuru için bir link içeren sayfaya gideceksiniz. Açıklamaları okursanız Bonn şehrindeki yurtlara başvuru için herhangi bir kabul belgesine ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz. Tam aksi şekilde aynı işlemi Bielefeld Studentenwerk için yaparsanız başvuru için kabul mektubunuzun gerekli olduğunu görebilirsiniz.
Online Başvuru Butonuna tıkladığınızda açılacak sayfada aşağıdaki gibi uyarı göreceksiniz ki bu hemen hemen tüm öğrenci birliklerinde böyledir. “İstediğiniz taşınma tarihinde size bir oda sağlayamazsak, sizinle aylık olarak iletişime geçeceğiz. Yurtta hala yer bulmakla ilgileniyorsanız lütfen ilgili bağlantıyı onaylayın. Bu bağlantıyı onaylamazsanız başvurunuz otomatik olarak devam eden başvuru sürecinden kaldırılacaktır.” Yani sıkı takip etmelisiniz. Aufnahmeantrag butonu ile başvuru yapabilirsiniz.
Aşağıdaki ekran görüntüsü Bonn Studierentenwerk’e ait olsa da başka şehirlerde de karşınıza çıkacaktır. Bu durum öğrenci birliklerinin pek çoğunun aynı yazılımları kullanıyor olmasından kaynaklıdır.
Bu ekrandaki bilgileri doldurarak ve barınma tercihlerini belirterek başvuruda bulunabilirsiniz.
Başvurularda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurt başvurularında bekleme süreleri olduğunu unutmayın ve başlangıçta alternatif barınma imkanlarını araştırın. ( Aşağıda daha detaylı deyineceğim )
Yurt başvurularında barınma seçeneklerinin çeşitli olabileceğini ve bekleme süresinin bunlara göre değişebileceğini unutmayın. ( Tek kişilik banyolu ve mutfaklı oda, Tek kişilik banyolu oda – ortak mutfak, çift kişilik banyolu oda, çift kişilik ortak banyo ve mutfaklı vs… ) – Elbette tek kişilik banyosu ve mutfağı içinde olan seçenekler daha fazla talep görürler ve bekleme süreleri uzundur.
Öğrenci birliği yurtları şehrin değişik bölgelerine dağılmış binalar şeklinde olabilir ( ki çoğunlukla böyledir ). Başvurduğunuz yurtların kampüsünüze uzaklığını ve ulaşım imkanlarını kontrol edin. Aynı şehirde birden fazla üniversite olduğunu unutmayın. Başka bir kampüse yakın olan yurt binası sizin kampüsünüz için anlamsız olabilir.
Yurt başvurularında boşa düşmemek için e-posta adresinizi haftada iki gün kontrol edin.
Özel Yurtlar
Öğrenciler açısından barınma büyük sıkıntı olunca bazı kar amacı gütmeyen kurumlar ve bu işten ticari kazanç bekleyen yatırımcılar öğrenci konaklaması konusunda girişimlerde bulunmaktadır.
Vakıf, Dernek ya da Kiliseye bağlı olan yurtlar
Barınma masrafları açısından en makul seçenekler olarak ortaya çıkarlar. Bu yurtların bazıları kiliseye bağlı olsa bile diğer dinlerden öğrenciler için de bir sınırlama yoktur. ( Bizdeki vakıf yurtları ile karıştırmayın, orada dini anlamda herhangi bir telkin ya da zorlama ile karşılaşmazsınız ) Bu yurtlarda barınma ücretleri çok düşük tutulurken öğrencilerden bazı işleri ortaklaşa yapmaları isteniyor olabilir ( haftada belirli günler çöp çıkarma, ortak alan temizlikleri, bahçe bakımı vs.. ). Ek olarak yurtların giriş çıkış saatleri anlamında kuralları olabilir.
Ticari İşletmeler ( Öğrenci rezidansları )
Ticari İşletmeler ise Türkiyede de yaygınlaşmaya başlayan rezidans yapısındaki komplekslerdir. Aslında birer rezidans olmalarına rağmen sadece öğrencilerin barınmasına hizmet ettikleri için yurt statüsüne girerler. Bu işletmeler yerel olabildikleri gibi Almanya ve hatta Avrupa geneline yayılmış yurt kompleksleri işletiyor olabilirler. Bu yurtlarda fiyatlar studentenwerk ücretlerinin iki ve hatta Münih gibi şehirlerde 3 katına ulaşabilir. Ancak bu yurtlar son derece konforlu, küçük olsa da tüm ihtiyaçların düşünüldüğü studio dairelerden oluşurlar. Barınma ücretleri yüksek olabilir ancak sundukları hizmet kalitesi ( full eşya , resepsiyon ve güvenlik gibi ) nedeni ile tercih sebebi olabilir.
Almanya’da özel yurtlar genellikle bu tip modern binalara sahiptir.
Foto von Shivam
Almanya genelinde hizmet veren bazı büyük ticari işletmeler
Aachen
Berlin
Bremen
Darmstadt
Frankfurt
Freiburg
Hamburg Altona
Hamburg Hammerbrook
Hanover
LudwigshafenSoon
Munich
Potsdam
Leipzig
Dortmund
Göttingen
Berlin
Darmstadt
Frankfurt
Hamburg
Leipzig
Münster
Birkaç Örnek daha
https://www.smartments-student.de/en/locations
https://www.felixx-student.de/en/
https://www.campusviva.de/en/locations/
Yerel Yurtları ve Vakıf Yurtlarını Bulma
Yukarıda verdiğim yaygın yurt işletmecilerinin haricinde yerel bazlı işletmeler ve vakıf yurtlarının olduğundan bahsetmiştik. Bu yurtları nereden bulacağız? Elbette google.
Şimdi google arama motorunu açın, gitmek istediğiniz şehrin yanına “dormitory” kelimesi ekleyin. Örneğin: “Bonn dormitory” olarak arama yapın. Baştaki reklamları geçin Yerler: sekmesindeki harita üzerinde Bonn şehrindeki öğrenci konaklaması için bazı seçenekler göreceksiniz. Unutmayın Studentenwerk yurtları da bu haritada gösteriliyor.
Harita üzerindeki kırmızı noktalara tıklayarak yurtların iletişim bilgilerine erişebilirsiniz. Yurdun web sitesi studentenwerk sitesini gösteriyorsa öğrenci birliği yurdu olduğunu anlayabilirsiniz. Daha sonra ya yurdun web sitesinden ya da telefon ile görüşerek gerekli bilgileri almalısınız.
Özel Barınma ve Kiralık Daire
Studentenwerk yurtları ya da diğer yurt seçenekleri ilginizi çekmiyor ya da buralarda yer bulamadı iseniz bir paylaşımlı dairede yer kiralamak ya da kendinize ait bir daire kiralama seçenekleriniz her zaman mümkündür. Almanya’nın büyük şehirlerinde yaşayanların %90’ı kiracı olduğundan çok fazla seçenek vardır ve kiralama süreci prosedürlerler ile takip edilir.
Bir özel barınmadan söz ediyorsak bilmeniz gereken bir diğer kavram WG’dir. Türkiye’de birkaç arkadaşın birlikte ev tutmasına benzer bir arada yaşama konseptinin Almanya’daki adı WG olarak kısaltılır. Ancak arada bir fark vardır. Almanya’da ev arkadaşınızla önceden tanışmak zorunda değilsiniz. Yani WG yurt mantığında odanızı/evinizi tamamen farklı bir okul, bölüm ya da sınıf (ve hatta öğrenci de olmayabilir ) kişi ya da kişilerle paylaşmanız anlamına gelir.
Özel barınmada 4 farklı seçenek karşınıza çıkacaktır.
WG-Zimmer : Bu seçenek, ortak kullanacağınız bir dairede size ait bir oda anlamına geliyor. Yani mutfağı ve banyoyu başkalarıyla paylaşacaksınız.
1-Zimmer-Wohnung : Kendi Mutfağınız/ Banyonuz olan bir stüdyo daire demektir.
Wohnung : 2+ odadan oluşan bir daire. ( Salonu da odadan sayarlar bilginiz olsun )
Haus : Bağımsız müstakil ev.
wg-gesucht.de özellikle WG konusunda çok fazla seçenek arasından arama yapabileceğiniz bir site.
Almanya’da kira sözleşmeleri ve kiracı hakları
Öncelikle bilmeniz gereken şey Almanya’da bir mülk kiralamak için Avrupa birliğinde geçerli bir SEPA ödeme hesabınızın olması gerekliliği. Anlayacağınız bir banka hesabınız olmalı ancak banka hesabı açtırmak için de bir ikamet belgeniz olmalı. Hep vurguladığım bir kısırdöngü. Bu konuda sıkıntı çeken çok oldu. Daha önceleri Wise ile bu işi sorunsuz halledebiliyorken artık bu kısıtlandı. Expatrio Value Package bir çözüm olarak duruyor. Bu konuyu Bloke hesap kısmında anlatmıştık. https://recepdayi.com.tr/expatrio-bloke-hesap-nasil-acilir/ linkinden okuyabilirsiniz.
SEPA tarafını hallettiğimize göre Almanya’da kira kontratı nasıl oluyor, haklarınız neler ona bakalım.
Öncelikle Almanya’da kira sözleşmeleri bizde de olduğu gibi prensipte kiracının lehindedir. Ancak, bir kira sözleşmesinde belirtilen hak ve yükümlülükler sizi yasal olarak bağladığından , herhangi bir sözleşme imzalanmadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.
Almanya’daki kiralama sözleşmesi türleri
Uzunlukları değişse de, Almanya’daki kira sözleşmeleri ( Mietverträge ) genellikle yukarıda belirttiğim tüm farklı konut türleri için aynı olan yazılı bir sözleşme ile yapılır. Formlar genellikle ilgili şehir idaresinin web sitelerinde paylaşılmaktadır. Bu durum, genellikle sizin aleyhinize özel hükümler içermeyeceği anlamına gelmekle birlikte imzalamadan önce, tüm şartlarını anladığınızdan emin olmak için sözleşmenizi dikkatlice okumalısınız.
Dikkat ! Kiralık daire ararken dolandırılma ihtimalini her zaman aklınızda tutun. Çok cazip tekliflerden uzak durun. Unutmayın Almanya’da bulunması imkansız bir şey varsa o da ucuz ama güzel bir kiralık dairedir. Hiç bir daire için daireyi görmeden kaparo vermeyin! Mümkün olduğunca kurumsal emlak şirketleri ile çalışmaya özel gösterin. Sözlü anlaşmalar yasal olarak bağlayıcı olsa da, kanıtlanması çok daha zordur. Bu nedenle, her sözleşmenizi yazılı yapın.
Foto von Kindel Media
Almanya’da iki tür kira sözleşmesi vardır: belirli süreli ( befristet ) ve süresiz ( unbefristet ).
Belirli süreli ( befristet ) kiralama sözleşmeleri
Belirli süreli kiralama sözleşmeleri, belirtilen bir tarih aralığında geçerli olan kira sözleşmeleridir. Bu tarih aralığı, kiracı ve mal sahibi tarafından önceden belirlenir ve sonunda sözleşme otomatik olarak sona erer. Özellikle, yıllık ya da yarım dönemlik yurt kiralamalarında sıklıkla karşılaşacağınız sözleşme tipidir.
Belirli süreli kiralama sözleşmeleri, genellikle belirli bir tarihte sona erer ve tarafların anlaşmaları halinde yenilenir. Yenileme için yeni bir sözleşme imzalanması gerekir. Ancak, sözleşmenin bitim tarihinden önce kiracı veya mal sahibi taraflarından biri sözleşmeyi feshetmek isterse, bu konuda sözleşmede belirtilen hükümlere uyulmalıdır.
Süresiz ( unbefristet ) kiralama sözleşmeleri
Bu kira sözleşmesinin bitiş tarihi olmaz. Ülkemizdeki kira sözleşmelerine benzerler. Kiracılar süresiz sözleşmeleri bildirimde bulunarak feshetme hakkına sahipken, ev sahipleri için bu işlem oldukça kısıtlıdır ve süresiz sözleşmeleri makul bir sebep olmaksızın feshedemezler.
Kiralama sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken konular
Kiralama sözleşmenizi imzalamadan önce, aşağıdakileri içerdiğinden emin olmak için kontrol edin:
Ev sahibinin adı ve tam adresi
Mülkün adresi ve açıklaması
Başlangıç ve bitiş tarihleri (varsa)
Kararlaştırılan aylık kira ve ödeme şekli
Depozito
Ek masraflar ve/veya kamu hizmetleri ( Ör: enerji ( ısıtma ve elektrik ), su, internet, telefon )
Örneğin sigara içme, evcil hayvanlar, odaların kiraya verilmesi, yapısal değişiklikler ve yeniden dekore etme ile ilgili özel ev kuralları
Bakım ve onarım ile ilgili olarak ev sahibinin görevleri
Sözleşmenin feshi için bildirim süresi
Envanter listesi (daire eşyalı ise)
Herhangi bir kira artışıyla ilgili bildirim, örneğin “kademeli kira” ( Staffelmiete – aşağıya bakın)
Kira sözleşmeniz tam olarak ne kadar kira ödemeniz gerektiğini belirtir. Genellikle bir ödeme tarihi ve tercih edilen ödeme yöntemini de belirtir. En yaygın metod kirayı ödemek için bir SEPA transferi kullanılmasıdır.
Kiraya neler dahildir?
Kiranız ya “soğuk” ( Kaltmiete – yalnızca kiralama) veya “sıcak” ( Warmmiete – bina ve bazen gaz, elektrik, hizmet maliyetleri, internet ve telefon faturaları gibi hizmetler( Nebenkosten ) için hizmet maliyetleri dahil) olacaktır . Gelecekte beklenmedik maliyetlerden kaçınmak için nelerin dahil olup olmadığını anladığınızdan emin olun. Yurtlardaki kiraları “sıcak” kiraya örnek olarak düşünebilirsiniz. Yurt ve kiralık daire karşılaştırması yaparken soğuk kiranın üzerinde ek maliyetler geleceğini göz önüne alın.
Kira artışları & Kademeli kira ( Staffelmiete )
Kira sözleşmeniz ayrıca gelecekteki kira artışları için herhangi bir hüküm içerecektir. Yasal olarak ev sahibiniz, kira sözleşmenizin ilk 12 ayı içinde veya üç yıllık bir süre içinde kiranızı %20’den (bazı eyaletlerde bu oran %15’dir ) fazla artıramaz.
Bu nedenle bazı ev sahipleri, zamanla kademeli olarak artan “kademeli kira” ( Staffelmiete ) talep ederler. Bu durumda artış oranları sözleşmeye yazılır. Ancak bu tür sözleşmelerde ev sahibi sözleşmede yazan dışından bir artış talep edemez.
Kiralık Daire Arama
Immobilienscout24.de
WG-Gesucht çoğunlukla öğrencilere ve tek odalı konaklamaya hitap ederken, muhtemelen Almanya’nın en büyük ve kapsamlı emlak arama motorudur. Bu site üzerinde tüm Almanya genelinde kiralık konut aramak mümkündür. Dikkate alınması gereken önemli bir nokta, reklamı yapılan kira bedellerinin çoğunlukla Kaltmiete yani “Soğuk Kira” (Elektrik, Su, Gaz, İnternet hariç ) olmasıdır. Kiralayacağınız konutun büyüklüğüne göre 70-150 Euro ek gideriniz olabileceğini göz önünde bulundurun. İlanın detaylarında muhtemelen yaklaşık aylık ek masrafı göreceksiniz.
Dikkat etmeniz gereken ek bir konuda ilanların güncelliği olmalıdır. Genellikle daireler kiralansa bile ilan kaldırılmamış olabiliyor. İlanın veriliş tarihini de göz önünde bulundurun.
ebay-kleinanzeigen.de
Kleinanzeigen, sınıflandırılmış reklamlar anlamına gelir. Yerel olarak satacak bir şeyiniz varsa ve %10 ebay komisyonundan kaçınmak istiyorsanız ilan vereceğiniz yer burası. Hal böyle olunca insanlar bu sitede her türlü reklamı yapıyorlar. İkinci el eşyadan, arabaya, hizmet alımından malzemelere ve de emlak ilanları tabi ki. Bizdeki sahibinden sitesi gibi anlayacağınız. Burada taşındığınız şehri değiştirip, kategoriyi aşağıdakilerden birini seçerek arama yapabilirsiniz. ikisinden birine değiştirin.
Auf Zeit & WG: Kiralık geçici ve kalıcı WG
Mietwohnungen: Kiralık daireler
Facebook
Kalacak yer bulmak için yararlanabileceğiniz yerlerden biri de hiç şüphesiz facebook. Almanya’da okuyan pek çok Türk öğrencinin yanı sıra orada yaşan vatandaşlarımızın kurdukları pek çok grup var. Bu gruplara üye olup kalacak yer arayışınızı paylaşabilirsiniz. Kendi vatandaşlarımızın sunmaya istekli olacakları destek yabancılardan kat be kat fazla olacaktır.