Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Üniversite mi Teknik Üniversite mi Fachhochschule mi?


Almanya’da Üniversiteler

Almanya’da üniversite okumak istiyorsanız karşınıza çıkacak seçim şartlarından biride okul tip olacak. Almanya’da hemen her dalda eğitim veren Üniversiteler, teknik eğitim ( mühendislikler, doğa bilimleri vb. ) veren “Teknik Üniversiteler” ve Fachhochschule denilen “Uygulamalı Bilimler Üniversitesi” okullar vardır. Karar vermeden önce bunların farklarını bilmelisiniz. Aşağıda karşılaştırmalı olarak anlatmaya çalışacağım. Fachhochschule’ler hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya’da Üniversiteler, Doktora verme hakkına sahip olan akademik kurumlardır ve bu nedenle çeşitli eğitim alanlarında araştırma ve geliştirme için temel görevi yürütürler. Üniversiteler, hangi alanda olursa olsun, yani Sosyal Bilimler, Doğa Bilimleri, Mühendislik, Medya, Eğitim Bilimleri vb. herhangi bir program ve/veya derece sunma imkanına sahiptir.

Teknik Üniversiteler adından da anlaşılacağı gibi “Teknik”tir ve bu nedenle çabalarını ve kaynaklarını yalnızca Mühendislik ve Doğa Bilimlerine odaklarlar ve bir Üniversitede bulabileceğiniz tüm programları sunmazlar.


Not : Aynı şehirde bir Üniversite ve bir Teknik Üniversite varsa, Üniversite genellikle bir Mühendislik ya da Doğa Bilimi programı sunmaz ( bu genellemenin bazı istisnaları da var), örneğin: Hamburg’da Makine Mühendisliği okumak istiyorsanız, Hamburg Üniversitesinin bu programı sunmadığı için Hamburg Teknik Üniversitesi’nde eğitim almalısınız. Öte yandan, Bochum “Ruhr” Üniversitesi, çok çeşitli Mühendislik ve Bilim programları sunar. Almanya’daki önde gelen üniversitelere buradaki interaktif haritadan ulaşabilirsiniz.

Bazen sadece bir Üniversite (örn. Duisburg-Essen Üniversitesi) veya sadece bir Teknik Üniversite (örn. TU Kaiserlautern) benzer programlar sunarlar ve “Üniversite” olarak değerlendirilebilirler.

Yani Üniversite ve Teknik Üniversite kavramları genel olarak ayrışsa da çok keskin ayrımlar yoktur.

Üniversite/Teknik Üniversite ile Fachhochschule arasındaki farklar nelerdir?

Üniversite ve Teknik Üniversitelerin aşağı yukarı aynı şeyler olduğunu anlattıktan sonra, Universität (Üniversite) kavramını bir Fachhochschule (Uygulamalı Bilimler Üniversitesi) ile karşılaştırabilir ve farklılıklara odaklanabiliriz.


Üniversite/Teknik ÜniversiteFachhochschule
Lisans EğitimiVerilirVerilir
Yüksek Lisans EğitimiVerilirVerilir ( Sonrasında Doktora yapamayabilirsiniz )
DoktoraYapılabilir ( Fachhochschule yüksek lisans sonrası kabul zordur )Yapılamaz
MüfredatÖğrenciyi potansiyel bir araştırmacı olarak yetiştirmeye çalışırPazar ihtiyaçları ve iş gereksinimleri için uyarlanmıştır
Müfredat PlanıTeorik ve Araştırma Odaklıdır

Üniversitenin odak noktası, öğrencinin alan bilgisini en üst düzeye çıkarmak ve bağımsız düşünme becerilerini geliştirmek, böylece onu potansiyel bir doktora derecesine hazırlamaktır. 
Pratik uygulaması minimum iken derinlemesine teorik bilgi sağlamaya odaklanırlar.

FH’nin doktora vermesine izin verilmediğinden, tüm son teknoloji araştırma ve geliştirme Üniversitelerde yapılır.
Teori yerine Profesyonel Uygulamaya odaklanan Pratik Çalışmalar vardır


Müfredatlarında ‘uygulamalı’ bir yaklaşım uygulanır.
 
Bu durum, öğrencilere teori öğretilmediği anlamına gelmez, ancak nasıl uygulanabileceğini öğretmeye odaklanarak temelleri anlayacak kadar teori verilir.

Müfredat – Teori/Pratik oranları%80 Teori – %20 Pratik%50 Teori – %50 Pratik
Çalışma alanıÜniversiteler, çeşitli eğitim disiplinlerinde çok sayıda program sunarken,

Teknik Üniversiteler mühendislik ve doğa bilimlerine odaklanırlar.
Fachhochschule’ler çoğunlukla mühendislik, doğa bilimleri ve işletme yönetimine odaklanırlar.

Öğretim GörevlileriDoktoralarını (Ph.D.) tamamladıktan sonra akademik alanda kariyerlerine devam etme kararı alan akademisyenler görev alırlar.

Üniversite’de ders veren akademisyenlerin ilgili alan deneyimine sahip olması zorunlu değildir.

Akademisyenlerin en az 5 yıllık deneyime sahip olması ve 3 yılının sahada/sektörde olması gerekiyor.

Bu, akademisyenlerin büyük ve önde gelen Alman şirketlerinin eski çalışanları olduğu anlamına gelir ( örneğin BMW, AUDI, Siemens vb. )
Sınavların ZorluğuDaha Zor – Üniversitelerin teorik yaklaşımı nedeniyle, dönem boyunca Fachhochschulen’den daha fazla içerik kapsandığından sınavlar genellikle daha zordur.

Sınavlar genellikle aralarında 5-10 günlük boşluklar olacak şekilde planlanır ve geniş zamana yayılır. Böylece hazırlanmak için fazladan zamanınız olabilir.
Daha Kolay – Nispeten, program çalışmaları Üniversitelere kıyasla daha az teorik olduğu için sınavların daha kolay olduğu söyleniyor.

Sınavlar genellikle aralarında çok az boşluk olacak veya hiç boşluk olmayacak şekilde 1-2 hafta içinde bitecek şekilde planlanır. ( Bizim okullarda da böyle)
ÖğrencilerÜniversiteler çoğunlukla, Liseyi bitirmiş ve deneyimi olmayan öğrencileri kabul ederler.


FH’ler , daha önce deneyimi olmayan öğrencilerin yanı sıra, bir eğitim programı (Ausbildung) bitirdikten sonra bu alanda çalışmış ve teorik kısma çok fazla girmeden becerilerini genişletmek isteyen kişiler için de fırsatlar sunuyor.
SınıflarBüyük Gruplar Halinde – popüler derslerde 50-250 öğrenci bir arada ders görürsünüz ( Bazı durumlarda daha da kalabalık olabilir )Küçük Odaklı Gruplar – ders başına 20-60 öğrencilik gruplarla ders işlenir.
Staj Zorunluluğu Programa Bağlı – Bazı programların/derecelerin müfredatlarında zorunlu staj (8-13 hafta arasında değişir) vardır, ancak birçoğu stajsız olarak tasarlanmıştır.Zorunludur – 18 haftalık staj yani “Staj Dönemi” tüm programlar/derecelerde zorunludur.


EsneklikDaha Esnektir – Öğrencilerin, belirli bir dönemde almak veya sonraya bırakmak istedikleri dersleri seçme özgürlüğü var. Daha Az Esnektir – Öğrenciler, ilgili yarıyılda mevcut olan derslere kayıt yaptırırlar.
Ortalama
Bitirme Süresi
Tamamlanması daha uzun sürer – Almanya’daki Üniversitelerde bir programın kaç sömestr için planlandığına bakılmaksızın, mezun olmak için neredeyse herkes fazladan 2-4 sömestr okuyor. ( Çocuklara sorarsanız sınavların zor olmasını bahane edecekler ama durum genellikle böyle ) Zamanında tamamlanabilir – Müfredat genellikle daha uzun süreli planlanmasına rağmen ( Staj dönemi nedeni ile en az 1 sömestre uzun ) , öğrenciler genellikle planlanan sömestre sayısı içinde derecelerini tamamlıyorlarmış.
DenklikDoğrudan Denklik Mümkün – Almanya’daki 107 üniversiteden 85’i ilk 1000 listesinde olduğundan bu okullar için doğrudan denklik vardır.
Denklik Alınabilir – Bologna Süreci sonrası Almanya’dan alınan tüm lisans ve yüksek lisans diplomalarının, mezun olunan bölümün Türkiye’de karşılığı olması kaydı ile YÖK denkliği mümkündür.

Hangisi benim için daha iyi?

Üniversite : Seçtiğiniz alanla ilgili temel teorik detayları öğrenmek ve gelecekte kendinizi doktora yaparken görmek istiyorsanız. O zaman Üniversite sizin için doğru seçenek.

Fachhochschule : Sahada çalışmayı seviyorsanız, doktora yapma gibi bir hedefiniz yoksa, Üniversite sonrası Almanya’da kolayca iş bulup çalışmak istiyorsanız ve dahası Almanca bilginize güvenmiyorsanız: Fachhochschule’ye gitmek, sizi piyasa gereksinimlerine göre daha iyi hazırlayacağından ve Üniversitenin zorlu sınav programlarından kaçınmanıza izin vereceğinden, daha iyi bir seçim olur. Bu okullarla ilgili diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Sorularınız olursa bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ve sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.

2 thoughts on “Üniversite mi Teknik Üniversite mi Fachhochschule mi?

  1. Hocam selamlar ben de şu an Almanya’da üniversite okuma sürecindeyim açıkçası zaten zor bir sürecin beni beklediğini farkındayım ancak yine de sosyal hayattan çok kopmamak ve çok stres altinda sınavlara girmemek adına hohschuleler ilgimi çekiyor.Yks de 50 bin sıralama yaptım açıkçası tembel bir öğrenci de değilim ders çalışmayı göze alıyorum sizce hohschuleyi tercih etmeli miyim ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir