Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya’daki üniversiteler çok mu zor?


Zor?

Bu soruya cevabım duruma göre değişir olmalı. Alman Üniversiteleri genel olarak dünyanın başka yerlerinde bulunan benzer üniversitelerden daha kolay veya daha zor değildir. ( Orada okuyan pek çok kişiden aldığım geri bildirim sonucu söylüyorum. Kimine göre zor, kimine göre kolay )

Öncelikle Almanya’nın üniversite öğretim sistemini tanımak gerekiyor. Almanya’da bazı ulusal bazda kısıtlanmış bölümler ( Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Veterinerlik vb. gibi ) ve yerel bazda kısıtlanmış bölümler hariç üniversiteye giriş için bir kısıtlama yoktur. Yani Abitur diploması olan her Alman ya da EU vatandaşı üniversiteye başvurabilir ve ek bir sınava girmesi gerekmez. Durum böyle olunca bazı bölümlerde özellikle ilk sınıflarda oldukça yüksek sayıda öğrenci vardır.

Alman üniversite sistemi Amerika ve İngiltere de ve hatta Türkiye’de olduğu gibi kayıtlı öğrencilerinin okuduğu lisans ya da yüksek lisans programlarında “zaten okumayı hak ettikleri” düşüncesinde değildir ( Biraz karmaşık bir cümle oldu farkındayım ). Yani kısaca her isteyenin başvurusunu kabul eder ve sonradan çürük elmaları elerler.

Alman üniversiteleri tüm öğrencilerinin yetişkin olduğunu kabul ederek ( Liseden alınan Abitur diploması bir olgunluk diplomasıdır ) kendi başının çaresine bakmalarını beklerler. İngiliz ve Amerikan üniversitelerinin sağladığı sahiplenici ve kucaklayıcı anlayışların hiçbiri yoktur. Geleneksel şekilde ve ilke olarak, her öğrenciye bir araştırma öğrencisi ya da potansiyel araştırmacı olarak bakılır. Öğrenciler bu duruma uyum gösterebilir ya da gösteremezler. Bu duruma uyum gösteremeyen öğrenciler de üniversiteleri rahatsız etmez. Bu nedenle bazı bölümlerde okulu bırakma oranları yüzde 50’nin üzerindedir.

2016 yılı mezunları istatistikleri okul bırakma oranları

Aslında Alman üniversitelerinin zor olarak nitelendirilmesinin en temel nedeni Alman lise ( Gymnasium ) sisteminin eğitim kalitesi ve uzunluğudur. Standart olarak Almanya’da üniversiteye başlayan bir Alman 12 değil 13 yıl eğitim görerek üniversiteye başlamaktadır. Alınan eğitimin kalitesi açısından da bu durum Türkiye üniversiteleri için 2. sınıf düzeyine karşılık gelir. Hal böyle olunca Almanya lisans eğitimleri aslında lisans değil yüksek lisans düzeyinde programlar olarak ortaya çıkmaktadır.

Sözün kısası lise öğrenimini Türkiye’de almış öğrencilerin Almanya’da mükemmel bir eğitim almasının tek yolu çok çalışmak olacaktır. Her program için müfredatlar tanımlı ve ön gereksinimleri belirlenmiştir. Ön gereksinimleri karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız o programa hiç bulaşmayın. Kendi kendinize organize olabilir ve biraz öz disiplininizi sürdürebilirseniz Almanya’da okumak hayal değil. Bilgilerin önceden düzenlenmiş ve bir servis tepsisinde size teslim edilmesine ihtiyacınız varsa, ortalama üstü bir öğrenci olsanız da olmasanız da Almanya’daki Üniversiteler size göre değil. Özellikle zor bölümlerin hangileri olduğunu merak ederseniz bu yazımı okuyun.

Sorularınız olursa bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ve sosyem medya üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir