Almanya’da Elektrik Mühendisliği İçin En İyi Üniversiteler 2024
Almanya ve Elektrik Mühendisliği
Almanya’nın tüm dünyaca takdir edilen teknik başarısı makine ve elektrik mühendisliklerdeki ileri düzey çalışmaların sonucudur. Günümüzde de Almanya’nın cari fazla veren bir ülke olmasının sebebi bu konularda lider olan ihracat kapasitesi ve yeteneğidir. Almanya’nın mühendislik konusunda nam salmış eğitim sistemi bu konudaki en temel destek sanırım. Durum böyle olunca “Almanya’da elektrik mühendisliği okumak için en iyi üniversiteler hangileri” sorusu en çok akla gelen sorulardan biri haline gelmiş.
Her zaman söylediğim gibi: Almanya’da kötü bir okul bulamayacağınızın garantisini versem de bazı okulların öne çıkması doğal. Bazı okullar uluslararası anlamda çok iyi tanınırlar. Bu okulların mühendislik eğitimleri tüm dünyaca deneyimlenmiş ve onaylanmıştır. Okulları sizin için sıralarken, sürekli aynı şeyleri tekrar ediyor gibi oluyorum. O nedenle elektrik mühendisliği denince de sıralamada bir iki değişiklikle liste hemen hemen aynı oluyor. ( Bkz. Almanya’da Bilişim Okunacak En İyi Üniversiteler 2024 )
Almanya’da kötü mühendislik okulu yoktur. Aynı şekilde kötü mühendisin de mezuniyet şansı yoktur. Bazıları efsane olmuş Teknik Üniversiteler ( RWTH, Münih, Berlin, Darmstadt, Dresden vb.. ) ile bazıları eski bazıları ise nispeten yeni olmakla birlikte kalitelerini tüm dünyada kanıtlamış okullar, ( Stuttgart, KIT, Braunschweig, Dortmund vb ) hepsi de muhteşem mühendisler yetiştiren okullardır. Ancak bilinmesi gereken bir şey de özellikle Elektrik mühendisliğinin en zor programlardan biri olduğudur. ( Bkz: Almanya’da hangi programlar daha zor? )
Daha önceleri de yazdığım gibi internette açık kaynaktan bulabileceğiniz “Üniversite derecelendirme kuruluşlarının sıralamaları” akademik çıktıların yoğunluğuna odaklı olduklarından, sıralamalar özellikle doktora ve belki biraz da yüksek lisans eğitimleri açısından önemli olabilir. ( Bence daha çok doktora yapacaksanız bu listelere bakın )
Okulların, “çok araştırma yapan, akademik dergilerde bolca yazı yayınlayan ancak derslere girmeyen” elit profesörlere sahip olmasının lisans ya da yüksek lisans öğrencileri için bir faydası yoktur. Eğitimin kalitesini ölçen doğru kişiler, mezuniyet sonrası mühendisleri çalıştıran işverenlerdir.
Bu nedenle, Almanya’da büyük işverenlerin insan kaynakları yöneticileri ile yapılan anketlerin sıralamayı daha gerçekçi yansıttığını düşünüyorum. Bu istatistikler her yıl yayınlanıyor (Wirtschaftswoche).
İşte Elektrik Mühendisliğinde Alman işverenlerin en çok tercih ettiği üniversitelerin 2024 listesi :
Münih Teknik Üniversitesi ilk sırada
Okulun Elektrik mühendisliği programları, tüm dünyadan aday öğrenciler arasında son derece popülerdir. Almanya’daki mühendislik eğitimi, Alman otomotiv, makine geliştirme ve enerji endüstrileriyle yakından bağlantılıdır. Zengin Bavyera eyaleti ve endüstri devlerinin destekleri okul için ek fırsatları beraberinde getiriyor. Okuldaki tüm programlar zordur ancak elektrik mühendisliğinin ekstra zor olduğunu söylemek gerekir. Ama aynı zamanda size mükemmel kariyer fırsatları da sunduğu da kesindir. “Münih’de Okumak” yazıma da göz atın lütfen.
Berlin Teknik Üniversitesi geçtiğimiz 2. sıradaki yerini koruyor.
Aslına bakarsanız, forumlarda biraz araştırdığınız da TU Berlin konusunda pek çok olumsuz yazı bulabilirsiniz. Konu mühendislik olduğunda öğrenciler yanlış bir algıyla TU Münih, RWTH ya da KIT’i öne çıkarırlar. TU Berlin’in başkentte olması ve endüstriden uzak olduğu ön yargısı yaygın bir hatadır. Neden hata olduğunu tablolara bakarak anlayabilirsiniz. Genelde bu okulu tercih eden mühendislik öğrencilerinin motivasyonu Berlin şehri olarak ortaya çıkıyor. Bana sorsanız bu bile yeter ama işverenler daha da fazlasını düşünüyor. TU Berlin mezunları Alman işverenler tarafından hemen her dalda ilk üçte tercih ediliyor. Bu kadar popüler bir okulda kötü eğitim verildiğini söylemek biraz anlamsız diye düşünüyorum. Berlin’de öğrenci olmak ile ilgili yazımı da okuyabilirsiniz.
RWTH Aachen’a bir şeyler oluyor. Geçen yıl olduğu gibi 3. sırada
Elektrik mühendisliği, RWTH Aachen‘ın geçtiğimiz yıllarda hep en önde olduğu alan olsada 2023 yılında TU Berlin ve TU Münih onu geçmeyi başarmış görünüyor. Aslında bu performans düşüklüğünü diğer mühendislik programlarında da görüyoruz. Ancak herşeye rağmen okul, başarılı öğretim ve araştırmaları sayesinde, Almanya ve Avrupa’da bu konudaki en ünlü üniversitelerden biri. Okulda sadece teknik beceriler değil, aynı zamanda problem çözme konusunda metodik yaklaşım da ( mühendis bakış açısı ) kazandırılır.
Aachen hakkında eski yazılarıma buradan erişebilirsiniz.
Dortmund Teknik Üniversitesi, atak yapmış.
Bizde üniversitesinden daha çok futbol takımı ile bilinen şehir. Aslında çok iyi bir mühendislik okuluna sahip. Özellikle “Malzeme Bilimi” konusunda uzmanlaşmış olan okul, konu “Makine” ya da “Elektrik Mühendisliği” olunca da kayda değer bir yerde. Alman işverenler okulun hakkını teslim ediyorlar ve 4. sırada tercih ediliyor. Detaylar için Dortmund izlenimlerimi okuyabilirsiniz.
Dresden Teknik Üniversitesi, Doğu Almanya’nın yıldız mühendislik okulu
Almanya’nın en turistik ( Bkz. Dresden izlenimlerim ) ve yabancı düşmanlığının en fazla yaşandığı iddia edilen şehirde son derece modern ve geniş imkanlara sahip bir okul. Aslına bakarsanız öğrenci olarak en rahat yaşayabileceğiniz şehirlerden. Bir kere ucuz. Öyle abartıldığı gibi yabancı düşmanlığı yok. Üstelik okul da Almanya’nın en iyi okullarından. Daha ne olsun. Büyük şehirlere biraz uzak ancak 1 saatlik yolculuk sonrası Leipzig üzerinden Türkiye’ye uçma şansınız da var.
TU Darmstadt, Almanya’nın en saygın ve köklü mühendislik okullarından biridir ve bu işverenlerce de takdir edilir.
Frankfurt’a 20dk uzaklıktaki bu okul özellikle çok başarılı mühendislik dereceleri ile tanınıyor. Alman işverenlerin geçtiğimiz yıllara göre biraz gererilemkele birlikte 6. sırada tercih ettikleri bu okul “Elektromekanik” alanında ülkenin ilk kürsüsünü kurmuş, ilk kadın mühendisi mezun etmiş. Böyle bir gelenekten gelen okulun elektrik mühendisliği programlarının kalitesini tartışmak gereksiz. Zaten işverenler de bunu takdir ediyor. Daha fazla detay için şehir ve okulla ilgili yazılarıma bakabilirsiniz.
Braunschweig Teknik Üniversitesi, Elektrik mühendisliğinde de önde gelen okullardan
TU Braunschweig, öğrenciler tarafından sıkça şikayet edilen köklü ve geleneksel eğitimi nedeni ile onların tersine benim çok sevdiğim okul. Son yıllarda listelerde giderek yukarı çıkmaya başladı. Öğrenciler şikayet ediyorlar ancak işverenler verilen eğitimin kalitesini beğeniyorlar. Braunschweig şehrinin Volkswagen’in merkezi Wolfsburg’a yakınlığı ve şirketin okulu desteklemesi sayesinde okul, makine kadar elektrik mühendisliği eğitiminde de öne çıkıyor.
Stuttgart Üniversitesi, Reel Sektörün desteği ile en iyi elektrik mühendisliği eğitimlerinden birini veriyor.
Konu elektrik mühendisliği olunca ve Mercedes-Benz Group, Porsche, Robert Bosch GmbH, McKesson Europe, Hewlett-Packard, IBM ve Sika AG gibi firmalara ev sahipliği yapınca Stuttgart üniversitesinin listede olmaması abes olurdu. Okul Alman işverenler açısından en çok tercih edilen 8. sıradaki Elektrik mühendisliği bölümüne sahip. Stuttgard Üni otomotiv mühendisliği kadar olmasa da elektrik mühendisliği konusunda da ünlü bir okuldur. Okul KIT’e benzer şekilde, Baden Württemberg eyaletinde olmasından ötürü yabancı öğrencilerden sömestre başına 1500 Euro ücret alıyor.
Karlsruhe Üniversitesi ( KIT ), her zamanki gibi liderlerden biri.
Almanya’nın en bilinen teknik okullarından biri. Yani Almanya’yı mühendislikte uluslararası ününü pekiştiren okullardan biri. Okul tüm dünyada son derece saygın bir teknik okul olarak bilinir. Avrupa’nın en büyük araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapan okul gerek Alman ve gerekse yabancı öğrenciler açısından çok popülerdir. Alman işverenler de bunu doğrular nitelikte yanıtlar veriyorlar. Bizim açımızdan tek dezavantajı okulun Baden Württemberg eyaletinde olması. Okul yabancı öğrencilerden sömestre başına 1500 Euro ücret alıyor. Karlsruhe de Öğrenci Yaşamı ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Kaiserslautern Teknik Üniversitesi
Okul nispeten genç olmasına karşın, disiplinlerarası yaklaşımı ile teknik eğitimlere yeni bir bakış açısı getirmiş. Biraz sapa bir şehirde ( Frankfurt 2 saat ) yer almasının getirdiği dezavantaja rağmen verdiği eğitimin kalitesi ile Alman işverenler açısından ilk 10 içerisinde yer alıyor.
Almanya’da üniversitelere ek olarak “Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri”( Fachhochschule ) denilen ve müfredatları daha çok pratiğe odaklı okullardan bahsetmiştim. Okumayanlar “Fachhochschule Nedir?” ve “Üniversite mi Teknik Üniversite mi Fachhochschule mi?” yazılarımı okuyabilirler. Bu okullar öğrenim sırasında sanayi kuruluşları ve iş çevreleri ile yakın işbirliğini koruduklarından dolayı mezunlarına bazı üniversite mezunlarından daha fazla tercih edilirler.
Alman işverenlerin elektrik mühendisliğinde en fazla tercih ettikleri Fachhochschule’ler 2024 listesi
Yukarıda verilen listeye baktığınızda genellikle ilk verdiğim tabloda ilk 10’da bulunan üniversitelerin bulundukları şehirlerdeki Fachhochschule’lerin listede olduğunu fark edeceksiniz. Bunun ana sebebi Almanya’da üniversitelerin endüstri ve reel sektörle çok yakın işbirliği içerisinde olması ve aynı şekilde Fachhochschule’lerin de bölgedeki endüstri ve reel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmesidir. Dolayısı ile otomotiv endüstrisi ve enerji sistemleri konusunda yoğun istihdam sağlayan şehirlerdeki okullar bu alanlarda öne çıkmaktadır.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.