Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

BT Profesyonelleri Almanya’da Ne Kadar Maaş Alıyor?

Almanya’da BT Sektörü ve Nitelikli Eleman İhtiyacı

Almanya’nın son dönemde çok fazla BT profesyoneli ihtiyacı olduğunu duymayan kalmadı sanırım. Özellikle pandemi sonrası ticaretin şekil değiştirmesi, online platformlardaki büyüme, teknolojinin üretimin göbeğine oturması, Dijitalleşme ve yeni teknolojik atılımlar sadece Almanya’da değil tüm dünyada BT sektöründe nitekli eleman ihtiyacını katlanarak artırdı diyebiliriz.

Almanya zaten uzun süredir bu konuda nitelikli eleman yetiştirme konusunda sıkıntıdaydı. Okullarda yeterli sayıda öğretim üyesi istihdam edemediklerinden ve eğitim standartlarına sıkı sıkıya bağlı olduklarından yeni program açma konusu uzun zamandır gündemi meşgul eden bir konu. Reel sektör bu sıkıntılarını yüksek sesle dile getirse ve Federal hükümet yeni programlar açma konusunda okulları teşvik etmeye çalışsa da yeterli öğrenim elemanı bulunamıyor.

Üstüne üstlük Alman eğitim standartlarının getirdiği sıkı çalışma temposu ve eğitimdeki öğrencilere yönelik akademik baskı öğrencileri daha kolay eğitim alma seçeneklerine ve teknik programlardan sosyal programlara doğru bir kaçışa zorlamış gibi görünüyor.

Bu konudaki bazı güncel yorumlarımı ve Almanya’daki en beğenilen Informatik programlarını daha önce “Almanya’da Bilişim-İnformatik Okunacak En İyi Üniversiteler 2023” konulu makalemde yayınlamıştım. Merak edenler onu da okuyabilirler.

Gelinen son durumda yurt dışından çok fazla BT profesyonelinin Almanya’ya göçü sonrası sektörün ihtiyaçları önemli ölçüde azaldı. Buna rağmen halen 200 bin civarında açık pozisyon olduğu belirtiliyor ve bunlardan bazıları 800 günden uzun süredir açık durumda. Hali hazırda mevcut yasaya ek olarak Mart 2024 gibi onaylanarak devreye alınması planlanan “Nitelikli İşgücü Göçünün kolaylaştırılması yasası” sonrası tüm dünyadan çok daha fazla BT profesyonelinin Almanya’ya göç edeceğini söylemek falcılık olmaz sanırım.

Kaynak: Andrea Piacquadio: Pexel

BT Sektöründe Maaşlar Nasıl?

Bu kadar ihtiyacın olduğundan bahsettiğimden maaşların çok yüksek olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Evet BT personelleri Almanyanın iyi ücret alınan iş alanlarından biridir ancak Alman iş gücü piyasasında maaşlarda meslekler ve pozisyonlar arası uçurum olmadığı gerçeğini bilmelisiniz. Elbette bazı meslekler diğerlerine oranla daha fazla kazanırlar. Örneğin Doktorlar ortalama kazanç olarak en yüksek skalayı alırlar fakat bu yüksek kazanç dediğimiz aylık birkaç yüz Euro fazla mertebesindedir.

Her sektörde olduğu gibi BT sektöründe de maaşlar yeni mezun, uzman, kıdemli uzman ve yönetici pozisyonlarına göre birkaç yüz Euro seviyesinde artışlar gösterecektir. Ek olarak medeni durumunuz, çocuğunuzun olup olmaması ve hangi vergi hesaplama yöntemini seçtiğiniz de Net maaşınızı etkileyen faktörlerden birisidir.

Maaşınızı etkileyecek diğer bir faktörde BT uzmanı olarak eğitim durumunuz ( lisans – yüksek lisans ), hangi sektörde çalıştığınız, çalıştığınız kurumun büyüklüğü ve hangi şehirde ya da eyalette yaşadığınızdır. Eyaletler bazında maaşlar yıllık birkaç bin Euro fark edebilir. Sektörel bazda ihtiyaçların fazla olması, şehrin olanaklarının kısıtlı olması, taşra şehirlerinde yaşamak istemeyen personeller vb. etkenler bazı şehirlerde maaşların diğerlerine göre yüksek olmasını beraberinde getirmektedir.

Maaş konusu dünyanın pek çoğunda olduğu gibi Almanya’da da bir tabudur ve çok konuşulmaz. O nedenle bu konuda yapılan araştırmalar yaklaşık değerler vermektedir. Daha öncede araştırmalarından yararlandığım Stepstone’nun 2022 araştırması yeni mezunların başlangıç maaşları hakkında bir fikir vermesi açısından yararlıdır. Bunun yanında Frankfurter Allgemeine Zeitung‘un maaş araştırması da uzman ve kıdemli uzmanların maaşları konusunda fikir sahibi olmamızı sağlamaktadır.

Kim, Ne Kadar Maaş Alıyor?

Yukarıda da bahsettiğim gibi net maaş miktarları kişinin durumuna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle burada vereceğim maaş bilgileri yıllık bürüt maaşlardır. Bekar bir çalışan için net maaşın, bürüt maaşın kabaca %60’ı kadar olacağı, evli ve çocuklularda bu oranın %70’e kadar çıkabileceğini düşünebilirsiniz. Net maaş hesaplaması oldukça karmaşık olabilir o nedenle bu verdiklerim size fikir vermesi açısından kabul edilebilir oranlardır.

BT sektörü yazılım, sistem, ağ ve güvenlik gibi değişik dikey uzmanlıkların yanısıra ürün ya da belirli programlama dilleri ve teknolojilerinde oluşan yatay uzmanlıklar sebebi ile çok geniş skalada değerlendirilmesi gereken bir uzmanlık alanı. Uzmanlıklara göre başlangıç, uzman ve kıdemli uzman maaşları değişiklik gösterse de yukarıda da belirtmeye çalıştığım gibi kazançlar arasında öyle uçurumlar yoktur. Bu nedenle verdiğim maaş skalalarını artı-eksi %10 olarak düşünmeniz yanlış olmaz. Bu arada Almanya’da aynı işi yapan Kadınların , Erkeklere oranla yaklaşık %5 daha az maaş aldıkları da maalesef bir gerçek.

Kaynak: ThisIsEngineering: Pexel

Yeni Mezun Başlangıç Maaşları

Almanya’da informatik okumak isteyen pek çok öğrencinin en fazla merak ettiği şey olduğundan bununla başlayayım. Yeni lisans mezunu bir informatik öğrencisi iseniz işe başlayacağınız şirket, şehir ve eğitim durumunuza göre kabaca 48.000 Euro bir teklifle karşılaşacaksınız. Master mezunu iseniz bu teklif 54.000 Euro civarında olacaktır. Başvurduğunuz şirket Bavyera’da ise teklif biraz daha fazla, Hessen’de ise bir miktar daha az olacaktır. Ya da başvurduğunuz şirket onbinlerce çalışanı olan bir otomotiv devi ise %5 fazla, global bir yazılım şirketi ise %10 fazla teklif bekleyebilirsiniz. Bir startup’a başvuruyorsanız %5 daha az ücrete razı olmanız gerekebilir.

Yukarıda yazdığım gibi bazı şehirlerde maaşlar daha yüksek olabilir. Örneğin Ulm’da ya da Münih’de ya da Darmstadt’ta bir pozisyona başvuruyorsanız Frankfurtta alacağınız teklife göre 5.000 Euro yüksek bir teklifle karşılaşmanız olasıdır. Burada verdiğim maaş skalaları sadece fikir vermek içindir. O gözle bakın lütfen.

Deneyimli BT Profesyoneller Ne Kadar Kazanıyor?

Yeni mezunlara değindikten sonra deneyimli personelin maaşlarına da değineyim. Elbette maaş personelin performansına endeksli olacaktır. Ancak uzman pozisyonunda bir personelin 62.000 Euro civarında yıllık gelirinin olması beklenebilir. Kıdemli uzmandan, yönetici pozisyonuna doğru 75.000 Euroya kadar bir gelir almayı beklemeniz normaldir.

Değişik Pozisyonlar İçin Maaşlar

Aşağıda değişik kaynaklardan derlenen ortalama maaşları pozisyonlara göre bir tabloda paylaştım. Sektöre yabancılar için bazı terimler yabancı olabilir ancak google’da kısa bir arama ile iş tanımlarına erişebilirsiniz.

PozisyonOrtalama Maaş ( Yıllık Bürüt )
Genel Müdür (BT sektörü)190.000 – 257.000
CIO88.000 – 178.000
Kıdemli SAP danışmanı/ Kıdemli uygulama danışmanı80.000
BT proje yöneticisi71.720
BT Güvenliği70.360
BT yönetimi70.300
SAP danışmanlığı69.400
BT danışmanlığı65.000
Bilgisayar bilimcileri64.000
Scrum Uzmanı60.420
Veritabanı yöneticisi60.000
Veritabanı geliştirme59.300 – 67.400
SAP geliştirme58.300
Danışmanlık/Mühendislik56.700 – 72.300
Veri Ambarı Yöneticisi56.250 – 82.000
Backend Yazılım geliştirme 54.600
Proje ve kalite yönetimi53.300 – 70.200
Yazılım geliştirme52.900 – 61.400
Kullanıcı Deneyimi Yönetimi52.670
BT proje yönetimi ve kalite güvencesi51.430 – 58.950
Yazılım Mühendisi51.000 – 76.500
Ağ Mimarı49.500 – 74.750
Sistem Mühendisi49.000 – 76.750
İşletme BT uzmanı ( Wirtschaftsinformatik )48.430 – 84.750
BT mühendisliği ve danışmanlığı47.430 – 55.500
Web Tasarımcısı46.750 – 62.000
Ağ ve güvenlik44.750 – 63.500
Bilgi İşlem Memuru37.800
Masaüstü Destek Analisti34.500 – 51.000
Donanım Teknisyeni33.600
Maaşlar için kaynaklar: Absolventa, handelsblatt, Robert Half, Staufenbiel, Stepstone,karriere

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir