Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

TestAS Alıştırmaları – Sayı Dizileri

Sayı Dizileri – Yönergeler

     

Teilen Sie mit Ihren Freunden

Çözümü bulamadın mı? İşte Çözüm !


Diğer soru tiplerini de görmek ister misiniz?

Sayı Dizisi – Çözüm İçin Stratejiler

Kağıt tabanlı TestAS’ta bazılarına göre çekirdek testin en kolay, bazılarına göre en zor bölümü. Bu alt test , sayısal ilişkileri ne kadar iyi algılayabildiğinizi gösteren bir testtir. Kolay denmesinin sebebi: Dört temel aritmetik işlem olan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme bilgisi soruları yanıtlamak için yeterli. Zor denmesinin sebebi ise: Bazı serilerde rakamlar çok büyük olabiliyor ve hesaplama çok vakit alabiliyor. Bu nedenle bol pratik yapılmalı.

Örnek:

4  8   12   16   20   24   ?

Serisinde ilk bakışta seride her sayının bir önceki sayıya +4 ilavesi ile bulunduğu çok rahat bir şekilde anlaşılmaktadır. Soru işareti yerine 24 gelmesi gerektiğini çok rahat söylemişsinizdir. Elbette sınavda böyle kolay sorular beklemeyin. Sayısal Seri kavramının anlaşılması için örnekler veriyorum. Sınavda çok zorları ile karşılaşacaksınız.

Başka bir örnek:

4   8   8   11   12   14   ?

Bu örnek başlangıçta biraz daha karışık gelebilir. Ancak kural çok basittir burada 2 seri vardır. 1. ve 2. sayılar iki farklı serinin başlangıcıdır. Daha iyi anlaşılması için serileri farklı renklerde gösterirsek:

4   8   8   11   12   14   ?

Birinci seri 4 sayısı ile başlar ve her adımda +4 ilavesi ile bir sonraki sayı bulunur. İkinci seri ise 8 sayısı ile başlar ve her adımda +3 ilavesi ile sonraki sayı hesaplanır. Verilen örnekte soru işareti 1. serinin bir elemanı olduğundan ( kırmızı ) bir önceki sayıya ( 12 ) +4 ilavesi ile hesaplanabilir. Doğru yanıt 16 olmalıdır.

Bir örnek daha:

4  8   13   19   26   34   ?

Bu seride de ilk bakışta örüntüyü çözmek nispeten zor olabilir. Ancak burada da kural basittir. Serinin ilk sayısına ilk adımda +4 eklenmiş, sonraki adımlarda eklenen sayı +1 arttırılmıştır. Açıklamak gerekirse: ilk sayıya (4) +4 eklenerek 8 bulunmuş, sonraki adımda eklenen sayı +1 artırılarak ikinci sayıya (8) +5 eklenmiş ve seri bu şekilde devam ettirilmiştir. Burada serinin son sayısına bakarsak bir önceki sayıya +8 eklenerek hesaplandığını görebiliriz. O halde doğru yanıt son sayıya (34) +9 ilave ederek hesaplanabilir. Doğru yanıt 43 olmalıdır.

Bazı serilerde sayılar azalma eğilimindedir. Bu tür serilerde örüntüyü bulmak için serinin sonundan başlamak daha hızlı sonuç verecektir.

Örnek:

640   160   156   39   36   9   ?

Bu seride başlangıçta yüksek rakamlar olduğundan ve seri azalma eğiliminde olduğundan sondan başlayarak örüntüyü bulmaya çalışmalısınız. Örnekte verilen son sayı bir öncekinin 4’te biridir. Yani bir önceki rakam için x4 yapmalısınız. Sonraki +4, tekrar x4 ve tekrar +4 olduğunu görebilirsiniz. Bunu tespit ettiğinizde Serinin şöyle oluştuğu anlaşılır.

640  /4 160  -4 156  /4 39  -4 36 /4  9   -4 5

Örnekler sınırsız şekilde çoğaltılabilir. Bu sorularda ezberlemeniz gereken herhangi bir formül yoktur. Sorular çok değişik örüntülerle oluşturulacaktır. O nedenle bol pratik yapmak, olası örüntüler konusunda ufkunuzu genişletecektir.

Umarım yukarıdaki açıklamalar size yardımcı olur. Başkalarının da yararlanması için lütfen paylaşın. Herhangi bir sorunuzda, önerilerinizde bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz. Hepinize başarılı bir sınav diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir