Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

TestAS’a Hazırlanırken Stratejiler

Her test türü farklı bir strateji gerektirir. Bununla birlikte, benimsemeniz gereken yaklaşımla ilgili aşağıda verilenler, tüm bilişsel yetenek testleri için geçerli olmaları bakımından evrenseldir.
En iyi puan alan adaylar hazırlıklı gelenlerdir.

Sınava yeteneklerinize güvenerek yaklaşmanız çok önemli. En başarılı adaylar, bu zorlu sınavı ve yeteneklerini gösterme fırsatını dört gözle bekleyenler oluyorlar. Başarılı olan adaylar “ellerinden gelenin en iyisini yaparlarsa kaybedecek hiçbir şeyleri olmadığının farkındadırlar” ve ‘üzerine giderler’. Hazırlık bunun anahtarıdır. Sınav sırasında zamanı takip etmeniz ve herhangi bir soru üzerinde ne kadar zaman harcadığınızı yönetmeniz çok önemlidir. Sonuna kadar devam etmeli ve mümkünse (çoğunlukla buna vaktiniz kalmayacak) son birkaç dakikanızı çalışmanızı kontrol etmek için ayırmalısınız.


Hız ve doğruluk arasındaki dengeyi doğru kurabilmek için bol pratik yapmalısınız. TestAS gibi birçok testte, başarılı olmak için bir yandan en az hatayı yapmayı hedeflemeli bir yandan da gerçekten hızlı olmanız gerekir. Hep söylediğim gibi “TestAS’da süre kısıtı olmasaydı tüm adaylar tüm soruları doğru yanıtlayabilirdi”. Bazı testlerde zaman gerçekten kısıtlıdır. Bilmeniz gereken TestAS sınavında tüm soruları çözmeyi bir kenara koydum, tüm soruları okumanız bile zor olacaktır.


Bu nedenle sizden tüm soruları doğru yanıtlamanız beklenmez. Bazı sorular özellikle seçici olarak konulmuştur ve zordurlar. Unutmayın, hızlı yanıtlama baskısı altında olmanın olumsuz etkisi, anlaşılabilir bir şekilde kaygı veya sinir bozukluğu yaşarsanız daha da kötüleşebilir. Modüller arasında önemli bir hız değişikliği olabileceği gerçeğine hazırlıklı olun. Bir modülde bolca vaktinizin arttığı ve bunu zamanın gerçekten kısıtlı olduğu bir başka modülün takip ettiğine şahit olacaksınız.

Doğru hızda ilerlemek ve sınav sırasında her bir zor soruya yanıt verebilmek pratik gerektirir. ( Bkz. Ne kadar ve ne tür pratik yapmalıyım ) Herkes bazı soruları yanlış yanıtlayacaktır. Testlerin büyük çoğunluğunda bazı soruları yanlış yanıtlama riskini göze almanız gerekecek. Bu nedenle her yanıtı iki kez kontrol etmek ve tüm soruları göremeden sürenizin dolduğunun söylenmesi yerine her soruyu yanıtlayın. Zor bir bölüm veya soruyla karşılaşırsanız, cesaretinizi kaybetmeyinsadece devam edin. Başarılı olabileceğiniz bir soru bölümüne geldiğinizi görebilirsiniz.

Doğru yanıtı bulamadığınız durumlarda, verilen tüm yanıtları incelemek ve yanlış seçenekleri ayıklamaya çalışmak önemlidir. Bu şekilde, rastgele seçeceğiniz yanıtın doğru olma olasılığını arttırırsınız. Tüm soruları yanıtlayın. Yanıtsız soru bırakmayın. Sonradan değerlendirmek için işaretlemeyin muhtemelen süreniz yetmeyecektir. O nedenle “doğru olduğunu düşündüğünüz yanıtı işaretleyin ve sonraki soruya geçin“.

Unutmayın her modül ve soru tipi ayrı stratejiler gerektirecektir. Sorulara nasıl yaklaşılacağına ilişkin açıklamalar için “strateji” sayfalarına göz atın isterseniz. Genel anlamda hazırlık önerileri için “TestAS!a hazırlık” makalemi de okuyun.



Ne kadar ve Ne Tür Bir Pratik Yapmalıyım?

Her testte olduğu gibi mümkün olduğunca gerçek sorulara benzeyen materyallerle pratik yapmak en iyi sonucu verecektir. TestAS ile ilgili araştırmalara başladığınızda bazı açık kaynaklardan ulaşılabilen ya da Amazon üzerinden satılan hazırlık materyallerini görmüş olmalısınız. Bu materyaller ile ilgili geri bildirimlerin pek iyi olmadığını daha önce yazmıştım ancak bir şekilde edindiyseniz soruları dikkatle inceleyin ve bunlara çok benzeyen daha fazla ve daha zor alıştırma materyali arayın. Özellikle sitede ücretsiz sunduğum alıştırma materyallerine göz atın.
En iyisi iki tür alıştırma yapmanızdır. Şunları yapmalısınız:

  1. Zaman kısıtlaması olmadan ve rahat bir ortamda pratik yapın. Bu tür alıştırmanın amacı, soruların taleplerinin farkına varmanız, onlara nasıl yaklaşacağınızı anlamanız ve cevap verme becerinizde hız ve güven kazanmanızdır.
  2. Sıkı bir zaman kısıtlaması ve organize edebileceğiniz kadar gerçekçi sınav koşulları altında gerçekçi sorular üzerinde pratik yapın. Bu tür bir alıştırmanın amacı, soruları baskı altında yanıtlamaya alışmak, hatalardan kaçınmanıza ve daha hızlı olmanıza yardımcı olmaktır.
    Birkaç hafta boyunca toplamda en az 16 saat pratik yapmayı hedefleyin. Yeterli alıştırma materyali elde edebiliyorsanız, toplamda 24 saate kadar alıştırma yapmanızı öneririm. Özellikle dil probleminiz varsa, Almanca ya da İngilizce’nizle ilgili önemli kazanımlar elde etmeniz gerektiğinin farkındaysanız , gerçekten uzun bir çalışma programı için bundan çok daha fazla zaman ayırmaya hazırlıklı olun.

Çalışma programınız aşağıdaki gibi olmalı:

  1. Test türlerinin açıklamalarını iyice anladığınızdan emin olun.
  2. Mümkün olduğunca çok sayıda ücretsiz hazırlık materyali araştırın.
  3. Bu sitede bazılarını ücretsiz olarak kullanıma sunduğu alıştırma materyallerini inceleyin.
  4. Alıştırma sorularını kendi hızınızda çözün.
  5. Zamana karşı kendinize gerçekçi bir deneme sınavı uygulayın.
  6. Testinizi değerlendirin ve nelerin yanlış gittiğini anlamaya çalışın.
  7. Zaman kısıtlaması olmadan daha fazla pratik yapın, özellikle ilk deneme sınavında yanlış yaptığınız soru türlerine odaklanın.
  8. Süre kısıtı konulmuş deneme sınavlarını tekrar uygulayın.
  9. 7. aşamayı gerektiği kadar tekrarlayın.

Yeterli alıştırma materyali ya da belirli bir türde materyal bulmakta zorluk çekiyorsanız, sitede mümkün olduğunca fazla sayıda alıştırma materyallerini ücretsiz sunmaya çalışıyorum.

Tavsiyem: ister ücretsiz materyaller üzerinden, ister amazondan alacağınız kitaplar aracılığı ile ya da isterseniz bu siteden hazırlanın bulduğunuz tüm soruları tekrar ve tekrar çözün.

Destek Almak

Bazı adaylar hazırlık sırasında bir eğitmenden destek alma ihtiyacı hissedebilir. Araştırmalar bu tür testlerde alınan desteklerler ilgili olumlu sonuçlar alındığını ortaya koyuyor. Psikometrik ya da bilişsel yetenek sınavları hazırlığı konusunda eğitim desteği alınmasına ilişkin yapılan araştırmalarda ulaşılan sonuçları özetlemek gerekirse:

  • Çok pratik yapan herkes puanını yükseltebilir.
  • Eğitim geçmişi yetersiz olan adaylar, yardımdan en fazla yararlanabilecek adaylardır.
  • Daha önce test deneyimi olmayan ya da çok az olan kişiler, daha önce teste girenlerin gösterdiğinin yaklaşık iki katı performans artışı göstermektedir.
  • Puanlardaki iyileşmeler, gerçek sınavdakine benzer materyallerin deneyimlenmesiyle elde edilir.
  • Gerçekçi test koşulları altında benzer malzemelerle pratik yapmak en iyi sonuçları üretmektedir.
  • Özel destekten alınacak fayda kısa sürede ve hızlı gerçekleşir. Zamanla iyileşme hızı yavaşlayacaktır. Ancak test performansındaki en büyük iyileşme koçluktan değil, eğitimden (uzun bir zaman diliminde) elde edilir.
  • Koçluğun etkisinde büyük bireysel farklılıklar bulunur.

Eğer TestAS hazırlığı konusunda bir koça ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız. Lütfen benimle temas kurun. Kendim bunu çok az sayıda kişi ve kısıtlı bir zaman diliminde sağlayabilsem de başka çözümler için sizi yönlendirebilirim.

Umarım yukarıdaki açıklamalar size yardımcı olur. Lütfen paylaşın, önerileriniz benim için değerli. Herhangi bir sorunuzda, önerilerinizde bana recep[at]recepdayi.com.tr

2 thoughts on “TestAS’a Hazırlanırken Stratejiler

    1. TMS sınavı tıp okumak isteyen Alman öğrenciler ve Abitur diploması olan yabancı öğrenciler içindir. Bu kategori dışındakiler TestAS’a girerler. Sınavların yapısı tamamen farklıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir