Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

Üniversite Başvurularında Almanca ve Dil Sertifikaları

Sertifika

Almanya’da lisans programlarında eğitim görmek istiyorsanız en önemli şartlardan biride Almanca bilgisi. Yüksek lisans programlarında pek çok İngilizce programa karşın lisans tarafında çok az İngilizce program var. Genel olarak Almanca şart diyebiliriz. Üniversitelerin değişik programları için değişik düzeyde Almanca bilgisi istekleri olabilse de genel olarak beklenti C1 seviyesinde Almanca olmaktadır ( bazıları B2’yi yeterli görüyor). C1 seviyesi Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre (CEFR) beşinci seviye. Bu seviye, günlük konuşma dilinde “ileri seviye” olarak da adlandırılabiliyor. Ortaokul ve/veya Lise öğreniminiz Almanca değilse ( ki Ülkemizde az sayıda okul Almanca eğitim veriyor ) üniversite yaşına geldiğinizde bu seviyede Almanca bilgisi zor ihtimal.

Türkiye’de de Almanca öğrenebileceğiniz pek çok kurs mevcut. Büyük şehirlerde olanlar için Goethe Institut en bilinen yerlerden biri. Almanya hedefini erkenden koyanlar Almanca öğrenmeye erkenden başlayabiliyor. Özellikle kurslarda yaz aylarında verilen yoğun kurslar ile 6-8 haftada bir seviye atlamak çok olası. Lise 3 ve 4. sınıf yaz tatillerini Almanca öğrenmek için kullanacak gençler iki yaz sonunda B2 olabilirler. Neden B2 diyorum; Almanya’daki üniversitelerin pek çoğunda hazırlık okuluna kabul için bu seviye şart. ( B1’i kabul eden okullar da var ) Kafama yeni dank etti çok mu geç kaldım? diyenlere de bir cevabım var! Hayır tabi ki. Siz kararlı iseniz elinizden hiçbir şey kurtulmaz diye düşünüyorum. Çaba gösterirseniz 6-7 Ayda B1 olmanız bile mümkün.

Diyelim ki üniversite sınavına hazırlandık, sınavda bir şekilde istediğimiz ve beklediğimiz olmadı. Almanya da okuma alternatifini ciddi ciddi düşünmeye başladık. Ama gram Almancamız yok. Ne yapacağız? ( matematik problemi gibi oldu 🙂

Varmak istediğimiz seviye B2 ya da C1 yani 4. ya da 5. seviye nasıl olacak bu diye düşünebilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gereken dil öğrenimlerinde seviler arası farklılıkların seviyeler yükseldikçe arttığı. Başlangıç seviyelerinde çok daha hızlı seviye atlayabileceğiniz. Yani A1 olmak için 4-5 hafta yeterli iken A2 olmak için 8-10 hafta daha, B1 olmak için 12-14 hafta ek yoğun kurs almanız gerekecek. ,

O zaman? Yerleştirme sonuçlarını beklemeden hemen çalışmaya başlamak lazım. Bizim 6 ayda B1 olmamız lazım. Olur mu? Olur. Yapan var mı? Var. Yoğun bir Almanca yaz okuluna kayıt yaptırıyoruz. 2 kur üst üste haftada 4 gün günde 4-6 saat toplam 3 ayda A2 sınavını geçebilir ve B1 kursuna girecek duruma gelebiliriz Nasılsa lise bitti okul derdi yok Eylül itibari ile bir B1 ve B1+ kursuna kayıt yaptırıyoruz ve başlıyoruz. Pek çok okul için başvuru son tarihi olan 15 Ocak’a kadar B1 sertifikamızı almamız lazım. Böylelikle Hazırlık okulu için B1’i kabul eden okullara Yaz sömestresindeki başvurularda bir hazırlık kursuna gitmek şartıyla bir kabul şansınız olmuş oluyor. Kabul alırsanız 6 aylık bir hazırlık kursuna gidiyor ve sonrasında üniversitede okumak için gerekli B2 ya da C1 seviyenizi kanıtlamak üzere okulda sınava girebiliyorsunuz. ( çok hızlı oldu anlatırken yoruldum bu yolu seçeceklere şimdiden kolaylıklar )

Diyelim ki çok sıkıştırılmış bir takviminiz yok ve Almanya hedefinizi çok daha önceden belirlediniz. Yaz tatillerinde Almanca öğrenmeye çalışıyorsunuz ve epeyce ilerlediniz.Hangi sınavlar geçerli sayılıyor bakalım;

  • Goethe C1 Sertifikası : Goethe Institut tarafından yapılan bu sınav katılımcılar arasında yapılan ankete göre alternatifler arasındaki en kolay sınav. Geçmiş dönem sorularına çalışılırsa geçmemek işten değil diyorlar ( bazıları öyle söylüyor, bazılarıysa “bir de bana sor diyor” ). Ama çevremin tecrübelerinden bildiğim hocaların notları daha bolmuş. Tüm üniversitelerin kabul ettiği sertifikalardan biri.
  • Telc Almanca C1 Hochschule : Bu testede Türkiyede pekçok merkezde girmek mümkün. Goethe’nin testine benzer olduğunu ama en zoru olduğunu söylüyorlar. Pek çok üniversitede geçerli.
  • TestDAF : Türkiye’de yapılan başka bir sertifika sınavı. Bilgisayar tabanlı yapılıyor ve kimine göre kolay kimine göre zor olarak tanımlanmış. ( örneğin bizim oğlan bilgisayar tabanlı olduğundan konuşma testi kısmını beğenmemiş ve saçma bulmuştu) 4 Temel bölümde 1 ile 5 arası puan alınıyor. C1 için tüm bölümlerde 4 ve yukarısı isteniyor. Hemen Hemen tüm üniversitelerde geçerli.

Yukarıda yazdıklarımı genişletmek mümkün ama en doğru bilgi için başvuracağınız üniversitenin ne düzeyde Almanca istediğini ve Hazırlık okulu için şartlarını incelemeniz gerek. Görüşmek üzere.

Umarım faydalı olmuştur. Sorularınız için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir