Almanyada Öğrenciler İçin Sağlık Sigortası
Uzun bir aradan sonra tekrar selamlar. İşlerimin yoğunluğu sebebi ile bir süredir yazamıyorum. Ancak geçtiğimiz günlerde siteyi tesadüfen ziyaret eden ve Almanya’nın büyük sağlık sigorta şirketlerinden birinde çalışan Can Bey ile yazıştık. Almanya’da okumaya giden pek çok genç kardeşim için sıkıntılı ve yorucu bazı süreçlerin kendi dilimizde konuşan, bizden biri ile halledebiliyor olmak gerçekten büyük nimet diye düşünüyorum.
Bu vesile ile Almanya’da bulunan ya da gitmeye niyetli olanlar için “Almanya Sağlık Sigortası” kavramından bilgim nispetinde biraz bahsetmek istiyorum. Detay merak eden ve soru sormak isteyenlerin en attaki iletişim formu üzerinden Can Bey ile temasa geçmelerini önerebilirim.
Almanya’da Sağlık Sigortası Zorunlu mu?
Kısa yanıt Evet! Almanya’da turizm ve geçici ziyaret dışında bir amaçla bulunan her birey bir sağlık güvencesine sahip olmak zorundadır( Aslına bakarsanız turistler içinde seyahat sağlık sigortası zorunlu ). Öğrenciler için de durum böyledir ve “Bir üniversiteye kayıt ancak sağlık sigortası yaptırdıysanız mümkündür”. Sağlık sigortası için çok fazla sayıda şirket ve poliçe alternatifi vardır ve sigorta ücretleri değişkenlik gösterir. Bu nedenle araştırmaya erkenden başlamak yararlıdır. Almanyanın Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Area ve bunlara ek 20 farklı ülke ile karşılıklı sosyal güvenlik anlaşması bulunuyor. Bu ülkelerin listesine deutsche-rentenversicherung.de sitesinden ulaşabilirsiniz. Türkiyede de bir sağlık güvenceniz varsa ( Eşinizden, ebeveynlerinizden vs. SGK güvenceniz devam ediyorsa) A/T 11 denilen bir belge ile de bu zorunluluğu karşılamanız mümkündür ( Bununla ilgili daha önce bir yazı yayınlamıştım. Bkz. AT 11 Belgesi ).
Ancak bu belgenin sadece acil durumları karşıladığını belirtmem gerek. Almanya’da sağlık sigortası olmadan yaptıracağınız acil dışı tüm tıbbi işlemler için oldukça yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacağınızı söyleyeyim. Özel sağlık sigortaları da bazı durumlarda kabul görebilir. Ancak eğitiminize bu şekilde başlarsanız daha sonra eğitim hayatınız süresince Alman sağlık sigortalarına geçiş yapamazsınız.
Son olarak; ister resmi, ister özel ülkenizde geçerli bir sağlık sigortası ile eğitiminize devam edecekseniz. Okula kayıt için, Almanyadaki sağlık sigorta şirketlerinden “Versicherungsbestätigung” belgesi ( zorunlu sağlık sigortasından muaf olduğunuzu belirten yazı ) almanız gerekecek. Ocak 2022’den itibaren artık bu belge sigorta kurumu ve okul arasında elektronik olarak paylaşılıyor.
Önemli: Sağlık sigortası şirketlerinden alınan belgeler, üyelik belgeleri, sigorta kartı, poliçeler ve benzeri belgeler üniversiteler tarafından sigorta kanıtı olarak kabul edilmez! Geçerli Alman Sağlık sigortasının okula ileteceği elektronik bildirim olmadan okula kayıt yaptıramazsınız!
Sağlık Sigortası Neleri Karşılıyor?
Bunu açıklamak için önce Almanya’daki sağlık sisteminden biraz bahsetmek lazım. Almanya’da bizim pek alışık olmadığımız şekilde birinci kademe sağlık hizmeti ( Aile hekimliği ) alınmadan hastahaneye gidilemeyen bir ülkedir. Öyle bizdeki gibi başım ağrıyor diyip nöroloğun kapısını çalamazsınız. Önce Aile hekiminize gidip birinci aşama tedaviyi görmeli, eğer zorunluluk ise doktorunuzun sevki ile hastahaneye gitmelisiniz.
Almanya’da iki tip sağlık sigortası var. Biri kamu sağlık sigortası, diğeri ise özel sağlık sigortası. Kapsamları ve fiyatları elbetteki farklı oluyor. Ancak bazı sigorta şirketlerinde her ikisinin karması şeklinde poliçeler düzenlendiğini biliyorum.
Almanya’daki sağlık sigorta şirketleri (krankenkasse) tüm aşamalardaki sağlık giderlerinin karşılanması için kurulmuş şirketler. Bizdeki özel sağlık sigortalarında olduğu gibi bazı şirketler sağlık harcamalarına ek olarak diş bakımı, sağlık kulüplerinde kurslar gibi ek avantajlar sağlayabilir. Bazı şirketler doktora nadir gidiyorsanız yıl sonunda belirli bir ücretin iadesini bile yapıyorlar.
Yani anlayacağınız işinizi garantiye almak istiyorsanız bir sağlık sigortası şirketinden poliçe yaptırmanız yararınıza olacaktır. Malum bizim oğlan tıp okuduğundan staj vs işler için tahlil veya aşı işleri oluyordu. O ve benzeri durumda olan arkadaşlarının her işlem için kabaca 60 ila 100 Euro verdiğini biliyorum.
Almanya’da Sağlık Sigortası Fiyatları Ne kadar?
Almanya’da tanınan bir sağlık sigortasına sahip değilseniz, burada sigorta yaptırmanız gerekecektir. Almanya’daki yasal sağlık sigortası sağlayıcıları, 29 yaşına kadar öğrencilere uygun bir tarife sunmak zorundadır. Burada net bir rakam vermek çok mümkün değil ama şöyle söyleyeyim öğrenci sağlık sigortaları “Krankenkassenbeitrag” denilen sağlık sigortası primi ve “Pflegeversicherungsbeitrag” denilen bakım bedelinin toplamından oluşuyor. Sigorta kapsamına, öğrencinin yaşına, evli ve çocuklu olmasına göre farklılıklar gösteriyor. Kuruma, bölgeye ve kapsama göre değişmekle birlikte, bekar ve 23 yaşının altında bir öğrenci için zorunlu sigorta kabaca aylık 115- 130 Euro arasında diye düşünebilirsiniz.
Alman yasal sağlık sigortası normal tarifeleri bu verdiğim rakamların oldukça üzerindedir. Bu nedenle eğitiminize başladığınızda 30 ve üzeri bir yaştaysanız özel sağlık sigortası sizin açınızdan daha mantıklı olabilir. Fiyatlar yaşınıza, sağlık durumunuza göre farklılıklar gösterecektir. Ücretsiz bir teklif almak için aşağıdaki formu kullanın.
Özel Sağlık Sigortası ile Devam Etmek Mümkün mü?
Yukarıda da yazdığım gibi bazı durumlarda özel sağlık sigortanız da Alman sağlık sigortası şirketlerince onaylanması şartı ile okula kayıt için geçerli olabilir. Ya da zorunlu sağlık sigortası yaptırarak okula kayıt yaptırdıktan sonra ilk 3 ay içerisinde tüm haklarınızdan feragat ederek özel sağlık sigortasına geçebilirsiniz. Her iki durumda da bir daha Almanya genel sağlık sigortası kapsamına giremezsiniz. Almanyada bulunduğunuz sürece özel sigorta ile devam etmek zorunda kalırsınız. Yukarıda da yazdığım gibi yaşınız buradaki en önemli kriter.
Almanya Sağlık Sigortasında Hangi Kurum En İyisidir?
Almanya’da bazıları ülke çapında, bazıları eyalet bzında hizmet veren 50’ye yakın kurum var. Kimileri ülke çapında çok yaygın hizmet ağına ve ofise sahip ( Barmer, AOK, TK vs.. ), bazıları ise eyalet ya da şehir gibi çok daha dar bir kapsamda hizmet veriyorlar. Almanya’da bazı şirketlerin kendi kurdukları “Karankenkasse”leri bile var. ( Audi, Bahn, TUI vb.. )
En iyi hizmet hangisinden alırım diyorsanız, kalacağınız bölgeye yakın ofis bulunup bulunmadığına bakın derim. Yukarıda isimlerini saydığım ülke çapında yaygın olanlardan birini tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bununla birlikte bazı şirketler ülke dışında daha fazla tanındığından çok sayıda sigortalıya hizmet veriyorlar ve randevu almak zor olabiliyor. Oğlum AOK ile yaşadığı randevu ve sıra bekleme sıkıntılarından sonra keşke Barmer’i seçseydim: “Ofislerini hep tenha görüyorum” demişti. Ancak siz yine de yaşayacağınız bölgeye göre karar verin.
Almanya’daki yabancı öğrenciler için sağlık sigortası
Almanya’ya öğrenim amaçlı giden her öğrencinin zorunlu bir sağlık sigortasına sahip olması şart. Üniversiteye kayıt sırasında sizden istenecek evraklardan biri de bu sağlık sigortası. Yukarıda da belirttiğim gibi A/T 11 sigorta belgesini sigorta şirketinden onaylattığınız takdirde ile bu şartı size sağlayacaktır ancak tam sigortalı olmanın iyi yanı, bir sağlık sorununuz varsa, o devasa tıbbi faturaları cebinizden ödemek zorunda kalmayacağınızı bilerek doktora görünüp hastane hizmetleri alabilmenizdir.
Almanya’daki dil öğrencileri için sağlık sigortası
Almanya’da Almanca öğrenmeyi mi planlıyorsunuz? Alman hukuku bu konaklama için de sağlık sigortası gerektiriyor. Birçok öğrenci, dilin ana vatanı olduğu için Almanca öğrenmek için ülke olarak Almanya’yı tercih ediyorlar. Almanya’da birkaç hafta ya da birkaç ay kalmanızı gerektiren dil kursları ve programları var. Ancak esas olarak kurs süresince Almanya’da yaşayacağınız için Alman kanunları yine zorunlu sağlık sigortası gerektiriyor. Ancak dil okulu öğrencileri kamu sağlık sigortasına sahip olamıyor. Yani özel sağlık sigortası yaptırmalısınız.
Almanya’da hazırlık kursu / hazırlık okulu için sağlık sigortası
Birçok Alman üniversitesi, eğer dil yeterliliğiniz yoksa normal üniversite programında okumaya ve derslere katılmaya başlamadan önce bir hazırlık kursuna (hazırlık okulu da denir) kaydolmanızı ve sınavlara girmenizi ister. Okumak istediğiniz üniversitenin uluslararası ofisi, bu şekilde şartlı kabul verdiyse, muhtemelen gerekli diğer başvuru belgelerine ek olarak bir sağlık sigortası kanıtı da sunmanız gerekecektir.
Alman yasaları, kaldığınız süre boyunca sağlık sigortası yaptırmanızı zorunlu kılar. Hazırlık kursu katılımcısı olarak henüz öğrenciliğiniz onaylanmadığından yasal sağlık sigortasında sigortalı olamazsınız. Yani özel sağlık sigortası yaptırmalısınız.
Bazı şirketlerin yabancı öğrenciler için kişiye özel sağlık sigortası planları vardır ve eğitiminize devam etmek için Almanya’da kalırsanız sigortanızı uzatma seçeneğiyle birlikte hazırlık kursunuzun tüm süresi boyunca sizi sigortalayabilir. Aşağıdaki iletişim formu ile Can Bey ile temasa geçerseniz kendisi daha iyi yönlendirebilir.
Almanya’daki değişim öğrencileri (Erasmus) için sağlık sigortası
Almanya’ya değişim öğrencisi olarak girebilmek için de sağlık sigortanızın olması gerekir. İster değişim öğrencisi olarak ister Erasmus gibi programlarla Almanya’da bir dönem veya bir yıl okumak istiyorsanız, öğrenci sağlık sigortanız olmalı.
Alman yasaları, Almanya’daki herkesin sağlık sigortası olmasını gerektirdiğinden, bu yasaya uygun bir plana ihtiyacınız var. Tam zamanlı okuyan öğrenciler gibi Almanya’da sağlık sigortası söz konusu olduğunda iki seçeneğiniz var, biri tüm vatandaşların aldığı ancak yalnızca temel sağlık sorunlarını kapsayan genel sağlık sigortası ve ikincisi, ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilen özel sağlık sigortası.
Almanya’daki değişim öğrencilerinin çoğu, daha fazla hizmet içerdiği için ihtiyaçlarına göre uyarlanmış özel sigortayı seçiyorlar.
Sağlık Sigortasını Nasıl Yaptırırsınız?
Yazının başında belirttiğim gibi “Barmer” şirketinden Can Bey ile tanıştık. Sağolsun kendisi ben Türkiyeden gelecek öğrencilere seve seve yardımcı olurum dediği için aşağıya bir iletişim formu koyuyorum. O form üzerinden Can Bey ile iletişime geçebilir ve daha detaylı bilgiyi kendisinden alabilirsiniz.
Dediğim gibi seçenek çok, biraz vaktiniz varsa sigorta şirketlerinin sitelerinden araştırma yapıp yazışın. Listeye https://www.krankenkassen.de/ sitesinden ulaşabilirsiniz. Ama Can Bey’den de alternatif teklifinizi isteyin derim.
Hepinize öğrenim hayatınızda kolaylıklar diliyorum. Bana her zaman sayfanın sağ altındaki sosyal medya hesaplarımdan ya da recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.
Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın.