Almanya’da Endüstri Mühendisliği İçin En İyi Üniversiteler 2024
Almanya ve Endüstri Mühendisliği
Almanya’nın tüm dünyaca takdir edilen mühendislik başarıları ve sanayi üretimindeki lider konumu elbette üretim süreçlerindeki verimlilik ve kaliteyle doğru orantılılıdır. Endüstri mühendislikleri bu bağlamda üretimin temel mühendislik gereksinimlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle 5. sanayi devriminin konuşulduğu günümüzde bu alanda uzmanlıkların çok daha da öne çıkacağını söylemek kehanet sayılmamalıdır.
Almanya’da endüstri mühendislikleri olması gerektiği üzere disiplinler arası bir mühendislik dalı olarak konumlandırılmıştır. Endüstri mühendisleri, işletme, ekonomi, bilgisayar bilimi, yöneylem araştırması ve mühendislik disiplinlerindeki dersler ile tüm bu disiplinlerde uzman kişiler arasında köprü olma, üretim süreçlerini iyileştirme, verimliliği ve işletme karını arttırmaya odaklanırlar.
Bu eğitim, proje ve üretim yönetimi, insan kaynakları ve BT ya da pazarlama ve lojistik sektörlerinde, endüstride, hizmet sektöründe ve kamu yönetiminde ekonomik ve teknik konuların bir araya geldiği her yerde bir uzman ve yönetici olarak size kariyer fırsatları açacaktır.
Almanya’da özellikle üretim endüstrisi ülkenin tamamına dağıldığından, üniversitelerin özellikle mühendislik alanında işbirlikleri oldukça sıkıdır ve eğitim kalitesini zirveye taşımasında en önemli etkendir. O nedenle her zaman söylediğim gibi: Almanya’da kötü mühendislik okulu yoktur. Aynı şekilde kötü mühendisin de mezuniyet şansı yoktur. Bazıları efsane olmuş Teknik Üniversiteler ( RWTH, Münih, Berlin, Darmstadt, Dresden vb.. ) ile bazıları eski bazıları ise nispeten yeni olmakla birlikte kalitelerini tüm dünyada kanıtlamış okullar, ( Stuttgart, KIT, Braunschweig, Dortmund vb ) hepsi de muhteşem mühendisler yetiştiren okullardır.
İnternette kısa bir arama ile erişebileceğiniz “Üniversite derecelendirme kuruluşlarının” sıralamaları akademik çıktıların yoğunluğuna odaklı olduklarından, sıralamalar özellikle doktora ve belki biraz da yüksek lisans eğitimleri açısından önemlidir. ( Bence daha çok doktora yapacaksanız bu listelere bakın )
Okulların, “çok araştırma yapan, akademik dergilerde bolca yazı yayınlayan ancak derslere girmeyen” elit profesörlere sahip olmasının lisans ya da yüksek lisans öğrencileri için bir faydası yoktur. Eğitimin kalitesini ölçen doğru kişiler, mezuniyet sonrası mühendisleri çalıştıran işverenlerdir.
Bu nedenle, Almanya’da büyük işverenlerin insan kaynakları yöneticileri ile yapılan anketlerin sıralamayı daha gerçekçi yansıttığını düşünüyorum. Bu istatistikler her yıl yayınlanıyor (Wirtschaftswoche).
İşte Endüstri Mühendisliğinde Alman işverenlerin en çok tercih ettiği üniversitelerin 2024 listesi :
RWTH ilk sırada
RWTH, özellikle makine ve elektrik mühendislikleri ile tanınsa da son yıllarda daha çok endüstri mühendisliği ile anılmaya başlandı. Muhteşem bir mühendislik okulu olan RWTH, bir o kadar da öğrencileri zorlaması ile ünlüdür. Hepinizin hayali böyle bir okuldan mezun olmak olsa da pek çok öğrencinin yolun başında pes ettiğini söylemek de görevim. Aachen hakkında eski yazılarıma buradan erişebilirsiniz.
Berlin Teknik Üniversitesi geçtiğimiz yılki 2. sırasını koruyor.
TU Berlin konusunda araştırdığınızda pek çok olumsuz yazı bulabilirsiniz. Konu mühendislik olduğunda öğrenciler yanlış bir algıyla TU Münih, RWTH ya da KIT’i öne çıkarırlar. TU Berlin’in başkentte olması ve endüstriden uzak olduğu ön yargısı yaygın bir hatadır. Neden hata olduğunu tablolara bakarak anlayabilirsiniz. Özellikle tam bir yazılım üssü olan Berlin, endüstri mühendisliğinde BT kariyeri ve analistliği hedefleyenlerin birinci tercihi oluyor. TU Berlin mezunları Alman işverenler tarafından hemen her dalda ilk üçte tercih ediliyor. Endüstri mühendisliği de istisna değil. Bu kadar popüler bir okulda kötü eğitim verildiğini söylemek biraz anlamsız diye düşünüyorum. Berlin’de öğrenci olmak ile ilgili yazımı da okuyabilirsiniz.
Karlsruhe Üniversitesi ( KIT ), her zamanki gibi liderlerden biri.
Almanya’nın en bilinen teknik okullarından biri. Yani Almanya’yı mühendislikte uluslararası ününü pekiştiren okullardan biri. Okul tüm dünyada son derece saygın bir teknik okul olarak bilinir. Avrupa’nın en büyük araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapan okul gerek Alman ve gerekse yabancı öğrenciler açısından çok popülerdir. Alman işverenler de bunu doğrular nitelikte yanıtlar veriyorlar. Yabancı öğrenciler açısından tek dezavantajı okulun Baden Württemberg eyaletinde olması. Okul yabancı öğrencilerden sömestre başına 1500 Euro ücret alıyor. Karlsruhe de Öğrenci Yaşamı ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Eski Doğu Almanya’nın parlayan yıldız okulu TU Dresden pek çok teknik dalda işverenlerin öncelikli tercihlerinden biri.
Dresden belki de Almanya’nın en güzel şehirlerinden biridir. Dresden ile ilgili yazılarıma Dresden başlığı altından ulaşabilirsiniz. Bu şehrin ünlü teknik okulu TU Dresden de Almanya’nın en bilinen teknik üniversitelerinden biridir. Şehrin yabancı düşmanlığı ile anılması, yabancı öğrenciler açısından daha az tercih edilmesine yol açsa da yine de tercih edilebilecek okullardan.
TU Darmstadt, Almanya’nın en saygın ve köklü mühendislik okullarından biridir ve bu işverenlerce de takdir edilir.
Frankfurt’a 20dk uzaklıktaki bu okul özellikle çok başarılı mühendislik dereceleri ile tanınıyor. Alman işverenlerin endüstri mühendisliği konusunda 5. sırada tercih ettikleri bu okul özellikle Almanyanın finans başkenti ” Frankfurt”‘a yakınlığı ve bu alanın işletme ve proje yönetimi alanlarındaki uzantıları nedeni ile tercih sebebidir. Daha fazla detay için şehir ve okulla ilgili yazılarıma bakabilirsiniz.
Almanya’da üniversitelere ek olarak “Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri”( Fachhochschule ) denilen ve müfredatları daha çok pratiğe odaklı okullardan bahsetmiştim. Okumayanlar “Fachhochschule Nedir?” ve “Üniversite mi Teknik Üniversite mi Fachhochschule mi?” yazılarımı okuyabilirler. Bu okullar öğrenim sırasında sanayi kuruluşları ve iş çevreleri ile yakın işbirliğini koruduklarından dolayı mezunlarına bazı üniversite mezunlarından daha fazla tercih edilirler.
Alman işverenlerin endüstri mühendisliğinde en fazla tercih ettikleri Fachhochschule’ler 2024 listesi
Yukarıda verilen listeye baktığınızda genellikle ilk verdiğim tabloda ilk 10’da bulunan üniversitelerin bulundukları şehirlerdeki Fachhochschule’lerin listede olduğunu fark edeceksiniz. Bunun ana sebebi Almanya’da üniversitelerin endüstri ve reel sektörle çok yakın işbirliği içerisinde olması ve aynı şekilde Fachhochschule’lerin de bölgedeki endüstri ve reel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmesidir.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.