Almanya’da İşletme ya da Ekonomi İçin En İyi Üniversiteler 2024
Almanya’da İşletme ya da Ekonomi Okumak
Almanya bir mühendislik ülkesi gibi görünse de elbette ekonomi ve işletme tarafında da son derece kalite bir eğitim almanız mümkün. Özellikle finans tarafında İngiltere ve USA okulları tüm dünyada daha popüler olmalarına rağmen Alman üniversiteleri de bu alanlarla hem ülke ihtiyaçlarına yönelik hem de uluslararası düzeyde saygın bir eğitim sunarlar.
Almanya’da özellikle üretim endüstrisi ülkenin tamamına dağıldığından, üniversitelerin reel sektör ile işbirlikleri oldukça sıkıdır ve eğitim kalitesini zirveye taşımasında en önemli etkendir. Eğitim dilinin yaygın olarak Almanca olması mezunların uluslararası alanda dezavantajlı olmasına yol açsa da master programlarının genelde İngilizce olması bu açığı kapatıyor gibi görünüyor.
İnternette kısa bir arama ile erişebileceğiniz “Üniversite derecelendirme kuruluşlarının” sıralamaları akademik çıktıların yoğunluğuna odaklı olduklarından, sıralamalar özellikle doktora ve belki biraz da yüksek lisans eğitimleri açısından önemlidir. ( Bence daha çok doktora yapacaksanız bu listelere bakın )
Okulların, “çok araştırma yapan, akademik dergilerde bolca yazı yayınlayan ancak derslere girmeyen” elit profesörlere sahip olmasının lisans ya da yüksek lisans öğrencileri için bir faydası yoktur. Eğitimin kalitesini ölçen doğru kişiler, mezuniyet sonrası mühendisleri çalıştıran işverenlerdir.
Bu nedenle, Almanya’da büyük işverenlerin insan kaynakları yöneticileri ile yapılan anketlerin sıralamayı daha gerçekçi yansıttığını düşünüyorum. Bu istatistikler her yıl yayınlanıyor (Wirtschaftswoche).
İşte BWL ( İşletme Ekonomisi ) konusunda Alman işverenlerin en çok tercih ettiği üniversitelerin 2024 listesi :
Odak finans olunca Almanya’daki büyük şehirlerdeki okulların öne çıkması şaşırtıcı değildir. Uluslararası şirketlerin genel yönetim merkezlerinin yanı sıra , banka ve endüstri devlerinin genel merkezleri büyük şehirlerde bulunur. Dolayısı ile işletme ve ekonomi alanlarında üniversite ile reel sektör ilişkilerinin en kolay sağlanabileceği yerler büyük şehirlerdir. 2024 listesine bakınca da büyük şehirlerdeki okulları görüyorsunuz.
Listede 2’si özel okul olmak üzere 10 okul var. Bu makalede okullardan çok şehirleri öne çıkarmak istiyorum. Her zaman söylediğim gibi Almanya’da kötü okul bulamazsınız.
Münih Birinci Sırada
LMU’nun birinci sırada tercih edilmesinin nedeni , Münih şehridir. Almanyanın en zengin şehri olarak öne çıkan bu metropol, BMW başta olmak üzere, Alianz, Siemens, MAN gibi büyük şirketlere ev sahipliği yapar.
Frankfurt üniversiteleri
Almanya’nın finans başkenti Deutche Bank, Commerzbank, Manpower, Pricewaterhousecooper gibi dev finans ve finansal denetim kuruluşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Böyle olunca bu alanlarda öne çıkan okullarının olması da doğal. Frankfurt’un 2’si özel 3 üniversitesi listede yer alıyor. Frankfurt Universitesi bir devlet üniversitesidir. Ancak listeye bakarsanız Frankfurt Business School daha üstte derecelendirilmiştir. EBS Business School Mainz şehrine daha yakın olsa da gücünü Frankfurt şehrinden aldığı söylenebilir.
Mannheim
Mannheim küçük bir şehir olmakla birlikte ABB, John Deere, Bauhaus gibi büyük şirketleri barındırır. Yukarıdaki listeden bağımsız olarak dünyada Almanya’nın ekonomi ve işletme eğitimi konusundaki en tanınmış okuluna da ev sahipliği yapmaktadır.
Köln.
Almanya’nın en büyük şehirlerinden biri ve özellikle parakende devleri Penny, Rewe ile Lufthansa’nın merkezi. Bunun yanında çok yakınında bulunan şehirler Bonn ve Düsseldorf pek çok uluslararası şirkete ev sahipliği yapar. Üniversitesinin bu şirketler ile ilişkileri çok kuvvetlidir.
Almanya’da üniversitelere ek olarak “Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri”( Fachhochschule ) denilen ve müfredatları daha çok pratiğe odaklı okullardan bahsetmiştim. Okumayanlar “Fachhochschule Nedir?” ve “Üniversite mi Teknik Üniversite mi Fachhochschule mi?” yazılarımı okuyabilirler. Bu okullar öğrenim sırasında sanayi kuruluşları ve iş çevreleri ile yakın işbirliğini koruduklarından dolayı mezunlarına bazı üniversite mezunlarından daha fazla tercih edilirler.
Alman işverenlerin BWL ( İşletme Ekonomisi ) konusunda en fazla tercih ettikleri Fachhochschule’ler 2024 listesi
Yukarıda verilen listeye baktığınızda genellikle ilk verdiğim tabloda ilk 10’da bulunan üniversitelerin bulundukları şehirlerdeki Fachhochschule’lerin listede olduğunu fark edeceksiniz. Bunun ana sebebi Almanya’da üniversitelerin endüstri ve reel sektörle çok yakın işbirliği içerisinde olması ve aynı şekilde Fachhochschule’lerin de bölgedeki endüstri ve reel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmesidir. Aklınıza bir soru takılır ise ücretsiz Almanya eğitim danışmanlığı sayfasındaki formu doldurarak bana ulaşın.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Merhaba Recep bey bir sorum olacak. Biri Münih Teknikten ve diğeri Bremen’den mezun olmuş insan arasındaki fark nedir? Maaş farkı, iş bulma kolaylığı vs.
Berkay Selam,
TUM Almanya’nın en prestijli teknik okullarından biri ve elbette işverenler açısından daha öncelikli olarak tercih sebebidir. Ancak mevcut istihdam ihtiyacı açısından bakarsan iş bulma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Maaş farkı tamamen firmanın maaş skalası ile ilgilidir.
Merhaba,
Duales Studium hakkında ne düşünüyorsunuz?
Informatik okumak istiyorum, Şubat ayından beri vize randevusu bekliyorum.
Zorluğunun üstesinden gelebilecek birisiyim ancak vakit kalmaması durumunda hem bir yan işte çalışamayacak hem de kendimi daha az geliştirecek vaktimin olmasından çekindiğim için TU mantıksız geliyor. Fachhochschule veya TU arasındayım yani, Duales Studium olursa hem deneyim hem de para kazanmış olacağım.
Sizce veri bilimi alanında ilerlemek isteyen birisi için hangisi daha mantıklı? Şehir olarak tam karar veremesem de Aachen ve Dresden gibi büyük olmayan şehirler olsun istiyorum.
Düşüncenizi belirtirseniz çok sevinirim
Teşekkürler.
Onur Selam, Duales studium elbette mantıklıdır ancak önce sponsor şirketini bulmalısın. Okula kabul almak değil şirketten kabul almak gerekir. Bu daha zor bir süreç.
Anladım.
Şu anki süreçte ilgilendiğim alanda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Kabul alabilirsem Duales Studium’u hem geçimimi sağlayabilmek için hem de deneyim için istiyorum.
Eğer TU olacak ise Aachen veya Dresden gibi boş vakitlerimde mini job’lar ile geçimimi sağlayabileceğim küçük, ekonomik şehirlere bakacağım.
Şubat ayından beridir vize randevusu bile verilmedi, kabul aldığım gibi dil kursu için gideceğim.
Yardımınız için teşekkür ederim.