Almanya’daki En İyi Tıp Fakülteleri Listesi 2023
En iyi tıp fakültesi hastanesi anketi
Daha önce Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği Okunacak En İyi 10 Üniversite isimli bir makale yazmıştım. Makale çok fazla ilgi görünce güncel bilgileri paylaşmak istedim. Önceki makalede yaptığım liste genel olarak fakültelerin uluslararası camiada algısını yansıttığından bir yere kadar önemli. Ancak her zaman söylediğimi tekrarlıyorum ” Almanya’da kötü üniversite ya da eğitimden söz etmek anlamsızdır”. Okullar elbette karşılaştırılabilir,. Ancak farklar eğitimin kalitesizliğinden değil daha çok şehirlerin ve okuldaki pratik olanaklarını destekleyen özel sektörün öğrencilere sağladığı ek imkanlardan kaynaklanıyor olabilir.
Uluslararası üniversite derecelendirme kuruluşları okuldan çok öğretim kadrosunun kalitesine odaklanırlar ki bu da önemlidir ( Bkz. Üniversite Sıralamalarında Alman Üniversiteleri ). Ancak çoğu programda eğer üniversitede bir doktora öğrencisi değilseniz bu efsane hocalara erişiminiz çok kısıtlıdır. Bu nedenle benim okul sıralamalarım her zaman reel sektör odaklı olmuştur. Reel sektör temsilcileri ile yapılan anketlerin daha gerçekçi sonuçlar verdiğine inanıyorum ve bu tür anket sonuçlarına ulaştıkça sıralamaları güncelliyorum.
Tıp fakültelerinde eğitimler lisans, yüksek lisans ve doktora birleşiminden oluştuğundan bu önermeler daha önem kazanır. Tıp fakültelerinde eğitim yarısından fazlasının birebir fakülte kliniklerinde hastalar ve uzman öğretim üyeleri ile yapıldığı gerçeğinden ( praktikum ve doktora ) yola çıkarak, anket sıralamasında daha önde çıkan okulların daha iyi pratik sayesinde daha üst düzey olduğu önermesinde bulunabilirim diye düşünüyorum.
Tüm bildiklerinizi unutun
Bugün sizinle paylaşmak istediğim anket, Statista tarafından Newsweek dergisi için yapılan bir anket çalışması. Ankette tüm dünya çapında uzman hekimlere 11 değişik tıp uzmanlığı özelinde, “hastanızı yönlendirmeniz gerekirse hangi kliniğe yönlendirirsiniz” diye sorulmuş, hastalar için en iyi sonuçları, yeni tedavileri ve araştırmaları sağlayacak klinik önermeleri istenmiş. Tüm bunların yanında bu kliniklerin başarılarını uzun süredir tutarlı bir şekilde sürdürmeleri kriteri getirilmiş.
Yazının sonunda vereceğim tabloda Almanya’daki üniversite ve diğer kliniklerin sözü geçen branş için meslek profesyonellerinin görüşlerine göre dünya sıralamaları var. Bu sıralamalar tıp eğitimi için fikir verdiği kadar Almanya’da uzmanlık isteyen hekimleri de ilgilendirir diye düşünüyorum.
Okullar değişik alanlarda değişik sıralamalara sahip bu listelere Newsweek dergisinin sitesinden ulaşabilirsiniz. Ancak ben size fikir vermesi açısından bu 11 uzmanlık seviyesinin ortalamasını hesaplayarak sıralama oluşturdum ve aşağıda paylaşıyorum. Çıkan sıralamanın daha önce paylaştığım sıralamadan ( Bkz. Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği Okunacak En İyi 10 Üniversite ) farklı olduğunu fark edeceksiniz. Belki de daha önce yaptığım sıralama subjektif bakış açısı yansıtıyor olabilir. Nihayetinde orada sadece kendi deneyimlerime ve duyumlarıma göre bir sıralama yapmıştım. Bu sıralama da daha objektif bir yaklaşım var diye düşünebilirsiniz. Tercih sizin.
Hekimlerin gözünden Almanya’daki en iyi tıp fakülteleri
Birinci Sırada Charité
Profesyonellere göre Charité, açık ara Almanya’nın en iyi tıp fakültesi olarak öne çıkıyor. Yapılan anket sonucunda Charité, Kardiyoloji, Nöroloji, Beyin Cerrahisi ve Ortopedi alanlarında dünyada ilk 10 klinik içerisinde gösterilmiş. Hatta Beyin Cerrahisi ve Ortopedi alanında ilk 4 içerisinde. Charité ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Açıkçası ben bu kadar farklı bir algısı olduğunu düşünmemiştim. İyi bir okul olduğunu elbette biliyordum ve önceki listemde 3. sırada paylaşmıştım. Ancak beni şaşırttı.
Charité, bu kadar popüler olunca hemen her adayın düşlerini süslüyor diyebilirim. İster tıp eğitimi olsun ister uzmanlık için olsun, Charité’den kabul almak için en iyisi olmalısınız. TestAS sınavını değerlendirme olarak almadığından kabul için, NC puanınız ve geçmiş başarılarınız önem kazanıyor.
İkinci sırada tabi ki Heidelberg
Almanya’nın en tanınmış üniversitesinin bu listeye girmesi doğal. Ancak okulun iki tıp fakültesi var ve sıralamaya giren fakülte “Heidelberg Tıp fakültesi”. Okulla ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Anket çalışmasında fakülte hastanesi Onkoloji, Kardiyoloji, Nöröloji ve Beyin Cerrahisi alanlarında dünyada ilk 20 içerisinde gösterilmiş. Almanya konusunda hemen herkesin aklına gelen ilk üniversite olması dolayısı ile Heidelberg Üniversitesinin listenin başında olması gerektiğini düşünüyordum ancak gerçekler böyle değilmiş anlaşılan.
Tüm bunlara rağmen okul, Almanya ve uluslararası camiada çok popüler. Bu nedenle kabul için çok yoğun rekabet yaşandığı bir gerçek. TestAS da bir kriter olarak alındığından, yüksek NC puanı yanında yüksek bir TestAS puanı da şart diyebilirim. Ek olarak Baden-Württemberg eyaletinin yabancı öğrencilerden sömestre başına 1500 Euro ücret istediğini de hatırlatmakta fayda var.
Üçüncü sırada LMU var
Bu listede LMU’nun olmaması şaşırtırdı zaten. Ama bu anket sonuçlarını görene kadar Münih’deki diğer tıp fakültesi olan TUM’un daha iyi olduğunu gözüm kapalı savunabilirdim. Değerlendirmeyi meslek profesyonellerinin yapması bu açıdan önemli. Dışarıdan bakmak ile içerisinde olmak farklı düşünce yapısı ve kriterler getiriyor sanırım.
LMU bu anket sonuçlarına göre MHH’nın küçük bir sıralama farkı ile hemen önünde. Okul Onkoloji, Kardiyoloji, Nöröloji, Beyin Cerrahisi ve Pediyatri konusunda ilk 100 içerisinde. Şehrin cazibesi ve okulun tanınırlığından dolayı popüler. Ek olarak yüksek yabancı öğrenci kontenjanı da bu okula başvuru sayısını arttırıyor. Burada bir yeri garantilemek için yüksek bir NC puanı şart.
Dördüncü sırada MHH
Hannover Tıp Üniversitesi 2023 anketlerinde dördüncü sırayı almış. Almanya’nın tek tıp üniversitesi olan okul, tıp odağı ve büyük kliniği ile Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji ve Beyin Cerrahisi alanlarında dünyada ilk 50, Nöroloji ve Göğüs hastalıkları alanlarında ilk 100 içerisinde. Okulun çok daha eski ve popüler Alman üniversite kliniklerini geride bırakması bana da sürpriz oldu açıkçası. Oğlumun da eğitim gördüğü okulun bu performansı bizi doğru seçim yaptığımız konusunda destekledi diyebilirim.
Son yıllarda popülerliği giderek artan okula girmek için yukarıdaki okullar kadar olmasa da yüksek bir NC puanının yanında yüksek bir TestAS puanı gerekli. Okulla ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Beşinci Sırada Tübingen geliyor.
Almanya’nın en tanınır üniversitelerinden olan Tübingen Üniversitesi. Konu Tıp fakültesi olunca da beni şaşırtmadı. Okul Endokronoloji ve Nöroloji alanlarında dünya sıralamasında ilk 50 içerisinde. Fakülte ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Altıncı sırada sürpriz TUM
Yukarıda yazdım, bana sorsanız TUM ilk iki içerisinde olması gerek diye düşünürdüm. Gerçekler ve algı arasındaki fark olsa gerek diye düşünüyorum. Profesyoneller arasında TUM özellikle Üroloji alanında Almanya’nın ilk ikisi arasında gösterilse de diğer branşlardaki kötü performansı onu listede altıncı sıraya düşürüyor. Kötü dediysem çok kötü olduğunu düşünmeyin. Okul Kardiyoloji, Nöroloji, Ortopedi, Göğüs Hastalıkları ve Ortopedi branşlarında dünyada ilk 100 içerisinde.
Tüm buna ek olarak okulun algısı çok yüksektir ve aday öğrenciler arasında çok popülerdir. Okul TestAS’ı bir kriter olarak almaz ve NC puanına odaklanır. O nedenle burada bir yer için yüksek NC puanı şart.
Yedinci Sırada Bonn
Bonn üniversitesi kliniği, sıralamada yedinci ancak bunun sebebi bazı branşlarda önde çıkmasına rağmen bazılarında listeye girememesi. Fakülte, Kalp ve Damar Cerrahisi, Gastroentoroloji Nöroloji, Beyin Cerrahisi ve Ortopedi alanlarında dünyada ilk 50 içerisinde ancak diğer alanlarda listeye girememiş. Durum böyle olunca ortalama puanları düşük çıkıyor.
Ancak okul son derece saygın ve kabul alması çok zor olan okulların başında geliyor. Yukarıda saydığım okullar arasında en ketum olanı diyebilirim. TestAS’ı değerlendirmeye almayan okul adayları değerlendirirken oldukça ince eleyip sık dokur. Sadece yüksek bir NC bile işinizi görmeyebilir. Akademik başarıların yanında sosyal tarafta önem kazanabilir.
Ve diğerleri
Liste uzun, ve benim açımdan bir çok sürprizi beraberinde getiriyor. Özellikle çok iyi bildiğim ve güvendiğim Hamburg, Münster, Freiburg gibi üniversitelerin kliniklerinin sıralamada gerilere düşmesi benim açımdan büyük sürpriz. Hekimlerin değerlendirmelerini elbette gerçekçi buluyorum ve saygı duyuyorum. Bununla birlikte okulların aday öğrenciler tarafındaki algılarının başvuru sayılarını ve paralel olarak rekabeti getireceği bir gerçek. Başvurularınızda bunu da göz önüne alın. İşte hekimlerin tercihi ile diğer fakülteler:
8. Universitätsklinikum Köln
9. Universitätsmedizin Mainz
10. Universitätsklinikum Düsseldorf
11. Universitätsklinikum Frankfurt
12. Universitätsklinikum Hamburg
13. Universitätsklinikum Freiburg
14. Universitätsklinikum Essen
15. Universitätsmedizin Göttingen
16. Universitätsklinikum Leipzig
17. Universitätsklinikum Erlangen
18. Universitätsklinikum Jena
19. Universitätsklinikum des Saarlandes
20. Universitätsklinikum Münster
21. Universitätsklinikum RWTH Aachen
22. Universitätsklinikum Bochum
23. Universitätsklinikum Ulm
24. Universitätsklinikum Dresden
25. Universitätsklinikum Gießen und Marburg
26. Klinikum der Universität Augsburg
27. Universitätsklinikum Magdeburg
28. Universitätsklinikum Regensburg
29. Universitätsklinikum Würzburg
30. Klinikum Chemnitz
31. Universitätsklinikum Kiel
32. Universitätsklinikum Lübeck
Anket Sonuçları tablo
Aşağıda anket sonuçlarını tablo halinde göreceksiniz. Sarı olarak işaretli olanlar üniversite klinikleridir. Diğerleri özel ya da vakıf klinikleri.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Çok değerli bilgiler içeren bir yazı. Teşekkürler.
Merhaba.
Yazınızdan çok yararlandım. Büyük emek harcamışsınız. Çok teşekkür ederim.