Charite Tıp – Berlin’de Tıp Okumak
Charité
Charité, Almanya’nın en iyi üniversite hastanesine sahip tıp fakültesidir. Newsweek dergisinde dünyanın da en iyi 5. üniversite hastanesi seçilmiş olan Charite Tıp fakültesi, Berlin Freie Üniversitesi ve Humboldt Universitesinin ortak kuruluşudur. İlk olarak 1710’da Prusya Kralı I. Friedrich tarafından bir veba evi olarak açılan Charité, bugüne kadar toplam sekiz Nobel Ödülü sahibi üreterek en ünlü üniversite hastanelerinden biri haline gelmiş.
Soğuk Savaş sırasında Charité, Eski Doğu Almanya Cumhuriyetinin simgesiydi. Birleşmeden sonra, Charité yeniden yapılandırıldı ve batı Almanya’daki üniversite klinikleriyle birleştirilerek bugünkü haline geldi. Günümüzde Charité , üçü kabaca ortalama bir üniversite hastanesi büyüklüğünde olan dört kampüse ayrılmış durumda. 17 merkez, yaklaşık 100 klinik ve enstitü, 7000 öğrenci ve 3000 yatak kapasitesi ile Charité, Avrupa’nın en büyük kliniklerinden biri. Ana kampüsü Berlin Merkez’de Humboldt Üniversitesinin hemen yanı başında yer alıyor.
Araştırmacılar ve doktor adayları için avantajlarından biri de konumu, büyüklüğü ve popülerliği nedeni ile çok sayıda hastanın başvurması ve çok sayıda nadir hastalığın tedavi ediliyor olması. Kampüsler ve klinikler, güzel klinik bahçeleri ve caddelerle donatılmış eski tuğla evlerden inşa edilmiş. Kendinizi Robert Koch gibi tanınmış ünlü Alman bilim adamlarının ders verdiği zamanlarda hissetmeniz olası.
Charité’de 2010 yılından bu yana Tıpta Model Kurs olarak adlandırılan müfredat uygulanıyor. Tıp müfredatları arasındaki farklardan eski bir yazımda bahsetmiştim. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa buradan erişebilirsiniz. Charité de birçok “Model Kurs” gibi, Fizyoloji, anatomi, patoloji gibi ana konuları ayrı ayrı ele almak yerine, kursu modüllere ayırmış (tematik bloklar). Her modülde bir organ sistemi ele alınıyor ve bu organ sistemi daha sonra tüm konuların bakış açısından değerlendiriliyor. Amaç, öğrencileri hastalarla daha erken aşamada temasa geçirebilmek ve gerekli bilgileri klinik ortamda vermek. Ancak tüm model müfredatlar sürekli geliştiriliyor ve yenileniyor.
Charité’nin popülerliğinden bahsetmiştim. Fakülte tüm dünyada tanımış ve popüler iki üniversiteye bağlı olduğundan sıralamalarda da üst sıralarda yer alıyor. Özellikle Immünoloji ve cerrahi alanları ile nükleer tıp konusu öne çıkarılan konulardan.
Charite’de Tıp programına kabul için kaç puan almalı?
Charite Tıp ya da Diş Hekimliği programlarına başvurular da Heidelberg’de olduğu gibi okulun popülerliğine paralel olarak çok rekabetçi. Charite, her sömestre uluslararası öğrencilere kabaca 16-17 Tıp ve 6-7 Diş hekimliği kontenjanı açıyor ve çok sayıda başvuru alıyor. Tam başvuru sayısını bilmemekle birlikte 500 üstü olduğunu duymuştum. Benzer şekilde, Almanya’da tıp ve diş hekimliği konusunda önde gelen üniversitelere buradan erişebilirsiniz.
Durum böyle olunca Charité Tıp fakültesinden kabul alabilmenizin tek şansı bana sorarsanız NC 1.0, ancak belki 1.1 ile de şansınızı deneyebilirsiniz ( bence para ve zaman kaybı olur ama şans işte ). 1.0 dediğim üniversite sınavından 548 ve üstü puan demek. Bu kadar yüksek puan gerekiyor olması size anlamsız gelmesin. Charité’de okumak isteyen Alman öğrenciler için kabulün çok daha zor olduğunu bilmelisiniz. Alman öğrenci adayları kabul alabilmek için, lisede 1.0 Abitur puanı yapmak ve üzerine TMS sınavından ciddi yüksek bir puan çıkarmak zorundalar. Tüm dünyada tanınan ve tüm dünyadan en iyilerin girmek için yarıştıkları saygın bir tıp fakültesi için çokta fazla görmemek gerek. Tıp eğitimi için Almanya’nın neden doğru seçim olduğuna ilişkin “Almanya’da Tıp Okumak İçin 4 Neden” isimli bir makale yazmıştım onu okuyabilirsiniz.
Hatırlanması gereken bir diğer konu da NC 1.0 yapmanın yeterli olmadığı. Çok sayıda 1.0 NC’ye sahip aday başvuruda bulunduğundan ve Charité , TestAS sınavını bir sıralama kriteri olarak kabul etmediğinden neye göre kabul veriyor anlaşılamıyor. Bu konuda birşey bildiğini iddaa eden varsa muhtemelen yalan söylüyordur. Yine de NC notunuzun yanında katıldığınız kurs ve seminerler ile aldığınız sertifikaların diğer adaylar arasında öne çıkmanıza yardımcı olacağını söyleyebilirim.
İşte bu nedenle Almanya’da tanınmış fakültelerde Tıp ya da Diş Hekimliği gibi bir hedefiniz varsa sıkı hazırlık şart. Ancak şunu belirtmeden geçemeyeceğim: Almanya’da üniversiteler arasında bizdeki gibi dramatik bir fark yoktur. Bu nedenle herhangi bir fakülteden kabul almanız iyi bir eğitim alacağınız anlamına gelecektir. Doğru okulu bulmak ve hangi okula kaç puanla başvurmalıyım konusu çokça araştırmaya ve tecrübeli insanlara danışmaya dayanıyor. NC puanının nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız bu linkten açıklamaları okuyabilirsiniz.
Charité Başvurusu İçin Neler Gerekli
Charité başvurularını pek çok Alman üniversitesinde olduğu gibi uni-assist ( Bkz. Uni-Assist’e Başvuru ) üzerinden alıyor. Öncelikle tüm Alman üniversitelerinde olduğu gibi üniversite giriş yeterliliğinizin kanıtı ( HZB ) istenir ( Bkz. HZB Nedir? ). Almanca bilginizin çok iyi olması, Charité’de okumanız için en önemli şart. Eğer aşağıdaki sertifikalardan birine sahipseniz programa uni-assist üzerinden başvurabiliyorsunuz: detaylar için okulun sitesine bakın lütfen.
- TestDaF – Sınavın dört bölümünün her birinde en az 4 ( TDN4 )
- Goethe Sertifikası C2: Büyük Almanca Dil Diploması (GDS)
- Sınavın tüm bölümlerinde C1 ile Kultusministerkonferenz Seviye II’den (DSD II) Almanca dil diploması
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.