Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

AT-11 Belgesi Nasıl Alınır?


Almanya zorunlu Sağlık Sigortası

Almanya’da yüksek öğrenim görmek istediğinizde ve bir okuldan kabul aldığınızda ilk yapmanız gereken şey elbette ki vize almak olacak. Almanya’da eğitim almak için bir öğrenci vizesine ihtiyacınız var. Schengen vizesi ile okula gitmeniz mümkün değil. Bu nedenle kabul belgeleriniz geldikten sonra vize başvuru yapmalısınız. Vize başvurusu ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Vize başvurunuz sırasında karşınıza çıkacak temel belgelerden biride sağlık sigortası. Almanya’da okuyabilmek için orada bulunduğunuz sürece geçerli bir sağlık sigortasına ihtiyacınız var. Okula kayıt sırasında da bu belge sizden istenecek. Burada iki alternatifiniz var; vizeye başvururken bir seyahat sigortası yaptırır, Almanya’ya gittiğinizde de orada geçerli bir özel sağlık sigortasına kayıt olursunuz. Bu durumda kabaca ayda 115-130 Euro arasında bir sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalırsınız. Sağlık sigortası ile ilgili detay yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

İkinci alternatif ailenizin SGK güvencesi varsa ve onların sağlık yardımlarından yararlanabiliyorsanız . Almanya devleti ile imzalanmış olan ikili anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki sağlık güvencenizi Almanya’da da kullanabilirsiniz. ( Burada SGK’nın pek çok değişik durum için değişik koşulu var ancak bilmeniz gereken Türkiye’de bu hakkınız varsa Almanya’da da bundan yararlanabileceğiniz. )

Türkiye ile Almanya arasında 1965 yılından beri sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik sözleşmesi yürürlükte. Bu sözleşme sayesinde iki ülke sigortalıları geçici olarak (örneğin tatil için ya da öğrenim için ) gittikleri diğer ülkede acil durumlarda ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyor. Bu hizmetten faydalanmak isteyen bir sigortalının, tatile gitmeden önce kayıtlı olduğu sigortadan bir belge alması gerekiyor. ( Türkiye için SGK ) Alınan bu belge, kişi eğer Türkiye’ye gittiyse Türkiye’deki SGK şubelerinden birine, Almanya’ya gittiyse oradaki sağlık sigortası kurumlarından birine ( Aşağıda açıklayacağım ) ibraz edilerek sözleşme gereği hizmet alımı gerçekleşiyor.

Bu durumda iseniz SGK müdürlüklerine giderek AT11 olarak bildiğiniz ( aslında A/T 11 olarak yazılıyor ) bir belgeyi almak zorundasınız. Belgeyi vize başvurusunda da kullanabilirsiniz ayrıca bir seyahat sigortası yaptırmanıza gerek kalmaz. Ancak belgenin alınması sırasında gittiğiniz müdürlük ya da oradaki personele göre farklı durumlarla karşılaşmanız mümkün. Bizim oğlanın işlemlerini hanım rahatça halledebilmişken, okul arkadaşlarından bazıları başka müdürlüklerde sıkıntılar yaşamışlardı. Genel olarak okul kabul yazınız ve okulun YÖK akredite olduğunu gösteren E-Devlet çıktısı ile gidiniz.

At11 belgenizi almanyada geçerli bir sağlık sigorta kuruluşuna onaylatmalısınız

Burada dikkat etmeniz gerekenlerden biri AT11 belgesinin geçerlilik başlangıç tarihi ve süresi olmalı. Başlangıç tarihi aynı zamanda vize başlangıç tarihi olarak kabul edileceğinden. Almanya’ya gitmek istediğiniz tarihten başlatılması konusunda oradaki memurlara rica etmenizi salık veririm. Bunun yanında alınacak belge sadece 1 sömestreyi kapsayacağı için süresinin sömestre sonrasına kadar olduğundan emin olun. ( Bazı okulların kabul yazılarında sömestre başlangıç ve bitiş tarihleri yazmıyor o nedenle web sitesinden bir çıktı alıp yanınızda götürmeniz de iyi olur. Ancak belge max 183 gün için düzenlenebiliyor. ) Eğer erasmus vs. için gitmiyorsanız ve birden fazla sömestre kalacaksanız, sonraki her sömestre tekrar AT11 alacaksınız unutmayın.

A/T 11 belgesini almakla iş bitmiyor. Vize başvurunuzda bu belgeyi kullanabilirsiniz ama okula kayıt sırasında A/T 11 belgenizin Almanya’da bir sağlık sigortası şirketi tarafından onayı gerekecek. Almanya’da bizdeki gibi sadece tek kurum ( SGK ) yok. Pek çok halk sağlığı sigortası var. En bilinenleri TK ve AOK olsa da ulusal çapta ya da yerel olarak faliyet gösteren pek çok sigorta kurumu var (Ör. Barmer ve DAK) Bu kurumlardan birinden “Versicherungsbestätigung” belgesi ( zorunlu sağlık sigortasından muaf olduğunuzu belirten yazı ) almanız gerekecek. En son GDPR yasaları gereği kişisel verilerin güvenliği gerekçesi ile bazı işlerde aksamalar yaşanıyor. Almanya’ya gitmeden işinizi Türkiye’den halledebilmek biraz güçleşse de “Versicherungsbestätigung” belgesini mail yoluyla almakta mümkün olabiliyor.

Seçtiğiniz kuruma başvurarak belgeyi size mail atmalarını isteyebilirsiniz. Bazıları buna karşı çıkabilir ancak burada da karşınızdaki kişinin inisiyatifine kalıyorsunuz. Bizim başvurduğumuz zamanda TK haftalar geçmesine rağmen ısrarla istememize karşın bir türlü “Versicherungsbestätigung” yollamamıştı. ( Alman bürokrasisine takıldık sanırım ) Artık umudu kesince de AOK’ya başvurmuş ve 5 gün içinde “Versicherungsbestätigung” almıştık. Ama bunlar bizim yaşadığımız olaylar. Oğlanın arkadaşlarından bazıları tam tersini yaşadılar mesela. O nedenle yılmadan alternatifleri deneyin. TK ve AOK dışında , DAK, Barmer gibi ülke çapında faaliyet gösteren sigorta şirketleri var. Gideceğiniz eyalete özgü şirketler de olabilir ve daha hızlı aksiyon alabilirler. Gideceğiniz eyalete göre buradan karşılaştırma yapabiliriniz.

Unutmadan! Alacağınız bu sigorta sadece acil durumlarda geçerli olacağı için hastaneye gitme durumunuz olduğunda şikayetiniz yoksa bile uydurmanız gerekecek ( çok ağrı vs.. ) aksi durumda sigorta ödeme güçlüğü çıkaracaktır. Bu konularda yaşanmış pek çok deneyim var. Ek olarak Almanya’da sağlık sisteminin pahalı olduğunu ve sigortanızın kapsamında olmayan tetkik ve tedaviler için çok yüksek bedeller ödeyeceğinizi aklınızda bulundurun. Bu bedeller bazı durumlarda çok can yakıcı olabilir. Maddi imkanlarınız ölçüsünde bir öğrenci sigortası yaptırmayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeni eklediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz. ( Bkz. Almanya Sağlık Sigortaları )

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli sorularınız için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

54 thoughts on “AT-11 Belgesi Nasıl Alınır?

  1. Selamlar, ben TK yaptırmıştım ama Almanya’ya gelince 29 yaşındaki insaların da at11 belgesi olduğunu duydum. Şu an 3aydır buradayım ve TK’yi kapatıp at11’e geçmek istiyorum. Bunu naısl yapabilirim? Teşekkürler bilgilendirme için.

    1. Buse Selam,

      Türkiyede aileniz üzerinden sağlık güvenceniz devam ettiği sürece AT/11 alabilirsiniz. AT/11’i alıp TK’ya götürün ve onaylatın.

  2. Recep bey öncelikle bu faydalı yazılar be yorumlara cevaplarınız için çok teşekkürler. Ben şu an Almanya’dan YL için kabul aldım ve hemen vize randevusu için sıraya girdim. Şu anda Türkiye’de bir şirkette stajyer olarak çalışıyorum. Bu durumda hala AT/11 belgesi alabilir miyim? Stajyer olmak etkiler mi bu belgeyi almayı?

    1. Sigorta statünüzün çalışan ya da aile üzerinden olması arasında bir fark yok. Nihayetinde sigortalı olmanız gerekir. Ancak çalışan olarak aldığınızda farklı belgeler isteyebilirler.

      1. Ben normal çalışıyorum . işten ayrılmak gerekiyor gibi bilgiler var . Ayrılmadan bunu alabilir miyim ?

        1. Kendiniz SGK’lı iseniz sadece Turistik AT/11 alabilirsiniz. Ama okul kaydı için bu geçerli olmayacaktır. Matıken de hem Türkiyede çalışıp hem Almanyada okuyamayacağınız için yaklaşım bu şekildedir.

  3. Merhabalar,
    Ben 29 yaşındayım.Çalışıyorum sgklıyım fakat dil kursuna gitmeden 1 ay önce istifa edicem. İstifa etmeden AT11 alsam sonrasında ailemin üstünden sgklı olur muyum? Sigortam devam eder mi? Bi de AT11de Tarif belirtmek gerekiyor Ama vizeye belli olmaz ne zaman çıkacağı ama önceden almak lazım. Tarihler yetişmezse nolur?

  4. Merhaba,
    Suan Almanyada Erasmus yapiyorum.Ve Erasmusumu ikinci dönem icinde uzattim.Bunun icin babam Türkiyeden ikinci bir 6 aylik AT11 belgesi aldi. Fakat vize uzatma gorusmesinde bu belgenin orjinalini mi vermem gerekiyor?
    Yoksa fotokopisi yetiyor mu?Suan belge Türkiyede ve elimde kopyasi var.
    Sevgiler

  5. Merhabalar A/T 11 seyahat sağlık sigortasını schengen vize başvurusunda kullanabilir miyiz ?

  6. Abi kolay gelsin 3 aydır idatadan randevu bekliyorum bu aradada gerekli belgeleri toplama işine koyuldum. A/T 11 için üniversite kabul belgemi gösterdiğimde sgk da almanca bilen birinin olmamasıyla sanki çok yol kat edip elim boş dönücek gibiyim. aynı zamandada çalışıyorum (maalesef git gel yapmaya çok vakit ayıramadığımdan sormak istedim, metinde gözümden bir şey kaçtıysa affola)

  7. Merhabalar Recep Bey gerçekten çok önemli bilgiler vermişsiniz. Benim sormak istediğim bir kaç husus var. Almanya Tübingen e Erasmus kapsamında gidicem ve dönem 1 nisanda başlıyor 30 eylülde bitiyor. Sizin dediğinize katılıyorum AT 11 belgesinin dönem başlangıç tarihine göre değil oraya vardığımız tarihe göre olmalı. Peki dediğiniz gibi 183 günlük bir sınırı varsa AT 11 için yazmamızı istedikleri tarih aralığına ne yazmalıyız.
    Almanyada bir çok stajer çalışan arayan yer görüyorum acaba AT 11 belgesiyle gittiğimde stajyer olarak çalışşam 20 saatlık kısıtlama ve ya sigortanın özel şirketler tarafından sağlanması zorunluluğu olacak mı?
    Son olarak şu ana kadar vize ve pasaport için hiçbir şey yapmadım acaba bunu erkenden yapmalısın şu detayı erkenden kaçırma dediğin bir şey var mı acaba bilgilendirirseniz sevirimç Kolay gelsin sağlıcaklar kalın.

  8. Merhabalar, haftalık 20 saat werkstudent olarak çalışmak için özel sağlık sigortası mı yapmak gerekiyor ? AT 11 ile çalıştığını söyleyen arkadaşlarım var bilgi verebilirseniz çok sevinirim

    1. Merhaba Oğulcan,
      aynı sorunun cevabını ben de merak ediyorum. Sorunun cevabını alabildiysen benimle de paylaşır mısın?

  9. merhabalar Recep Bey,
    23 yaşında üniversite öğrencisiyim ve Nisan 2024’te Erasmus’la Almanya’ya gideceğim. Annemden kaynaklı Türkiye’de banka emekli sandığına kayıtlıyım bundan dolayı bir SGK kaydım yok. Yine de banka emekli sandığı üzerinden AT11 alma şansım olur mu? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

      1. Merhaba, AT11 belgemi aldım. Aldıktan sonra zorunlu stajıma başladım. Stajım 9 Şubat’ta bitiyor ve 13 Şubat’ta vize randevum var. AT11 belgesini aldıktan sonra staja başlamam bir sıkıntı yaratır mı? Vize randevusunda ve sonrasında Almanya’da belgeyi kuruma imzalatırken. AT11 belgesi aldıktan sonra sigortalı çalışmamamız gerektiği ile ilgili bilgi aldım. Ama emin olamadım.

  10. tekrar merhaba 2. sorum ise;
    bu belgeyi tek seferlik alabiliyoruz ve ömür boyu mu geçerli yoksa belgenin üzerinde bir geçerlilik süresi var mıdır ? alırken ona göre belirtelim.

  11. Merbabalar,
    Mart ayında Almanya’ya Erasmus öğrencisi olarak gideceğim ve şu anda staj yapmaktayım. Geçtiğimiz günlerde stajyer sigortası başlatıldı. Bunun yanı sıra annem de babam da emekli. Kasım ayı gibi vizeye başvuracağım, vizeye başvururken at11 belgesini almış olmam mı gerekiyor yoksa gitmeden 2-3 hafta önce sgk’dan alsam olur mu? Şu an sigortam kesilse de 100 gündür çalışmıyor olmak gerekiyormuş sanırım, bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekir? Ayrıca 21 yaşındayım, 25 yaş altı olma şartını sağlıyorum. Cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

  12. Merhaba,
    Kızım yüksek lisans için kabul aldı. Henüz istifa etmedi ve dolayısıyla SGK’lı. Ancak mecburen istifa edecek. Kendi sigortası 100 gün daha devam edecek. Vize başvuru randevusu 27 Eylül’de. Halen çalışıyor görünüyor olacak (3 haftalık süreçte olacak). 1994 doğumlu kendisi. Çalışan olarak alacağı AT 11 belgesi geçerli olur mu? Çünkü çalıştığı için bizim üzerimizden de gösteremiyoruz. Ne yapalım kafamız karıştı?

    1. Selda Hanım Selamlar,

      İşten ayrıldıktan sonra 100 günü beklemeden SGK’ya giderek sizin üzerinize geçirebilirsiniz. Sonrasında A/T 11 alabiirsiniz.

  13. Recep Bey;
    Ben 40 yas üstü bağkurlu bir serbest çalışan olarak almanyaya yüksek lisansa gideceğim. Benim at/11 belgesi almam mümkün mü ?
    Şimdiden yardımlarınızı ve tavsiyeleriniz için çok çok sağolun, saygılarımla

  14. Merhaba, öncelikle yazi icin tesekkur ederim. Vizem henuz elime ulasmadan yesil pasaportla gidip egitimime baslamayi dusunuyorum. AT-11 Sigortasini burada yaptirdim. AOK öğrenci vizem olmadan sigortami onaylar mi sizce?

  15. Recep Bey merhaba,
    Açıklayıcı yazınız için teşekkür ederim yalnız bir sorum olacaktı.
    25 yaşın altında olduğum için ailemin sigortasından faydalanarak AT-11 belgesini almak istedim.

    Annem banka çalışanı ve babam henüz emekli değil, dolayısıyla SGK’ya gittiğimde AT-11 almak için yeterli şartları sağlamadığım söylendi. Bankanın sigortası olduğu için bunun mümkün olmadığını, ancak babamın EYT ile emekli olduğunda müracaat edebileceğimi belirttiler.
    Her konuda SGK sigortası gibi işleyen bu sigorta ile neden AT-11 alamadığımı anlamıyorum. Bu durumda olan herhangi bir kişiyle de karşılaşmadım veya bir yazı okumadım.
    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    1. Burak Selam,

      Yazdıklarına göre sana söylenen anlamsız geldi. Baban ya da annen SGK üzerinden sigortalı olduğunda 25 yaşına kadar bu haktan yararlanabilirsin. Bazı SGK kurumlarında memurlar konuya yabancı oluyorlar. Başka bir SGK müdürlüğüne giderek orada konuş.

    2. Benim de babam özel emekli sandığına tabi çalışıyor aynı şekilde At11 alamadım.Sadece odalar ve borsalar Birliği emekli sandığı sigortalı olduğuma dair bir yazı verdi.ayrica özel sigorta yaptırmak gerekiyor mu halen cevap bulamadım.Siz ne yaptınız merak ettim

  16. Merhabalar,
    Erasmusa giderken AT11 den yararlanarak gitmiştim. Şu an master için tekrardan ihtiyacım var. Fakat babam vefat ettiği için kriterlere uyuyor muyum emin değilim. Orada gittiğimde çalışmayı düşünüyordum, AT11 bunu da etkiliyormuş sanırım. Bu konularda fikriniz var mıdır?

    1. Ayşe Selam,

      Bekar olduğun sürece babanın sigorta avantajından yararlanırsın. At/11 almanda bir sakınca yok. Orada çalışmaya başlar ve bir sigortan olursa AT/11 iptal olacaktır.

  17. Merhaba,
    Ben AT11 belgesini aldım ancak vize randuvusunun olduğu gün zorunlu stajımda olucam yani stajyer olarak gözükeceğim sizce bu durum AT11 in geçerliliği açısından bi sorun yaratır mı ona göre zorunlu staja gitmeyeceğim.
    Teşekkürler, iyi günler

  18. Merhaba,
    En fazla 6 aylık verilebiliyor şeklinde yazmışsınız ama benim erasmusum iki dönemlik olduğu için iki dönemi kapsayacak şekilde (01.02.23 – 31.08.24) verdiler AT11 belgesini. Sizce bir sorun olur mu bir yanlışlık mı yapılmış?

    1. Deniz Selam,

      A/T 11 belgesi max 183 gün için verilebilir. Yasal sınır budur. Sana belgeyi veren memur bilgisizliğinden yanlış yapmış olmalı. Sorun olur mu bilmem, Almanların neye takacakları belli olmuyor.

    2. merhaba, ismim dilara aynı durum benim de başıma geldi, herhangi bir problemle karşılaştınız mı acaba?

  19. BARMER de sigorta yaptıracağım ama memnun kalmazsam değiştirme imkanım olur mu diye endişeliyim ve sorduğumda da net bir yanıt alamadım. Ayrıca A/T 11 belgesi için kadınlarda yaş sınırı nedir öğrenebilir miyim?

    1. Ahsen Selam,

      Benimde net bir bilgim yok açıkçası. Ama A/T 11 belgesi senin yurtiçinde sigortalı olman ile ilgili bir belge. Bekar kadınlar ölünceye kadar ebeveynleri üzerinden sigortalı olabiliyor ancak Almanyada öğrenci sigortaları çin yaş sınırı 30

  20. Merhabalar,
    Erasmus sebebiyle 1 yıllığına Almanya’daki bir üniversiteden kabul aldım. Kabul belgemde dönem tarihim 01.10.2023 – 30.09.2024 bu şekilde 1 yıllık yazılmış acaba AT 11 belgesini buna dayanarak 1 yıl alabilme şansım var mı ? eğer belirttiğiniz gibi maximum 6 aylık AT 11 verirlerse 1 yıllık başvurduğum ulusal vizede sorun yaşar mıyım ?
    bu konuda bilginiz varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim

  21. Merhaba,
    Ben yakın zamanda 41F için vize görüşmesine gireceğim ve sağlık sigortası için araştırma yapıyorum. 20 saat kesin orada çalışmak istiyorum ve bu nedenle AT/11 almam gereksiz olacak sanırım. Ve AT/11 ile vize alıp sonrasında sağlık sigortasına geçiş yapmam da mümkün değil sanırım. Siz bu durumda ne önerirsiniz expatrio üzerinden bloke hesap açarken sağlık sigortasını da almalı mıyım? 120 Euro olduğu için biraz fazla geldi bu miktar, daha ucuz diğer sigortalara nasıl ulaşabilirim?

    1. Ömer Selam,

      Çalışacaksan A/T 11 işini görmeyecek maalesef. Öğrenci sigortalarında daha ucuz seçenekler var mı bilmiyorum açıkçası. Sağlık sigortası sayfasında Barmer’dan Cem Beyin iletişim bilgileri var ona danışman daha mantıklı olacaktır.

  22. Merhaba, ben 8 aydir sorunsuz bir sekilde AT11’den faydalaniyordum. Bu ay ise girdim ve AOK bu nedenden dolayi AT11’den faydalanamiycagimi söyledi ve beni klasik ögrenci saglik sigortasina(aylik 120 euro sanirim) gecirdi. Ben, calisma durumunda AT11’in gecerliligini yitirmesi gibi bir madde görmemistim. Böyle bir sey var midir acaba?

    1. Atalay Selamlar,

      AT/11 ebeveynlerin üzerinden sigortalı olduğunu gösteren bir belge. Eğer çalışmaya başlamışsan artık ebeveynlerinin sigortasından yararlanamazsın. Bu Türkiyede de geçerli olan uygulamadır.

  23. Merhaba
    Almanya’ya Mevlana programı ile eğitim almaya gideceğim. Yazın bir devlet kurumunda staj teklifi aldım ve staj süreci boyunca sigortalı olacağım. Bu durum AT11 belgesi almamı engeller mi? İnternette bu belgeyi almak için çalışan olarak gözükmemem gerektiği yazıyor. Bu konu hakkında bir bilginiz var mı?

  24. Schengen vize basvurusu kapsaminda istenen evraklar arasinda seyehat saglik sigortasi da bulunmaktadir.
    Emekli olan annem de AT/11 Belgesini SGK’dan alabilir mi? Bu belgeyi vize basvurusunda seyehat saglik sigortasi yerine kullanabilir mi? Cok tesekkürler.

    1. Selamlar,
      A/T 11 belgesi seyahat sağlık sigortası yerine kullanılabilir ancak D tip vize ( öğrenci vizesi vb. ) için “Versicherungsbestätigung” yaptırılması gerekir.

  25. Merhabalar, deneyimlerinizden başka insanların da faydalanabilmesi adına bu yazıyı yazdığınız için teşekkür ederim. Sormak istediğim bir husus var; AT 11 belgesinde erkekler için bir yaş sınırı var mıdır? İstanbul Fındıklı’daki SGK binasına gittiğimde 25 yaşında olduğum için ilgili belgeyi vermeyeceklerini, kadınlarda bir yaş sınırı olmasa da erkeklerde 25 yaş sınırı olduğunu söyleseler de ALO 170’i aradığımda böyle bir yaş sınırı olmadığını söylediler. Bu konuda bilginiz varsa benimle de paylaşırsanız çok sevinirim.

    1. Alperen Selam,
      A/T 11 Belgesi SGK güvencesi varsa verilen bir belge. Ülkemizde ebeveynlerinin sosyal güvencesinden kız çocukları evlenmedikleri sürece ölene kadar, erkek çocukları 25 yaşına kadar yararlanabiliyor. Yasa bu şekilde. O nedenle doğru söylemişler. Senin durumunda bir sağlık sigortası yaptırman gerekecek. Sigorta ile ilgili https://recepdayi.com.tr/almanya-saglik-sigortasi/ sayfasında bir form var oradan Can Bey’e ulaşabilirsin. En uygun seçeneğe seni yönlendirecektir. Kolay gelsin

      1. merhaba,
        ben almanyada Kasım ayında başlayacak olan bir dil kursuna başvurdum ve At11 almak istiyorum. kadınlarda bir yaş sınırının olmadığını okudum. Babam emekli sandığında ve ben de ona bağlıyım. Sorum şu ben Almanyada yaşıyorum, ailem benim yerime bu belgeyi yaşadıkları ilin SGKsından temin edebilir mi? dil kursu kaydının yanında bir de Zusagebescheid denilen bir kabulüm var Master için . nasıl bir yol izlemeliyim?
        şimdiden çok teşekkürler

        1. Leyla Selam,

          Ailen belgeyi alabilir. Almanyada bulunacağın dönem için dil kursundan alacağın eğitim dönemlerini belirten bir yazı ( tarihler yazmalı ) ya da master kabulün için üniversitenin sana vereceği yazı ( yine tarihler olmalı ) ile SGK’ya gidip A/T 11’i alabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir