Almanya Şartlı Kabul Nedir?
Almanya’da Üniversite Başvurularında Şartlı Kabul
Almanyada üniversite eğitimi söz konusu olduğunda Türk öğrenciler açısından en büyük handikapın Almanca olduğunu defalarca yazdım. ( Bkz. Almanya’da Okumak İçin Almanca Zorunlu mu? , Before its too late! , Almanyada Üniversite Okumak 20 Soru 20 Yanıt ) Özellikle ülkemizde liselerde yabancı dil olarak İngilizce yaygın olduğundan Almanya’da okumak isteyen gençlerimiz başvurularda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Almanya üniversite başvurularında son haftaya girdiğimiz bu günlerde, takip ettiğim öğrencilerin başvuru süreçleri tamamlanınca, bulduğum boş vakitte “Şartlı Kabul” konusunda bilmeniz gerekenleri aşağıda açıklamaya çalıştım.
Almanca bilmiyor ya da biraz biliyorsanız Almanya’da üniversite okuyamaz mısınız?
Almanya’da üniversite lisans programlarının çok büyük kısmı , yüksek lisans programlarının da çoğunluğu Almanca verilmektedir. Ek olarak Almanca verilen programlara kayıt için C1 düzeyinde Almanca bilgisi aranır. C1 düzeyinde Almanca lise boyunca yoğun Almanca eğitimi verilen okullar dışında edinilmesi zor bir seviye olduğundan Alman üniversitelerinin bir kısmında dil hazırlık okulları kurulmuştur. Ancak belirtmek gerekir ki tüm okullarda bu hazırlık okulları yoktur.
Şartlı Kabul Ne Demek?
Üniversiteye giriş için diğer gereksinimleri karşılayan ve fakat yeterince Almanca bilgisi olmayan öğrencileri bir dil hazırlık okuluna kaydedilmesi( bazı okullar kendi bünyesinde değil, anlaşmalı özel dil kursları ile bunu sağlayabilir ) ve başarılı hazırlık dönemi sonrası sertifika alan adayların okula kaydedilmesi uygulamasına “Şartlı Kabul” denilmektedir.
Şartlı kabul çoğunlukla yeterli Almancası olmayan adayların üniversitelerce öğrenci statüsü alması ve vize almalarının kolaylaştırılmasını sağlamak amacı ile uygulanır. Bazı okullar dil hazırlık sınıflarına kayıt yapan öğrencilere diğer öğrencileri ile aynı yasal statüyü sağlarlar. Dil hazırlık dönemleri boyunca öğrenci kimliğiniz olur ve mensa, kütüphane, yurt, sömestre bileti vs. olanaklardan faydalanabilirsiniz.
Şartlı Kabul İçin Hangi Düzeyde Almanca Bilmek Gerekir?
Şartlı kabul almak için de bazı gereksinimlerin karşılanması gerekir. Öncelikle bir üniversite giriş yeterliliğinizin ( HZB ) olması şarttır. ( Bkz. HZB Nedir? Almanya Lisans Başvuruları ) Yani tek eksiğiniz Almanca C1 sertifikası olmalıdır. Ek olarak başvurduğunuz programın kabul kısıtlaması önem kazanır. Bazı okullar kabul kısıtlamalı programlar için şartlı kabul vermezler. Özellikle Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik gibi programlar için şartlı kabul almak son derece güçtür.
Okullar hazırlık dil kurslarını belirli seviyelerden itibaren açıyor olabilirler. Bazı okullar Almanca düzeyi sıfır olan öğrencilere dahi şartlı kabul verirken bazıları, A1,A2 düzeyinde , bazıları ise B1 ya da B2 düzeyinde Almanca bilgisi şart koşabilmektedir.
Şartlı Kabul Ne Kadar Süre İle Geçerlidir?
Şartlı kabullerde süreler başlangıç Almanca bilgisine göre değişiklik gösterirler. Sıfır Almanca bilgisi ile şartlı kabul alan öğrencilere 4 sömestre boyunca eğitim verilebilmektedir. Bununla birlikte B1 düzeyinde Almanca şart koşulan hazırlık okullarında süre 1 yıl ile sınırlandırılabilir. Dil hazırlık okulları eğitimleri genellikle bir DSH Almanca sınavı ile sonlanırlar. Şartlar için okulların sitelerinde detaylı araştırma yapılması gerekir.
Başarılı Dil Hazırlık Dönemi Sonrası Direkt Okula Kayıt Mümkün mü?
Şartlı kabuller yukarıda yazdığım gibi genellikle vize kolaylığı için verilmektedir. Okullar başarılı geçirilen hazırlık dönemleri sonrası okula yeniden başvurmanızı isteyecek ve gereksinimleri tekrar değerlendirecektir. Şartlı kabuller genellikle kabul kısıtlaması olmayan programlar için verildiğinden başarılı geçen hazırlık dönemi sonrası başvurunuzun olumsuz olması ihtimali oldukça düşüktür.
Hazırlık okulunu bitirdikten sonra başka bir üniversiteye başvurabilir miyim?
Başarılı geçirilen hazırlık dönemleri sonrası şartlı kabul aldığınız üniversiteye başvurabildiğiniz gibi Almanya içerisindeki başka bir okula da başvurabilirsiniz. Almanca bilginiz gereksinimleri karşıladığı sürece başvurularda bir sıkıntı çıkmayacaktır.
Hazırlık Dil Okulları Ücretli Mi?
Üniversiteleri şartlı kabul için yönlendirdikleri dil programları ücretli programlardır. Ücretler üniversitelere göre farklılıklar gösterir. Dil hazırlık okullarında kabaca kur başına 500 Euro’dan başlayan ücretler istenmektedir.
Şartlı Kabul Sırasında Sağlık Sigortası Zorunlu Mu?
Şartlı kabul için D2 öğrenci vizesi gerekli olduğundan dolayı, zorunlu öğrenci sağlık sigortası da yaptırılmalıdır. SGAK’dan alınacak A/T 11 bu zorunluluğu karşılar.
Şartlı Kabule Nasıl Başvurulur?
Alman üniversitelerinde şartlı kabul başvuruları diğer başvurularda olduğu gibi farklılıklar göstermektedir. Öncelikli olarak okulun şartlı kabul verip vermediği araştırılmalıdır. Daha sonra istenilen Almanca dil seviyesi karşılanmalıdır. Başvuru şekilleri, uni-assist ve portal üzerinden online olarak veya posta yoluyla olabilir. Başvurular, program başvurularına paralel olarak yapılabilir veya tamamen farklı bir süreç izleyebilir. Bu konuda okulun yönlendirmesi dikkatle takip edilmelidir.
Şartlı kabul başvuru tarihleri bazı okullar için normal başvuru tarihlerinden farklıdır. Bazılarında ise tüm yıl boyunca başvuru yapılabilmektedir. Kabul şansının artırılması için dikkatli ve detaylı bir araştırma şarttır.
Başvuru yapan herkes kabul alabilir mi?
Şartlı kabul veren okullardan özellikle kendi dil hazırlık okulu olanlarda kontenjanlar oldukça düşüktür. Genellikle sınıflar 20 kişi civarında belirlenmektedir. Durum böyle olunca bu okullardan şartlı kabul alınması oldukça zorlaşmaktadır. Mümkün olan en erken başvuru şansınızı artıracaktır.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Merhabalar şartlı kabulle güz dönemi hazırlık okursam ikinci dönem başka bir üniversiteye veya kabul aldığım üniversiteye ikinci dönemden başlayabilir miyim? Yani çoğu üniversite sadece güz dönemi alıyor ama böyle bir durumda bahar döneminde de kabul verebilirler mi?
Programın açıldığı dönem için başvuru yapabilirsin. Kış dönemi açılan programlara sadece o dönem için başvurulabilir. Almancayı erken halletsen bile dönem başlamasını beklemelisin.
kış dönem bitirirsem vize izin veriyor mu diğer kış dönemine kadar beklememe almanyada?
Merhaba 42 yasindayim almanyada onsartli olarak universite de okumak istiyorum 4 yillik ekonomi mezunuyum okuldan kabul alip yastan dolayi konsolosluktan donme riskim varmidir yoksa yas onemsizmidir?
Kabullerde bir yaş sınırı olduğu konusunda bir şeye rastlamadım ancak vize tarafında muhtemelen red yersiniz. Ancak denemeden bilinmez.
merhaba, oğlum Duisburg ve Wuppertal üniversitelerinden şartlı kabul aldı. Wuppertal Üniversitesi nin kendi hazırlık sınıfı olduğu için ekonomik olması sebebiyle dil eğitimini orada tamamlasın düşüncesiyle wuppertal üniversite kayıt yaptıracağız. Burada C1 belgesini aldıktan sonra bu belgeyle Duisburg üniversitesine kayıt yaptırıp üniversite eğitimini burada tamamlasın istiyoruz. Duisburg Üniversitesine şu anda bir başvuru yapmamız gerekiyor mu (eğer başvuracaksak başka bir üniversitenin hazırlık sınıfında kayıtlı olmak sorun yaratabilir mi) ya da C1 belgemizi Türkiye de almak istersek Duisburg üniversitesine C1 belgemi alınca okulunuza kesin kayıt için başvuracağım diye şimdiden bilgi vermemiz gerekiyor mu? teşekkürler
Selamlar,
C1 belgenizi aldıktan sonra Duisburg’a tekrar başvurmanız gerekecek.
Recep hocam ben sadece üniversitenin bir belge alabildim ve nc puanım 3.0 . Ben üniversite icin kesin kabul edilir miyim sizce ? Ve hiç Almanca bilmiyorum bir dil okuluna kayıt oldum şubat ilk hafta vizeye gideceğim. Bazı yerler a2 Almanca bilmelisin diyorlar bu doğru bir bilgimidir. Yoksa dedikleri gibi vize reddi alma durumum var mı sizce. Tskler
Emre Selam,
Vize konusunda kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Kişiye ve duruma göre değişkenlik gösterir. A1 düzeyinde bile Almanca bilmeden vize alanlar olduğu gibi C1 düzeyinde olup red alanlar vardır. Kısaca vize reddi dil bilgisine bağlı değildir. Öncelikli olan üniversiteden bağlayıcı bir kabul alınmasıdır.
Merhaba Recep bey,
FAU Erlangen üniye a2 almanca ÖSD sertifikası ve diğer tüm şartları sağlayarak posta yolu ile şartlı kabul için başvuruda bulunduk.
Kabul alırsak 🙏 süreci nasıl sürdürmeliyiz.
Merhaba, ben Türkiye’de İş sağlığı ve güvenliği lisans mezunuyum ve Almanya da farklı bir lisans bölümünde okumak istiyorum bu mümkün müdür.
Merhaba şartlı kabul aldım duisburg essen üniden, üniversiteye kayıt yaptırmalı mıyım yoksa dil kursuna kayıt olsam yeterli mi vize için, ben okula kayıt yaptırmadım dil okuluna kayıt yaptırdım sadece
Emre Selam,
Okula kayıt yaptırmalısın. Zaten okula kayıt içinde öncelikli olrak bir dil kursuna kayıtlı olmalısın.
Recep Hocam merhabalar halihazırda Almanca a2 ve İngilizce c1 belgem var. Şartlı kabul veren üniversitelere bir sonraki sene başvurmak istiyorum ancak aklımda 2 soru var:
şartlı kabul veren bölümler anladığım kadarıyla nc frei bölümler yani bir nebze de olsa daha alt kademe üniversiteler ben bu noktada Türk-Alman Üniversitesine kayıt yaptırıp gerekli dil koşullarını sağladıktan sonra daha üst kademe daha yüksek nc’li,şartlı kabul vermeyen üniversitelere gidebilir miyim?
2.si de ben doğrudan lise bitiminde başvurmak istiyorum ancak biliyorsunuz not dökümü ve YKS sonuçları ağustos aylarında belli oluyor çoğu üniversitenin kabul dönemiyse ocak şubat gibi. Benim her halükarda bir sonraki seneyi mi beklemem gerekiyor?
İçeriklerinizden gerçekten çok faydalanıyorum Almanya yolunda gerçekten çok önemli bir yol göstericisiniz, sorularımı kısaca da olsa cevaplarsanız gerçekten çok mutlu olurum.
Selam,
Maalesef başvuru tarihleri bizim YKS ile uyuşmuyor. Çoğu durumda en az yarım dönem beklemek gerekiyor. Almanya üniversite kabullerinde YKS puanın NC notuna dönüştürülecek o nedenle hangi okula yerleştiğinle ilgilenmezler. Ancak, Almanya iin en önemli başarı faktörü dildir ve bunu Türkiyede halletmen yararına olacaktır.
Teşekkürler Hocam.
Merhabalar bende şartlı yüksek lisansa başvurmak istiyorum ama tam olarak maliyet tahminen ne kadar olur bu konuda yardımcı olabilir misiniz
Merhabalar kızım Bremen üniversitesinden şartlı kabul aldı.vize için atama bekliyoruz şu süreçte aklımıza takılan mülakatın hangi dilde olacağı.zira okul sıfır Almancayla şartlı kabul onayladı.mülakatta sıkıntı olurmu???
Olmaz merak etmeyin. Mülakatta Türkçe konuşabilirsiniz.
Recep Bey selamlar, Duisburg üniversitesi şartlı kabulüm var sıfır Almanca ile vizede sıkıntı çıkar mı?
Vize işinde sıkıntı çıkmaz diyemeyiz. Bu sizin mülakatta motivasyonunuzu ne derece karşıya geçirebildiğinizle alakalı.