Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya Öğrenci Vizesi


Almanya Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya’da yüksek öğrenim kabulünüz geldikten sonra öğrenci vizesine başvurmanız gerekiyor. Çoğu okula vize gelmeden online kayıt yapılabilirken, Baden-Württemberg eyaletinde vizeyi almadan okula kayıt mümkün değil. Vizenin uzun zaman aldığını göz önüne alın lütfen ( normalde 4-6 hafta bazen daha da uzun sürebiliyor ). Almanya vizeleri için yetkili kuruluş IDATA olduğundan oradan randevu alacaksınız ve randevuların özellikle pandemi döneminde kısıtlı olduğunu ve uzun süre sonraya randevu verildiğini göz önüne alarak bence kabullerin gelmesine yakın randevu alın. Eğer randevu tarihinize yakın kabulünüz gelmezse ertelersiniz.

Öğrenci vizesi için hangi evrakları hazırlamak lazım derseniz, burada laf kalabalığı yapmaya gerek yok. Güncel listeler için IDATA’nın sitesini kontrol edin derim, en güncel bilgiyi oradan bulacaksınız. Sadece istenen klasik evrakların ( diploma, transkript vb. ) Almanca çevirileri gerekecek. Okula başvururken bunları zaten yaptınız diye düşündüğümden detaya girmiyorum.

Almanya Öğrenci Vizesinde Nelere Dikkat Etmek Gerek?

Henüz başvuru yapmadınız ve öncesinde araştırmaya yaparken bu sayfaya düştüyseniz. Sadece hatırlatmam gereken bir şeyde bu tür belgelerin çevirilerini yaptırdıktan sonra birden fazla yere vereceğiniz için çoğaltılması gerekiyor. Bizim noter onaylarını bazı okullar kabul etmeyebiliyor. Aslında Alman konsoloslukları ve fahri konsolosluklar öğrenciler için bu kopya onay işlemleri ücretsiz yapılıyor. Yani notere bir araba para vermenize de gerek yok. Tabi ki önceden randevu alınması kaydıyla.

Eğer bu yola kafayı koyduysanız “Beglaubigungen” denilen bu işlem için diplomanızın verileceği tarihten önce randevu alın. Almancaya çevirttiğiniz ve birden fazla kopya gerekli tüm evraklarınızın fotokopilerini çekerek randevu tarihinizde konsolosluğa gidin ve aslı gibidir onayı alın. Cebinizden de sadece fotokopi parası çıksın. Bu söylediklerim okul başvuruları için. Vize başvurusunda orijinal belgeleri vermenize zaten gerek yok fotokopiler yeterli ancak orijinal çevirileri yanınızda götürün orijinalini de görmek isteyecekler. Ve kesinlikle belgelerin orijinallerini başvuru dosyasında vermeyin. Hele ki tek kopyası varsa.

Almanca belgelerinizin aslı gibidir onaylarını "Beglaubigungen" konsoloslukta ücretsiz yaptırabilirsiniz.
Almanca belgelerinizin aslı gibidir onaylarını (Beglaubigungen)
konsoloslukta ücretsiz yaptırabilirsiniz.

Bloke Hesap ve A/T11

Vize başvurusunda sizden istenecek önemli evraklardan birisi de bloke hesap belgesi olacak. Bloke hesap ayrı bir yazının konusu ancak Almanya’da okuyacağınız süre için masraflarınızı nasıl karşılayacağınızın kanıtı olarak önceden ödenen ücret olarak anlaşılmalı. Bununla ilgili Bloke hesap nedir ve nasıl açılır yazımı okuyun lütfen. Bir diğer önemli belge de Sağlık sigortası olacak. Bunun için bir seyahat sağlık sigortası yaptırabileceğiniz gibi , SGK güvenceniz varsa ( sizin ya da ebeveyninizin ) A/T 11 belgesi de işinizi görecektir ( Hem de ücretsiz ). Bununla ilgili yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

IDATA başvurunuzdan sonra konsolosluk sizi mülakata çağırabilir. Bizim oğlanın başvuru dönemi pandemi zamanına denk geldiğinden bu konuda biraz şanslıydı sanırım mülakat yapmadılar. Ancak çokta çekinilecek bir şey yok sonuçta niyet belli değil mi? Ancak mülakat sırasında geçmiş öğrencilerin tecrübeleri ile ilgili çokça araştırma yapmış, dinlemiş ve okumuş olduğumdan birkaç tüyo paylaşabilirim sanırım.

Turistik vizelerde olduğu gibi öğrenci vizelerinde de IDATA'ya başvurmak gerekiyor
IDATA İstanbul – Astoria Başvuru Merkezi

Mülakatta Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle mülakatın bir iş görüşmesi havasında geçeceğini bilin ve prezentabl görünmeye çalışın. Öyle abartı makyaj ya da cicili bicili giysiler ters tepebilir. Endişeli görünmemeye çalışın. Zaten endişe edilecek bir şey de yok. Tüm evraklarınız tam olduğuna göre ve okumaya gitme dışında bir niyetiniz olmadığına göre endişe edeceğiniz bir şey olmamalı.

Sorulara oldukça net ve kısa cevaplar verin. Örneğin “Almanya’ya neden gitmek istiyorsunuz?” sorusu %100 gelecek. Aslında zaten dilekçenizde yazdınız, okul kabullerinizi dosyaya koydunuz ya da dil kursu kayıt belgeniz var neyse işte. Ama bu soru yine de sorulacak. Cevabınız kısa ve net olmalı. Örnek vermek gerekirse “Üniversite eğitimi için gidiyorum. ” ya da “yüksek lisans için gidiyorum. Önce dil kursuna gideceğim sonrasında programa devam edeceğim”

Mülakatlarda ki en sıkıntı süreçler belki de sessiz geçen süreler. Sizinle mülakat yapan memur dosyanızı incelerken beklemek ortamı gerebilir ve müdahale etmek isteyebilirsiniz. Yapmayın! susmak ve soru sorulmasını beklemek en iyisi inanın buna.

“Neden ülkende eğitimine devam etmiyorsun? ya da Neden Almanya?” sorusu da gelecek bununla ilgili de amacınızı kısa ve net olarak açıklamanız gerek. Mülakat öncesinde hikayenizi kafanızda kurun. Unutmayın! Almanya sizin okulunuzu bitirdikten sonra ülkenize dönmenizi umuyor. Kafanızda oraya kapağı atıp bir iş bulup yerleşmek gibi bir fikir varsa da bunu beyan etmemenizi öğütleyebilirim.

Almanca bilginizi beyan ettiyseniz mülakatın bir kısmının Almanca yapılması büyük ihtimaldir. Burada sorular sizin beyan ettiğiniz Almanca bilginize göre “adın soyadın, yaşın” gibi çok basitten ” Neden Almanya?” ya kadar detaylı sorulardan oluşabilir. Ancak unutmayın kısa ve net cevaplar verin. Tekrar soru sorulmasını bekleyin. Sırası gelmişken “Almanya’da okumak için Almanca bilmek gerekir mi?” yazıma da göz atın.

Almanya öğrenci vizesi için muhtemelen mülakata çağrılacaksınız hazırlıklı olun
Vize görüşmeleri stresli olabiliyor ancak paniğe gerek yok

Kişilerin özel durumlarına göre özel sorularla karşılaşmaları olası ancak temelde orada sizinle mülakat yapan kişinin emin olmak istediği konu “Almanya’ya gidiş amacınız ve buna uygun davranacağınızdır.” O nedenle gideceğiniz şehir, okul, ders programı, orayı seçme nedeniniz ve kalacağınız yer gibi konularda gelebilecek sorulara hazırlıklı olun.

Öğreniminiz sırasında çalışacak mısınız?” sorusuna Hayır yanıtı vermenizi. “Bloke hesabım var” ya da “Sponsorum para gönderecek yaşam masraflarımı oradan karşılayacağım” demenizi öneririm.

Yazılabilecek pek çok değişik durum var ancak eğer eğitim bahanesi ile Almanya’ya iltica etmeye niyetiniz yoksa çok ta endişelenmeyin. Rahat olup sorulara net cevaplar verdiğiniz sürece herhangi bir sıkıntı ile karşılaşma olasılığınız düşüktür.

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ya da aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın.

14 thoughts on “Almanya Öğrenci Vizesi

  1. Recep bey merhabalar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler , benim size bir sorum olacaktı ben 1 ağustosta vize görüşmesine girdim bir okuldan aldığım kabulle ama başka bir okuldan da kabul bekliyordum süreci uzatmamak için randevuyu ertelemedim ,beklediğim kabul geldi, aldığım vizeyle bu yeni kabul gelen okula gitme ihtimalim var mıdır ? Konsolosluğa yada herhangi bir yere bildirmem gerekir mi durumu ? Bu arada herhangi bir okula kayıt yaptırmadım

    1. Bir sıkıntı yok. İstediğin okula kaydını yaptır. Almanyaya gittikten sonra oturum başvurusu için randevu al belgelerini teslim et gerisini yabancılar şubesi halleder.

  2. Recep Bey merhaba, öncelikle emeğiniz için çok teşekkür ederim. Hiçbir yerde bulamadığım kadar ayrıntılı ve güvenilir bilgiye blogunuz sayesinde ulaştım. Almanya’da master yapacağım ve şimdilik 2 okuldan kabul aldım. Vize başvurusunu çok yakında gerçekleştireceğim. Pasaportumun 1 yıl 10 ay geçerlilik süresi kaldı. Master programının süresi ise 2 yıl. Bu pasaport ile vize başvurusu yapmamda bir sıkıntı olup olmadığını araştırıyorum. Konu hakkında bir bilginiz varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.

  3. Bremen üniversitesinden kabul aldım. Bu üniversiteye kayıt yaptırıp üniversitenin eğitime başlayacağı tarihe kadar D tipi vize alamazsam, üniversite kaydım iptal olur mu? Teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum.

  4. recep bey merhaba öncelikle bu güzel site için teşekkürlerimi iletmek isterim.
    Almanya’dan almış olduğumuz üniversite kabulünden sonra 2022 yılı aralık ayında yapmış olduğumuz vize randevusu için 23.08.2023 tarihinde vize görüşmemizi gerçekleştirdik.4 haftalık bir süreç sonunda vize sonucumuzun iletileceği bildirilmişti,fakat yaklaşık 6 hafta oldu henüz bir sonuç alamadık.sorum şu şekilde olacak.3 ila 4.hafta içerisinde almanya dış ilişkileri dairesi türkiye yakın doğu vize bölümünden mail almaya başladık.istenen tüm evraklarımızı izmir konsolosluğuna teslim etmemize rağmen almnyadan bazı evraklar mail yoluyla tekrar istendi,bu evrakları tekrar mail olarak gönderdik.sadece vize başvurusunda istenmemesine rağmen ingilizce b1 dil yeterliliği için belge istendi ve 05.10.2023 tarihine kadar tamamlayarak mail atmamız istendi.aynı hafta içerinde zaten ielts sınavına girmiştik ve sonuç evrağı 07.10.2023 tarihinde elimizde olacak.bu evrağıda mail yolula ileteceğiz,ancak vermiş oldukları süreyi aşarak birkaç gün geç göndermek zorunda kalıyoruz.herhangi bir sıkıntı ile karşılabilirmiyiz.

  5. Recep Bey merhaba öncelikle bu güzel internet sitesini hazırladığınız için size çok teşekkür ederim. Ülkemizde çalıştığım işten dolayı mutluyum yurtdışına yerleşmek gibi bir niyetim yok. Sadece Almanca öğrenmek istiyorum. Buradaki devlet üniversitelerinde olduğu gibi, oradaki devlet üniversitelerinde de hazırlık okuyabiliyor muyum yani sadece dil öğrenebilmek için. Cevaplarsanız çok sevinirim. Sizlere mail de atacağım.

    1. Soner Selam,

      Alman üniversitelerinin çoğunluğunda bir dil hazırlık okulu bulunmaz. Okulların dil hazırlık okulları sadece şartlı kabul alan öğrenciler içindir ve kontenjanları oldukça kısıtlıdır. Ek olarak özel kurslar kadar olmasa da ücret ödemek zorunda kalırsın. Hangi okullarda bu imkanın olduğunu okul sitelerinden araştırmalısın.

  6. Merhaba Recep Bey,
    Emeğiniz için çok teşekkürler! Benim kabul aldığım bir okul var, ama başka bir okuldan daha yanıt bekliyorum, o olursa ona gideceğim. (İkisi de aynı eyalette.) Vize başvurumu geciktirmemek için şimdilik kabul aldığım okulun belgesiyle vizeye başvursam, ama diğer okuldan kabul gelirse ona kayıt olsam vize ve konsolosluk açısından sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler

  7. Recep Bey merhabalar,

    Almanyada master yapacağım ve şuan 2 okuldan kabulüm var. Asıl istediğim okuldan ise henüz bir dönüş olmadı. Kabul aldığım okulların kabul mektuplarını kullanarak başvuruda bulunsam, istediğim okuldan kabul gelirse ona kaydımı yaptırsam sizce sorun olur mu?
    Bir de kabul aldığım okulların dönemlik ücretleri 1500 euro. Vize başvurumdan önce bu ücreti ödemem gerekir mi yoksa okulun açılmasına yakın ödesem olur mu? Bunu sorun ederler mi?
    Bu arada vize randevum 20 temmuzda. ertelemeye kalksam en az 2 ay sarkacak bu yüzden tarihe dokunmak istemiyorum…
    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    1. Deniz Selam,
      Kabul aldığın okullar üzerinden vize başvurusu yapabilirsin. Daha sonra beklediğin okuldan kabul gelirse kaydını geri çekip diğerine kayıt yaptırmanda sorun yok. Sadece vize belgelerin asıl başvurduğun okulun eyaletine gidecek ve oturum izni başvurun biraz daha uzayacak o kadar. 1500 Euro ise okula kayıt sırasında diğer sömestre ücreti ile birlikte ödenecek bir ücret.

  8. Recep Bey merhaba
    Sitede yazdıklarınız muhteşem. Çok işimize yarıyor çok teşekkürler. Yeminli tercüman sonrası hiç notere gitmeden konsolosluktan belgeleri onaylatsak yeterli mi yoksa bir nüshayı noterden onayladıktan sonra mı kopyaları konsoloslukta imzalatmak gerekiyor? İkinci sorum apostilden bahsetmemişsiniz. Tercüman, apostil, konsolosluk sırasıyla mı gitmek lazım yoksa tercüman, noter, apostil ve konsolosluk sırasıyla mı? Yanıtlarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

    1. Selamlar,
      Konsolosluklarda sadece orjinali Almanca olan belgeler tastik edilir. ( Orjinali Almanca ya da İngilizce olan belgeleri bizim noterler tastik edemezler, çeviri gerekir ) Biraz karışık oldu sanırım. Belgenin orjinali Almanca ise ( ör. Almanca dil sertifikası ) Konsolosluktan ücretsiz tastik yaptırabilirsiniz ( öğrencini kendisi ) , ya da yeminli tercüme ve sonra noter tastiği yaptırabilirsiniz. Belge orjinali Türkçe ise , yeminli tercüme sonra noter tastiği ya da apostil ( Apostil sadece devlet tarafından verilmiş olan resmi belgelere yapılır ) Umarım biraz açıklayıcı olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir