Almanya’da İngilizce İnformatik Okunabilecek 4 Devlet Üniversitesi
İngilizce İnformatik
Almanya’da okumak son yıllarda pek çok genç arkadaşım tarafından giderek artan bir oranda araştırılan bir konu. Bana danışan gençlerde karşımıza çıkan en önemli sıkıntı ( tahmin edebileceğiniz gibi ) Almanca oluyor. Ülkemizdeki yabancı dil eğitiminin malum durumu, bu işi hakkı ile yapan okulların Almanca yerine İngilizce odağının olması, seçmeli de olsa ikinci yabancı dil olarak Almanca’nın az tercih edilmesi de bunun en temel nedenleri olarak ortaya çıkıyor.
Kabul ediyorum, Almanca oldukça zor bir dil ! Kabul edemediğim konu ise “insanların eğitim yol haritaları konusunda çok geç adım atıyor olmaları”. Bu konuda “Before its too late!” isminde bir yazı yayınlamıştım orada sürecin zorluğu ve neden erken davranmak gerektiğine ilişkin detayları bulabilirsiniz.
Benim mesleğe başladığım yıllardan beri popülerliğini yitirmeyen “Bilgisayar Mühendisliği”, son yıllarda evrim geçirerek pek çok alt alana bölündü ve kendine pek çok uygulama alanı buldu. Almanya gibi endüstriye dayalı ekonomilerde, “Endüstri 4.0” devrimi giderek artan bir oranda meslek profesyoneli ihtiyacını beraberinde getirdi. Günümüzde en fazla aranan ve en yüksek kazançları edinen profesyoneller haline geldiler. Durum böyle olunca gençlerin bu alanda eğitim talepleri oldukça fazlalaştı.
Almanya da informatik konusunda çok sıkı bir eğitim müfredatı uygulayarak gerek kendi ülkesinin, gerekse de tüm dünyanın bu alandaki profesyonel ihtiyacını karşılamaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Almanya’da informatik okumak ile ilgili daha önce detaylı bir yazı yazmıştım onu da inceleyebilirsiniz. Bu yazının konusu ise Almanca bilmeyip, Almanya’da ücretsiz informatik lisansı okumak isteyenler.
Almanya’da, İngilizce eğitim veren okulların çoğunluğunun özel okul olduğunu yazmıştım. Almanya’da okuma motivasyonunun temel kaynaklarından birinin devlet okullarının ücretsiz olması olduğunu bildiğimden işin bu tarafına hiç girmiyorum. O nedenle Aşağıda “Sıfır Almanca” ile kabul alabileceğiniz devlet üniversitelerini listeliyorum.
HAW ( Hamburg Hochschule) – Information Engineering
Hamburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Hamburg’un ikinci büyük üniversitesi ve Almanyanın 3. büyük Uygulamalı bilimler üniversitesi. Türkiyeden ulaşım kolaylığı açısından da tercih edilebilecek bir okul. Bu üniversiteler “Fachhochschule” olması dolayısı ile uluslararası sıralamalarda değerlendirilmez. ( Bkz. Fachhochschule Nedir? ) Almanya’daki bu okullar bazıları tarafından “ikinci sınıf üniversite” olarak görülse de Almanya özelinde işverenler tarafından oldukça saygın yerleri vardır. ( Bkz. Almanyada İnformatik Okunacak en İyi 8 Üniversite ) Bu okulların direkt olarak YÖK denklikleri yoktur ( Direkt denklik sadece ilk 1000 üniversite sıralamasına giren okullara verilir. Bu okullar sıralamaya konulmadığından direkt denklikleri yoktur ve incelemeye tabidir. Bkz. Almanya Denkliği ) ancak denklik konusunda sıkıntı çıkma olasılığı da yoktur. Okula dönem katkısı olarak 345 Euro ödersiniz ( 6 aylık toplu taşıma bileti dahil rakam )
7 dönemlik bu programa başvuru, Uni-assist üzerinden VPD aldıktan sonra okulun portalinden yapılıyor. ( Bkz. Uni-assist Başvurusu? ve VPD Nedir? ) Başvurular Yaz dönemi için 1 Ekim–30 Kasım, Kış dönemi için 1 Nisan–31 Mayıs arasında. Program NC istiyor, yani YKS puanınız önemli. Bunun dışında Aşağıdaki dil yeterliliği kanıtlarından birini sunmalısınız:
TOEFL (en az 550 PBT veya 220 CBT, 87 IBT), IELTS (min. Band 6), BULATS (65), TELC B2-C1, Pearson (PTE Genel seviye 3, PTE Akademik 59)
Technische Hochschule Ulm – Computer Science
Ulm Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 1960 yılında kurulmuş küçük bir okul. 3700 civarında öğrencisi var ve bunun 900’ü Bilişim öğrencisi. Ulm şehri Stuttgart’a 90 km. Trenle yaklaşık 1 saat 10dk mesafede. Bu okulda bir “Fachhochschule”, dolayısı ile HAW için yazdıklarım burada da geçerli. Her dönem okula ödemeniz gereken (dönem bileti dahil) toplam katkı payı 177 Euro.
Ayrıca Baden-Württemberg eyaletinde AB dışından eğitim amacıyla gelen uluslararası öğrencilerin dönem başına 1.500 Euro ücret ödemesi beklenmekte olduğundan toplam maliyet dönem başına 1677 Euro olcaktır. 8 dönemlik program NC istiyor, yani YKS puanınız önemli. VPD için başvuruların uni-assist’e değil “Studienkolleg Konstanz”a yapılması gerekiyor. Son başvuru 15 Temmuz. Bunun dışında Aşağıdaki dil yeterliliği kanıtlarından birini sunmalısınız:
İngilizce dil yeterlilik sertifikası (TOEFL, Cambridge Sertifikası, …), B2 seviyesi veya üstü
Program linki: https://studium.hs-ulm.de/en/Pages/Studiengang_CTS.aspx
Technische Hochschule Ingolstadt – Computer Science and Artificial Intelligence
Başka bir Fachhochschule olan Ingolstadt Technische Hochschule, Munih’in kuzeyinde küçük bir kasabada. Yaklaşık 1 saat 10dk tren yolculuğu gerekiyor. Okul 7000 civarında öğrencisi ile Almanya ölçeğinde büyük bir Fachhochschule sayılır. Dönem katkısı 67 Euro, isterseniz buna ek 220 Euro vererek dönem bileti alabilirisiniz.
7 dönemlik bu programda NC sıralaması yapıldığından YKS puanınız önem kazanıyor. Başvuru için önce Hochschulstart (DosV), sonra uni-assist’den VPD başvurusu yapmalısınız. ( Bkz. Uni-assist Başvurusu? ve VPD Nedir? ) Sonra okulun portalinden başvuruyu tamamlıyorsunuz. Başvuru tarihleri 2 Mayıs – 15 temmuz arası. Program tamamen İngilizce olmasına karşın, birinci dönem sonuna kadar A1 düzeyinde Almanca bilginizin kanıtlanması isteniyor. Başvuru sırasında B2 düzeyinde İngilizce bilginizi kanıtlamak zorundasınız.
Program linki: https://www.thi.de/en/studies/degree-programmes/details/computer-science-and-artificial-intelligence-bsc/
Saarland University – Computer Science / Cybersecurity
Bu listedeki Fachhochschule olmayan tek üniversite. Saarland Üniversitesi üniversite sıralamalarında 2023 yılı listelerinde ilk 1000 üniversite içerisinde 441’inci olmuş. ( Bu durumda YÖK direkt olarak denklik veriyor. ) Okulun tek dezavantajı konumu. Saarland Üniversitesi, Almanya Fransa sınırında bulunuyor ve Türkiyeden ulaşımı biraz sıkıntılı. Yaz aylarında farklı seçenekler olsa da en yakın uçuş noktası Frankfurt ve oradan sonra 3 saatlik bir yolculuk gerekiyor.
Tamamı İngilizce iki bilişim programı sunan okul ( Computer Science ve Cybersecurity )programlara öğrenci kabulünü de oldukça zorlaştırmış durumda. Programlar Fachhochschule’lerin aksine 6 dönem sürüyor. ( Fachhochschule’lerin uygulamalı dönemleri olduğundan eğitim daha uzun sürer. ) Kabul için üniversite giriş yeterliliklerine ve B2 seviyesinde İngilizce bilgisine ek olarak aşağıdaki iki seçenekten birini karşılamalısınız:
- Ya Uluslararası bir Bilgisayar Bilimleri yarışmasının (IOI gibi) (yarı) finallerine katıldığınızı kanıtlayan bir sertifika ile birlikte İngilizce yeterliliğinizin bir kanıtını sunarsınız.
- Ya da Saarbrücken’de yerinde/çevrimiçi bir sözlü eğitim giriş sınavına (mülakat) katılacaksınız. ( Bu sözlü giriş sınavı için yer sayısı sınırlı olabilir. Mülakata katılmak istiyorsanız en geç 15 Haziran’a kadar başvurunuzu yapmış olmanız gerekmektedir.)
Okulun sömestre katkı payı 293 Euro. Buna dönem bileti dahil.
Program linki: https://www.uni-saarland.de/en/study/programmes/bachelor/computer-science.html
Yukarıda Almanya’da İngilizce İnformatik okuyabileceğiniz 4 devlet üniversitesini paylaştım. Bütün bu okulların tüm dünyadan öğrenci aldığını ve NC sıralaması yaptığını düşünürseniz kabul alınmasının ne derece zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu nedenle düşünceniz ve amacınız İngilizce İnformatik okumaksa, YKS sınavında mümkün olduğunca yüksek puan hedeflemeniz ve bu doğrultuda çalışmanız gerekir.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Merhaba
Dönüp dolaşıp en iyi bilgileri sizin sitenizden alıyorum teşekkürler, oğlum international baccalaureate programından mezun oldu Almanya da öncelik İngilizce informatik ikincil olarak ta şartlı kabul veren okul arıyor
Saarland den ümitliydik ancak mülakat imkanı yok bu üniversitede hazırlık kabulü nasıl alabilir alternatif olarak teşekkür ederim