Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya’da Öğrenci Barınması 2023


Öğrenciler İçin Barınma en zor kısım mı?

Almanya’ya gidecek pek çok öğrenci için en büyük sıkıntılardan biri okula yakın, temiz ve makul fiyatlı kalacak bir yer bulmak olacak. Bu konuda size yardımcı olabilecek bir kılavuz yazayım dedim. Okulunuzu seçerken barınma ihtiyacınızın belki de en önemli ve masraflı şey olacağını aklınızdan çıkarmayın. Biz Almanya’da gezdiğimiz tüm şehirlerde barınma konusunda ciddi araştırmalar yapmıştık. Şehirlerle ilgili makalelerimde yurtlar, kiralar ve semtler konusunda bilgiler vermeye çalıştım okumanızı öneririm.

Öğrenciler için kalacak yer bulmak zordur

İster Almanya’ya yeni gelen bir öğrenci olun, ister stajınız ya da işiniz için taşınıyor olun, ister sadece mevcut ortamınızı değiştirmek isteyin. Bilmeniz gereken “Almanya’da kalacak bir yer bulmak hiçte kolay değil”!

Almanya’nın Üniversitelerini tüm dünyada saygın konuma getirmek için gösterdikleri çaba ve başarının aksine, Almanya’ya gelen yeni öğrencileri barındırma konusunda ne kadar başarısız olduklarını görmek oldukça şaşırtıcı bir durum. Duyduğum pek çok sıkıntılı süreç ve yaşanılan zorluklara rağmen bizim oğlanın Hannover’deki konaklama ihtiyacını sorunsuzca halletmemiz büyük şans oldu diyebilirim.

Ancak bilmelisiniz ki çoğu öğrenci bizim kadar şanslı olmuyor. Oğlumun aynı dönemden 60 kadar arkadaşının Almanya’ya üniversiteye gitmesi nedeni ile pek çok deneyimi birinci elden dinlediğimizden bunu rahatça söyleyebiliyorum. Almanya’da okumak istiyorsanız, gideceğiniz üniversiteden bağımsız olarak hemen herşeyi okuldan bir yardım almadan ya da çok az yönlendirme ile halletmeniz bekleniyor. Aslında sadece yurtdışından gelen öğrenciler için değil, Almanya’nın diğer şehirlerinden gelen Alman öğrenciler içinde durum bu şekilde. Her kış dönemi başında taşınma telaşı ve yer bulma endişesi tüm yeni öğrenciler için korkulu bir süreç halini almış. Hatırlarsanız Almanya’da her yıl yaşanan bu sıkıntılı süreci Türkiye’de de pandemi sonrası okulların yüz yüze eğitime geçmeleri ile yaşadık ve konu gündemi uzun süre işgal etti.

Almanya’da en çok canınızı sıkacak konu barınacak yer bulmak olacak. Foto von Ketut Subiyanto

Bu yazıda Almanya’da kalacak yer bulma konusunda bazıları popüler ve bazıları pek bilinmeyen yöntemler konusunda bir şeyler anlatmaya çalışacağım.

Geçici Barınma

Almanya’da kalıcı bir barınma olanağı bulmak yukarıda bahsettiğim gibi sizi en yoracak süreç olarak ortaya çıkıyor. Eğer kalıcı barınma için bir seçeneğiniz henüz bulamadınız ya da seçeneklerinizi Almanya’ya vardığınızda değerlendirmek, çoğaltmak gibi bir düşünceniz varsa. Almanya’ya vardığınızda geçici süre konaklayacağınız yer ihtiyacı oluşması normaldir.

Almanya’ya varışınızda ailenizle seyahat ediyorsanız ya da kalıcı konaklama yerinizi bulana kadar konforlu ve ekonomik bir konaklama tercih edecekseniz. Apart daireler en mantıklı seçim olacaktır. Ancak işinizi son dakikaya bırakırsanız özellikle sömestre başlangıçlarında bu tür konaklama olanakları çok rağbet gördüğünden uygun bir yer bulma şansınız azalır. O nedenle mümkün olan en erken tarihte tümüyle iptal edilebilir bir apart daireye rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim. Bu tür konaklama olanaklarını da şehir tanıtım yazılarımda da paylaşmaya çalışıyorum. Ancak isterseniz https://www.booking.com/apartments/index.html?aid=7990791* linkinden gideceğiniz şehre göre apart daire seçeneklerini görebilirsiniz.

Yalnız seyahat ediyor ve mümkün olan en düşük bütçeli geçici konaklama seçenekleri neler derseniz ise hostelleri önerebilirim. Yine yukarıda bahsettiğim gibi en bol ve ekonomik seçenek için mümkün olan en erken tarihte rezervasyon yaptırın.*

Almanya’da Öğrenciler İçin Kalıcı Barınma Seçenekleri

Studentenwerk Yurtlarına Başvuru

Öncelikli olarak Öğrenci Birliklerinin ( Studentenwerk ya da bazı eyaletlerde Studierendenwerk ) yurtlarından bahsetmek gerekli sanırım. Çünkü en ekonomik barınma bu yurtlarda olacaktır. Her üniversite şehrini tanıtan yazımda bu yurtların internet site adreslerini paylaşıyorum. Almanya’ya üniversiteye gidecek her öğrenciye öncelikli olarak bu yurtlara başvurmalarını öneririm. Ancak yurtlardaki yatak sayıları öğrenci sayılarına oranla çok kısıtlıdır ve öğrenciler başvurduktan sonra 6 ay , 1 yıl arası bekleyebilirler. Bununla birlikte hemen kabul gelen ya da bazı şehirlerde 2 yıl boyunca yurt başvurusuna yanıt alamamış öğrenci de biliyorum.

Bu yurtlara başvurular için bir ücret ödemeniz gerekmediği ve hatta bazı şehirlerde okul başvuru sonucunu dahi beklemek zorunda olmadığınızdan, imkan olduğu ölçüde başvurduğunuz üniversitelerin studentenwerk yurtlarına da başvurun. Başvurduğunuz yurtlarda sizden oda seçenekleri konusunda tercihleriniz sorulacaktır. Paylaşımlı odalar ( Banyo ve mutfak ortak kullanım) , içerisinde banyo barındıran fakat mutfağın ortak kullanıldığı odalar ) ya da Banyo ve mutfağın oda içerisinde olduğu odalar gibi seçenekleriniz olacak. Elbette bu son seçenekte çok daha kısıtlı oda sayısı olduğundan tercihiniz bu yönde ise bekleme süreniz çok daha uzun olacaktır. Bu yurtlardaki barınma ücretlerini şehirlerin tanıtım sayfalarında paylaştım ancak en güncel bilgileri ilgili studentenwerk sitesinden kontrol etmelisiniz. Linkleri ilgili şehirlerin tanıtım sayfalarında bulabilirsiniz. ( Bkz. Almanya Üniversite Şehirleri )

Bu sitelerde “wohnen” ( konaklama ) kısmında online “bewerbung” (başvuru ) yapabileceğiniz portallerin linklerini bulabilirsiniz. Gerekli formaları online doldurduktan sonra size konfirmasyon maili gelecektir. Ara ara mailinizi kontrol etmeyi unutmayın çünkü herhangi bir yer açıldığında size maille bilgi verilecek ve belirli bir süre dönüş yapmazsanız hakkınızı kaybetmiş olacaksınız. Eğer vaktinde dönüş yapmazsanız tekrar baştan başvuru yapmanız gerekebilir.

Almanya’da özel yurtlar genellikle bu tip modern binalara sahiptir.
Foto von Shivam ‎

Almanya’da Özel ve Vakıf Yurtları

Yazının girişinde bahsettiğim gibi öğrenci barınması Almanya’daki en sıkıntılı konu olduğundan öğrenci birliği yurtlarına alternatif özel yurtlar ile kilise ve vakıflara ait yurtlar da yaygınlaşmıştır. Özellikle öğrenci sayısı fazla ve barınma imkanı kısıtlı şehirlerde bu seçenekler daha fazladır. Yine üniversite şehir yazılarımda şehirde barınma sağlayan özel ve diğer vakıf yurtlarından web sitesini bulabildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum.

Kilise yurdu demişken sadece hristiyan öğrencilerin kalabildiğini düşünmeyin. Bu yurtlar kilise yönetiminde olsalarda dini açıdan herhangi bir yaklaşım sergilemezler. Bu tür yurtlarda barınma ücretleri mümkün olduğunca düşük tutulmaya çalışılır ( bazılarında ücretler studentenwerk’ten bile düşük olabilir ) ancak öğrencilerden haftada belirli saat ( 4 – 6 saat ) ortak alanlardaki belirli işlere katkıda bulunmaları beklenir ( bahçe işleri, temizlik işleri vb. )

Özel yurtlarda ise fiyatlar studentenwerk ücretlerinin iki ve hatta Münih gibi şehirlerde 3 katına ulaşabilir. Ancak bu yurtlar son derece konforlu, küçük olsa da tüm ihtiyaçların düşünüldüğü studio dairelerden oluşurlar.

Özel Barınma ve Kiralık Daire

Studentenwerk yurtları ya da diğer yurt seçenekleri ilginizi çekmiyor ya da buralarda yer bulamadı iseniz bir paylaşımlı dairede yer kiralamak ya da kendinize ait bir daire kiralama seçenekleriniz her zaman mümkündür. Almanya’nın büyük şehirlerinde yaşayanların %90’ı kiracı olduğundan çok fazla seçenek vardır ve kiralama süreci prosedürlerler ile takip edilir.

Bir özel barınmadan söz ediyorsak bilmeniz gereken bir diğer kavram WG’dir. Türkiye’de birkaç arkadaşın birlikte ev tutmasına benzer bir arada yaşama konseptinin Almanya’daki adı WG olarak kısaltılır. Ancak arada bir fark vardır. Almanya’da ev arkadaşınızla önceden tanışmak zorunda değilsiniz. Yani WG yurt mantığında odanızı/evinizi tamamen farklı bir okul, bölüm ya da sınıf (ve hatta öğrenci de olmayabilir ) kişi ya da kişilerle paylaşmanız anlamına gelir.

Özel barınmada 4 farklı seçenek karşınıza çıkacaktır.

  • WG-Zimmer : Bu seçenek, ortak kullanacağınız bir dairede size ait bir oda anlamına geliyor. Yani mutfağı ve banyoyu başkalarıyla paylaşacaksınız.
  • 1-Zimmer-Wohnung : Kendi Mutfağınız/ Banyonuz olan bir stüdyo daire demektir.
  • Wohnung : 2+ odadan oluşan bir daire. ( Salonu da odadan sayarlar bilginiz olsun )
  • Haus : Bağımsız müstakil ev.

wg-gesucht.de özellikle WG konusunda çok fazla seçenek arasından arama yapabileceğiniz bir site.

Almanya’da kira sözleşmeleri ve kiracı hakları

Öncelikle bilmeniz gereken şey Almanya’da bir mülk kiralamak için Avrupa birliğinde geçerli bir SEPA ödeme hesabınızın olması gerekliliği. Anlayacağınız bir banka hesabınız olmalı ancak banka hesabı açtırmak için de bir ikamet belgeniz olmalı. Hep vurguladığım bir kısırdöngü. Bu konuda sıkıntı çeken çok oldu. Para transferi için kullandığım Wise buna basit bir çözüm getirdiğinden hemen sizinle paylaşma gereği hissettim. Wise üzerinden bir Belçika hesabı açabiliyor ve buradan SEPA talimatı verebiliyorsunuz. Oldukça basit olan işlemi Wise hesap açılması ve avantajları yazımda anlattım. Şu an için en kolay seçenek olarak duruyor.

SEPA tarafını hallettiğimize göre Almanya’da kira kontratı nasıl oluyor, haklarınız neler ona bakalım.

Öncelikle Almanya’da kira sözleşmeleri bizde de olduğu gibi prensipte kiracının lehindedir. Ancak, bir kira sözleşmesinde belirtilen hak ve yükümlülükler sizi yasal olarak bağladığından , herhangi bir sözleşme imzalanmadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.

Almanya’daki kiralama sözleşmesi türleri

Uzunlukları değişse de, Almanya’daki kira sözleşmeleri ( Mietverträge ) genellikle yukarıda belirttiğim tüm farklı konut türleri için aynı olan yazılı bir sözleşme ile yapılır. Formlar genellikle ilgili şehir idaresinin web sitelerinde paylaşılmaktadır. Bu durum, genellikle sizin aleyhinize özel hükümler içermeyeceği anlamına gelmekle birlikte imzalamadan önce, tüm şartlarını anladığınızdan emin olmak için sözleşmenizi dikkatlice okumalısınız. 

Dikkat ! Kiralık daire ararken dolandırılma ihtimalini her zaman aklınızda tutun. Çok cazip tekliflerden uzak durun. Unutmayın Almanya’da bulunması imkansız bir şey varsa o da ucuz ama güzel bir kiralık dairedir. Hiç bir daire için daireyi görmeden kaparo vermeyin! Mümkün olduğunca kurumsal emlak şirketleri ile çalışmaya özel gösterin. Sözlü anlaşmalar yasal olarak bağlayıcı olsa da, kanıtlanması çok daha zordur. Bu nedenle, her sözleşmenizi yazılı yapın.

Foto von Kindel Media

Almanya’da iki tür kira sözleşmesi vardır: belirli süreli ( befristet ) ve süresiz ( unbefristet ).

Belirli süreli ( befristet ) kiralama sözleşmeleri

Belirli süreli kiralama sözleşmeleri, belirtilen bir tarih aralığında geçerli olan kira sözleşmeleridir. Bu tarih aralığı, kiracı ve mal sahibi tarafından önceden belirlenir ve sonunda sözleşme otomatik olarak sona erer. Özellikle, yıllık ya da yarım dönemlik yurt kiralamalarında sıklıkla karşılaşacağınız sözleşme tipidir.

Belirli süreli kiralama sözleşmeleri, genellikle belirli bir tarihte sona erer ve tarafların anlaşmaları halinde yenilenir. Yenileme için yeni bir sözleşme imzalanması gerekir. Ancak, sözleşmenin bitim tarihinden önce kiracı veya mal sahibi taraflarından biri sözleşmeyi feshetmek isterse, bu konuda sözleşmede belirtilen hükümlere uyulmalıdır.

Süresiz ( unbefristet ) kiralama sözleşmeleri

Bu kira sözleşmesinin bitiş tarihi olmaz. Ülkemizdeki kira sözleşmelerine benzerler. Kiracılar süresiz sözleşmeleri bildirimde bulunarak feshetme hakkına sahipken, ev sahipleri için bu işlem oldukça kısıtlıdır ve süresiz sözleşmeleri makul bir sebep olmaksızın feshedemezler.

Kiralama sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken konular

Kiralama sözleşmenizi imzalamadan önce, aşağıdakileri içerdiğinden emin olmak için kontrol edin:

  • Ev sahibinin adı ve tam adresi
  • Mülkün adresi ve açıklaması
  • Başlangıç ​​ve bitiş tarihleri ​​(varsa)
  • Kararlaştırılan aylık kira ve ödeme şekli
  • Depozito
  • Ek masraflar ve/veya kamu hizmetleri ( Ör: enerji ( ısıtma ve elektrik ), su, internet, telefon )
  • Örneğin sigara içme, evcil hayvanlar, odaların kiraya verilmesi, yapısal değişiklikler ve yeniden dekore etme ile ilgili özel ev kuralları
  • Bakım ve onarım ile ilgili olarak ev sahibinin görevleri
  • Sözleşmenin feshi için bildirim süresi
  • Envanter listesi (daire eşyalı ise)
  • Herhangi bir kira artışıyla ilgili bildirim, örneğin “kademeli kira” ( Staffelmiete – aşağıya bakın)

Kira sözleşmeniz tam olarak ne kadar kira ödemeniz gerektiğini belirtir. Genellikle bir ödeme tarihi ve tercih edilen ödeme yöntemini de belirtir. En yaygın metod kirayı ödemek için bir SEPA transferi kullanılmasıdır.

Kiraya neler dahildir?

Kiranız ya “soğuk” ( Kaltmiete – yalnızca kiralama) veya “sıcak” ( Warmmiete – bina ve bazen gaz, elektrik, hizmet maliyetleri, internet ve telefon faturaları gibi hizmetler( Nebenkosten ) için hizmet maliyetleri dahil) olacaktır . Gelecekte beklenmedik maliyetlerden kaçınmak için nelerin dahil olup olmadığını anladığınızdan emin olun. Yurtlardaki kiraları “sıcak” kiraya örnek olarak düşünebilirsiniz. Yurt ve kiralık daire karşılaştırması yaparken soğuk kiranın üzerinde ek maliyetler geleceğini göz önüne alın.

Kira artışları & Kademeli kira ( Staffelmiete )

Kira sözleşmeniz ayrıca gelecekteki kira artışları için herhangi bir hüküm içerecektir. Yasal olarak ev sahibiniz, kira sözleşmenizin ilk 12 ayı içinde veya üç yıllık bir süre içinde kiranızı %20’den (bazı eyaletlerde bu oran %15’dir ) fazla artıramaz.

Bu nedenle bazı ev sahipleri, zamanla kademeli olarak artan “kademeli kira” ( Staffelmiete ) talep ederler. Bu durumda artış oranları sözleşmeye yazılır. Ancak bu tür sözleşmelerde ev sahibi sözleşmede yazan dışından bir artış talep edemez.

Kiralık Daire Arama

Immobilienscout24.de

WG-Gesucht çoğunlukla öğrencilere ve tek odalı konaklamaya hitap ederken, muhtemelen Almanya’nın en büyük ve kapsamlı emlak arama motorudur. Bu site üzerinde tüm Almanya genelinde kiralık konut aramak mümkündür. Dikkate alınması gereken önemli bir nokta, reklamı yapılan kira bedellerinin çoğunlukla Kaltmiete yani “Soğuk Kira” (Elektrik, Su, Gaz, İnternet hariç ) olmasıdır. Kiralayacağınız konutun büyüklüğüne göre 70-150 Euro ek gideriniz olabileceğini göz önünde bulundurun. İlanın detaylarında muhtemelen yaklaşık aylık ek masrafı göreceksiniz.

Dikkat etmeniz gereken ek bir konuda ilanların güncelliği olmalıdır. Genellikle daireler kiralansa bile ilan kaldırılmamış olabiliyor. İlanın veriliş tarihini de göz önünde bulundurun.


ebay-kleinanzeigen.de

Kleinanzeigen, sınıflandırılmış reklamlar anlamına gelir. Yerel olarak satacak bir şeyiniz varsa ve %10 ebay komisyonundan kaçınmak istiyorsanız ilan vereceğiniz yer burası. Hal böyle olunca insanlar bu sitede her türlü reklamı yapıyorlar. İkinci el eşyadan, arabaya, hizmet alımından malzemelere ve de emlak ilanları tabi ki. Bizdeki sahibinden sitesi gibi anlayacağınız. Burada taşındığınız şehri değiştirip, kategoriyi aşağıdakilerden birini seçerek arama yapabilirsiniz. ikisinden birine değiştirin.

  • Auf Zeit & WG: Kiralık geçici ve kalıcı WG
  • Mietwohnungen: Kiralık daireler

Facebook

Kalacak yer bulmak için yararlanabileceğiniz yerlerden biri de hiç şüphesiz facebook. Almanya’da okuyan pek çok Türk öğrencinin yanı sıra orada yaşan vatandaşlarımızın kurdukları pek çok grup var. Bu gruplara üye olup kalacak yer arayışınızı paylaşabilirsiniz. Kendi vatandaşlarımızın sunmaya istekli olacakları destek yabancılardan kat be kat fazla olacaktır.

ve Son olarak ta “Mensa İlan Panoları”

Her üniversitenin kafeteryasında ( mensa ) birçok duyurunun yanından ev arkadaşı arama ilanlarının da yer aldığı ilan panoları vardır. Bu panolarda ev arkadaşı arayanlar, kendi yurt odasını devretmek isteyenler vs. pek çok ilan bulacaksınız. Bir göz atın derim.

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

3 thoughts on “Almanya’da Öğrenci Barınması 2023

  1. Recep Dayı selamlar,
    Bu site ve açıklamaların için çok teşekkürler. Oğlum için Köln de 2 aylık bir öğrenci evi/yurdu arıyorum 4 mart itibarıyla sprchule aktiv alm dil kursuna gidecek .Yardimci olursan çok seviniriz.

  2. Recep Bey merhaba
    Böyle bir sitenin olması çok güzel. Pek çok sorumuza cevap bulduk. Çok teşekkürler. Bir sorum olacaktı: Biz 8 ay kadar önce Studentenwerk yurtlarına başvurduk. Giriş tarihini ekim 2023 olarak yazdık. Ama çok daha erken sıra gelecek gibi duruyor. Yetkiliye erken gelirse ne yapalım diye sorsuğumuzda sebebinizi yazıp reddedin sonrakini bekleyin diye anlayamadığımız bir cevap geldi. Başvurduğumuz 5 yurdun hepsine de erken cavap gelirse ne yapmamız lazım. Biz girişi ekim 2023 olarak belirtmiştik zaten. Bu konuda bilgilendirme yaparsanız seviniriz. Ayrıca WİSE Türkiye’de kısıtlamalara gitmiş. İnsanlar problemler yaşıyormuş. Bu konuda bilgilendirme yapar mısınız ve ne tavsiye edersiniz? Yanıtlarsanız çok seviniriz. Teşekkürler.

    1. Selamlar,

      Studentenwerk yurtları hemen her öğrenci için beklemesi ve takibi sıkıntılı bir süreç. Barınma için en makul seçenek olduğundan yoğun talep oluyor. Mevcut öğrencilere ek olarak Erasmus öğrencilerine öncelik tanındığından yeni öğrencilere bir yer bulunması şehirden şehire değişmekle birlikte 6 ay ile 2 yıl arasında süre alabilir. Erken başvurmak iyidir ancak sizinki gibi erken yanıt gelirse de sıkıntılı bir durumdur. Ancak yapacak bir şey yok eğer erken yanıt alırsanız reddedecek ve tekrar yeni bir yer çıkmasını bekleyeceksiniz. Süreç böyle işliyor maalesef. Wise konusunda ne tür bir sıkıntı yaşadıkları hakkında bir bilgim yok açıkçası ben sıkıntısız kullanıyorum. Wise yasal bir platform olduğundan Türkiye mevcut yasalarına uygun düzenlemeler getiriyordur elbette ancak ben spesifik bir sıkıntı duymadım. Daha açıklayıcı olursanız belki yorum yapabilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir