Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

Almanya’da Okumak İçin Almanca Zorunlu mu?


Almanca mı İngilizce mi?

Almanya’da devlet okullarında lisans programları çok büyük oranda Almanca olarak sunulur. İstisnai olarak 280 kadar İngilizce lisans programı da vardır. Ancak Almanya’da İngilizce lisans programlarının pek çoğu özel üniversitelerce verilir ve ücretleri yıllık 10.000 ila 30.000 Euro arasında değişir. İngilizce yüksek lisans programları ise tüm programların neredeyse beşte biri kadardır. Yine özel üniversiteler başta olmak üzere devlet okullarında da çokça İngilizce Yüksek Lisans programı bulabilirsiniz. Ancak devlet okullarındaki bu programlardan bazılarının da ücretli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Almanya’da eğitim her koşulda ücretsiz değildir . Bu konu ile ilgili “Almanya’da üniversiteler ücretsiz mi?” yazımı okuyabilirsiniz. İngilizce okumak ile ilgileniyorsanız ” Almanya’da, İngilizce Eğitim Alabileceğiniz En İyi Üniversiteler ” listeme bir göz atın.


Almanya’da bir yükseköğretim kurumunda Almanca okumak için Almanca dil seviyenizi iki farklı sınavla kanıtlayabiliyorsunuz. Biri DSH (Yabancı Adaylar için Alman Dili Üniversite Giriş Sınavı), diğeri ise TestDaF (Yabancı Dil Olarak Almanca Testi). Tüm üniversitelerde geçerli olan bu sınavlar haricinde bazı istisnalar var, bunlara aşağıda değineceğim. Girmeniz gereken sınavlara geçmeden Almanca bilginizin nasıl değerlendirildiğine ilişkin standartlara göz atmanız sağlıklı olacaktır.

GeR- Gemeinsamer europäischer Referenzrahmen für Sprachen

Pek çok sitede ya da dost sohbetine , Almanya’da eğitim almak için Almanca B1’in başlangıç ​​seviyesi olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak B1 ile ne anlama geliyor ve Almancanızın bu seviyede olup olmadığını nasıl anlarsınız? Cevap, CEFR’nin ayrıntılı bir açıklaması olan aşağıdaki tabloda verilmiş. Bu tablo, Avrupa’da İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Türkçe vb. Avrupa dillerinin dil düzeylerini tanımlamak için kullanılan yaygın bir çerçeve ortaya koyar. Diğer yazılarımda belirttiğim dil düzeylerini belirlerken de bu çerçeveyi referans almanızı öneririm.

CEFR ortak dil çerçevesi, dil sınavlarında sorgulanacak seviyeleri belirtmesi açısından önemlidir.
Kaynak: Avrupa Konseyi – Dil için Avrupa Ortak Referans Çerçevesi


Almanya’daki üniversiteler genellikle lisans öğrencilerinden bir DSH2 sertifikası veya 4-TN4 TestDaF sertifikası sunmalarını isterler . Almanca mütercim tercümanlık, Alman edebiyatı vb. Almancayı derinlemesine bilmeyi gerektiren programlar ve Tıp, Veterinerlik gibi bazı programlarda yine bazı üniversiteler daha yüksek seviye TestDaF skorları isteyecektir. Çoğu bu tür program için 18 (2-TN4 ve 2-TN5) ya da üstü bir TestDaF sonucu gerekecektir. Ancak çoğu lisans ve yüksek lisans programı için aşağıdaki istisnalar geçerli olabilir.

  1. Goethe Enstitüsü’nün C2 sertifikası ( Goethe C2 “Großes Deutsches Sprachdiplom” ).
  2. Alman Eğitim ve Kültür İşleri Bakanları Daimi Konferansı’ndan DSD (aşama II).
  3. “telc Deutsch C1 Hochschule”

Almanca testleri

TestDaf (Yabancı dil olarak Almanca testi)

Almanya’ya gitmeden önce Türkiye’de TestDaF sınavına girmek mümkün. TestDaF sınavı, yılda 8 kez yapılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da değişik sınav merkezleri var. Her sınav her merkezde açılmıyor olabilir, sitesinden kontrol etmekte yarar var. Sınavlardan 3’ü kağıt üstünde, diğerleri ise bilgisayarla yapılıyor. Kendiniz için uygun tipte sınavı seçmeniz önemli. Bazıları için bilgisayar ile yapılan sınavlar daha sıkıntılı olabiliyor. Sınav dört bölümden oluşuyor ve ayrı ayrı 1-5 arası puanla değerlendiriliyor.

TestDaF sınavının kriterleri CEFR şemasına uygun belirlenmiştir.
TestDaF değerlendirme şeması


DSH (Deutsche Sprachprüfung Für Den Hochschulzugang)

DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang= Yabancı Uyruklu Adaylar için Alman Dili Üniversite Giriş Sınavı), TestDaF’tan farklı olarak, sadece Almanya’da girilebilen bir sınav. Sınav üniversitelerin çoğu tarafından kendi bünyesinde yapılır. Eğer başvuru aşamasında yeterli dil sertifikanız yoksa, okulların çoğu yapacakları sınavda DSH II ya da DSH III ( Almanca dili bölümleri ve Tıp benzeri bölümler için ) bilginizi kanıtlamanız şartı ile kabul verecektir. Okullardan bazıları DSH sınavına hazırlık için kurslar sunuyorlar, ancak kontenjanlar kısıtlı oluyor. Sınav tarihleri konusunda okulların Uluslararası Ofisleri ile iletişimde kalın. Eğer hazırlık okuluna kabul aldıysanız bu kabul mektubunu da vize başvurusunda kullanabilirsiniz.


Almanca öğrenmek

Almanya’da Almanca eğitim verilen bir programa kayıt olmak istediğinizde, düşünmeniz gereken ilk şey Almanca bilginizin yeterliliği olacak. Herhangi bir Almanca bilginiz yoksa, Almanca söylenildiği kadar zor mu? yazımı okuyun. Yalnız son dönemde kursların oldukça popüler olduğu ve kontenjanların çok önceden dolduğunu hatırlatmak isterim. Almanca bilginizi B2 seviyesine getirdikten sonra daha hızlı ilerlemek için Almanya’daki dil okulları tercih edilebilir. Üniversitelerin dil merkezlerinin düzenlediği kurslar seçenek olabilir. Bu kursları DAAD veritabanı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Almanya’daki çeşitli özel dil okulları başka bir seçenek. Almanya’da daha fazla dil okulu bulmak için Almanca dil okulları derneğinin sitesi yardımcı olabilir. Ayrıca ülkemizde her yıl düzenlenen yurtdışı eğitim fuarları da Almanya’daki dil okullarının temsilcilerini bulup daha detaylı bilgi alabileceğiniz organizasyonlardan. Bkz. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

1 thought on “Almanya’da Okumak İçin Almanca Zorunlu mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir