Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

Almanya’da tıp okumak zor mu?


Tıp okumak

Bu soruya Almanya’da meşhur bir şakayla yanıt vereyim( pek çok varyasyonu var ama hepsi aynı kapıya çıkıyor ). ‘Bir fizik profesörü öğrencilerinden bir telefon rehberini ezberlemelerini istediğinde, öğrenciler bunu niçin yapmaları gerektiğini sorarlar. Tıp öğrencilerine söylendiğinde, “ne zamana kadar?” sorusu ile yanıt alırsınız’.

Benim oğlan Tıp okumak konusunda kararlı olduğundan Almanya’daki Tıp Eğitimi konusunda daha fazla araştırma yapıyordum haliyle. Almanya’da 4 adet özel olmak üzere 40 tıp fakültesi var. Son baktığımda 36 tanesi dünya sıralamasına giriyorlar ve bu nedenle denklik sorunları yok.

Almanya’daki tıp programları Türkiye’de olduğu gibi altı yıl sürmektedir ve tamamen Almanca olarak yürütülmektedir, bu nedenle güçlü bir dil bilgisine ihtiyacınız var. Ama insan tıbbı dışında, tıp alanında alternatif programlar ( bazı İngilizce programlar da dahil olmak üzere) lisans ve yüksek lisans olarak bulunuyor.

Almanya’da tıp eğitiminin yapısı

İnsan tıbbı eğitimi ve sonunda devlet sınavıyla ( Ärztliche Prüfung ) tamamlanması en az altı yıl üç ay sürüyor . Bu sınavı geçerseniz, doktor olarak onaylanıyorsunuz. Bu yolda aşağıdaki aşamalardan geçmeniz gerekiyor:

Almanyada Tıp 1. Aşama: “Klinik öncesi aşama”

Bu aşama dört dönem sürüyor (iki yıl) ve bu iki yıl biyoloji, kimya gibi doğa bilimleri ve tıbbın temellerinin öğrenilmesi ile geçecek. Sonrasında kliniklerde çalışabileceğinizi kanıtlamak için bir ruhsatlandırma sınavını geçmeniz beklenecek ( 1. devlet sınavı ). Burada anlattığım Alman klasik tıp müfredatı ( Regelstuiengang ). Bu iki yılın tıp okumak isteyen öğrenciler için hayal kırıklığı olmasından ve devlet sınavının zorlamasından dolayı. Sayıları az olsa da bazı üniversitelerde uygulanmaya başlayan “Modellstudiengang” Tıp eğitimindeki klinik öncesi dönemle klinik dönemi harmanlayarak daha fazla pratik uygulamayı ilk seneden itibaren müfredata koyarak değişik bir eğitim müfredatı uyguluyor. ( Bu üniversitelerin listesi için bakın )

Almanyada tıp eğitimi bizdeki gibi 6 yıl sürüyor ancak mezuniyete kadar 3 merkezi sınavdan geçmek zorundasınız.
Almanya tıp eğitimi takvim

Almanyada Tıp 2. Aşama: “Klinik aşama”

Bu aşama, dersler, klinik uygulamalar, stajlar ve seminerler ile ilk iki yıl öğretilen temel konuların klinikte görülmesi ve temel bilgilerin derinleştirilmesi aşaması oluyor (altı dönem – üç yıl). Bu aşamanın sonunda da bir ulusal sınavı ( 2. devlet sınavı ) geçmeniz gerekiyor.

Almanyada Tıp 3. Aşama: “Pratik yılı”

Klinik aşamasını pratik bir yıl izliyor. Bu yıl, cerrahi, dahiliye ve seçeceğiniz bir konunun pratik yönleriyle sizi tanıştıran bir yıllık klinik eğitim. Bu aşama mezuniyet sonrası için iş deneyimi sağlamaya odaklanmış.

Almanyada Tıp 4. Aşama: “Eyalet Sınavı”

Almanya’da tıp derecenizi tamamlamak için tüm Almanya genelinde standartlaştırılmış bir sınav olan 3. Devlet Sınavını geçmek zorundasınız. Sınava girip geçtikten sonra, doktorluk ruhsatınız (Approbation) için başvuruyor ve sertifikalı doktor olarak çalışmaya başlayabiliyorsunuz.

Daha sonra, hangi konuda uzmanlaşmak istediğinize bağlı olarak beş ila altı yıl daha sürebilecek bir uzmanlık eğitimine devam edebiliyorsunuz. Almanya’da bizdeki gibi bir TUS ( Tıpta Uzmanlık Sınavı ) yok. Uzmanlığınızı hastanelerde, kliniklerde ve hatta uzman bir doktorun muayenehanesinde bile yapabilirsiniz.

Almanya’da tıp okumak için gerekenler

Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi TestDaF, DSH yada Goethe C1 gibi bir Almanca testinde yüksek bir puan alacak kadar Almanca bilmeniz gerekiyor. Henüz Almancanız yeterli düzeyde değilse üniversitelerin hazırlık dil okullarına kaydolmanız da olası. 

Ek olarak :

Eğer IB, Abitur ya da Matura gibi uluslararası geçerliliği olan bir lise diplomanız yoksa, Türkiye’de üniversite sınavında herhangi bir üniversitenin tıp bölümüne yerleştirme hakkı kazanmış olmanız gerekiyor ( özel ya da devlet farketmez) , hatta bazı Alman üniversitelerinde, Türkiye’de diş hekimliği, eczacılık ve hatta veterinerlik kazansanız bile Almanya’da tıp okumak için başvurabiliyorsunuz. Diyelim ki Türkiye’de herhangi bir yere yerleştirilemediniz bu durumda bir Studienkolleg’e (bir yıllık hazırlık kursu) katılmanız ve Feststellungsprüfung sınavına girmeniz gerekir .

Almanya’da tıp okumak için kaç puan almalıyım ?

Sınavı kazanmış olmanız yeterli olmayacaktır onu belirteyim. Almanya’da Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık gibi bölümlere çok fazla talep olduğundan NC puanınız sıralamada kullanılacak ( NC puanı nedir derseniz bakınız: VPD ve NC nedir? ) Hayal kurmaya başlamadan önce NC puanınızı hesaplamanız gerekecek. Almanya’da yukarıda saydığım bölümler için %5 yabancı öğrenci kontenjanı olduğunu hatırlatmamda fayda var. Tıp için kabaca 450, Diş hekimliği için 80 civarında yabancı öğrenciye yer olduğunu unutmayın ( Tüm dünyadan toplam kontenjan bu kadar ).

Hayalci olmamak adına Tıp okumak istiyorsanız NC’nizin en azından 1.1 olması hadi en kötü ihtimal 1.2 olması gerek. Diş hekimliği için ise 1.1 kesin şart. Bir istisnası bazı üniversiteler TestAs sınavına çok önem verdiklerinden bu sınavdan yüksek puan almak kabul şansınızı 1.5 NC puanına kadar indirebilir. TestAs sınavı ile ilgili merak ettikleriniz için yazımı okuyun. ( Bakınız TestAS sınavı ) Bunun dışında size kim ne derse desin çok inanmayın derim. Pek çok danışmanlık şirketi sizden danışmanlık ücreti almak adına size hayal satmaya çalışacaktır. Almanya’da başarılı bir Tıp tahsili için NC puanlarının yüksek olması yanında başka bazı kriterlerde gerekli ;

Almanya’da tıp okumak istiyorsanız kesinlikle Lise düzeyinde Biyoloji, Kimya ve Fizik konusunda çok iyi bilgi birikimi edinmiş olmanız da gerekir.

Tıp programları genellikle zaman alıcı ve yoğun olduğundan, haftada 25-30 saate kadar zorunlu derslerle ve stresle başa çıkma yeteneğiniz olmalı.

Bu ve diğer konularda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, bana Almanya Eğitim Danışmanlığı sayfafındaki formu kullanarak ulaşın.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

4 thoughts on “Almanya’da tıp okumak zor mu?

  1. Hocam merhaba, devlet fen lisesinden mezunum bitirme ortalamam 89,8 tıp fakültesine kabul almak için yeterli olur mu?

  2. Hocam Türkiye’de 2.sınıf tıp öğrencisiyim. Nc puanım 1.5e denk geliyor. Yurtdışında tıp okumak istiyorum. Bu puanla okuma imkanım var mı?

Comments are closed.