Wohnungsgeberbestätigung Nedir? Kabul Sonrası Yapılacaklar Listesi
Her şey yolunda gitti kabulünüzü, öğrenci vizenizi aldınız ve Almanya’ya gitmeyi planlıyorsunuz. Peki neyi nasıl yapacaksınız?
Sağlık Sigortası Yaptırmak:
Almanya’da okulunuza kayıt için sizden geçerli bir sağlık sigortası istenecek. Daha önceden A/T 11 belgesi ile ilgili yazımdan hatırlayacağınız muafiyet belgesi ile en yakın AOK, TK Krankenkasse ya da muafiyetinizi hangi şirketten aldıysanız ilgili şubesine gidip güncel sigorta yazısı (Versicherungsbescheinigung veya Befreiungsbescheinigung ) almanız gerekli. Bu yazıyı daha sonra yabancılar dairesinde yapılacak oturum başvurusunda kullanacağınızı söyleyin (Zur Vorlage bei der Auslaenderbehörde).
Sağlık sigortası konusunda daha detaylı bilgi için “Öğrenciler için sağlık sigortası” başlıklı makalemi de okuyabilirsiniz.
Okula Kayıt Yaptırmak:
Artık pek çok üniversite kaydınızı online olarak yapacak ve belgeleri online yüklemenizi isteyecek. Üniversitenin sitesinden gereksinimleri kontrol edin ve evrakları üniversite portallerine yükleyin. Evrakların orijinallerini Almanya’ya giderken götürecek ve okula teslim edeceksiniz. Bir dosya oluşturun ve taranmış kopyalarını bulut üzerindeki bir depolama alanına ( Google Drive, One Drive vs.. ) yükleyin ne olur ne olmaz.
Kayıt sırasında diploma, dil yeterliliği sertifikaları, başvuru formu, fotoğraf ve sağlık sigortası vb. belgelerin yüklenmesi istenecek . ( Sağlık sigortası ve AT-11 konusunda burada daha geniş bir açıklama yapmaya çalıştım ) Sağlık sigortası bazı durumlarda geç alınabildiği için Almanya’ya varışta elden de teslim edilebiliyor. Dönem ücretini de yatırdıktan ve ( kredi kartı olmuyor maalesef Swift ya da diğer transfer metotlarını kullanmanız gerekiyor ) belgeleri yükledikten sonra portalden bir kayıt sertifikası alacaksınız. Bunu yazdırın lütfen daha sonra lazım olacak. Sonrasında üniversite bazında farklılıklar olmakla birlikte kimlik kartınız ve dönem biletiniz size posta yoluyla ya da oraya vardığınızda teslim edilmek üzere basılıyor olacak.
Almanya’ya vardıktan sonra da ilk iş okula giderek ilgili belgeleri teslim edin ve öğrenci belgesi alın. ( Birden fazla alsanız iyi olur lazım olacak. Ör. KYK öğrenim kredisine başvurmak için..) Aldığınız öğrenci belgesi ile de ilk iş olarak bir THY ofisine gidin. Miles&Smiles hesabınız yoksa açtırın varsa da öğrenci olduğunuzu belirterek bu şekilde düzeltilmesini isteyin. Öğrencilere yurtdışı uçuşlarda %10 indirim ve ekstra 10 kg bagaj hakkı tanınıyor. Biletinizi alırken de bu bagaj olayını teyit edin sonradan düzeltilebilen bir şey değil.
Almanya’da Kalacak Yer Bulmak:
Her şehri tanıtırken söylediğim gibi kafanıza göre kalacak bir yer bulmak Almanya’da karşılaşacağınız en büyük güçlük olacak. Yurtların kapasiteleri yetersiz olduğundan ( hele birileri ile ortak banyo ve mutfak kullanımı konusunda çekinceleriniz varsa ) yurt sırasının gelmesi 1- 2 yılı bulabilir. O nedenle yurt başvurularını yaz başında yapmakta yarar var. Neyse devlet yurtları zor dediğim gibi o nedenle ya özel yurtlar, kilise/vakıf yurtları ya da paylaşımlı/özel daireler seçenekleriniz var. Her şehrin “Studentenwerk’i” ( Öğrenci Birliği ) sitesinde şehirde konaklama ile ilgili ipuçları, linkler ve ilanlar sağlıyor. Bunun dışında bu sayfa gibi bazı sayfalarda özel yurt linklerini bulabilirsiniz. E-bay Almanya sitesi de sahibinden kiralık için olukça fazla kullanılıyor.
Kalacağınız yerden “Wohnungsgeberbestätigung” denilen bir belge alabilmelisiniz. Bu belge çok önemli. Size ikametgah ve banka hesabı açarken gerekli olacak.
Araştırmalarınıza oraya gitmeden başlamanızı öneririm zira oldukça uzun bir süreç olacaktır. Bu konuda maddi ve manevi çok sıkıntı yaşayanlar biliyorum. Konaklama, Almanya’da sizi zorlayacak en önemli konudur ve ilk aşamada olayı ekonomik tarafından çok bürokratik zorluklar tarafından değerlendirin ve elinizi çabuk tutun. Ancak internet üzerinden çok sayıda dolandırıcı olduğu da aklınızda bulunsun. Almanya her yıl çok sayıda yabancı öğrenciyi kabul ettiğinden dolayı çok fazla talep var ve bir endüstri oluşmuş durumda. Bundan yararlanmak isteyen dolandırıcılar da türemiş haliyle. Özellikle çok cazip tekliflere şüpheyle yaklaşın ve kurumsal firmalar dışında daireyi fiziki olarak görmeden kesinlikle kaparo yollamayın.
Muhtemelen ilk haftalarda kalıcı bir yer bulana kadar geçici barınma ihtiyacınız olacaktır. Şehir tanıtımlarımda kalacağınız uygun fiyatlı otel, hostel ya da apartları da vermeye çalışıyorum. Bazı apartlarda 30 gün konaklama ile “Wohnungsgeberbestätigung” almanız da mümkün.
Daha fazla bilgi için Bkz. “Almanya’da Öğrenci Konaklaması“
İkamet Kaydı (Anmelden) Almak:
Almanya’da 90 günden fazla kalacak her kişi Almanya’ya varışından itibaren 10 gün içerisinde belediye vatandaşlık bürosuna ikamet kaydı yaptırmak zorundadır. Aslında bu durum bizde de böyle her taşındığımızda nüfus idaresinde adres değişikliği yapmak zorundayız ancak nerdeee. Almanya’da bu olay ciddi bir durumdur ve 1000 Euro ceza ile karşılaşmanız olasıdır. Aman dikkat! Türk kafasını giderken burada bırakın. Almanya’da her şeyin kuralı olduğu ve uymayanlara ciddi bir ceza verildiğini aklınızın bir köşesine koyun.
Almanya’da ikamet kaydı ev sahibinizin size vereceği “Wohnungsgeberbestätigung” belgesi ile mümkün olabilir. Bu belge bizzat ev sahibi, apartman yöneticisi ya da alt kiracı iseniz asıl kiracı tarafından verilir. Bu belge internetten pdf olarak indirilip çıktısı elle doldurulabildiği gibi artık bazı ev sahipleri tarafından online da doldurulabilmektedir.
Burada önemli bir soru akla gelebilir. “Henüz kafama göre bir yer bulamadım hala bakınıyorum ne yapacağım?” Bu durumda dahi kaldığınız otel, motel ya da pansiyondan bu belgeyi alıp belediyeye başvurmalısınız. Eğer bir süre böyle barınmayı düşünüyorsanız belgeyi vermek istemeyen işletmeleri tercih etmeyin ve rezervasyon öncesi mutlaka “Wohnungsgeberbestätigung” verecekleri konusunu teyit edin.
Banka Hesabı Açmak:
Almanya’da ihtiyacınız olacak şeylerden biri de şüphesiz banka hesabı. Vize alırken açtırdığınız bloke hesabın her ay belirli bir kısmı ( 2023 için 934 Euro ) çözülecek ve sizin bu açacağınız hesaba aktarılacak. O banka iyi bu banka kötü demek çok mümkün değil. İyi banka ya da kötü banka kalacağınız şehre, hesap işletim ücretlerine ya da bankanın size sunacağı imkanlara göre değişebilir.
Öncelikli olarak seçeceğiniz bankanın ATM’lerinin bulunduğunuz şehirdeki dağılımı ve sizin kullanım kolaylığına bakın. Bizdeki gibi ortak ATM’ler olsa da başka banka ATM’si kullandığınızda ciddi paralar kesilecek. Bazı bankalar gençlere ve öğrencilere ek fırsatlar sunabiliyorlar bu nedenle oradaki eski öğrencilere danışmak en iyisi. ( Öğrenci birlikleri özellikle oryantasyon dönemlerinde bu tür pek çok soruyu cevaplıyorlar )
Banka hesabını açmanız sonrası Bloke Hesabınızı açtırdığınız siteden ( Expatrio, Fintiba vb.. ) hesabınıza ilişkin belgeleri yükleyerek aktif hale getirmeniz gerekli. Ancak bankacılık sisteminin bizdekinden çok daha kötü ve yavaş olduğunu bilmenizde fayda var. Ancak hatırlatmam gerekir ki banka hesabı açabilmeniz için öncelikli olarak ikamet kaydınızın yaptırılması gereklidir. O nedenle öncelikli işiniz ikamet kaydı alabileceğiniz bir konaklama yeri bulmak olmalıdır.
Oturum İzni (Aufenthaltserlaubnis) Başvurusu:
Almanya’ya gittiğinizde belediye randevunuzdan sonra yapmanız gereken bir diğer işte oturum izni almaktır. Konsolosluktan aldığınız D tipi ulusal vizenizin yerel göçmenlik bürosuna başvurarak oturum iznine dönüştürülmesi gerekecektir. Bu işlem için gittiğiniz şehrin yerel göçmenlik ofisinin web sitesinden detaylar konusunda bilgi almanız önemli. Yine web sitelerinden ya da telefonla randevu alarak işlemlerinizi yaptıracaksınız. Bu işlemlerin oldukça uzun sürdüğünü belirteyim. Almanya’nın meşhur bürokrasisi burada kendini gösterecek. İlk başvurunuz sonrasında size yeni bir randevu verilecek ( şehrine göre değişse de 3 ay ila 5 ay sonrası olabilir ) ve bu randevuda aşağıdaki belgeleri teslim etmeniz istenecek. Sonrasında oturum izniniz 4 ila 6 hafta arasında gelecektir.
Bunun için gerekli belgeler kabaca;
– Başvuru formu ( orada doldurun ), Pasaport, biyometrik fotoğraf, kira sözleşmeniz
– Öğrenci belgesi, Bloke hesap belgesi, Sağlık sigortası
olarak sayılabilir. Yine de ilgili ofisin web sitesinden kontrol edin.
Sorumluluk Sigortası Yaptırmak:
Almanya’da üçüncü şahıslara maddi veya fiziksel zarar veren herkes sorumlu tutulabilir. Zorunlu sağlık sigortanıza ek olarak, üçüncü şahıslara verilen zararları cebinizden ödemek zorunda kalmamanız için Almanya’da geçerli bir mali sorumluluk sigortası yaptırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Aylık 4 Euro gibi bir primle yaptıracağınız bu sigorta ev sahibinize, komşunuza, okuldaki ya da sokaktaki herhangi birine istemeden vereceğiniz zararları karşılamak için kullanılacak. Sigorta şirketim yok, komisyonda almıyorum sadece sizi düşündüğüm için yazıyorum. Yine de son karar sizin. Bu arada zaten bazı özel yurtlar ya da ev sahipleri sizden bu sigortayı yaptırmanızı talep edecekler.
Radyo Vergisini Yatırmak:
“Rundfunkbeitrag” bizdeki TRT payı gibi bir şey. Almanya’da ki her hane bu vergiyi ödemek zorunda. Vatandaşlık ofisine kayıt yaptırdıktan sonra her ay 18,36 Euro olarak bu katkı payını ödemek zorundasınız. Almanlar da bu konuda şikayetçiler ancak yapacak bir şey yok. Paşa paşa ödemek zorundasınız.
Sorularınız olursa bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.