Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Hannover Tıp – Almanya’da Tıp Okumak


MHH

Resmi olarak 1965 yılında kurulan ve 41 öğrenci ile eğitime başlayan Hannover Tıp Üniversitesi ( kısaca MHH olarak anılır ) bugün tıbbi araştırmalarda geldiği konum itibari ile Almanya’nın en iyi tıp okullarından biri. Son derece araştırma odaklı olması ile ünlü olan okul benim oğlumun burada okuyor olması dolayısı ile iyi bildiğim ve takip ettiğim, bünyesinde sadece tıp programları bulunan “Almanya’nın yegane Tıp Üniversitesi” konumunda.

Sahip olduğu 1500 yatak kapasitesi ile yılda 200.000 hastaya hizmet verilen hastanesi Newsweek dergisinin her yıl yayınladığı raporlarda Almanya’nın en iyi 5. ve dünyanın en iyi 40. hastanesi arasında gösterilmiş. Zaten Hannover ile ilgili yazımda bölgenin tamamının büyük bir sağlık sektörüne ev sahipliği yaptığından bahsetmiştim. Hastanenin özellikle “Rejenaratif Tıp” ( Kök hücre tedavileri ) ve İşitme Tıbbı alanında araştırmaları ile öne çıktığı söylenebilir.

Almanya’da oldukça popüler olmasının yanında üniversite de genç üniversite statüsünde olmasına rağmen US News sitesinin değerlendirmelerinde dünya çapında 405. olabilmiş. Yapılan değerlendirmede okul özellikle gastroenteroloji, kalp ve damar hastalıkları ile onkoloji alanında dünyada ilk 100 içerisinde gösterilmiş.

Hannover tıp fakültesi  özellikle gastroenteroloji, kalp ve damar hastalıkları ile onkoloji alanında dünyada ilk 100 içerisinde
US News üniversite değerlendirmeleri

Okul Hannover şehrinin doğusunda yer almakla birlikte merkeze çok uzak değil. Önünden geçen tramvay hattı ile 20 dk. içerisinde merkezde olabilirsiniz. Hastane çok büyük ve eğitim binaları bu kompleksin içinde yer alıyor. Biz eşimle okulu gezerken ciddi yorulmuş ancak bir o kadar da beğenmiştik.

hannover tıp fakültesi Almanayanın en iyi 5. Dünyanın 40. hastanesi seçilmiş
MHH Kampüsü

Okul tıp eğitiminde model kurs olarak tanımlanacak bir müfredat uyguluyor. Bu model tıp ve geleneksel tıp programlarından önceki yazılarımda bahsetmiştim. Okulun “HannibaL” olarak adlandırdığı bu programda öğrenciler daha bismillah ilk haftadan itibaren klinik içerisinde gerçek hastalar ile muhatap oluyorlar. Daha da ötesi bizim oğlan yabancı öğrenciler için tertiplenen oryantasyon haftasında dersler başlamadan bir hafta önceden dikiş atma ve kan alma gibi workshoplara katılmıştı.

Bunları yazarken anlatmadan geçemeyeceğim. Okulun öğrencilerine yaklaşımını olağanüstü bulmuştum. Yabancı öğrenciler için öğrenci birliğinin ( Asta ) düzenlediği etkinlikler, geziler, toplu yemeklerden bizim oğlan çok mutlu olmuştu. Üst sınıfların yaklaşımları ve yardımseverlikleri , öğretim üyelerinin ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ( Ör. Tabipler Odası ) son derece iyi yaklaşımlar çocukların kendilerini değerli hissetmelerini sağlamıştı. Almanya’daki diğer okullarda da yeni öğrencilere bu derece konuksever bir yaklaşım sergileniyor mu bilemiyorum ama bizim vakıf üniversitelerinde tanıtım günlerinde aday öğrencilere ( müşterilere ) gösterilen ilgi ancak bu kadar onu söyleyeyim.

Bizim oğlan böyle pohpohlanınca daha bir fazla sevdi okulu sanırım. Aslında Almanya’da Heidelberg ( Mannheim ) , Freiburg, Frankfurt, Essen, Giessen gibi daha fazla tanınmış pek çok tıp fakültesinden kabul almış olmasına rağmen küçük şehirler bana göre değil diyerek Hannover’i tercih etmişti. Okulu ve ortamı sevince de gözü arkada kalmadı sanırım.


Hannover’de Tıp programına kabul için kaç puanınız olmalı?

Hannover Tıp okulu Almanya için genç sayılsa da Aşağı Saksonya eyaleti içerisindeki en popüler okullardan biri. Okulun kontenjanı nispeten fazla olduğundan ( her yıl 17 yabancı öğrenci alıyor ) ve ülke kontenjanı bulunmadığından Türkiye’den gitmek isteyecekler için şans biraz daha yüksek olabilir.

Şans yüksek olabilir derken bu şansı elde edebilmek için NC puanınızın minimum 1.2 hadi kötü ihtimal 1.3 olması gerekeceğini ( üniversite sınavından minimum 510 ila 523 puan demek ) ve TestAS sınavına girerek “Mathematik, Informatik und Naturwissenschaften” testinden 130 üzerinden minimum 122 ila 127 puan almanız gerekeceğini ( eğer NC notunuz 1.3 ise kesin 127 almanız şart ) söyleyebilirim. Burada verdiğim değerler benim şahsi tecrübe ve öngörülerimi yansıtıyor. Yoksa başvuru için bir engel yok.

MHH pandemi öncesinde NC puanınız ve TestAS puanınızın ortalamasına göre başvuruları sıralar en yüksek puanlı 50 civarında adayı yüz yüze mülakata çağırırdı. Pandemi dolayısı ile 2020’den beri mülakat yapmıyorlar. Ancak yine de okulun sitesinden kontrol edin ya da okula yazarak sorun. Malum kısıtlamalar bazen gidiş gelişlerde sorun yaratabiliyor.

Mülakat ( eğer yapılırsa ) kabulü %50 etkiliyor. Mülakat sırasında temelde tıp okumak konusundaki motivasyonunuz sorgulanacak ve bu konudaki samimiyetiniz test edilecek. Almanya’da tıp okumak oldukça zor ve eğitim masrafları okul açısından yüksek olduğundan ince eleyip sık dokuyorlar anlayacağınız. Vakit bulduğumda mülakatlar konusunda ayrı bir yazı yazarım diye düşünüyorum.


SAYILARLA MHH

Kuruluş tarihi1965
Toplam Öğrenci Sayısı3.565
Dönem katkısı ( Toplu taşıma bileti dahildir ) 307 € 
Öğrenim ÜcretiÜcretsiz
Kaynak CHE – Ranking

Hannover Tıp Fakültesi Başvuru

MHH lisans başvuruları UniAssist üzerinden yapılıyor. Lisans programları için doğrudan başvuruda aşağıdaki dil sertifika kanıtlarını sunmalısınız.

  • DSH : Üniversiteye giriş için Almanca dil sınavı (seviye 2)
  • TestDaF : (En az dört alanda da 4. seviye)
  • DSD II

Almanca bilginizin yeterli olmadığı durumlarda hazırlık okuluna da UniAssist üzerinden başvurmalısınız. Ancak kayıt sırasında B2 seviyesinde sertifika sunmalısınız. Buna ek olarak kabul alabilmek için TestAS sınavına girmiş ve modül kısmından iyi bir puan almış olmalısınız.


Hannover Tıp Okulu Lisans Programları

Bölüm AdıOkul TipiSüreDilBaşvuru KısıtBaşvuru Dönemi
TıpÜniversite13 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi

Tablonun geniş hali için tıklayınız.

Sorularınız olursa bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarından ve yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir