Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

İşverenlerin Gözünden Almanya’nın en iyi 17 üniversitesi 2023

İnternette araştırma yaparken üniversite sıralamaları ile ilgili pek çok site, sayfa göreceksiniz. Bu sıralamaların pek çoğu akademik çıktıların yoğunluğuna göre yapılmaktadır ve daha çok araştırma çıktılarına yoğunlaşmaktadır. Eğer amacınız bir doktora ve akademik kariyer ise bu listeler sizin için önemlidir.

Ben ise bu sayfada ve önceki yazılarımda, belki reel sektörün içinden gelmem ve olaya akademik çevrelerden farklı bakmam ve belki de yıllar içerisinde pek çok personel adayı ile görüşmemden ötürü işveren olarak bakmayı seviyorum. Bana göre üniversitelerin eğitim kalitesini değerlendirecek olanlar reel sektörden olmalı. Bu nedenle sıralamalarımda hep işverenlerin katılımı ile yapılmış anket sonuçları paylaşıyor ve buna göre sıralamalar belirliyorum. ( Bkz. Almanya’da tıp ve diş hekimliği okunacak en iyi 10 üniversite , Almanyada makine mühendisliği okunacak en iyi 9 üniversite, Almanyada informatik okunacak en iyi 8 üniversite )

Bu sayfada da Almanya’daki en iyi 17 üniversiteyi sıralarken böyle bir anket sonucunu referans aldım. Emerging tarafından her yıl sadece işverenlerin katılımı ile dünya çapında yapılan GEURS anketi ile işverenlerin bakış açısı ile en iyi 250 üniversiteyi belirlemeyi hedefliyor. GEURS Her yıl dünya çapındaki işverenlerin işe alım süreçleri, üniversitelerle ilişkileri ya da mezunlarda aradıkları beceriler gibi konuları sorgulayan bir anket. Türkiyeden listeye sonlardan iki üniversite girebilirken ( Sabancı Ü ve İTÜ ) Almanya 17 üniversite ile listede.

© Andreas Heddergott / TUM

İşte, İşverenlerin mezunlarını tercih ettikleri en iyi Alman üniversiteleri:

  1. TUM – Technical University of Munich:
    Münih Teknik Üniversitesi, Almanya’nın en tanınır teknik okulu olmasının yanı sıra işverenler tarafından da en beğenilen okul. Ünlü olmasının yanında öğrencileri çok zorlaması ile ünlüdür. Yani okula kabul işin yegane kolay tarafı. (Technical University of Munich ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz )
  2. Humboldt University of Berlin
    İyi bir üniversiteden mezun olmak, bir kariyere başlamanın iyi bir yoludur, ancak insanlar üniversiteyi bitirir bitirmez yüksek maaşlı işlere girmezler. Buna rağmen Humboldt gibi bir okuldan mezuniyet çıtayı yüksek yere koymak demek. ( Humboldt Üniversitesi ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz )
  3. Technical University of Berlin
    Öğrenciler arasındaki kötü şöhretine rağmen ( zorluğundan olsa gerek ), mezunları işverenler tarafından el üstünde tutulan okul. Berlin gibi muhteşem bir şehirde TU Berlin gibi bir okulda olmak insan başka ne diler ki acaba. ( Bkz. Berlin’de öğrenci olmak ) Okul ile ilgili yazım: TU Berlin.
  4. LMU Munich
    “Parti okulu” olarak ünlenmiş okul. ( Başkalarının yalancısıyım. ) Hemen her fırsatta bir parti yapmayı adet haline getirmişler ancak eğitim kalitesi işverenlerin tercihinden belli oluyor. Tüm dünyaca bilinen ve el üstünde tutulan bir okul. Okul ile ilgili yazıma bakınız.
© Matthias Heyde / Humboldt Uni
  1. Heidelberg University
    Dile kolay 637 yıldır eğitim veriliyor. Almanya’nın en eski ve en tanınan üniversitesidir. Almanya’da üniversite diye sorsan herkesin işaret edeceği yerdir. Durum böyle olunca listede olmaması mümkün değil. Okul eğitim gelenekleri ve çok üst düzey öğrencileri sayesinde işverenlerin de gözdelerinden. Okul ile ilgili yazıma buyurun.
  2. Frankfurt School of Finance and Management
    Listedeki tek özel okul. Frankfurt’un Avrupa finans merkezi olduğundan şehirle ilgili yazılarımda bahsetmiştim. ( Bkz Frankfurt’ta öğrenci olmak ) Frankfurt School of Finance and Management’te ülkenin en üst düzey finans okulu olarak öne çıkıyor. Öğretim ücretlerinin yüksekliğine rağmen çok rağbet gören okul, eğitim kalitesi ile işverenler tarafından da el üstünde tutuluyor.
  3. Free University of Berlin
    Berlindeki özgür üniversite, genç yaşına rağmen özellikle bilimsel araştırma konusundaki stratejileri, uluslararası bağlantıları ve çok değişik araştırma alanlarına odaklı programları ile çok iyi tanınan ve eğitim kalitesi tescillenmiş bir okul. İşverenler de bunu takdir ediyorlar. Okulla ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
  4. Karlsruhe Institute of Technology KIT
    Almanya’nın teknoloji üssü olmayı hedeflemiş olan okul, kısa sayılabilecek süre önce bu adı almış olmasına karşın, uluslararası alanda büyük sükse yapmıştır. Araştırma odağından ötürü reel sektör tarafından çok sıkı takip edilir ve desteklenir. Mezunları da işverenler tarafından beğeniliyor olmalı ki kendine 8. sırada yer bulmuş. Bkz. KIT
© Katrin Binner / TU Darmstadt
  1. University of Hamburg
    Hamburg üniversitesi Almanya’nın en büyük okullarından biri. Kuzey denizine yakın olduğundan iklim araştırmaları ile ün yapmış olsa da “Parçacık fiziği”, “Nanobilim”,”Kuantum evreni” gibi ilginç konularda yürütülen ciddi araştırmaları ile de destekleniyor. Okul reel sektör ile iyi bir işbirliği yakalamış ve bunu iyi şekilde sürdürüyor. ( Bkz. Hamburg Üniversitesi )
  1. RWTH Aachen University
    Mühendislik bilimi ile meşhur Almanya’nın, Elektromekanik mühendisleri ile tüm dünyada meşhur okulu. Öyle ki bu okuldan mezun bir makine ya da elektrik mühendisine tüm dünyada saygın bir mühendis gözüyle bakılır. Okul saygınlığı kadar zorluğu ile de ün yapmıştır. ( Bkz. RWTH )
  2. Chemnitz University of Technology
    Eski Doğu Almanya topraklarında zaman donmuş gibi eski doğu bloğu şehri görünümündeki Chemnitz’in parlayan güneşi. Okul uluslararası alanda sıralamalarda gerilerde olsa da işverenler, okulun özellikle yapı teknolojileri alanındaki girişim ve araştırmalarından ötürü mezunlarını havada kapıyor. ( Bkz. Chemnitz Teknik Üniversitesi )
  3. Goethe University Frankfurt
    Frankfurt’un listeye giren ikinci ve en büyük üniversitesi. Yine şehrin misyonu dolayısı ile finans alanındaki programları ile öne çıkan okul. Bunun yanında değişik niş alanlarda araştırmaları ile tanınıyor. ( Quantum fiziği bu okuldan çıkma ) ( Bkz. Frankfurt üniversitesi )
  4. University of Mannheim
    Uluslararası akademik camia dışında çok tanınmayıp, yakın olduğu Heidelberg’in gölgesinde kalan okul. Meşhur sıralamalarda görünmese de özellikle sosyal bilimler ve ekonomi alanlarında işverenlerce el üstünde tutuluyor.
Die Philologische Bibliothek der Freien Universität Berlin. Der Sammlungsschwerpunkt liegt auf den Philologien. Das Bibliotheksgebäude wurde von Norman Foster entworfen und 2005 eröffnet
  1. University of Cologne
    635 yıllık köklü bir eğitim kurumu. Öğrenci sayısı ile de Almanya’nın en büyük 2. üniversitesi. Okul çok büyük olunca çok değişik programlara da ev sahipliği yapma şansı bulmuş. Ama daha çok hukuk, ekonomi ve işletme ile anılıyor. Okul büyük ve kalabalık olunca öğrenciler için aradan sıyrılmak da epey zor.
  2. Leibniz University Hannover
    Almanya’nın meşhur TU9 teknik üniversitesinden biri. Özellikle biyomedikal teknolojileri ve optik fizik alanlarında uluslararası üne sahip. Her yedi kişiden birinin sağlık sektöründe çalıştığı Hannover şehri ( Bkz. Hannover’de Öğrenci olarak yaşamak ) okulu da bu yönde geliştirmiş.
  1. Technical University Darmstadt
    Dünyada Elektrik Mühendisliği Kürsüsünün ilk olarak kurulduğu teknik okul. Aynı zamanda Almanya’nın ilk kadın mühendisi de bu okuldan mezun. Mühendislik konusunda tüm Avrupada çok iyi bilinen ve çok iyi mühendislerin yetiştiği okul. TU Darmstadt
  2. Bielefeld University
    Henüz çok genç sayılabilecek bir yaştaki okul ( 54 yaşında ), sosyal bilimlere odaklı olsa da Biyoloji konusunda kendisini kanıtlamış ve disiplinler arası köprü kuran araştırmaları ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmış bir okul. İşverenler de okulun eğitim kalitesini takdir etmişler ve dünyadaki ilk 250 okul arasına sokmuşlar. ( Bielefeld Uni )

İşverenler tarafından mezunları öncelikli olarak tercih edilen ilk 250 üniversite listesindeki 17 Alman üniversitesini listeledim. Listedeki okulların sıralamasının uluslararası üniversite derecelendirme kurumlarının sıralamasından biraz farklı olduğunu fark etmişsinizdir. İşveren bakış açısı derken bunu kastediyorum. O nedenle amacınız akademik kariyer değilreel sektörde iyi bir pozisyon ise bu listeyi iyice benimseyin derim.

“Özellikle de Alman işverenler lisans eğitiminin kalitesini %40 ile en büyük kriter olarak belirliyorken.”

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

2 thoughts on “İşverenlerin Gözünden Almanya’nın en iyi 17 üniversitesi 2023

  1. Merhaba
    Sizinle daha önce de yazışmıştık Dresden neden bu listede yok merak ettim TU 9 listesinde var ve genel olarak listelerde yer alan bir okul.

    1. Nilgün Selam,

      Dresden üni, oldukça saygın ve iyi bir teknik üniversitedir. Ancak bu anket global boyutta yapıldığından, sonuçların okulun dünyadaki genel algısı ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Sadece Alman işverenler arasında yapılsaydı durum farklı olurdu. Zaten Alman işverenlerin okul sıralamalarını en iyi mühendislik okulları listelerinde yayınlıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir