Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

İşverenlerin Gözünden Almanyanın en iyi üniversiteleri 2024

Daha önceki yazılarımı okuduysanız üniversite sıralamaları konusunda akademik çevrelerden çok işverenlerin düşüncelerine önem verdiğimi biliyor olmalısınız. Akademik çevrelerin sıralamaları özellikle konu Alman üniversiteleri olduğunda çok anlamlı olmuyorlar. Bunu sebebini daha önce bir yazı ile anlatmaya çalışmıştım. ( Bkz. Alman üniversiteleri uluslararası sıralamarda neden üslerde değil ) Hep söylediğim gibi Alman üniversiteleri söz konusu olduğunda klasik sıralamalardan çok işverenlerin tercihleri daha önemlidir. Örneğin Almanyanın en tanınmış teknik üniversitesi olan TUM, QS 2024 sıralamasında dünya çapında 37. olabilirken, global büyük şirketlerin IK yöneticilerince dünya çapında 13. olarak belirlenmiş. Farkı anlamanız için bu örnek yeterli diye düşünüyorum. Bu nedenle sıralamalarımda hep işverenlerin katılımı ile yapılmış anket sonuçları paylaşıyor ve buna göre sıralamalar belirliyorum. ( Bkz. Almanya’da tıp ve diş hekimliği okunacak en iyi 10 üniversite , Almanyada makine mühendisliği okunacak en iyi 9 üniversite, Almanyada informatik okunacak en iyi 8 üniversite )

Geçtiğimiz yılda yayınladığım Emerging tarafından her yıl sadece işverenlerin katılımı ile dünya çapında yapılan GEURS anketi, işverenlerin bakış açısı ile en iyi 250 üniversiteyi belirlemeyi hedefliyor. GEURS Her yıl dünya çapındaki işverenlerin işe alım süreçleri, üniversitelerle ilişkileri ya da mezunlarda aradıkları beceriler gibi konuları sorgulayan bir anket. Geçen yıl. olduğu gibi Türkiyeden listeye sonlardan iki üniversite girebilirken ( Sabancı Ü ve İTÜ ) Almanya geçen yıl 17 üniversite olan sayıyı bu yıl 19’a çıkarmış durumda.

Geçen yılın sonuçlarına bu linkten ulaşabilirsiniz. ( İşverenlerin Gözünden Almanya’nın en iyi 17 üniversitesi 2023 )

İşverenlerin gözünden Almanyanın en iyi üniversiteleri 2024 listesi
İşte 2024 listesi. Kaynak: https://www.employability-ranking.com/2024-ranking

Almanyanın en iyi üniversiteleri

  1. TUM – Technical University of Munich:

    Münih Teknik Üniversitesi, 2023’te olduğu gibi 2024’te de listenin başında. Almanya’nın en tanınır teknik okulu olmasının yanı sıra işverenler tarafından da en beğenilen okul. Bunun yanında TUM’un işverenler tarafından en çok tercih edilen Alman üniversitesi olması şaşırtıcı değildir. Neden mi?

    Akademik Mükemmellik: TUM, mühendislik, bilim ve teknoloji alanlarında uluslararası alanda tanınan çok iyi bir araştırma üniversitesidir.
    Güçlü Mühendislik Programları: TUM, özellikle makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimi gibi alanlarda seçkin mühendislik programları sunmaktadır. Bu programlar, işverenler tarafından son derece değerlidir.
    Sanayi ile Yakın İlişkiler: TUM, Siemens, BMW ve Audi gibi önde gelen Alman şirketleriyle yakın ilişkilere sahiptir. Bu, öğrencilere staj ve iş imkanları sunar ve müfredatın sektörün ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar.
    Uluslararasılaşma: TUM, uluslararası öğrenci ve öğretim üyelerine oldukça açık bir üniversitedir. Bu, üniversiteye daha geniş bir yetenek havuzuna erişim sağlar ve işverenler için cazip bir seçenek haline getirir.
    Girişimcilik Ruhu: TUM, girişimciliği teşvik eden bir üniversitedir. Üniversite, öğrencilere kendi işlerini kurmaları için destek ve kaynaklar sunmaktadır.

    Ek olarak:
    TUM, çok sayıda seçkin araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu, öğrencilere en son teknoloji ve araştırmalarla ilgili deneyim kazandırır.
    TUM, mezunlar için geniş bir ağa sahiptir. Bu, öğrencilere iş bulma konusunda geniş bir seçenek sunulmasına yol açabilir.

    Buraya kadar her şey olumlu görünebilir. Ancak okulun bitirilmesi en zor okullardan biri olduğunu söylemeliyim. TUM mezunu bir mühendisin son derece zeki, çalışkan ve bilgili olduğundan emin olabilirsiniz. İşverenlerde böyle düşünüyorlar sanırım ki birinci sıraya koymuşlar.
    (Technical University of Munich ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz )
  2. Humboldt University of Berlin

    2023 yılındaki ankette de 2024’te olduğu gibi 2. olan ve dünya çapında derecesini 1 sıra yükseltmeyi başararak 46. olan Almanyanın en iyi üniversitelerinden biri. QS sıralamasında ise 120 gibi bir yerde. Artık farkı siz düşünün. Özellikle beşeri ve Sosyal bilimlerde öne çıkan okul mükemmel eğitim kalitesi , geniş program yelpazesi, pek çok ünlü mezunu ve çok iyi sosyal ağı sayesinde mezunlarına geniş bir kariyer seçeneği sunabilir.

    Okulun öne çıkan özellikleri:
  3. LMU Munich

    Münih’in bir diğer meşhur okulu. 2023 yılında 4. sıradayken 2024’te 3. sıraya yerleşti. Dünya sıralamasında da 3 sıra birden yükselerek 53. olmayı başardı. LMU Münih’in diğer okullardan ayrılan en önemli özelliği araştırma odaklı eğitim anlayışıdır. LMU, Almanya’daki en araştırma odaklı üniversitelerden biridir ve öğrencileri bilimsel araştırmanın ön saflarında yer almaya teşvik eder.

    LMU’da öğrenciler, lisans düzeyinden itibaren araştırma projelerine katılma imkanına sahiptir. Bu sayede, öğrenciler teorik bilgilerini pratik uygulamalarla pekiştirme ve araştırma becerilerini geliştirme imkanı bulabilirler.  LMU’nun ders müfredatı da araştırmaya dayalı bir öğrenmeyi teşvik edecek şekilde tasarlanmış. Dersler, öğrencilere sadece teorik bilgi vermekle kalmıyor, aynı zamanda onları eleştirel düşünmeye ve problem çözmeye teşvik ediyor. İşverenlerin de en çok tercih ettikleri özelliği bu olsa gerek. Okul ile ilgili yazıma bakınız.
  4. Technical University of Berlin

    İşte öğrenciler arasındaki kötü şöhretine rağmen ( zorluğundan olsa gerek ), mezunları işverenler tarafından el üstünde tutulan okul. 2023’te 3. sıradayken 2024’te LMU’ya sırasını kaptırdı. Dünya sırlaması ise 56. Öğrencilerini girişimcilik konusunda son derece sıkı destekleyen okul, dünyanın en tanınmış mühendislik okullarından biri.
    Geniş bir mezun ağının olduğunu da belirtmek gerek sanırım. ( Bkz. Berlin’de öğrenci olmak ) Okul ile ilgili yazım: TU Berlin.
© Matthias Heyde / Humboldt Uni
  1. Heidelberg University

    638 yıldır eğitim verilen, Almanya’nın en eski ve en tanınan üniversitesi. Tüm dünyada tanınırlığı en yüksek Alman okullarından biridir. Almanya’da da en iyi bilinen ve çok tercih edilen okul, yüksek kabul kriterleri dolayısı ile girilmesi en zor okullardan biri olarak kabul edilir. Sosyal ve Beşeri bilimlerde uzmanlaşmıştır. Akademik olarak en üst düzey eğitimin verildiği okullardan biridir. QS sıralamasının yüksekliği ( 87. ) bundandır. Okul eğitim gelenekleri ve çok üst düzey öğrencileri sayesinde işverenlerin de gözdelerinden. Okul ile ilgili yazıma buyurun.
  2. Frankfurt School of Finance and Management

    Listedeki tek özel okul. Frankfurt’un Avrupa finans merkezi olduğundan şehirle ilgili yazılarımda bahsetmiştim. ( Bkz Frankfurt’ta öğrenci olmak ) Frankfurt School of Finance and Management’te ülkenin en üst düzey finans okulu olarak öne çıkıyor. Sade Almanya’da değil tüm dünyada en çok tercih edilen işletme okullarından biridir. Bu nedenle öğrencilerin %40’ından fazlası uluslararası öğrencidir.

    FS’de, finans ve yönetim alanlarında tanınmış birçok profesör ve araştırmacı görev yapıyor. Bu sayede, FS’den mezun olan öğrenciler en son bilgi ve becerilerle donatılmış oluyorlar. Aynı zamanda pratiğe çok önem verilir ve staj imkanları çok geniştir. Öğretim ücretlerinin yüksekliğine rağmen çok rağbet gören okul, eğitim kalitesi ile işverenler tarafından da el üstünde tutulur. Bu sebeple olsa gerek kabul almak ta son derece zordur.
  3. Free University of Berlin

    Berlin Özgür Üniversitesi 1948’de, Soğuk Savaş sırasında Batı Berlin’de kuruldu. İsmi şehrin bölünmüş siyasi ortamıyla bağlantılı; ‘Hür Dünya’nın bir parçası olduğunu vurgulamak için seçilmiş. Özgür üniversite, genç yaşına rağmen özellikle bilimsel araştırma konusundaki stratejileri, uluslararası bağlantıları ve çok değişik araştırma alanlarına odaklı programları ile çok iyi tanınan ve eğitim kalitesi tescillenmiş bir okul. Almanya’nın eski şansölyesi Angela Merkel gibi önemli isimlerin Mezun Olduğu yerdir. Popüler olması kabul zorluklarını da beraber getiriyor.
    Okulla ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
  4. Karlsruhe Institute of Technology KIT

    KIT; Almanya, Karlsruhe’de teknik ve doğa bilimleri alanlarında eğitim ve araştırmayla dünya çapında tanınan prestijli bir araştırma üniversitesi. Almanya’nın teknoloji üssü olmayı hedeflemiş olan okul, kısa sayılabilecek süre önce bu adı almış olmasına karşın, uluslararası alanda büyük sükse yapmıştır. Özellikle Teknoloji ve mühendislik alanında öne çıkar. Araştırma odağından ötürü reel sektör tarafından çok sıkı takip edilir ve desteklenir. Mezunları da işverenler tarafından beğeniliyor olmalı ki kendine 8. sırada yer bulmuş. KIT, teknik alanlarda kariyer odaklı, yenilikçi ve dünya standartlarında bir eğitim deneyimi arayan öğrenciler için mükemmel bir seçimdir. Eğer fen bilimleri veya mühendislik sizin tutkunuzsa, KIT’in sunduklarını daha detaylı araştırmak isteyebilirsiniz. Ancak kabuller rekabetçi olabilir.

    Bkz. KIT
© Katrin Binner / TU Darmstadt
  1. University of Hamburg

    Hamburg üniversitesi Almanya’nın en büyük devlet okullarından biri. Kuzey denizine yakın olduğundan iklim araştırmaları ile ün yapmış olsa da “Parçacık fiziği”, “Nanobilim”,”Kuantum evreni” gibi ilginç konularda yürütülen ciddi araştırmaları ile de destekleniyor. Pekçok Nobel ödüllü mezunu vardır ve kabuller oldukça rekabetçi olabilir. Okul reel sektör ile iyi bir işbirliği yakalamış ve bunu iyi şekilde sürdürüyor. ( Bkz. Hamburg Üniversitesi )
  2. Chemnitz University of Technology

    2023 yılına göre sırlamasını bir sıra üste taşıyan okul , eski Doğu Almanya topraklarında zaman donmuş gibi eski doğu bloğu şehri görünümündeki Chemnitz’in parlayan güneşi. Okul uluslararası alanda sıralamalarda gerilerde olsa da işverenler, okulun özellikle yapı teknolojileri alanındaki girişim ve araştırmalarından ötürü mezunlarını havada kapıyor.

    Şehrin demografik yapısı yabancı öğrenciler açısından sıkıntılı olsa da okul öğrencileri desteklemek için çok sayıda sosyal program yürütüyor. Şehrin öğrencilerin yaşam maliyetleri açısından çok iyi koşullar sunması ayrı bir tercih nedeni ancak özellikle yükselen yabancı düşmanlığı bir dezavantaj olarak görülebilir.( Bkz. Chemnitz Teknik Üniversitesi )
  1. RWTH Aachen University

    RWTH Aachen University (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen), Almanya’nın Aachen şehrinde bulunan bir teknik üniversitedir. Almanya’nın en büyük ve en prestijli teknik üniversitelerinden biridir ve dünya çapında mükemmellik ile tanınır. Öyle ki bu okuldan mezun bir makine ya da elektrik mühendisine tüm dünyada saygın bir mühendis gözüyle bakılır. RWTH Aachen, Siemens, BMW ve Audi gibi önde gelen Alman şirketleriyle yakın ilişkilere sahiptir. Bu, öğrencilere staj ve iş imkanları sunar ve müfredatın sektörün ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar. Okul saygınlığı kadar zorluğu ile de ün yapmıştır. ( Bkz. RWTH )
  2. Goethe University Frankfurt

    Frankfurt’un listeye giren ikinci ve en büyük üniversitesi. 2023 anketine göre yerini korumuş. Goethe Üniversitesi Frankfurt, uluslararası alanda tanınmış ve prestijli bir araştırma üniversitesi. Araştırma mükemmelliği, uluslararasılaşma, güçlü mezun ağı ve Frankfurt şehri gibi birçok faktör bu üne katkıda bulunuyor. Şehrin misyonu dolayısı ile finans alanındaki programları ile öne çıksa da değişik niş alanlarda araştırmaları ve Nobel ödüllü mezunları ile tanınıyor. ( Quantum fiziği bu okuldan çıkma ) ( Bkz. Frankfurt üniversitesi )
  3. University of Mannheim

    Uluslararası akademik camia dışında çok tanınmayıp, yakın olduğu “Heidelberg’in gölgesinde kalan okul”. Mannheim Üniversitesi Almanya’da işletme ve ekonomi alanlarında en iyi üniversitelerden biri olarak bilinir. Bu alandaki fakülteleri sıklıkla uluslararası sıralamalarda üst sıralarda yer alır. Geniş mezun ağı , pekçok büyük şirketin genel merkezlerine yakınlığı gibi konular mezunlarının işverenlerce el üstünde tutulmasını sağlıyor.
Berlin Özgür Üniversitesi Filoloji Kütüphanesi. Koleksiyon filolojilere odaklanmaktadır. Kütüphane binası Norman Foster tarafından tasarlanmış ve 2005 yılında açılmıştır
  1. University of Cologne

    635 yıllık köklü bir eğitim kurumu. Öğrenci sayısı ile de Almanya’nın en büyük 2. üniversitesi. Okul çok büyük olunca çok değişik programlara da ev sahipliği yapma şansı bulmuş. Ama daha çok hukuk, ekonomi ve işletme ile anılıyor. Köln şehrinin kozmopolit yapısı yabancı öğrenciler açısından ek bir avantaj olarak öne çıkabilir. Ancak okul büyük ve kalabalık olunca öğrenciler için aradan sıyrılmak da epey zor.
  2. University of Bonn

    2024 yılında listeye 15. sıradan giren University of Bonn (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn), Almanya’nın Bonn şehrinde bulunan prestijli bir devlet üniversitesi.
    Fen Bilimleri, Matematik, Hukuk, Tıp, Ekonomi, Felsefe ve Sanat gibi birçok fakülteye sahiptir. Araştırma-yoğunluğu ve kapsadığı geniş alanlarla dikkat çeker. Okulun ve şehrin uluslararası atmosferi yabancı öğrencilerin yaşamı açısından kolaylaştırıcı bir etken olarak öne çıksa da yaşam maliyetleri ortalamanın üzerinde olabilir. ( Bkz. Bonn “Beethoven’ın Doğduğu Şehir” , Bonn Üniversitesi )
  3. University of Freiburg

    Listeye yeni giren bir başka üniversite olan Freiburg im Breisgau şehrindeki University of Freiburg (resmi adıyla Albert-Ludwigs-Universität Freiburg) prestijli ve köklü bir devlet üniversitesi. 1457 yılında kurulan okul, Almanya’nın en eski üniversitelerinden biri. Freiburg Almanyanın genel coğrafi yapısından farklı olarak güneşli iklimi ve Kara Orman bölgesine yakınlığı ile Almanya’nın en yaşanabilir şehirlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

    Üniversitenin şehirle iç içe olması sayesinde hareketli bir öğrenci atmosferi vardır. Yeşil şehir ve sürdürülebilirlik konularına örnek yaklaşımlarıyla ön plandadır. Almanya’nın önde gelen üniversitelerinden olduğundan başvurular görece rekabetçidir. Uluslararası ulaşım konusunda da dezavantajları olabilir. Genellikle İsviçre Basel üzerinden ulaşım gerçekleşir.
  4. Technical University Darmstadt

    2023 yılı anketine oranla uluslararası sıralamasını 11 basamak birden yükselten okul Dünyada Elektrik Mühendisliği Kürsüsünün ilk olarak kurulduğu üniversite olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda Almanya’nın ilk kadın mühendisi de bu okuldan mezundur. Üniversite, Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği gibi alanlarda dünyanın önde gelen fakültelerine sahiptir.

    Okul, akademik çevrelerce dünyanın en iyi mühendislik okulları arasında üst sıralarda gösterilir. Yenilikçi araştırmalarıyla öne çıkar ve Almanya’nın önde gelen teknoloji bölgelerinden birinde yer alır. TU Darmstadt’ın BMW, Siemens, Bosch gibi dev firmalarla sanayi ortaklıkları bulunur. Bu, öğrencilere staj ve iş imkanları sunarken, programlarının da sektörle uyumlu olmasını sağlar. Bkz. TU Darmstadt
  5. Leibniz University Hannover

    Almanya’nın meşhur TU9 teknik üniversitesinden biri. Makine mühendisliği, mimari, peyzaj mimarisi, elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimi, fen bilimleri ve hukuk gibi alanlardaki güçlü programlarıyla tanınır. Özellikle biyomedikal teknolojileri ve optik fizik alanlarında uluslararası üne sahiptir. Sanırım her yedi kişiden birinin sağlık sektöründe çalıştığı Hannover şehri ( Bkz. Hannover’de Öğrenci olarak yaşamak ) okulu da bu yönde geliştirmiş. Ancak Almanya’nın iyi teknik üniversitelerinden olduğundan başvurular görece rekabetçidir.
  6. Bielefeld University

    Henüz çok genç sayılabilecek bir yaştaki okul ( 54 yaşında ), sosyal bilimlere odaklı olsa da Biyoloji konusunda kendisini kanıtlamış ve disiplinler arası köprü kuran araştırmaları ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmış bir okul. İşverenler de okulun eğitim kalitesini takdir etmişler ve dünyadaki ilk 250 okul arasına sokmuşlar. ( Bielefeld Uni )

    Geçen yıl olduğu gibi İşverenler tarafından mezunları öncelikli olarak tercih edilen ilk 250 üniversite listesindeki 19 Alman üniversitesini listeledim. Listedeki okulların sıralamasının uluslararası üniversite derecelendirme kurumlarının sıralamasından biraz farklı olduğunu fark etmişsinizdir. İşveren bakış açısı derken bunu kastediyorum. O nedenle amacınız akademik kariyer değil reel sektörde iyi bir pozisyon ise bu listeyi iyice benimseyin derim.

    “Özellikle de Alman işverenler lisans eğitiminin kalitesini %40 ile en büyük kriter olarak belirliyorken.”

    Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

    2 thoughts on “İşverenlerin Gözünden Almanyanın en iyi üniversiteleri 2024

    1. Merhabalar, birkaç sorum olacaktı. Şuanda İTÜ Çevre Mühendisliği bölümünde eğitim görüyorum. Çevre mühendisliği kazanmış biri olarak Almanya’da diğer tüm mühendislik branşlarına başvurabilir miyim, yoksa; çevre, inşaat, kimya gibi aynı veya daha yakın bölümleri mi tercih edebilirim, bunun ayrımını nasıl yapmak gerekir?

      Sıfır Almanca ile şartlı kabul alarak dil kursuna gidip seviyemi C1 yaptıktan sonra şartlı kabul vermeyen üniversitelere başvuru yapmak istersem sorun yaşar mıyım?

      Şartlı kabul aldığım süreçte ve sonrasında okula başladığım zaman Türkiye’deki okuluma ne olur, olur da geri dönersem tekrardan YKS’ ye girmem mi gerekir?

      1. Yunus Selam,

        Genel koşul olarak benzer bölümlere başvuru yapabilirsin. Ancak çoğunlukla diğer mühendislikler için de kabul alabilirsin. Bu koşullar okuldan okula değişiklik gösterebilir. C1 olduktan sonra tekrar başvuru yaparak diğer okullardan kabul alma şansın var. Buradaki okulunu ise sadece 1 yıl dondurabiliyorsun yani dönüşte muhtemelen tekrar sınava girmen yada yatay geçişi kabul edecek bir vakıf üniversitesine başvurman gerekecektir. .

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir