Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

LGS’den Sonra Almanya Yolculuğu Başlar mı? Evet! Ama…

LGS heyecanı hafta sonu bitiyor, şimdi sırada “Hangi lise?” sorusu var. Belki çocuğunuz henüz 14 yaşında ve Almanya hayali size şimdilik çok uzak geliyor. Ama inanın, Almanya’da üniversite okumak isteyen biri için doğru lise seçimi her şeyin temeli olabilir. Evet, daha çok erken gibi görünüyor ama aslında tam da zamanı!

Bizde aynı yollardan geçtiğimiz için biliyorum, Lise seçimi konusunda karar vermek oldukça sıkıntılı bir sürece dönüşebiliyor. Popüler yabancı özel okullardan kabul almak yüksek puana ek yüksek eğitim ücretleri gerektirirken, isim yapmış devlet okullarına girmek apayrı bir ön hazırlık ve başarı gerektiriyor. Üstüne bir de bazı özel liselerin burs teklifleri hepten kafa karıştırıcı olabiliyor.

Üst paragrafta bahsettiğim gibi bizde oğlumun lise seçimi aşamasında benzer şeyler yaşadık. Şu anda Almanya’da Tıp Eğitimi alıyor biliyorsunuz. Ama bu sonradan verilmiş bir karar değildi. Tam lise seçimi aşamasında verdiği ve benimde biraz istemeden uyduğum bir karardı. Bana kalsa %100 burs teklif eden çok iyi bilinen birkaç özel liseden birinde okutmayı düşünüyordum açıkçası. Ancak Almanya ve Tıp hedefini o aşamada koyunca eşimin ve oğlumun ısrarı ile mecburen Almanca eğitim veren okullara yöneldik ve Avusturya Lisesine kayıt yaptırabildik. Elbette geriye dönüp baktığımda iyi ki öyle yapmışlar diye düşünüyorum.

O zamanlarda Alman eğitim sistemi, başvurular, kabul şartları ve kriterleri konusunda çok bilgili değildik elbette. Çok fazla bilgiye erişim imkanı da yoktu. Birkaç danışman vardı ancak, onlarda sorularımıza yanıt verebilmekten uzaktı. Tıp gibi çok spesifik bir hedef belirlediğimizden bu konuda bilgiye ulaşmak neredeyse imkansızdı diyebilirim. İşte bu blog, tamamen bu sebeple ve bu ihtiyaçtan doğarak günümüze ulaştı. Geldiğimiz noktada pek çok sorunuza yanıt verebildiğimi umuyorum.

Dönelim konumuza: Sizde aynı durumdaysanız neye dikkat etmelisiniz? Almanca eğitim veren liseler gerçekten fark yaratır mı? Hangi okul ne vadediyor? Hadi birlikte bakalım. Şimdiden uyarayım biraz uzun bir yazı olacak umarım sonuna kadar sabredebilirsiniz. Sorularınızı aşağıdaki yorum kısmına yazarsanız yanıt vermeye çalışırım.

Türkiye’deki Başlıca Almanca Eğitim Veren Liseler

Almanca eğitim denince devlet lisesi sayısı maalesef çok az. İngilizce eğitim yapılan 3000’e yakın lise varken Almanca eğitim alabileceğiniz okul sayısı bunun yüzde biri kadar. Özel okullarda da oran benzer şekilde.

Almanca Eğitim Veren Lise Seçimi Bu Kadar Kritik mi?

Öncelikle bilmelisiniz ki, Almanca eğitim veren bazı liseler, sadece dil öğretmekle kalmaz. Aynı zamanda Alman kültürünü tanıma, disiplinli bir çalışma sistemine alışma ve uluslararası geçerliliği olan sınavlara hazırlanma fırsatı sunar. Ve tabii en önemlisi: DSD diploması (Deutsches Sprachdiplom). Bu diploma, Almanya’daki devlet üniversitelerine başvuru için dil şartını doğrudan karşılamanızı sağlar. Yani ek sınav, kurs, belge derdi yok.

Bunu niye yazıyorum; Almanya başvurularında en temel bariyer Almanca bilgisidir. Almancayı lise eğitiminin bir parçası olarak edinebilmek, diğer hazırlıklara ek vakit ayırabilmenizi ve mezun olduğunuz yıl bir kaç okul da olsa başvuru yapabilmenize olanak sağlayacaktır.

Elbette her okul size Almanya’ya aynı şekilde hazırlamayacak o nedenle bazı okulların öne çıkan özelliklerini anlatmaya çalışacağım. Okullardan bahsederken Almanya üniversite başvurularındaki konumları ve başvuru şekilleri açısından bazı gruplamalar yapmak gerekecek. Bunları da kısaca değineceğim. Ancak konu çok karmaşık olduğundan bu yazıda detay vermem mümkün değil.

Birinci Grup: Alman Lise Diploması (Abitur) Veren Okullar

Almanyada lise eğitimi ( Gymnasium ) lise eğitimi sonrası üniversiteye devam edecek öğrencilere Abitur olgunluk diploması verilir. Bu diploma öğrencilerin üniversitelere diploma notlarına göre sınavsız girmelerine olanak sağlar. Tıp, Diş Hekmliği, Eczacılık, vs.. bu genellemenin dışındadır. Bu tür programlara Almanya çapında kota uygulaması olduğundan öğrencilerin ek sınavlara girmesi gerekebilir ( Ör. TMS )

Almanya dışında tüm dünya da Abitur diploması veren okullar vardır. Bu okul mezunları Abitur diploması ile milliyetlerinden bağımsız olarak “Bildungsinländer” sayılırlar ve Almanlarla eşit muamele görürler. Dikkat ediniz! Bu durumun yabancı öğrenci kontenjanına girmeyeceğiniz ve daha kolay kabul olarak anlaşılması mümkün olsa da her şart altında daha kolay kabul anlamına gelmeyeceğini hatırlatmakta fayda görüyorum. ( Özellikle kısıtlı kontenjanı olan popüler bölümler ve disiplinler için )

Türkiye’de Abitur Diploması iki okulda verilmektedir. Ancak baştan belirtmekte fayda var Abitur oldukça zor bir programdır ve başarı sadece çok fazla çaba ile mümkün olacaktır.

İstanbul Erkek Lisesi

Türkiyenin en fazla tercih edilen devlet lisesi. 1884 kuruluş tarihli okul 1911 yılından itibaren Almanca eğitim vermeye başlamış, 1958 yılından itibaren de Türkiye ve Federal  Almanya Hükumetleri arasındaki ikili Kültürel, eğitim işbirliği anlaşması  çerçevesinde eğitim vermeye devam etmektedir.

İstanbul Erkek Lisesi

Okul, öğrencilerine Anadolu Lisesi Diplomasına ek olarak Abitur diploması verir ve bu sayede mezunları Almanya üniversite başvurularında Almanlarla eşit statüde görülmektedir. Abitur programına katılmak istemeseniz bile Almanca dil sertifikanız ile YKS sonucuna göre eğitiminize yabancı öğrenci olarak Almanya’da devam etme şansınız vardır. ( Bu durumda Bildungsinländer sayılmazsınız ) Ücretsiz bir devlet okulu olması sebebi ile pek çok öğrenci açısından ideal hedef durumundadır.

Alman Lisesi

İstanbul Alman Lisesi, “Alman ve İsviçre Okulu” olarak 1868 yılında kurulmuş bir özel lisedir. Mevcut bina, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde 1896 yılında inşa edilmiştir. Köklü bir geçmişe sahip olan kurum, Alman yurt dışı okulları arasında, kültürel bağlamda “karşılaşma okulu” olarak faaliyet gösterir.

Okul, İstanbul Erkek Lisesinde olduğu gibi hem Anadolu Lisesi diploması , hem de Abitur vermektedir. Dolayısı ile Abitur yapan öğrenciler “Bildungsinländer” sayılırlar. Okul bu avantajlarına karşın, özel okul olmasının getirdiği yüksek öğrenim ücreti ile ( 2025-2026 öğrenim yılında 1,5 milyon TL ) bazı veliler için ulaşılması güç bir konumda olabilir.

İstanbul Alman Lisesi

İkinci Grup: Almanca Uluslararası Lise Diploması Veren Okullar

Bazı okullar, Abitur vermeyen ancak Almanya’da üniversite giriş yeterliliği sayılabilecek bir lise diploması veren okullar olarak gruplandırılabilir. Bu okul mezunları da Anadolu lisesi diplomasına ek olarak uluslarası bir lise diploması alma olanağına sahiptir. Almanya üniversite başvurularında Almanlar ile eşit muamele görmeseler de YKS sınavına girme gibi bir zorunlulukları olmadığından yıl kaybetmeden başvuru şansına sahip olurlar. Bu statüde iki özel okul vardır:

St. Georg Avusturya Lisesi

Avusturya lisesi 1913 yılından beri mezun vermekte ve Avusturya hükümeti ile ikili anlaşmalarla eğitimine devam eden ve kar amacı gütmeyen bir özel okuldur. Okuldaki Avusturyalı öğretmeler Avusturya Eğitim bakanlığına bağlı faliyet gösterirler ve tüm eğitim faliyetleri Türk ve Avusturya hükümetlerince denetlenir ve desteklenir. Bu anlamda İstanbul Erkek Lisesine benzer bir durumu vardır.

Öğrenciler Anadolu lisesi diplomasına ek olarak isterlerse Abitur benzeri bir program olan “Matura” programına katılabilirle. Matura, Abitur gibi oldukça zorlu bir olgunluk programıdır ancak başarılı olan öğrenciler Matura diplomaları ile Almanya’da üniversiteye sınavsız başvuru şansına sahiptir.

Okul bir Avusturya okulu olmasına rağmen son yıllarda mezunlarının tamamına yakını üniversite olarak Almanya’yı tercih etmektedir. Eğitim ücreti 2025-2026 yılı için 1,1 milyon TL olarak açıklanmış.

Avusturya Lisesi

İELEV Lisesi

İstanbul Erkek Lisesi Mezunları Vakfı tarafından 2014 yılında kurulan lise 2017 yılından beri GIB-DP (Gemischtsprachiges International Baccalaureate)  diploması veriyor. Bu diploma da Matura’da olduğu gibi Alman üniversitelerine direkt başvuru hakkı sağlıyor. Eğitim İngilizce-Almanca olduğundan dil olayını da eğitim sürecinde halletmiş olmanız mümkün. Okul ücretleri Avusturya lisesinin bir tık üstünde.

Üçüncü Grup: DSD Liseleri

Bu gruptaki liseler Anadolu lisesi diplomasına ek olarak DSD Dil sertifikası vermeye yetkili kılınan, Almanca eğitim yapılan liselerdir. YKS sınavından alacağınız sonuca göre Almanya’ya başvuru yapabilirsiniz. Elbette bazı programlar ya da okullar için YKS puanınızın Abitur puanına çevrilme gerekliliği olacaktır. Bununla ilgili eski yazılarımdan bilgi alabilirsiniz.

Bahçelievler Anadolu Lisesi – İstanbul

Bornova Anadolu Lisesi – İstanbul

Çankaya Anadolu Lisesi – Ankara

Cağaloğlu Anadolu Lisesi – İstanbul

Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi – Ankara

İzmir Anadolu Lisesi

Kabataş Erkek Lisesi – İstanbul

Kartal Anadolu Lisesi – İstanbul

M.N. Çakallıklı Anadolu Lisesi – Antalya

Özel ALEV Lisesi – İstanbul

Özel ALKEV Lisesi – İstanbul

Özel Samsun TAKEV Lisesi – Samsun

Özel TAKEV Lisesi – İzmir

Yunus Emre Anadolu Lisesi – İzmir

Dördüncü Grup: IB Programı olan Liseler

Bu grupta IB programı ( İngilizce ) olan liseler yer alıyor. Bu program mezunları da Almanca C1 bilgilerini kanıtladıkları durumda Alman üniversitelerine doğrudan başvuru hakkına sahip oluyorlar. Ancak bilinmesi gereken her okulda alınan IB’nin geçerli olmayacağı. Almanya tarafından IB programı tanınan okulların listesine eski yazımdan ulaşabilirsiniz.

Hangi Okul Size Uygun?

Bütün okulları avantaj ve dezavantajları var elbette. Abitur, Matura ya da GIB veren okullar ( ilk iki grupta bahsettim ) elbette YKS’ye girme zorunluluğu olmadığından tercih sebebidir. Ancak bu okullara girişte çok yüksek LGS puanları gerektiği, bazılarına ek olarak yüksek eğitim ücreti ödenmesi ve programların oldukça zor olması dolayısı ile bazı dezavantajları da vardır. Yine de bu okulların sadece dil yeterliliği sağlamadığı, öğrencilere sıkı ve disiplinli çalışma konusunda bir yetenek kazandırdığından hareketle, Almanya hedefi olan öğrencilere öncelikli önerim olacaktır.

Eğer bu mümkün olamıyorsa; Almancanın zor bir dil olması ve öğrenilmesi uzun süre alması nedeni ile .Almanca eğitim veren okullar ( Grup 3 ) tercih edilmeli. Eğer bu da mümkün değilse 4. grup okullar hedeflenmelidir.

Bunların hiçbiri olamıyorsa da yolun sonu değil elbette. Bu şekilde onlarca danışanım oldu ve hepsi Almanya’da bir okula yerleşti. Sadece erken aşamada yol haritası belirleyip ona uygun çalışmalarla Almanya hedefinize ulaşmanız zor değil.

Umarım biraz da olsa bilgilendirici bir yazı olmuştur. Yazının sonuna kadar sabrettiyseniz ne mutlu. Aşağıdaki yorum kısmına geri dönüşlerinizi bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir