Uni Assist Başvurusu Nasıl Yapılır?
Uni Assist Nedir?
Almanya’da “Lisans” ya da “Yüksek Lisans” öğrenimini araştırıyorsanız en sık göreceğiniz bağlantılardan biri uni-assist.de olacak. Almanya’da 400’den fazla bağımsız üniversite var. Bu kadar fazla üniversite ve çok sayıda yabancı öğrenci başvurusu olunca bazı üniversiteler başvuruların incelenmesi için ek kaynak ayırmak yerine bunları değerlendirecek bir vakıf kurulması konusunda görüş birliğine varmışlar ve Uni-Assist böyle doğmuş.
2003 yılında 41 Alman üniversitesinin işbirliğiyle kurulmuş ve başlangıçta DAAD – Deutscher Akademischer Austauschdienst (Alman Akademik Değişim Servisi) tarafından desteklenmiş. UniAssist bizim ÖSYM gibi kabullerin verildiği bir kurum değil ( Almanyada bu işi Hochschulstart yapıyor ) . Uni-Assist sadece üniversitelerin bağlı bulunduğu eyaletlerin yasalarına uygun olarak başvuru koşullarınızın ön incelemesini yapan ve doğrulayan bir kurum. Kabul işi üniversitelerin tercihine bırakılıyor.
Kurulduğundan bu yana giderek artan oranda üniversite başvuru ön değerlendirmesini Uni-Assist üzerinden almaya başlamış. Gelinen noktada Almanya’da ki 180’den fazla üniversite Uni-Assit ile çalışıyor. Bazı okullar çalışmalarını kısmi bazı programlarla sınırlı tutabilirler. Seçtiğiniz okul ve programın Uni-Assist üyesi olup olmadığını bu web sitesinde arayabilirsiniz, ya da başvurmayı istediğiniz üniversitenin web sitesinde de üniversitenin Uni-Assist üyesi olup olmadığını görebilirsiniz.
Genel olarak HZB ( Bkz. HZB nedir? ) , VPD ( Bkz. VPD Nedir? ) doğrulamak için pek çok üniversitenin tercihi Uni-Assist oluyor. ( Bazıları halen kendileri yapmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle başvurmayı istediğiniz üniversitenin web sitesini dikkatlice okuyun. )
Uni Assist ne amaçla kullanılır?
Uni-Assist’in temel sorumluluğu, yabancı okul bitirme sertifikalarını değerlendirmek ve bunların Alman eğitim standartlarına eşdeğerliğini belirlemektir. Bu değerlendirme ile ilgili kurallar “Anabin” sitesinde yeralmaktadır. Anabin sitesi ile ilgili detaylı kullanım klavuzu için buraya tıklayın.
Uni-Assist’in hizmetleri aynı zamanda üye üniversitelerin kendi tüzüklerine göre adayların kuruma özel giriş koşullarını doğrulamayı da içerir. Özetlersem, uni-assist aşağıdaki işleri yapar:
- Eğitim sertifikalarınızın Almanya’daki üniversite eğitimi için genel gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. ( HZB )
- Başvuranın transkriptlerini Alman not sistemine dönüştürür. ( VPD )
- Üye üniversitelerin özel kabul kriterlerine uygunluğunuzu değerlendirir.
- Prosedürlere bağlı olarak aday öğrencilere üniversite seçenekleri sunar.
- Üniversitelerin kabul işlemleri için gerekli tüm veri ve belgeleri online portalinde saklar.
- Başvuru sahibini değerlendirme sonucu hakkında bilgilendirir.
Uni-assist kullanmanın en önemli avantajı, başvuru sahiplerinin, birden fazla üniversiteye başvurmak isteseler bile, her bir belgeyi yalnızca bir kez sunmaları gerekmesidir.
Hangi Durumda Uni Assist ile Başvurmalısınız?
Eğer başvuracağınız üniversite şart koşuyorsa Lisans ya da Yüksek Lisans başvurularınızın yanı sıra Staatsexamen (Devlet Sınavı) ya da Hazırlık okullarına buradan başvurmanız gerekiyor. “Devlet Sınavı” kavramını ilk kez duyuyor olabilirsiniz ama şöyle açıklayayım: Almanya’da bazı bölümler ( Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik vb. ) öğrenim sırasında merkezi sınavları zorunlu tutuyor. Şöyle ki: Bu bölümlerde okuyan öğrencilerden öğrenimleri sırasında tüm ülkede geçerli birkaç merkezi sınava girerek öğrenime devam için bilgilerini kanıtlamaları isteniyor. Sınavda başarısız olanlar başka bölümlere yönlendiriliyor.
Uni Assist Başvuru Aşamaları Neler, DoSV Nedir?
Uni-Assist’in çok detaylı ve açıklayıcı bir web sayfası var. İki dilde ( Almanca – İngilizce ) seçeneğiniz mevcut. Başvurudan önce portale üye olmanız gerekli. Siteden kolayca üye olabilirsiniz. Diyelim ki bir lisans programına başvuracaksınız, başvuracağınız üniversite ve programı belirlediniz; üniversite giriş yeterliliğinizi teyit ettiniz. ( Bkz. HZB nedir? ). Başvuracağınız okulun hangi belgeleri istediğini iyice kontrol edin. VPD gereksinimi var mı bakın. ( Bkz. VPD Nedir? ) Eğer isteniyorsa VPD süreci uzun sürebiliyor bu nedenle önceden başvurmakta fayda var. Bir yüksek lisans programına başvuruyorsanız VPD sizin içinde şart olabilir bu nedenle iyice kontrol edin. Ne kadar erken başvurabilirseniz o kadar iyi unutmayın.
Lisans başvurularında atlanmaması gerekli bir diğer hususta bazı programların DoSV’ye ( Merkezi yerleştirme ) tabi olması. Almanya ÖSYM’si ( Hochschulstart ) bazı programlara yoğun ilgi olduğundan başvuruları merkezi bir yerleştirme sistemi ile takip yoluna gitmiş. Aslında bence oldukça mantıklı bir sistem. Okullar kendi seçimlerini kendileri yaptığından bir adaya birden fazla okuldan kabul gelebiliyor. Aday seçim yaparken başka adayların hakları kayboluyor ve kontenjanlar boş kalabiliyormuş. Bunu önlemek için bazı programlarda başvurduğunuz okullar için bir tercih sıralaması yapmanız istenebiliyor. Tercih sıralamasına göre ilk gelen kabulünüz sonrası daha alt sıralardaki tercihlerinizdeki okullara bildirim yapılıyor ve o okullardaki başvurunuz iptal ediliyor. Ancak daha öncelikli tercihlerinizden halen kabul alma şansına sahip oluyorsunuz.
Uni assist başvurusu için son tarih nedir?
Son tarihler, üniversitelere göre değişebilir ancak okulların web sitelerinden kolayca kontrol edilebilir. Normalde, aşağıdaki 2 son başvuru tarihi kullanılır ancak istisnalar vardır:
- Kış döneminde başlayan programlar için: son başvuru tarihi 15 Temmuz
- Yaz döneminde başlayan programlar için: son tarih 15 Ocak
Dikkat! Bazı üniversiteler, yüksek lisans programları gibi belirli programlar için daha erken son başvuru tarihleri belirlemiştir. Okulun sitesinden kontrol edin.
Üniversite başvurunuzu uni-assist çevrimiçi portalında etkinleştirdikten sonra başvuru yapmak internetten alışveriş kadar kolay. İstediğiniz programları seçip sepete ( “Selection List” ) ekliyorsunuz. My Selection List menüsünde başvumak istediğiniz programları, ne kadar ücret ödemeniz gerektiğini başvuru belgelerini görebilirsiniz.
Belgeleri uni-asist’in portaline yüklemenizi ve son başvuru tarihinden en az 8 hafta önce başvuru ücretini ödemenizi önemle tavsiye ediyorum, böylece eksik evraklar varsa sizi bilgilendirebilirler.
Uni Assist Başvuru Evrakları Nelerdir?
Üniversiteleri istedikleri belgeleri kendi web sitelerinden sıkı şekilde kontrol edin ( Farklı üniversiteler farklı belgeler isteyebiliyor dikkat )
Almanya üniversite başvurularında istenilen resmi belgeler ve sertifikalarınızı artık fiziki olarak göndermiyorsunuz. ( bir iki istisnası var ) Bu durumda orjinallerini kesinlikle Uni-Assist’e ya da üniversitelere göndermeyin. Orjinaller kayıt sırasında sunulacak. Yanılır gönderirseniz tekrar çıkarmak oldukça sorun olacaktır. Yanılıp gönderen ve sonrasında birçok sorun yaşayan çok tanıdığım oldu. Aman dikkat. Göndermeniz gerekli dokümanlarin orjinalleri İngilizce ya da Almanca değilse ( Eh benimki de soru yani ? ) yeminli tercümesi gerekiyor. Dokümanları çevirttikten sonra Uni-Assist için 1 set , doğrudan başvuru alan üniversiteler için başvuracağınız üniversite sayısı kadar kopyalayıp aslı gibidir onayı almanız gerek. Noter ya da ilgili kurumdan kaşeli imzalı olabilir. (Islak imza şart söyliyim). Almanya konsoloslukları ve fahri konsoloslar da bu hizmeti ücretsiz veriyor. ( “Beglaubigungen” )
Uni asist’te başvuru ücreti ne kadar?
Belgelerinizi portale yükledikten sonra sıra geldi ödemeye. İlk başvurunuz 75 Euro , sonraki her başvuru 30 Euro olarak ücretlendiriliyor ( 2024 fiyatları ). Bu ücretler, bu başvurunun sonuçlarına bakılmaksızın, belgelerinizin ve eğitim sertifikalarınızın kaydını, işlenmesini ve değerlendirilmesini kapsar. Yeni bir dönem için başvurursanız ilk başvuru gibi işlem görür ve ilk seçim için 75 Euro tahsil edilir.
Ödemeyi kredi kartınız ile yapabilir ya da kur farkından çok etkilenmemek için bazı para transfer şirketlerini kullanabilirsiniz. Para transferini tercih ederseniz, en uygun kuru veren şirket olarak Wise öne çıkıyor. Bu linkten ücretsiz olarak üye olabilir ve ilk 500 Euro’ya kadar transferinizi kendi hesabınızdan komisyon vermeden yapabilirsiniz.
Wise’ın kullanımı ve size sağlayacağı avantajı ekran görüntüleri ile anlatmaya çalıştım. İsterseniz “Wise Kullanımı ve Avantajları” sayfasını ziyaret edin.
Uni-assist kaç günde sonuçlanır?
Uni-assist başvuru süreci bir kaç günden 4 ila 6 haftaya kadar değişken olabilir. Bu süre başvuru şekli, dönemi, başvuruların yoğunluğu gibi sebeplerden dolayı değişiklik gösterir. Özellikle başvuru dönemlerinin sonuna doğru daha yoğun başvuru alındığından sürenin uzama ihtimali artmaktadır. Özellikle VPD başvuruları uzun sürmektedir. Ancak VPD başvuruları yıl boyu yapılabildiğinden, normal başvuru periyodu dışında yapacağınız başvurular daha kısa sürede sonuçlanabilir.
Uni-assist VPD Nasıl Alınır?
Uni assist bazı okullar için sadece VPD hazırlamakla yetkilendirilmiştir. Üniversite giriş yeterliliğinizin doğrulanması amacı ile bir ön inceleme işlemi olan VPD doğrulaması, pek çok okul için uni assist tarafından yürütülmektedir. VPD işleminde belgeleriniz ilgili okulun kriterleri doğrultusunda uni assist tarafından detaylı bir incelemeden geçirilecek, üniversite kabulünde esas alınacak NC notunuz belirlenecek ve mevcut durumda hangi bölümlere başvuru yapabileceğiniz netleştirilecektir. Süreç detaylı ve okul bazında değişiklik gösterebildiğinden uzundur ve 4 ila 6 hafta arası sürebilir. Ancak yıl boyu başvuru yapılabilmektedir.
Genel olarak HZB ( Bkz. HZB nedir? ) , VPD ( Bkz. VPD Nedir? ) doğrulamak için pek çok üniversitenin tercihi Uni-Assist oluyor. ( Bazıları halen kendileri yapmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle başvurmayı istediğiniz üniversitenin web sitesini dikkatlice okuyun. )
Uni assist şartlı kabul başvuruları
Almanyadaki üniversitelere kayıt olabilmeniz için çok az sayıdaki istisna dışında C1 Almanca bilginizi kanıtlamanız gerekecektir. Ancak bazı üniversiteler dil okuluna gitmeniz koşulu ile şartlı kabul verebilmektedir. Bu okullardan pek çoğu uni-assist üzerinden başvuru alırlar ancak başvuru şekilleri okul bazında farklılıklar gösterebilir. Bazı okullarda normal başvuru prosedürü izlenirken , bazılarında ise dil okulu seçeneğine ayrıca başvuru yapılır.
Şartlı kabul ile ilgili detaylara Alman üniversitelerine şartlı kabul yazımdan erişebilirsiniz.
Pek çok aday bu nedenle bir danışmanla çalışıyor. Zorunlu değil ama vakit ayırmak ve sıkı takip gerekeceğini göz önüne alın. Bu konuda “Almanya’da Öğrenim İçin Danışmanla Çalışmak Şart mı?” adlı bir makale yazmıştım isterseniz ona da bir göz atın. Sorularınız olur ve yardımcı olabileceğim bir şeyler olursa yazmaya çalışırım. Başvuru sürecinizde kolaylıklar diliyorum.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Recep bey merhaba, hali hazırda Türkiye’de bir üniversite öğrencisi iken Almanya eş bölüme geçiş ile ilgili bir bilgilendirme yazınız var mıydı?
Teşekkürler..
Hande Selam,
Üniversitelerin sitelerinde ara sınıftan başvuru ile ilgili özel açıklamaları vardır. Bizdeki yatay geçişe benzer prosedürleri vardır. Ama en önemli gereksinim C1 düzeyinde Almanca olacaktır.
Recep Bey, merhabalar
Öncelikle Almanya üniversite eğitimi için bu denli detaylı bir site hazırladığınız için tebrikler ve teşekkürler.
Aklımıza takılan pek çok konu bilgi edinme fırsatını yakaladık.
Vpd hakkında aklıma takılan bir husus var;
-İki farklı üniversite de VPD isterse, her üniversite için ayrı VPD belgesi mi talep etmem gerekiyor(örnekte gördüğüm kadarıyla üniversite adına düzenlenmiş çünkü)
Teşekkürler
İyi günler
Murat Bey Selamlar,
VPD Belgeleri okula özel üretilir. Başka okulda kullanma imkanınız yok. O nedenle her birine ayrı ayrı başvurmalısınız.
Kolay gelsin.