Almanya Üniversite Danışmanlığı
Almanya’da üniversite için danışmanla çalışmak şart mı?
Geldik en çok merak edilen sorulardan birine. Almanyada eğitim görmek isteyen herkes sürecin bir yerinde “Almanya eğitim danışmanlığı” şeklinde bir internet araması yapıyor. Sorulması gereken soru ” Almanya için Eğitim Danışmanlığı almalı mıyım? “. Özellikle danışmanla çalışmayanlar ya da çalışmayı düşünmeyenler için söylüyorum. Kabul alamadığınızda ve danışmanla çalışıp kabul alan kişileri duyduğunuzda “Bir danışmanla çalışsaydım keşke” pişmanlığı yaşayacaksanız şimdiden kendinize bütçenize uygun bir danışman bulun.
Yanlış anlaşılmasın cümle biraz uzun ve karmaşık oldu. Danışmanla çalışanlar kabul alırlar demek istemedim. Şunu söylemeye çalışıyorum ileride pişman olacaksanız baştan planınızı yapın. Ancak şunu unutmayın hiç bir danışman size hak etmediğiniz bir kabulü sağlayamaz. Tersi bir söylemle başvurunuzu kurallara uygun, planlı ve zamanında yapmanız ve sıkı takip etmeniz durumunda hak ettiğiniz yerlerden kabul almak için bir danışmana ihtiyacınız yok.
Danışmanlık Yapıyor muyum?
Ben de bu yoldan geçtiğim için rahat konuşabiliyorum. Oğlumun Almanya eğitim yolcuğunda duyumlarımız doğrultusunda sonradan pişman olmamak için, zamanında ben de bir danışmanla çalışan gruptaydım. Danışmanımız da süreci çok iyi yönetti sağ olsun. Ancak, bizim Almanya konusundaki kararlığımız çok erken aşamada başlamıştı. Yıllar içerisinde doğru şehri ve okulu seçebilmek için çok derin araştırmalar yaptım. Süreç içerisinde bilgim katlanarak arttı tabiki. Bu blog biraz da bu araştırmaların sonucu.
Almanya’nın federal yapısı ve üniversite sistemideki özerklik çok çeşitli başvuru şekil ve kuralları getirmiş. Danışmanlar her bir öğrenciyi için ayrı ayrı ve çok özenli çalışmak zorundalar. Kabul şanslarının değerlendirilmesi apayrı bir süreç. Yıllardır bu işi yapan danışmanlar bile bu konuda pek bir yorum yapamıyorlar.
Mesleğim gereği olaylara analitik süzgeçten bakma alışkanlığım, Almanların genel yaklaşımına çok uygun sanırım. O nedenle tüm başvuru ve kabul sürecinin analitik çözümlemesini yapmaya odaklandım. Geçtiğimiz yıllarda yardımcı olduğum öğrenciler ile bu bilgileri test etme şansı buldum. Hatta bir eğitim danışmanına da bu konuda yol gösterdim. Yaptığım araştırma ve öğrencilerden aldığım geribildirimler sonucunda edindiğim bu bilgileri sitede yayınlıyorum.
Tüm bilgilere site üzerinden tamamen ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Bu bilgilerin biraz detaylı ve karmaşık olduğunun farkındayım. Ancak eğer yeteri kadar araştırırsanız tüm başvuru sürecini kendiniz de başarabileceğinizi umuyorum. Yine de bir danışmanla çalışmayı tercih etmeniz doğal bir süreç olur. Yabancı olduğunuz kural ve prosedürler bazen çok kafa karıştırıcı olabilir. O nedenle danışman ile çalışmak sizin için daha az stresli bir başvuru süreci anlamına gelir.
Almanya Danışman Önerisi
Bana danışmanlık yapmam konusunda ya da danışman önermem konusunda çok sayıda istek geliyor. Ancak danışman önerisi konusundan uzak duruyorum. Takdir edersiniz ki bu süreç karşılıklı güven ilişkisi üzerine kurulacak bir konu. Benim de kendi kontrolüm dışındaki herhangi bir durum için referans olmam mümkün değil.
Danışmanlık yapmak konusunda ise, kendi kontrolümde bir durum olduğu için daha esnek davranabiliyorum .Bana danışan tüm aday ve ebeveynleri öncelikli olarak başvurularını kendileri yapması konusunda cesaretlendirmeye çalışırım. Ancak vakit sıkıntısı ve hata yapma endişesinden ötürü benimle çalışma konusunda ısrarcı olanlarla “yine de sadece kısıtlı sayıda adaya” destek verebiliyorum. Bununla birlikte danışmanlık hizmetinden bir gelir beklentim yok, bu hizmetler ve amazondaki kitaplarımın tüm gelirleri üniversite öğrencilerine burs fonunda değerlendiriliyor. ( Bana bu konuda ulaşmak isterseniz https://recepdayi.com.tr/almanya-universite-basvurularinda-yol-haritasi/ sayfasındaki formu kullanın. )
Almanya Eğitim Danışmalığı / Danışman Seçimi ve Ücretler
Almanya’da okumak söz konusu olduğunda internette arama motoruna “Almanya eğitim danışmanlığı” yazdığınızda karşınıza pek çok Almanya eğitim danışmanlık şirketi çıkacaktır. Bunlardan bazıları uzun yıllardır Almanya’ya öğrenci gönderen firmalardır. Ancak firmalar ile temasa geçtiğinizde bazılarının bu sitede bulabilecekleriniz kadar bile konu hakkında bilgisiz olduğunu hissedebilirsiniz. Özellikle de konu Tıp, Diş hekimliği, Veterinerlik ve Eczacılık gibi Almanya bazında kısıtlı programlar olduğunda, bu konuda çok fazla uzman danışman olmadığını fark edeceksiniz. ( Bu arada, ben bir ikisi dışında hiç birini tanımam ve görüşmüşlüğüm yoktur. Ancak benimle şu ya da bu şekilde irtibata geçen pek çok öğrenci ve veliden aldığım geri bildirimler bu yönde)
Bir danışman ya da firma ile görüştüğünüzde size ilk söylenecek olan kabulü garanti ettikleri olacaktır. Aslında buradaki garanti, kabul alamazsanız ücret iadesi olacağıdır. Başvuru maliyetleri, okullara ya da uni-assist’e ödenen ücretler, çeviri ücretleri gibi temel ödemeler zaten sizin tarafınızdan karşılandığından danışmanların ücret iadesi yapmaları gayet normal. Ancak danışmanlar başvuracağınız okullar arasından ( Danışmanlar genellikle sizin adınıza 3 ya da 4 okula başvururlar ve daha fazlasına yanaşmaz ya da ek ücret isterler ) en az bir tanesini kendileri seçerler. ( Kabul şansını arttırmak ve dolayısı ile ücret iadesi yapmamak için ) Bu konuda uyanık olun ve onların önereceği programı dikkatli araştırın.
Danışmanlarla konuşmaya başladığınızda istedikleri ücretlerin birbirlerinden farklı olduklarını göreceksiniz. 1500 Euro’dan 7500 Euro’ya kadar istenen ücretler biliyorum. Ücretlerin yüksekliği ya da düşüklüğü konusunda herhangi bir şey söyleyemem ancak başvuru ve takip sürecinin oldukça yıpratıcı bir süreç olduğunu göz önüne alın. Bende sınırlı sayıda da olsa bu hizmeti verdiğim için çok zahmetli olduğunu biliyorum o nedenle emeğe saygı duyarım. Danışmanınızı belirlerken istenilen ücretten çok, konuya gösterecekleri özen konusunda size verecekleri güvene odaklanın. Danışman açısından portföydeki 100 öğrenciden biri mi, 20 öğrenciden biri mi olacağınız daha önemlidir.
Yukarıda saydığım Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veterinerlik gibi programlara başvurularda daha fazla ücret istenmesi normaldir. Bu program başvurularında kabul şansının artırılması için çok daha fazla okula başvuru yapılması gerekebilir.
Neden Danışmanla Çalışmalısınız ?
Almanya eğitim danışmanlığı için bir danışmanla çalışmayı tercih edenlerin en önemli motivasyonu kabul şansını arttırmak olarak ortaya çıkıyor. ( Bana göre yanlış – şansınızı kendiniz yaratıyorsunuz ) Asıl motivasyonunuz, hem başvuru sürecinde temel bir hata yapmamak ve hem de süreci takip etmekteki zaman sıkıntısı olmalı. İşte asıl danışmanlık bu noktalarda ortaya çıkıyor. Danışmanlar burada tecrübelerini sunuyorlar. Bununla birlikte ciddi bir mesai harcandığını da inkar etmemek gerek.
Ben hem analitik bir meslek icra etmenin getirdiği avantaj ve hem de araştırma konusundaki süregelen tutkum sayesinde bu süreçte Almanya üniversitelerinin kabul kriterleri konusunda sıkı bir çalışma yaptım diyebilirim. Daha önceki yazılarımda pek çok üniversitenin bu konuda çok ketum olduğundan bahsetmiştim. Analitik düşünme burada öne çıkıyor. Araştırma ve yaşadığımız pratik deneyimler, okulların kabul için değer verdikleri faktörlerin belirlenmesi konusunda bende bazı fikirler oluşturdu. Tıp konusu odağımız olmakla birlikte Almanya özelinde en temel konunun popülarite ve rekabet olduğunu söyleyebilirim.
Danışman sizi yönlendirecektir
Okulların yabancı öğrenciler tarafından ne derece rağbet gördüğü açık kaynaklarda erişilebilen bilgiler değil maalesef. Alman öğrencilerin okul seçim kriterleri ile yabancıların okul seçim kriterleri aynı değil. Örtüştüğü yerler elbette var ancak bazı okulların yabancılar açısından daha popüler olduğu, bazı okulların yine başka bazı sebeplerden daha az tercih edildiğini gördüm. Bunu Türkiye’yi baz alarak söylemiyorum. Bu bilgilere pek çok yabancı forum ( Rus, Çinli, Hint, Arap forumu) takip ederek ulaştım. Genellikle Almanya üniversitelerinde kabul için rekabet edeceğiniz kişiler de bu ülkelerden gelenler olacak. O nedenle şansınızı arttırmak için hangi okul ne oranda tercih ediliyor ve ne kadar başvuru alıyor tahmin etmeniz gerek. Hepsine başvuru yapmakta bir engel yok ancak bunun için çokça zaman ve para ayırmalısınız.
Danışman size zaman kazandırır
Almanya eğitimi için bir danışmanla çalışmak size para kazandırmayacak ancak zaman kazandıracağı kesin. Ancak kabul şansı daha yüksek görünen okul ve programlara odaklanmak, sürecin takibi ve başvuru ücretleri konusunda da yararlı olabilir. Danışmanlar konusunda pek çok alternatif bulma şansınız var. Ancak danışman belirlerken de “ucuz etin yahnisi” örneğini aklınızda tutun. Süreç uzun, yıpratıcı ve sıkı mesai gerektiriyor. Bana sorarsanız ucuz bir danışmanla çalışmak yerine başvurularınızı kendiniz takip edin derim. Ucuz olup çok sayıda kişinin başvurusunu takip etmeye çalışabilirler. Bu tip danışmanlar sizin kendi başvurunuza göstereceğiniz önemden fazlasını gösteremeyecektir.
Neden Bir Danışmana İhtiyacınız Yok ?
Eğer araştırmayı seviyorsanız ( örneğin yazılarımı okuduysanız ), zamanınız var, Almanca ve/veya İngilizce dil bilginiz yeterli ise ya da danışmana ayırabileceğiniz bir bütçeniz yoksa kendi başvurunuzu yapmanızı ve takip etmenizi önerebilirim. Ancak sürecin de oldukça yıpratıcı ve stresli olabileceğini aklınızda tutun.
Başvuru aşamaları okul bazlı değişiklikler gösteriyor. Ancak öncelikle HZB denilen üniversite giriş gereksinimlerine uygunluğunuzu teyit ederek başlayın. ( Anabin sitesi )Sonra başvurmak istediğiniz ve kabul şansınızın daha yüksek olduğunu düşündüğünüz okul ve programları belirlemeniz gerekecek. Daha önce düşünmediğiniz ve ancak ideallerinize yakın olabilecek alternatif programları da araştırmalısınız. Okul ve programların kabul kriterleri ve bu kriterlere uygunluğunuz en önemli belirleyici faktör. Okulları inceleyin.
Araştırmacı iseniz danışmana ihtiyacınız yok
Listenizi oluşturduktan sonra her okul ve program için başvuru sayfalarını dikkatle incelemenizi ve özellikle üniversitenin başvuru ile ilgili tüzüklerini incelemenizi öneririm. Başvuru şekli, başvuru tarih aralığı, başvuru öncesi VPD gibi ön şartlar dikkatle takip edilmesi gerekli konular olarak öne çıkarlar. Uni-Assist başvurusu , DoSV gibi konular da önemlidir. Bazı başvurularda belgelerin çevirileri ya da onaylı kopyaları gerekli olabilir bunları titizlikle araştırmak gerekir. ( Bazı okullar bizim noter onaylarını kabul etmez )
Zamanınız ve dil bilginiz varsa ( ya da olmasa bile )kendiniz başvurmayı tercih edebilirsiniz.
Vize, randevular, posta ve bazı durumlarda mülakatlar titizlikle planlanırsa iki ayağınız bir pabuca girmez. Okullarla yazışmalar, sağlık sigortası, A/T 11, yurtlar, WG ya da kiralık yer araştırmaları paralelde yürütülmesi gerekli konular. Bloke hesap ve dönem ücretlerinin transferleri gibi aslında hemen hepsi basit ancak çok sayıda işin aynı anda yürütülmesi dışında çok çok zor olmayan bir süreç. İşte bunları benim yerime birinin yapmasına ihtiyacım yok derseniz danışmana da ihtiyacınız yok.
Sadece Alman üniversitelerinde DoSV uygulanmayan programlarda kabullerin bir kaç tur devam edebileceği için ( Sürekli açık kontenjanlar oluşabilir ) sıkı takip gerekli olduğunu unutmayın. Bazı durumlarda 24 saat içerisinde onaylamanız şartı ile kabul sunabilirler o nedenle sıkı takip diyorum. Almanlar her ne kadar düzenli olarak bilinse de bazı durumlarda hatalar olmuyor değil. Başıma gelen bir dolu olay var anlatmak uzun sürer. Bu nedenle hakkınızı savunma konusunda da ısrarcı olmalısınız.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Recep bey merhaba oğlum 2 yıllık bilgisayar proğramcılığı mezunu. Almanya’da mühendisliğini okumak istiyor. Danışmanlık yaoabilir misiniz? Danışmanlık ücreti nedir acaba?
Tayyar Bey Selamlar, size özelden mail attım.
Merhaba Recep Bey,
Yazılarınızın neredeyse tamamını okudum. Başka kaynaklardan da okuduklarım ve dinlediklerim olmuştu. istanbul istek bilge kaan lisesi 10. sınıfı bitirmiş bir kızım var. Okul dili İngilizce olması nedeni ile Almanca yetersiz. YKS sınavı öncesi 2 yılı var. Burada yks ile yerleşince 1 yıl da okursa o zaman dek B1 B2 seviyesine gelebilir diye düşünüyorum. O aşamadan sonra başvuru yapmayı düşünüyoruz. B1 seviyesi ile şartlı kabul alırsa dil okuluna mı gider? yoksa üniversite hazırlık sınıfına mı gönderilir? Değerli yorum ve yönlendirmelerinizi rica ederim.
Hakan Bey Selamlar,
Şartlı kabul sonrası sizi varsa okulun yoksa özel dil kurslarından birine yönlendirecekler. Almanya’da hangi bölümü okumayı düşündüğüne bağlı olarak sizin çizdiğinizden farklı yol haritaları mümkün.
merhabalar Recep bey.
Benim kızım Türk -Alman Üni de bu yıl hazırlık okudu. Şuan Başvuru yapıyoruz. Maalesef danışman için maddi şartlarımız uygun değil. Bu yüzden sizler gibi buralardan yardımcı olan açıklamalar yazan kıymetli eğitim seferberlerine selam olsun diyorum.
Bazı üniversiteler online başvuru bazıları posta yoluyla kağıtla başvuru istiyor. elimizden geldikçe başvuruyoruz. Ancak Biz bir noktada tıkandık ve sizden bilgi almak istiyorum eğer vakit ayırırsanız.
Üniversitede aldığımız puanı online başvuru bölümüne yazdığımızda bizden 0,7-5 aralığında bir puan istiyor.
Puan çevirisini nasıl yapacağımız hakkında bilgi verirseniz çok seviniriz.
Ayrııca sizin sayfanızda okuduğum NC veya HZB gibi hesaplamalar hakkında hiç bir bilgimiz yok. Kızım Fen lisesi mezunu ve Türk-Almanda İnşaat bölümüne yerleşti. Fakat Almanyada İşletme mühendisliği okumak istiyor.
Bize fikir verirseniz çok sevinirim.
Şimdiden tşekkür ederim.
Birsen Hanım Selamlar,
Yazacağınız puan YKS yerleştirme puanının NC’ye dönüştürülmüş hali. https://recepdayi.com.tr/vpd-nedir/ adresinde hesaplama örneği var.
Recep bey selam
Oğlum BG vatandaşı buranın fen lisesi son sınıfta okuyor.
Ben kendim elektronik müh. oldugum icin oglumuda mekatronik müh. yapmak istiyorum .
Ingilizcesi mukemmel Almanca C1 seviyesinde.
Kanaatim ilk iki yılı ingilizce ve son iki yili Almanca olan universite ye gitmesi daha iyi gibi.
Sorum şu,
Almanyada iki türlü universite var
1 /applied science (fahrhorhshule)
2/ research ( technishche universitat)
Bu okulların diplomalarinin farki nedir.
Ben akademik bir kariyer yapsin istemiyorum, yani lisans mezuniyeti yeterli.
Ayrica direkt Almanca eğitimin cok ağır geleceğinden çekiniyorum.
Bilgilendirir iseniz cok memnun olurum..
Saygılarımla,
Erhan Sancı
Erhan Bey Selamlar,
Almanya’da Teknik üniversiteler ağır müfredatları ile öne çıkarlar. Elbette uluslararası tanınırlıkları çok daha yüksektir. Pek çoğu dünya sırlamasında ilk 1000 içinde olduğundan YÖK tarafından direkt olarak denklikleri vardır. Fachhochschule’ler ise endüstrinin temel teknik eleman ihtiyacı için endüstri ile çok yakın işbirliği içerisinde ve 1 yılı stajla geçen bir eğitim modeli uygular. YÖK denklikleri için bazı durumlarda ek sınavlar söz konusu olabilir. Genel öğrenci profili Teknik üniversitelerde çok daha yüksektir. Ancak C1 Almanca ile bir iki ay alışma süresi sonunda bir sıkıntısı kalmayacağını öngörebilirsiniz. Daha fazla detay için aşağıdaki sayfaları önerebilirim.
https://recepdayi.com.tr/almanya-universite-secimi/
https://recepdayi.com.tr/fachhochschule-nedir/