Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya Tıp Eğitiminde Model Kurs


Modellstudiengang

Almanya’da tıp okumanın zorluğundan bahsetmiştim. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Klasik tıp eğitiminin (Regelstudiengang ) sıkıcı ortamı ve öğrenciye yüklediği stresi azaltmaya yönelik yeni bir program olan Model kurs (Modellstudiengang), giderek daha popüler bir tıp kursu türü olmaya başladı.  Model kurs 1980’li yıllarda Witten/Herdecke üniversitesinde ( Almanya’nın ilk özel tıp fakültesi ) uygulanmaya başlanmış.

Öğrencilerin hastalarla erken dönemde temas kurması ( bizim oğlanın okulunda daha birinci haftadan başlamışlardı ), hastanede öğrenme ve öğrencilerin pratik beceri erkenden kazanmalarını sağlamayı amaçlayan bir program olarak ortaya çıkmış. Model kurslarda daha ilk yarıyılda öğrenciler hastalarla ilgili ilk temel muayene metotlarını öğrenmek için haftada bir hastaneye gidiyorlar ya da bazı okullarda zaten hastane içerisinde eğitim görüyorlar ( Ör. MHH ).

Almanya Tıp eğitiminde müfredat

Standart kursta öğrenciler ilk iki yıl boyunca Fizik, Kimya, Biyoloji, Anatomi, Tıbbi Terminoloji, Fizyoloji gibi temel dersleri öğrenirler. Model kursta ise öğrenciler uygulamalı anatomi derslerinin yanı sıra her tıbbi dalda hasta muayene metotları konusunda kısa dönemlik eğitimler alırlar. Kısaca Model kurs daha çok pratik odaklı giderken, standart kursta yoğun bilgi odaklı çalışmalar yapılır. Ancak öğrenciler 5 yıl sonunda pratik dönemin başlamasından önce hangi modelde okumuş olurlarsa olsun ülke çapında merkezi bir sınava girmek zorundadır.

Almanyada tıp okumak istediğinizde  Klasik tıp  (Regelstudiengang ) yada Model kurs (Modellstudiengang) arasındaki farkları bilmelisiniz.
Diğer birçok ülkenin aksine, Almanya’daki tıp eğitimi son derece modern bir müfredata dayanmaktadır.

Hem standart kurs hem de model kursunun avantajları ve dezavantajları var elbette. Sonuçta, kişiye ve beklentilere göre tercih edilebilir. Ancak model kurs deyince de tek bir model olarak da anlaşılmasın. bazı okullar kendi modellerini kendileri belirliyor ve değişik isimler verebiliyorlar ( Ör. MHH’da uygulanan “HannibaL” programı vb. ). Bazı okullar her iki kursun karşımı şeklinde programlar uygulama girişiminde bulunuyorlar ( Bochum Üniversitesi böyle bir program uygulayacağını açıklamış ve ismine “Reformstudiengang” demişler. )  Bazı farklılıklar olsa da standart kurs ve model kurs arasındaki en temel farklılıklar ve benzerlikleri aşağıya yazmaya çalıştım.


Standart KursModel Kurs
SınavlarÇok sayıda sınavDaha az sınav
UzmanlıkDaha çok konuda uzmanlıkDaha az konuda uzmanlık
Öğrenci Stres SeviyesiOldukça yüksekNispeten düşük
Hasta Teması5. döneme kadar yok gibi1. dönemden başlar
Yatay GeçişDaha KolayMümkün değil ( Model kurstan klasik sisteme geçiş mümkün değil )
Zamanında bitirmeAra dönem sınavları nedeni ile genellikle uzatılıyorOkulu zamanında bitirme daha sık görülüyor
Devlet Sınavı ( Almanya Tıp eğitiminde 2. sınıf sonunda ve 5. sınıf sonunda merkezi bir sınava girilir ve eğitime devam için bu sınavda başarılı olmak gerekir ) 2 sınava da girilmesi gerekirSadece 2. sınava girilir.

Sonucunda model kurs ya da standart kurs sunan bir üniversiteye başvurmak sizin tercihiniz. Ancak çoğu zaman asıl öncelik hangisi olursa olsun kabul almak oluyor. Eğitiminizin başında hareket ve insan odaklı bir yaklaşım beklentiniz varsa Model kurs size daha fazla hitap edecektir. Oğlum tıp okumaya karar verdiğinden bu yana “insana dokunmak” ve “diyalog” konusunda kendini daha başarılı hissettiğinden tüm amacı “Model Kurs” olmuştu. Nihayetinde hedefine ulaştı. Tıp okumak isteyen gençlerin de gönüllerine göre bir yerden kabul alabilmelerini tüm kalbimle dilerim.

Model Kurs hangi üniversitelerde sunuluyor?

Aachen
Augsburg
Berlin ( Charite )
Bielefeld
Brandenburg (özel )
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt a.M
Goettingen
Hamburg
Hannover
Köln
Mannheim
Oldenburg
Witten / Herdecke (özel )

Sorularınız olursa bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya üzerinden ve yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir