Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

Almanya’da Bilgisayar Bilimleri ( Informatik ) Okumak


Almanya’da İnformatik

İnformatik programları, ülkemizde olduğu kadar Almanya’daki en popüler programlar arasında yer alıyor. Benim bu sektöre ve mesleğe giriş yolundaki seçeneklerimden çok daha fazla seçenek olduğundan şüphe yok. Bizim zamanımızda “Bilgisayar Mühendisliği” kavramı tüm “Bilgi işlem süreçlerini” kapsayıcı bir kavram olarak anlaşılıyor olsa da o zamanlar “BT sistemi” denen şeyin sadece banka genel müdürlükleri ya da holding genel merkezlerinde kullanılan birer sunucu ve birkaç client’tan ibaret olduğunu unutmamak gerek. ( Cümleye bakıp çok eskiden bahsediyorum sanmayın. O kadar da yaşlı değilim ) Dünya’nın geldiği nokta itibari ile BT uzmanlıkları çok çeşitlendi ve BT sistemleri tüm işletmelerin ana iş süreçlerinin tam merkezine oturmuş durumda.

Almanya’da bilişim sektöründe istihdam talebi her geçen gün artıyor.

Almanya’da endüstrinin gelişmiş olmasına paralel olarak BT uzmanlarına talep hemen her sektörde giderek artıyor. Firmalar ülke içerisinde yeterli iş gücü bulamadıklarından dışarıdan iş gücü ithali konusunda kolaylıklar sağlanıyor. Bu gelişmenin ve talepteki büyümenin yakın gelecekte artacağını öngörmek de falcılık olmaz diye düşünüyorum.

Almanya’da da BT çalışanları ortalamanın üstünde ücretler ile iş bulabildiklerinden üniversitelerin Bilişim programları en popüler programlarda biri haline gelmiş durumda. Sadece Alman öğrenciler için değil, Almanya’da Bilişim okuyup sonrasında kariyerine burada devam etmek isteyen pek çok yabancı öğrenci için de durum aynen böyle. Sektörün ve öğrencilerin yoğun ilgisine rağmen “Bilişim” dalındaki öğretim üyesi sayısının sınırlı olması, üniversitelerin bu programların çeşitliliğinin ve öğrenci kontenjanının arttırılması yönündeki istekleri karşılıksız bırakmasına neden oluyor.

Almanya’da BT profesyonelleri ne kadar maaş alıyorlar merak ediyorsanız ” Almanya’da BT Profesyonellerinin Maaşları” konulu yazımı da okumak isteyebilirsiniz.

Almanya'da informatik öğrenciler açısından en popüler bölümlerden
Almanya genelinde üniversiteye başlayanlardan “Bilişim” Programlarını seçenlerin oranları %

Almanya’da informatik okumak

Almanya’da “Bilişim” programları lisans ve lisans üstü olmak üzere çok sayıda seçenek içeriyor. 140 ‘tan fazla üniversite de lisans ya da lisansüstü bilişim programı bulabilirsiniz. Lisans programlarının çok büyük bir kısmı Almanca eğitim verse de İngilizce okuyabileceğiniz programlar da var. Dil yeterlilikleri okuldan okula farklılık gösterebilse de genellikle C1 seviyesinde Almanca kanıtı istenecektir.

Almanya’daki Bilişim lisans programları sizleri bazı konularda odaklamaya çalışırlar. ilk iki sene Matematik, Algoritma, Veritabanları, Sistem analizi, İletişim teknolojisi, Programlama, İş idaresi, İşletim sistemleri ve bilgisayar mimarisi gibi alanlarda dersler verilirken sonrasında İşletme enformatiği, Uygulamalı bilişim, Tıp bilişimi, Biyoenformatik, Medya Bilişimi, Teknik bilişim, Navigasyon ve Robotik gibi alanlardan birine odaklanması beklenir. Hatta bu odaklar bazı üniversitelerde bağımsız lisans programları olarak sunulmaktadır.

Lisans programı aramalarında yoğun olarak aşağıdaki programlara rastlayacaksınız.

  • Informatik
  • Wirtschaftsinformatik ( İşletme Bilişimi )
  • Medieninformatik ( Medya Bilişimi )
  • Angewandte Informatik ( Uygulamalı Bilişim )
  • Technische Informatik ( Teknik Bilişim )
  • Bioinformatik
  • Medizininformatik ( Tıp Bilişimi )
  • Data Science ve
  • Software Engineering

Yukarıdaki programlardan bazıları 3 bazıları ise 4 yıllık programlar. Avrupa’nın pek çok ülkesinde lisans programları 3 yıl ( 180 AKTS ) olduğundan denklik anlamında bir sorun yaşamazsınız ancak bu programlardan bazıları çok özel programlar olduğundan Türkiyede’ki “Bilgisayar Mühendisliği” programlarına denkliği tartışmalıdır ve sorun çıkması olasıdır. ( Ör. Medizininformatik, Bioinformatik ya da Wirtschaftsinformatik gibi ) Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın Almanya’da alacağınız başarılı bir lisans eğitimi sonucunda YÖK’ten denklik almanızda sıkıntı çıkma olasılığı hemen hemen yoktur. Sadece denk sayılacağınız bölüm ve ünvan konusu tartışmalı olabilir. Almanya’da Informatik konusunda işverenlerin en fazla beğendikleri üniversiteler için ” Almanya’da informatik okunacak en iyi 10 üniversite” konulu yazıma bakın.

Ancak kariyer planınız Almanya’da devam etmek ise yukarıdaki herhangi bir programı gözü kapalı tercih edebilirsiniz. Hatta Türkiye’ye dönüp devlet memuru olmak gibi bir hedefiniz yoksa yine sıkıntı yok. Özel sektör sadece programın ana konusu ile ilgilenecektir. Size mühendis ünvanı verilmesi özellikle IT sektörü için son derece önemsiz bir konudur. Yine de “mühendislik” ünvanı istiyorsanız, programlar “Informatik” olarak görünse de müfredat içerikleri diğer temel bilimler ile etkileşimli olabiliyor. Denklik konusunda hayal kırıklığı yaşamamak için iyi araştırılmalı.

Bir okurumun yaşadığı deneyimden yola çıkarak yaptığım araştırmada, bazı programların “mühendislik” denklikleri konusunda benim de ön göremediğim bazı sıkıntıların olduğunu da öğrendim. Özetle amacınız “Bilgisayar Mühendisliği” gibi bir denklik almaksa, okulu ve programı dikkatle seçmeniz önemli. Aksi durumda çoğunlukla alabileceğiniz denklik “Bilgisayar Bilimleri” şeklinde olacak. Mühendislik denklikleri konusunda IEEE ( Uluslararası Elektronik Mühendisleri Organizasyonu ) bir site oluşturmuş ( https://tryengineering.org ) bu sitede konu alanında istediğiniz mühendislik derecenizi ve ülkeyi seçerek uluslararası akredite programları görüntüleyebilirsiniz.

Aynı sitede “Computer Science”, “Cybersecurity” ve “Computer Engineering” seçenekleri ile Almanya’daki değişik programları görmeniz mümkün. YÖK denklik verirken maalesef denk bulduğu bölüm kriterleri konusunda çok şeffaf değil ancak özellikle “Bilgisayar Mühendisliği” denkliği istiyorsanız yukarıdaki sitede arama kriterinizi ona göre belirleyin derim. Bir yandan da https://www.eqar.eu/ sitesinden seçtiğiniz okul ve programın akreditasyon belgelerini incelemenizi öneririm. Bu belgeler size programın müfredatı ve denk sayılması muhtemel bölümler hakkında fikir verecektir. Akreditasyon belgeleri belirli süreler için verilir ve süresi sınırlıdır. Bu nedenle seçtiğiniz programın eski belgeleri sizi yanıltabilir. Güncel belgeleri inceleyin.

Almanya'da informatik eğitim programları değişik odak noktalarına göre farklılaşmıştır.
Gelinen teknolojik seviyede Bilişim eğitim programlarının tüm süreçleri kapsaması mümkün olmuyor. O nedenle uzmanlaşma gerekiyor.

Birkaç şeyde meslek olarak “Bilişimi” seçmek isteyenlere söyleyeyim. Öncelikle geleceği parlak bir meslek ancak bu işi sevmeniz gerek. Matematikten ve problem çözmekten hoşlanmanız, mesai sınırı tanımamanız gerek. Soyut düşünme yeteneği bu dalda kolaylıkla ilerlemenizi sağlarken grupla çalışabilme ( pekçok projede sıklıkla böyle çalışılır ) ve iyi insan ilişkileri ilerlemek için olmazsa olmazlardır.

Almanya’da informatik programlarına kabul için neler gerekli?

Öncelikle başvuracağınız üniversitenin kabul kriterleri önemlidir ancak araştırdığınızda pek çok programın kabul kısıtı olmadığını ( Ohne NC ) göreceksiniz. Kabul kısıtı olmaması her başvuranı alacakları anlamına gelse de yabancı öğrenciler için durum biraz daha karışık. Kabul için kesinlikle Almanya’da üniversite okuma yeterliliğinizin kanıtı ( Bkz. HZB ) ve yeterli dil seviyesi ( C1 ) gerekiyor. Kabul kısıtı olan yani NC sınırı olan programlarda ek olarak VPD ‘ninizin ( Bkz. VPD ) hesabı gerekir. Tüm bunlara ek olarak bazı durumlarda kabul şansınızı arttırabilmeniz için TestAs sınavına ( Bkz. TestAs ) girmenizi de tavsiye edebilirim.

Üniversiteye bağlı olarak, ek gereksinimler olabilir . Bunlar stajlar, motivasyon mektupları ve diğer seçim süreçleri olabilir. Ancak tam gereksinim için doğrudan üniversiteye danışmak en iyisidir.

Almanya’da informatik okumak zor mu?

Informatik programları Almanya’da popüler olduğu kadar başarı ile bitirmesi zor programlar olarak ün salmıştır. Bu biraz da “Matematik” konusundaki yoğun içerikten kaynaklanır ( Zor dediysem en zorlarından olduğunu düşünmeyin bu konuda ki makalemi okuyabilirsiniz ). Almanya’daki kabul kısıtı olmayan pek çok program gibi “Informatik” programları başlangıçta çok kalabalık öğrenci grubu ile eğitime başlar ve en iyileri seçmek için oldukça zorlu sınavlar ile elemeler yapılır. Programları başarı ile bitirme oranlarının bizim üniversitelerden düşük olduğunu belirtmekte fayda var. ( Lisede Matematik dersiyle probleminiz varsa bu programları tavsiye etmiyorum ) Yine de bu durumun öğrencinin kişisel çabasına bağlı olduğunu unutmamak gerek.

Almanyada informatik programları en  yük okul bırakma oranına sahip programlardan biridir.
Üniversite öğrencilerinin eğitimi bırakma oranları ( 2012 yılındaki bu istatistik günümüzde biraz azalsa da halen geçerli )

Programlar devlet üniversitelerinde ücretsiz olarak sunulurken ( Sadece sömestre biletini de içeren kabaca 250-350 Euro civarında dönemlik katkı ücretini ödersiniz ) bazı özel okullarda da bu lisans derecelerini alma şansınız var. Özel okullarda eğitiminizin yaşam maliyetleri hariç kabaca 15.000 Euro civarında bir öğrenim bedeli gerektireceğini unutmayın ( Özellikle İngilizce okumak istiyorsanız ).

Almanya’da informatik Yüksek Lisans

Bilişim alanındaki “Yüksek Lisans” programları da pek çok üniversitede çok değişik odaklara sahip olacak şekilde sunuluyor. Ancak genel olarak Lisans programlarının odaklarında belirttiğim konulara yoğunlaşıyor. Programlar genellikle 3 ya da 4 sömestrlik programlar yani ( 90 – 120 AKTS ). Kabul kriterleri Lisans programlarına göre daha fazla detay ve çeşitlilik içerdiğinden her programın kendi sitesini incelemek gerek. İngilizce programların çok daha fazla olduğunu da belirtmeliyim.

Bu ve diğer konularda daha fazla bilgiye ya da yardıma ihtiyacınız varsa, bana Almanya Eğitim Danışmanlığı sayfafındaki formu kullanarak ulaşın.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

21 thoughts on “Almanya’da Bilgisayar Bilimleri ( Informatik ) Okumak

  1. Hakan Selam,
    Birinci soruna yanıt okul bazında değerlendirilir olcak. Ancak genel olarak başvuruna engel yok. NRW’de Dordmund, Köln ve Bonn FH bu konuda oldukça iyidir. İş bulma potansiyelleri oldukça yüksektir. Başarılı bir eğitim sonrası iş bulma sorunu yaşamazsın.

  2. Recep hocam selam. Ben turkiyede işletme(Türk-alman) bolumune yerleşip b2 veya uzeri bir dil beglesiyle almanyada wirtschaftsinformatik için başvurursam kabul alabilir miyim? Ayrıca wirtschaftsinformatik bölümünü is bulma potansiyeli olarak ne kadar tavsiye edersiniz? O kuzey ren westfalyada önerebileceginiz FH turu okul var midir?
    saygılar sevgiler

  3. Merhaba Recep Bey yaklaşık 2 ay önce Almanya’ya Üniversite tahsili için geldim ve şu an Almanca yeterliliğimi arttırmak için kursa gidiyorum. Size sormak istediğim soru, Goethe Üniversitesini Informatik alanında nasıl görüyorsunuz. Eğitimi nasıl? Kalitesi nasıl? Bir süredir araştırıyorum fakat yeterli derinlik sağlayamadım. Cevabınız için memnun olacağım. İyi günler dilerim.

  4. Emirhan Bey Selamlar, EA bölüm yerleştirmesi ile İnformatik değil ama Wirtschaftinformatik kabulü alabilir.

  5. Arzu Hanım Selamlar,

    Evet okuyabilir. Informatik matematik temelli bir bölüm olduğundan bir çok okul buna onay verecektir. A2 seviyesinde şartlı kabul verecek okullar da var ancak bir liste paylaşmam mümkün değil

  6. Merhaba Recep bey. Türkiye de herhangi bir üniversitenin matematik bölümüne yerleşmiş birisi Almanya da informatik okuyabilir mi? Birde oğlumun almanca seviyesi A2 bu seviye ile şartlı okuyabilecek üniversiteler var mı?

  7. Recep hocam. oğlum türk alman iktisat istiyor
    oradan almanyada informatikten kabul alabilir mi ?

  8. Merhabalar ben Elektrik Elektronik bölümünü kazandım, İnformatik, Software Engineering ya da Wirdschaft informatik bölümlerinden kabul alabiliyor muyum?

  9. Merhaba kizim bursa teknik üniversitesi muhendislik ve doğa Bilimleri fakültesi matematik bölümünü kazandı.Almanya da hangi bölümlere başvuru yapabiliriz

  10. öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim peki sizce Almanya’da Wirtschaftsinformatik mi BWL mi okumak mantıklı bir de Türkiye’de Yönetim Bilişim Sistemleri okusam BWL için de denk olur mu

  11. Sena Selam,

    Yönetim bilişim sistemleri EA puan ile alıyor sanıyorum. Bu nedenle informatik biraz zorlama olur. Wirtschaftsinformatik daha yakın duruyor.

  12. merhabalar sizce yönetim bilişim sistemleri bölümü almanya’ya başvururken informatik ile denklik sağlar mı

  13. Tarık Selam,

    Daha önce tecrübe etmişliğim yok ancak Almanya’daki Informatik bölümleride “Computer Science” olarak geçerler. O nedenle olmaması için bir sebep yok gibi gözüküyor. Ancak okulların yaklaşımı nasıl olur bilmiyorum.

  14. Türkiye de Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü kazanıp Almanya da Bilgisayar Mühendisliği okunabilirmi.Ya da illa ki mühendislikmi yazmak gerekiyor.teşekkürler.

  15. Merhabalar iyi günler. Almanya’da informatik eğitimini lisans olarak almak için türkiyede hangi bölüme yerleşme gerekiyor? Mühendislik fakültesinden herhangi bir bölüm yazmam yeterli mi?

  16. Fachhochschulelerde öğrencilerin daha rahat mezun oldukları konusu aslında bir efsane. Kolay üniversite yok. Temelde üniversitede hocalar ile değil, diğer öğrenciler ile yarışırsınız. Yarışın zorluğunu öğrencilerin kalitesi belirler. Bu nedenle daha kolay diyemem. Ancak TU’larda teorik eğitim çok ağırlıklıdır. Matematik ve Fizik konusunda çok iyi değilseniz TU’da zorlanma ihtimaliniz artacaktır. Uygulamalı bilimler okullarında daha az sayıda öğrenci ve daha çok uygulama kimi öğrencilerin kendini daha rahat hissetmelerini sağlar. Bana göre karar öğrencinin bilgi birikimi ve öğrenim karakterine göre verilmelidir.
    https://recepdayi.com.tr/almanyada-bilisim-okunacak-en-iyi-8-universite/ adresinde en iyi informatik okullarını yazmıştım. Yazının sonuna doğru en iyi Fachhochschule’lerin listesi de var. Umarım herşey gönlünüzce olur.

  17. Recep bey, merhabalar
    Oğlumuz IB diploma eğitimi alıyor ve bu kış dönemi için Informatik okumak için Almanya’da başvurular yapacağız.
    (Almanca ve Ingilizce C1 sertifikaları var , Testas puanı 107 . Abitur eşdeğer puanı da son IB final sınavlarından sonra 1,9-2,1 arası gelecek gibi)
    -TU9 üniversiteleri ile Aplied Science üniversiteleri arasında çok kararsız kaldık. TU9 üniversielerinde aşırı teorik ve zor eğitimden dolayı sizin de yazılarınızdan okuduğum üzere bırakma oranları %40 seviyelerinde.
    Sizce applied science üniversitelerde zorluk ve bırakma oranları aynımıdır, bu üniversitelerden tavsiye edebileceğiniz var mıdır?
    Teşekkürler

Comments are closed.