Almanya’da Tıp Okumak İstermisiniz?
Almanyada Tıp
Almanya’da Tıp eğitimi belki de en çok araştırdığım ve bilgi sahibi olduğum konulardan. Bizim oğlan yıllardır Tıp eğitimi almak istediğinden ve Almanya hedeflediğinden ötürü bu konuda çok ciddi araştırmalar yaptım. Şehirler, Okullar, programlar kabul koşulları vs. Nihayetinde oğlan istediğine ulaşınca da bu bilgi birikimimi paylaşayım diye istedim. Bu site de buradan çıktı aslında. O nedenle Almanya’da Tıp eğitimi hakkında özet bilgiyi buradan paylaşıyorum.
Almanya’da Tıp Okumaya Karar vermeden önce
Öncelikle eğer Tıp okumak gibi bir hedefiniz varsa sizi bu kararınızdan ötürü tebrik etmek isterim. İnanın gerçekten ister ve bu konuda çalışırsanız hedefinize ulaşacaksınız. İster ülkemizde ister yurtdışında okumayı isteyin ulvi bir mesleğe adım atacağınızı bilmeniz kadar, zor bir yola adım attığınızın da farkında olun lütfen. Almanya’da tıp eğitiminin yapısı ile ilgili “Almanya’da Tıp Okumak Zor mu?” yazımı da okuyun lütfen.
Almanya’da tıp eğitiminin zorluğu kabul aşamasında başlar. Tıp eğitimi son derece popüler olduğundan, Alman öğrencilerin sadece en iyileri bu programlara girebilirler. Almanya üniversite yerleştirmelerinde, Alman öğrenciler için lise notları baz alındığından ve yeterli notu olmayanların kabul sırası için bekleme süreleri işletildiğinden, bu bölümlerde öğrenci yaş ortalaması oldukça yüksektir.
Önemli !
Almanya’da tıp fakültelerine kabuller aşırı rekabetçi olduğundan YK-SAY 500 üzeri bir puan ve C1 Almanca sertifikası dışında kabul şansınız yoktur. Bu şartları karşılamıyor iseniz yolun başında kendinize farklı bir yön çizmenizi tavsiye edebilirim.
Benim oğlum Hannover Tıp Üniversitesinde okula başladığından 20 yaşında olmasına rağmen pek çok öğrencinin ondan 3, 4 yaş büyük olduğunu görmek başlangıçta şaşırtıcı olmuştu. Okulların bu denli popüler ve seçici olması, bir taraftan öğrenim sırasında da oldukça zorlanacağınız anlamına geliyor. Almanya’da en zor üniversite bölümleri ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım. Onu okumanızı öneririm.
Almanya’da Tıp Kabulleri Zor mu?
Almanya’da Tıp eğitimi oldukça ileri ve son derece popülerdir. Kabaca 9.000 kontenjan için 45.000 civarında başvuru yapılır. 45.000 rakamı size az görünmesin, pek çok öğrenci herhangi bir kabul şansı olmadığından başvuruya yeltenmez bile. Almanya’da Tıp okumak sadece en iyiler için bir seçenektir. Bir Alman için lise notlarının mükemmel olması en önemli kıstastır. Aksi durumda biraz bile kötü bir ortalama ile yıllarca kabul bekler ve bu esnada yan bölümlerde hazırlık eğitimleri alırlar ( Hemşirelik, Sağlık Hizmetleri vs.. ).
Yabancı öğrenciler için de durum aşağı yukarı böyledir. Ancak onların bekleme şansları yoktur. Tıp fakültelerinin bu kadar popüler olmaları yabancı öğrenci sayılarında da kısıtlamaya gidilmesine neden olmuştur. Almanya genelinde her yıl kabaca 400-450 yabancı öğrenci Tıp bölümlerinden kabul alabilir. Bu sayıya Almanya’da yaşayan mülteciler de dahildir.
Almanya’da Tıp Eğitimi Kaç Yıl?
Almanya’da Tıp eğitimi, toplam 13 sömestre ( 6,5 yıl ) sürmektedir. Bu eğitimin son 1 yılı praktikum denilen hastane stajı ile geçer. Son yarım dönem ise doktora tezi ile tamamlanır. Okuldan mezun olan öğrenciler lisans alabilmek için bir sınavdan geçmek zorundadır. Bununla birlikte fakültelerde ilk dört yıl için müfredatlar çeşitlilik gösterir.
Almanya’da Tıp müfredatı Geleneksel Tıp ” Regelstudiengang ” ve Model Tıp ” Modellstudiengang ” olmak üzere iki farklı şekilde uygulanıyor. Almanya genelinde uygulanan 2. sınıf sonu Devlet sınavı “Model Tıp” müfredatında uygulanmıyor. Bu müfredatlar arasındaki farkları “Almanya’da Tıp Eğitiminde Model Kurs” makalemde yazmıştım. Tıp eğitimi almak isteyen aday öğrencilerin, kendi kişilik, akademik yeterlilik ve çalışma modellerine uygun olan model üzerinde yoğunlaşmalarını öneririm. Oğlum okuluna karar verirken kriterlerden biri de okulun “Model Kurs” uygulaması olmuştu.
Tıp eğitimi ile ilgili tüm yazılarıma “Tıp Eğitimi” kategorisi altından erişebilirsiniz.
Almanya’da Tıp Eğitimi Neden Popüler?
Doctors’ Monitor tarafından Almanya’da 10.000’den fazla yerleşik doktorla yapılan bir ankete göre, yüzde 91’i işlerinden memnun. Yüzde 96’sı işinden zevk alıyor ve yüzde 98’i işini anlamlı ve faydalı buluyormuş. Bu, doktorluğu ortalama bir çalışanla karşılaştırdığınızda özellikle etkileyici. Çünkü genel ortalamalara baktığınızda, sadece iki kişiden biri yaptığı işten memnun olduğunu söylüyor. Bu Almanya’da bir doktor olarak, işinizden memnun kalmama riskinizin diğer mesleklere göre önemli ölçüde daha düşük olduğu anlamına geliyor. Türkiye’de bu oranın %35 olduğunu belirtmeliyim. Sadece eğitim için değil, eğitimini tamamlamış pek çok yabancı doktorun Almanya’ya gitme isteğinin bir sebebi de bu aslında.
Almanya’da Doktorlar ne kadar kazanırlar?
Doktorlar Almanya’da en çok maaş alan meslekler arasındadır. StepStone’un 2017 maaş raporuna göre, tıp uzmanlarının 2016’daki ortalama geliri 79.538 Euro olmuş. Bu, onları Almanya’da tam zamanlı bir çalışanın ortalama maaşının (48.900 Euro) yüzde 62 üstüne çıkarıyor. Prensip olarak, maaşlar kıdeme ve göreve (Asistan doktorlar uzmanlardan önemli ölçüde daha az kazanıyor), uzmanlığa (örneğin genel tıp, cerrahi veya radyoloji) ve lokasyona ( hem eyaletlere hem de ülkelere ) bağlı olarak değişiyor.
Almanya’da asistan doktorlar için başlangıç maaşı yıllık brüt 52.800 Euro civarında. Bu, ayda net 2.800 Euro’ya denk geliyor ( Evli ve/veya çocuklu olmanıza göre değişecektir ). Bazı mezunlar, İsviçre gibi daha iyi ücret veren ülkelere de gidebilirler. İsviçre’de bir asistan doktor, yüzde 70 daha fazla maaş (brüt 91.200 Euro) alıyor ve düşük vergiler nedeniyle, cebine ayda yaklaşık 6.000 Euro giriyor ki bu da Almanya’daki maaşının iki katı. İsviçre’deki yaşam maliyetleri, ürün ve hizmetlerin Almanya’dan ortalama yüzde 55 daha pahalı olduğunu hesaba katsanız bile, yine de yüzde 40 daha fazlasını kazanacağınızı söyleyebilirim.
Bir diğer konu da doktorların gelirlerinin, diğer meslek gruplarına göre önemli ölçüde standart olmasıdır. Tüm sağlık sistemi zorunlu sağlık sigortaları üzerinden desteklendiğinden hastanelerde maaşlar, sigorta şirketlerinin tarifeleri üzerinden belirlenir. Örneğin: Asistan doktorlara standart olarak yılda 52.800 Euro ücret ödenir. Bununla birlikte yeni bir avukat ya da ekonomistin yıllık kazancı çalıştığı kuruma göre benzer bir ortalamayla 25.000 Euro ile 140.000 Euro arasında dalgalanabilir. Eğer iyi bir avukat sanız ve yıllar içerisinde kendinizi kanıtlayıp iyi bir hukuk firmasının ortağı olduysanız, yıllık 1 milyon kazanmanız da mümkün tabi ki. Ancak yapılan araştırmalara göre kendi muayenehanesi olan doktorların en alttaki yüzde 19’u 83.000 Euro net gelir elde ederken, en üstteki yüzde 14’ü 331.000 Euro civarında net gelir elde ediyormuş.
Almanya’da Tıpta Uzmanlık Sınavı Var Mı?
Almanya’da TUS ( Tıpta Uzmanlık Sınavı ) benzeri bir sınav yok ve 33 farklı uzmanlık eğitimi alma şansınız var. Bireysel ilgi alanınız ve güçlü yönlerinize göre uzmanlık seçebilirsiniz. Uzmanlık eğitimi hastanelerde ya da kliniklerde tamamlanabilir. Aslında uzmanlık sürecinde zaten çalıştığınızdan Asistan Doktor maaşı alırsınız. Uzman doktor hocanızın uzmanlık süresince size öğretmekle sorumlu olduğu konular ve yeterlilikler tanımlanmıştır. Klinikler ya da hastaneler uzmanlık yapacak doktorlar için iş ilanları yayınlar ve sizde bu ilanlara başvurursunuz. Aşağıda Almanya genelindeki uzman doktorların sayısını gösteren ( 2016 yılı ) grafiği paylaşıyorum.
Almanya’da Doktorluk Çok Saygın Bir Meslektir
Geleceğin doktoru olarak prestijli bir mesleğiniz olacağı muhakkak. 2016’da profesyonel prestij üzerine bir Forsa anketine göre, Almanların yüzde 87’si doktorların çok yüksek bir itibara sahip olduğunu düşünüyorlar. Bu doktorluğu Almanya’nın en saygın ikinci mesleği yapıyor ( Almanya’da en saygın meslek yüzde 93’le itfaiyecilik ). Aslına bakarsanız uluslararası tablo da benzer: Doktorların tüm dünya çapında toplumda yüksek bir itibarı var. Yani Tıp okuma kararı ile aynı zamanda prestijli bir meslek seçiyorsunuz. Sadece mezun olduğunuzda değil okurken bile özel olduğunuzu hissettirecekler. Bizim oğlanın devlet dairelerinde işi olduğunda Tıp öğrencisi olduğunu öğrenen memurların davranışının bir anda değiştiği deneyimleri var. Alman üniversitelerinde özellikle mühendislik ve teknik bölümlerdeki öğrenci yaklaşımlarını çokça dinlediğim için Tıp öğrencilerinin okulların göz bebeği olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Mezun olduktan sonrada Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da doktor olmanın pek çok avantajını yaşayacağınız kesin. Bunu bankadan kredi çekerken, bir ofis, ev kiralarken ya da her ne yaparsanız yapın hissedeceksiniz. Ancak sadece statü için tıp okumaya karar vermek kötü bir fikir. Güçlü yönleriniz ve ilgi alanlarınız çok daha önemli olmalı. Sadece statü için bu mesleği seçerseniz, tamamen yanlış bir işe girersiniz ve mutsuz olursunuz. Kendi doktorlarımdan biri çok sevdiğim bir hocam “Doktorluk bir meslek değil yaşam biçimidir” demişti. Yoğun çaba ve özverilerine bakınca böyle olduğunu anlıyorsunuz.
Son not: Bir tıp doktoru olarak çok çalışacağınız kesin. Almanya gibi standartlara çok değer veren bir ülkede bile , Çalışma Saatleri Kısıtları Doktorlar için geçerli değildir ( Yani kliniklerde ücretsiz fazla mesai yapılır ).
Almanya’da Tıp Okumak İçin ne gerekli?
Almanya’da Tıp Okumak İçin Türkiye’de Tıp Kazanmak Zorunlu mu?
Türk öğrencilerin, Almanya’da bir tıp fakültesine başvurmasının en temel şartlarından birisi, üniversite sınavında bir tıp fakültesine yerleştirilmeniz. Anabin’in sitesini incelediyseniz, başvurabileceğiniz bölüm için “eşdeğer” ya da “bitişik” bölüm tabiri kullanılır. Bununla ilgili daha fazla detayı HZB Nedir? isimli yazımda vermiştim ancak Tıp programları özelinde merak edilenleri yazmaya çalışayım.
Almanya’da Tıp okumak istiyorsanız, Türkiye’de herhangi bir Tıp programına yerleştirme hakkı kazanmanız “eşdeğer program” zorunluluğunu karşılar. Okulun devlet ya da vakıf üniversitesi olması, burslu ya da tamamen ücretli olması bunu değiştirmez. Bu durumda başvuru hakkı kazanırsınız. Ancak bu zorunlu değildir? Nasıl mı?
Başka bir bölüm kazanıp Almanya’da Tıp Fakültesine başvurabilir miyim?
Anabin‘de üniversite yerleştirme şartlarına bakarsanız “für das auf der Code-Karte genannte Fach und benachbarte Fächer” yani üniversite yerleştirme belgesinde adı yazan bölüm ya da komşu bölümler ibaresini göreceksiniz. Burada geçen “Bitişik bölüm” kavramı kafanızı karıştırabilir. Almanya’da üniversiteler programları konu grupları adı altında gruplar. Aynı grup altında yer alan bölümler komşu kabul edilirler. Bu: Hemen hemen her üniversite için Türkiye’de Veterinerlik programına yerleştirilmiş olmanız Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği okumak için başvurabilirsiniz anlamına gelebilir. Ya da çoğu üniversite için Biyoloji, Biyoteknoloji gibi programlara yerleştirilmiş olmanız Tıp fakültesine başvurmanız için yeterli olabilir. Ancak bu konuyu okulların uluslararası ofislerine sormanız en iyisidir.
Türkiye’de Tıp kazandım Almanya’da Tıp Kabulü Almam Ne Kadar Kolay?
Tıp fakültelerine başvuru yapabilme hakkı kazansanız bile kabul almak ayrı bir sıkıntıdır. Almanya’da tıp fakültelerinde yabancı öğrenci kontenjanları, toplam kapasitenin %5’i ile sınırlandırılmıştır. Bu her yıl kabaca 400-450 civarında yabancı öğrenci kabul edileceği anlamına gelir. Tüm dünyadan oldukça yüksek başvuru sayısı olduğundan, sıralamalarda üstte yer almak için üniversite sınav puanınız çok yüksek olmalıdır. Bununla birlikte, bazı üniversiteler için TestAS denilen sınavda yüksek puan alınması seçimde önemli bir kriterdir. Bu sınav özellikle üniversite sınavı puanı düşük kişiler için bir kabul şansı yaratabilir.
Türkiye’de sınava girerek tıp fakültesini kazansanız bile aldığınız puan Alman not sistemine çevirildiğinde muhtemelen düşük kalacaktır. NC denilen bu puanın çevrim işleminde maksimum puan 560 alındığından genellikle Türk öğrencilerin NC puanları düşük kalmaktadır. ( NC puanının hesaplanmasına ilişkin yazıma VPD nedir? makalesinden ulaşabilirsiniz. ) Bu nedenle Almanya’da Tıp ya da Diş Hekimliği okumak istiyorsanız mutlaka TestAS sınavına girmelisiniz.
TestAS sınavı ile ilgili detaylı bilgileri TestAS Nedir? yazımda anlatmaya çalışmıştım. Bu sınavın önemini belirten TestAS sınavı ne kadar önemli adında başka bir yazı da yazmıştım. Bu yazılara bakmanızı önerebilirim. Sınava nasıl hazırlanılır ve nelere dikkat etmeniz gerek öğrenmek için bu amaçla oluşturduğum “TestAS Sınavına Hazırlık” adresini ve TestAs’ın resmi sitesini de ziyaret edebilirsiniz.
Almanya’da İngilizce Tıp Var mı?
Almanya’da Tıp eğitimi sadece Almanca olarak verilir. Devlet okullarında İngilizce Tıp programı yoktur. Diğer lisans programlarında İngilizce programlar olsa da Almanya’da lisans programlarının tamamına yakını Almanca’dır. Bu konu ile ilgili “Almanya’da Okumak İçin Almanca Zorunlu mu?” yazımı okuyabilirsiniz.
Ek olarak Almanca seviye gereksinimleri Tıp fakültelerinde diğer programlara göre daha yüksektir. Dil seviyeleri ve sertifikalar ile ilgili Almanya Üniversite Başvurularında Almanca ve Dil Sertifikaları konulu yazımı okuyabilirsiniz. Belirli düzeyde dil bilgisi olanlar için hazırlık okulları olsa da Tıp eğitiminde başarı için oldukça iyi seviyede Almanca bilgisi olmazsa olmazdır.
Almanya’da Tıp Okumak İçin Ne Düzeyde Almanca Bilmeliyim?
Almanya’da tıp eğitimi için ileri düzeyde Almanca bilgisi gerektiğini yukarıda belirtmiştim. Öyleki Almanya da üniversite kabullerinde mühendislik bölümleri için B2 ila C1 arasında kabul veren okullar varken, tıp için C1 plus ve hatta C2 istenir. Başvuru sırasında C1 düzeyini belgeleyemeyen adaylar için sömestre başlangıcında C1 düzeyinde bir Almanca sınavı yapılabilir. Ancak bu şekilde kabulün çok zor olduğunu belirtmeliyim.
Yukarıda NC puanı ve TestAS için yazdıklarımı dil seviyesi içinde genişletmek istiyorum. Tıp kabullerinde çok şiddetli bir rekabet yaşanmaktadır. Bu okullara başvuran pek çok aday NC 1.0 ile başvururlar. ( NC 1.0 tam puan anlamına gelir ) Bazı Alman üniversiteleri yabancı adayların kendi ülkelerinde aldıkları bu puanlara şüphe ile yaklaştıklarından TestAS benzeri sınavı şart koşarlar ya da bonus olarak kabul ederler. Benzer durum dil sertifikaları için de geçerlidir. Adayları ayrıştırmak isteyen okullar zorunlu seviyeden yüksek dil sertifikalarına ek bonus puanlar verirler. O nedenle kabul şansını arttıran yeteneklerden biri de Almanca bilginizin seviyesidir.
Hangi Dil Sertifikalarına Bonus Puan Alabilirim?
Normal şartlarda C1 yeterli olan tıp kabullerinde C1 plus, C2 gibi yeterlilikler ek puan getirebilir. Bu bonus uygulamaları genellikle TestAS’a bonus veren okullarda geçerlidir. ( Bkz. TestAS’a bonus puan veren üniversitelerin güncel listesi ) Okuldan okula değişen oranlarda bonus verilse de genellikle aşağıdaki sertifikalar ek puan getirecektir. Bazı okullara ise C2 olmadan başvuru bile yapamazsınız.
DSH-3
Testdaf 19 ya da 20 ( En fazla bir bölümde 4 diğerleri 5 – Bazı okullarda iki 4’e bile bonus alabilirsiniz)
Telc C1 Hochschule (“sehr gut” )
Goethe Zertifikat C1 (“sehr gut” )
Goethe Zertifikat C2 (“gut” )
TestAS’tan yüksek puan, ileri seviye Almanca her şey tamam mı?
Elbette değil. Almanya hakkında yazarken özellikle anlaşılmasını istediğim bir konu da Alman üniversitelerinin bizdekilerden farklı yönetildiği olmuştur. Almanlardaki üniversite kültürü 600 yıla yakındır geleneklere bağlı ancak günün teknolojisine uygun şekilde süregelmiştir. Almanlar üniversite okuyacak adaydan kendisini kanıtlamasını beklerler. Sadece yeterli bilgisini sorgulamak yerine bu konudaki motivasyonunu da merak ederler. O nedenle özellikle tıp adayları bu konudaki motivasyonunu da gösterebilmelidir.
Lise sırasında ya da sonrasında yapılacak proje çalışmaları, gönüllü stajlar ( hasta bakıcılığı, yaşlı yurtlarında yardım, uluslararası yardım organizasyonlarında çalışmalar vb. ), tıbbi eğitim ve seminerlere katılım, motivasyonun kanıtlanması açısından önemlidir. Yazılacak iyi niyet mektubu, referans mektupları adayları öne çıkaran ayrıntılardır. Adayın tıp konusunda kararlılığı, bu konuda yaşaması muhtemel zorlukların ütesinden gelebileceğine ilişkin güven telkin etmesi önemlidir. Bu nedenle Almanyadaki tıp öğrencileri ilk 2 yıl içerisinde tatillerde 3 ay hasta bakıcı olarak staj yapmak zorundadır. Bu stajları tamamlamadan 3. sınıfa başlamalarına izin verilmez.
Tıp okumak isteyen Alman öğrenciler genellikle lise diplomasını aldıktan sonra eğitimlerine bir yıl ara verip bu sürede yukarıda yazdığım stajı yapar, ek olarak yardım kuruluşlarında gönüllü aktivitelere katılırlar. Bazı okullar tıp aday öğrencileri ile mülakat yapmak isteyebilirler ve burada motivasyonları sorgulanır. O nedenle bu mesleği gerçekten istiyorsanız erkenden bazı faaliyetlere başlamanız gerekir.
Tıp fakültelerinde yatay geçiş
İki tür yatay geçişten bahsetmek mümkün. Birincisi Almanya içerisinde okullar arası yatay geçiş ki bu Alman öğrenciler arasında oldukça yaygındır. Bu geçişler genellikle ilk 2 yıl içerisinde olur. Bazı durumlarda öğrencilerin karşılıklı anlaşması ile de mümkün olabilmektedir. Hatta bu tür geçişleri organize eden ve isteklileri buluşturan online platformlar vardır. Ancak yatay geçişler “Regelstudiengang” yani geleneksel tıp eğitimi verilen fakülteler arasında mümkündür. ( Almanya tıp eğitiminde iki tip müfredat uygulanır bunlar arasındaki farkları daha önce yazmıştım. İlgilenirseniz buradan erişebilirsiniz. ) “Model müfredat” uygulayan diğer okullarda eğitim okula özgün şekilde biçimlendirildiğinden yatay geçiş pek mümkün değildir.
Türkiyeden yatay geçiş ise yine sadece geleneksel müfredat uygulayan okullara yapılabilir. Ancak bu müfredat 2. sınıf sonunda bir devlet sınavına girilmesini gerektirdiğinden 2. sınıf sonrası pratikte çok mümkün değildir. Ara sınıflardan kabul için yukarıda bahsettiğim dil yeterliliği, mevcut okulunuzun saygınlığı ve üniversite notlarınız önem kazanacaktır. Ancak ara sınıflardan kabuller yabancı öğrenciler için pek mümkün değildir. Zaten boş kontenjan bulunması oldukça güçtür. Eğer mevcutta bir tıp fakültesinde öğrenci iseniz ve dil yeterliliğiniz varsa ilk sömestreye başvurmak daha fazla şans anlamına gelecektir.
Almanya’da Tıp eğitiminin Denkliği
Almanya’daki 39 tıp fakültesinden 38’i dünya üniversite sıralamalarında ilk 1000 üniversite arasındadır. YÖK tarafından açıklanan yeni kurallara göre de bu üniversitelerden alınan diplomalar Türkiye’de geçerli sayılmaktadır. Yani denklik başvurusu sonrası ek sınava girmenize gerek yoktur. Bu üniversitelerin interaktif haritasına “Almanya’nın en iyi üniversiteleri” sayfasından ulaşabilirsiniz.
YÖK değerlendirme kriterleri ve derecelendirme kuruluşlarına ilişkin daha önce bir yazı yazmıştım. Bakınız: “Almanya Denklik“.
Sıkça Karşılaştığım Sorulara Kısa Yanıtlar
Türk öğrencilerin, Almanya’da bir tıp fakültesine başvurmasının en temel şartlarından birisi, üniversite sınavında bir tıp fakültesine ( bazı istisnalar yok değil ) yerleştirilmeniz. Bunun yanında iyi bir Almanca bilgisi de olmazsa olmazlardan. Bununla ilgili daha fazla detayı HZB Nedir? isimli yazımda ve yukarıdaki paragraflarda bulabilirsiniz.
Bu sorunun yanıtı oldukça yüksek puan olarak verilebilir. Almanya’da tıp fakültelerinden kabul almak oldukça zordur. Tıp fakültelerinden kabul için Alman not sistemine (NC) 1.0 ile 1.2 arası bir puan işinizi kolaylaştıracaktır. Üniversite sınavında alacağınız puanın nasıl dönüştürüldüğüne ilişkin yazıma VPD Nedir? sayfasından erişebilirsiniz.
Almanya’da tıp fakültelerinin bir tanesi hariç hepsi devlet üniversitesidir. Bunlarda eğitim ücretsizdir. Devlet üniversitelerinde sömestre başına ( şehirden şehre değişse de ) kabaca 300 Euro gibi bir ücret ödenir. Bu ücrete toplu taşımanın ücretsiz kullanımı dahildir. Ancak Almanya’da yaşamın ve özellikle barınmanın pahalı olduğunu göz önüne alın.
Cevap kocaman bir HAYIR! Almanya’da tıp programları oldukça rekabetçi ve kabulü zor programlardır. Çok yüksek bir NC değeri ve C1 Almanca bilgisi olmadan kabul almanız olanaksızdır.
Almanya’da tıp eğitimi bizdeki gibi 6 yıl sürmektedir. Ek olarak yarım sömestre doktora tezi yapılır. Bu 6 yıllık eğitimin son bir yılı hastanedeki pratik yıl olarak tamamlanır.
Öncelikle söyleyeyim, oldukça zor ancak imkansız değil. Almanya’da tıp eğitiminde iki farklı müfredat uygulanıyor. Bunlar arasındaki farkları Almanya’da Tıp Eğitiminde Model Kurs makalemde yazmıştım. Model müfredat uygulanan okullar için yatay geçiş imkansız. Çünkü her okulun müfredatı farklı. Klasik müfredat bizdeki müfredata benzediğinden ötürü zor olsa da denenebilir. Ancak en temel şart C1 düzeyinde ve hatta daha iyi seviyede bir Almanca bilgisi.
Konu tıp olunca her ülkede olduğu gibi zor elbette. Sizleri asıl zorlayacak olan Alman eğitim sisteminin disiplini ve yabancı bir dilde eğitim görmenin dezavantajı. Bu konuda Almanya’da Tıp Okumak Zor mu? yazımı okuyabilirsiniz.
Alman tıp eğitimi sonrasında uzmanlık için herhangi bir sınav yok. Uzmanlık, hastanelerde ve özel kliniklerde yapılabiliyor. Uzmanlık başvuruları iş başvurularından farklı değil. Klinikler ilan verip aday adarlar.
Almanya uzun süredir tüm dünyadan tıp doktorlarına kapısını sonuna kadar açmış durumda. Almanya’da tıp eğitimini başarıyla bitirdiğinizde size hiç kimsenin git demeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Almanya’da doktorların mesleki açıdan saygınlığı çok yüksektir. Buna paralel olarak ortalamanın üzerinde kazançları doktorluğu mesleki açıdan popüler yapıyor. Tüm bunlara ek olarak yetersiz sayıda doktor olması, Almanya’yı tüm dünyadan doktorlar için popüler bir destinasyon yapıyor.
Almanya’da doktorların kazançları diğer meslek gruplarına göre daha iyidir. ( Her meslek grubundan bahsetmiyorum detaylar için Almanya’da Doktorlar ne kadar kazanırlar? ) Bununla birlikte Almanya şartlarında standartları belirleyen ücret farklarının çok küçük farklar olduğunu hatırlatmalıyım. Aylık 500 Euro fazla kazanmanız sizi oldukça yüksek standartlara taşıyacaktır.
Almanya’daki tıp fakülteleri Almanca eğitim verirler. Ek olarak tıp fakülteleri diğer bölümlerden daha yüksek bir Almanca bilgisini şart koşarlar. Çoğu fakültenin bir dil hazırlık programı yoktur. Şartlı kabul mümkün olsa da başvurularda en azından B1 ya da B2 seviyesinde Almanca bilgisi istenecektir. Bkz. Üniversite Başvurularında Almanca ve Dil Sertifikaları . İngilizce tıp eğitimi için tek bir özel üniversite var ve fiyatıda epeyce yüksek ilgilenirseniz de bana ulaşın.
Alman not sistemine çevrilen puanınız 1.2’den düşükse ve Tıp fakültesi hedefiniz varsa puanınızı yükseltmek amacıyla TestAS sınavına girmeniz mümkün. Bazı tıp fakülteleri bu sınavdan alınan puanlara bonus puan verdiklerinden kabul şansınızı arttırmanız mümkün olabiliyor. Sınavla ilgili daha detaylı bilgiye TestAS Nedir? sayfasından erişebilirsiniz.
Almanya’daki 39 tıp fakültesinden 38’i dünyada ilk 1000 üniversite arasında olduğundan, mevcut yönetmeliklere göre ( 2022 yılı itibari ile ) direkt olarak denk sayılmaktadır.
Almanya’da üniversite eğitimleri bizim alışık olmadığımız kadar standart ve dengelidir. Okulları iyi kötü diye ayırmak anlamsız olacaktır. Ancak bazı okulların çok köklü ve eski olması, uluslararası tanınırlıklarını arttırmaktadır. Konu tıp eğitimi olunca büyük şehirler yoğun hasta sirkülasyonu nedeni ile öne çıkabilmektedir. Okulları sıralarken bu kıstaslar değerlendirilmelidir. Bkz. Almanya’da Tıp ve Diş hekimliği Okunacak En İyi 10 Okul
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Merhaba. 3 aylık hasta bakıcılığı stajı, yaz tatillerinde Türkiye’de yapılabiliyor mu?
Evet yapılabilir.
Recep Bey Merhaba
Almanya’da tıp okuma şartlarından en önemlisinin Türkiye’de tıp fakültesine kayıt yaptırmak olduğunu belirtmişsiniz. Türkiye’de YKS sınav sonucu ve yerleştirme Eylül ayını buluyor.
Almanya için başvuru ve kabul süreci hangi aylarda olur ki biz başvurduğumuzda ve neticelendiğinde çocuğumuz dönem/yıl kaybı yaşamasın? Kasım aralık gibi kabul alırsa bahar döneminde okula başlayabiliyor mu yoksa bir sonraki sonbaharı mı bekliyoruz?
Bu süreci anlatabilir misiniz?
Çok teşekkür ederim ilginiz için.
Mehmet Bey Selamlar,
YKS sonuçlarının geç açıklanıyor oluşu bir sıkıntı doğrudur. Özellikle uniassist üzerinden başvuru alan okullara başvurular bu nedenle yaz sömestresi ya da bir sonraki kış sömestresine kalıyor. Kendine başvuru alan okullarda bazı durumlarda yerleştirme sonuçlarını beklemek gibi inisiyatifler kullanılabiliyor ancak bu durumları da okullarla yazışmak gerekiyor. Kötü senaryo da Ocak ayına kadar yaz sömestresinde başvurulabilecek 5 tıp fakültesi var. Bunlardan kabul alınamazsa bir sonraki yıl başvurularına kalınması sözkonusu. Ancak bunu bir kayıp olarak değerlendirmemek gerekir. Almanya tıp fakültelerinde kayıtlı öğrencilerin sadece %30’u lise sonrası ilk yılda üniversiteye kabul alabilirler. Pek çoğu 1, 2 ve hatta 3 yıl beklerler. Okullardaki yaş ortalamaları da bu nedenle yüksektir. YKS sonrası yılı hazırlık yılı olarak kabul etmek, eğitime hazırlanmak ve özellikle Almanca bilgisini arttırmak için kullanmak sizin yararınıza olacaktır.
Recep Bey yanıtınız için çok teşekkür ederim.
merhabalar diyelim ki yks de iyi bir puan yaptık tıp fakültesine de yerleştik denklikte 1 le 1.2 arasında okula da kayıt yaptırdık ama o sene almancaya çalışacağımız için ara verdik 1 sene sonra testdafa girdik ondan da iyi bir puan aldık bir sene önce girdiğimiz yks sınav sonucu kabul edilir mi
Evet.
Merhabalar recep bey ben şuanda bir yks öğrencisiyim diyelim ki ben hacettepe üniversitesi tıp fakültesini kazandım yerleştim c2 seviye almancam da var tesdaf sınavına falan da girdim. Türkiyede hiç okumadan direk başvurum kabul alırsa 1.sınıftan 6.sınıfa kadar almanyada okuyabilir miyim?
Nur Selam,
Almanya’dan kabul aldıktan sonra burada okula kayıt yaptırmana gerek yok.
Recep bey merhaba ,
Ben Türkiye’de Mimarlık fakültesi öğrencisiyim fakat tıp fakültesi okumak içimde ukte kaldı .yksye tekrar çalışıp iyi bir puan almam 1 yıl sürer . yksye girmeden Almanya’da direk ordaki sınavlara girip tıp okuyabilir miyim ? Yoksa yks tekrar hazirlanmaliyim (Lise ortalamam 87)
Sude Selam,
Maalesef mümkün değil. Tıp için en gerçekçi durum YKS’de 522 üzeri bir puan ve C1 düzeyinde Almanca olmasıdır.
Selam,
NC= (Nmax-Nd) / (Nmax – Nmin) x 3 + 1 hesaplamasını yaparken yks’de barajın kalktığını göz önünde bulundurarak Nmin’i 0 mı almamız gerekir yoksa 180 mi?
170 almalısınız.
yks de iyi bir sıralama yaptık tıpa yerleşiyoruz almancamız da var testdafa da girdik diyelim fakat türkiyede tercih süresi kısıtlı bu sürede almanyaya başvurup geri dönüş almak zor ne olur ne olmaz tercih mi yapmalıyız tercih yapıp yerleşirsek te yine de kabul edilir miyiz
Selam,
Almanya’da üniversitelere başvuru yapmak için tercih yapıp yerleştirilmiş olmalısın. Yerleştirme belgesi ile başvuru yapabilirisin.
merhaba ben tıp fakultesine yks değil Yös sınavıyla kayıt oldum. Bu sene ilk senem notlarım iyi olursa Almanya’ya yatay geçiş yapabilir miyim?
Almancan C1 seviyesindeyse olabilir.
recep bey merhaba. ben türkiyede tıp fakültesi 2.sınıfı bitirmiş bir alman vatandaşıyım. geçiş yaparken ders saydırma durumum olabilir mi. ayrıyeten geçiş yaparken alman vatandaşı olmamın avantajını kullanabilir miyim
Sude Selam,
Ara sınıftan başvurularda mevcut okulundaki derslerinin Landesprüfungsämter (Devlet Sınav Ofisi) tarafından kredilendirilmesi gerekir. Öncelikli olarak buraya başvurman gerekir. Alman vattandaşı olmanın başvuruda avantajı olacağını düşünmüyorum. Ek olarak C1 Almanca şart olacak.
Recep bey merhaba.Türkiyede tıp fakültesi okuyorum.Bu sene 1.sınıfı bitirdim.Almanya da bir tıp fakültesine yatay geçiş yapmak istesem kaçıncı sınıfa kadar geçiş yapabilirim? Nc:1.5
Ecren Selam,
Böyle bir kısıt yok açıkçası ancak kabul almak inanki çok çok zor. Bir kere C1+ Almanca gerekir. Ek olarak da çok iyi notlar. Zaten son derece kısıtlı sayıda yer bulunabilir ve tüm okulları denemen gerekecektir.
Recep bey merhaba, Oncelikle ogrencilere detayli bilgi platformunuzdan dolayi sizi gonulden kutluyorum. Oncelikle oglunuzu ve sizi basariniz icin tebrik ederim. Ben bir veliyim. Oglum icin. sizin bilgi ve deneyiminize basvurmak isterim. Oglum, tum egitimini Belcikada European School da tamamladi, Avrupa bakaloryasi ile 82/100 mezun oldu ve Hollanda da universitesini Haziranda bitiriyor. Liseyi 2.dil Almanca ile bitirdigi icin Ingilizce, Almanca konusu basvuruda sorun olmadigi gibi cok iyi bir ozgecmise de sahip, sporcu, sosyal sorumluluk projeleri vs. ve 4 vatandasligi var (TR, USA, BE, NL). Tip hayalini maalesef Hollanda da bu yil icin gerceklestiremedi. Simdi bizde Almancasi iyi oldugu icin Almanyaya basvuracagiz. 2020 yilinda Bahcesehir universitesi Tip fakultesi ve Koc Universitesi Psikolojiden kabul almisti ama Covid donemi oldugu icin Hollandada UCR premed e devam etmeyi tercih etti. Bu bilgiyi verme nedenim bazen Tip fakultesi kabulu onemli olabiliyor anladigim kadariyla. Benim sorum , saniyorum pekcok ogrencininde nerak ettigi, adim adim basvuru nasil yapilir? Sizce tip fakultesine giris sansi nasil arttirilabilir? Bu konuda danismanlik alabilecegimiz bir merci varmidir? Oglum universite son aylari oldugu icin cok yogun o nedenle basvurularinda ben yardimci olmak istiyorum ornegin bonus puan, EU disindaki ogrencilerin sansi daha fazla gibi bilgiler var. Bazi kucuk detaylar onemli. Ayrica bir motivasyon basvuru ornegini de sayfanizdan paylasmaniz ve ya kaynak gostermeniz mumkun olabilir mi? Zamaniniz ve emeginiz icin cok tesekkur ederim. Selam ve saygilar
merhaba türkiyede hemşirelik son sınıf öğrencisiyim almanyaya hemşire olarak çalışmaya gitmek istiyorum. Acaba orada tıp eğitimini nasıl alabilirim? Almanyada 3 sene hemşirelik yaptıktan sonra tıp eğitimi almaya hak kazanıldığını duymuştum bu doğru mu acaba?
Meryem Selam,
Duydukların hem doğru, hem de yanlış. Özetle durum şu: Almanya’da tıp dahil üniversite için bir sınav yok. Tıp gibi bölümlere giriş için lise bitirme notuna ( Abitur ) bakılır. Bu nota göre sıralama yapıldığından pek çok öğrenci tıp fakültelerine kabul alamaz. Ancak alman ya da Almanlarla eşit öğrencilerden ( EU vatandaşı vs. ) notu yeterli olmayanlar üniversite için bekledikleri her yıl için ek puan alırlar. Bazı Tıp fakülteleri de tıp okumadan önce hemşirelik okuyan öğrencilere bonus puan verebilirler. Ancak Türkiyeden Anadolu lisesi diploması ile gidenler için bu geçerli değildir.
Nasıl yani ben şimdi sml ve lisans hemşireyim almanyada denklik sonrası 3 yıl ćalıştıktan sonra tıp okuyabilirmiyim
Selam,
Yukarıda da anlatmaya çalıştığım şey hemşirelik sonrası Tıp eğitimi sadece Almanlar için geçerli. Türk öğrenciler için tıp fakültesinden kabul almanın en önemli şartı ( Eğer uluslararası bir lise diploması yoksa yani IB, Abitur ya da Matura benzeri ) YKS’de tıp fakültesi kazanmak. Dolayısı ile hemşirelik yaparak tıp fakültesinden kabul alamazsınız.