Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği Okunacak En İyi 10 Üniversite

Almanya Tıp Eğitimi

Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği eğitimi için pek çok yazı yazdım. Bu yazılara “Tıp Eğitimi” kategorisinden ulaşabilirsiniz. Öncelikle belirtmeliyim ki Almanya üniversiteleri eğitim kalitesi açısından çok farklı değildir ve Almanya içerisinde hangi okuldan mezun olduğunuzun pek bir önemi olmayacaktır. Almanya’da mezun olmak yeterince zor olduğu kadar Tıp ve Diş Hekimliği eğitimine kabul almak ondan zor olduğundan, kabul almanız bile bir kalite göstergesidir.

Alman üniversitelerinden Tıp ve Diş hekimliği programlarına kabul almanın zor olduğundan sürekli bahsediyorum. Aşağıdaki okulların yabancı öğrenci kontenjanlarını gördüğünüzde bunun sebebini anlayacaksınız zaten. Bununla birlikte kabul şansınızı arttırmak için TestAS isminde bir sınav var ben şiddetle tavsiye ediyorum. Detay merak ederseniz “TestAS Kategorisini” ziyaret edin.

Almanya’da tıp, diş hekimliği gibi bölümler hedefliyorsanız konuştuğunuz ya da konuşacağınız danışmanların bu konuda çok bilgili olmadıklarını farkedeceksiniz. Bunun sebebi elbette anlaşılabilir. Tıp ya da Diş hekimliği başvuruları çok yüksek puan gerektirdiğinden, öğrenci sayıları oldukça düşüktür. Konuştuğunuz ya da konuşacağınız danışmanın bu konularda tecrübesinin olmaması mümkündür. Konu Tıp ya da Diş Hekimliği olunca konuya hakim danışman sayısı bir elin parmaklarından azdır. Bu nedenle bir danışmana erişiminiz yok ya da eriştiklerinizin bilgi birikimi ve tecrübesi konusunda endişeniz varsa, sorularınız için bana “Almanya Eğitim Danışmanlığı” sayfasındaki formdan ulaşın.

Yukarıda kağıt tabanlı TestAS sınavının İlk bölümüne ilişkin hazırladığım kitapların linklerini göreceksiniz. Öncelikle söylemek isterim ki buradan bir gelir beklentim yok. Kitapların tüm gelirleri başarılı üniversite öğrencileri için oluşturduğumuz bir burs fonunda değerlendiriliyor.

Almanya Üniversitelerinin Sıralamaları

Yine de değişik derecelendirme kuruluşları okulları uluslararası kriterler ile sıralamak ve karşılaştırmak amaçlı çalışmalar yaparlar. Bu sıralamalar bazı akademik çevrelerce anlamlı bulunmasa da yine de bir göstergedir. YÖK dahil birçok kurum bu sıralamaları denklik açısından kriter olarak kullanmaktadır. YÖK’ün mevcut yönetmeliklerine göre dünya sıralamasında ilk 1000 içerisindeki üniversitelerin direkt olarak denkliği tanınmaktadır. Bu konuda daha önce yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Bu sıralamalar çoğunlukla akademik çıktıların yoğunluğuna odaklıdır. Bu durum sıralamaların lisans eğitimlerinin kalitesinden çok yüksek lisans ve daha da önemlisi doktora çalışmalarının olanak ve kalitelerinin göstergesi olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle Almanya’da Tıp fakülteleri için en iyi sıralaması yapmak çok anlamlı olmasa da uluslararası tanınırlık anlamında bir fikir verebilir. Bir okulun daha fazla tanınır olması daha fazla aday öğrenci olacağı anlamına geleceğinden buradaki sıralamalar kabul için yaşanacak rekabetin çetinliğinin de bir göstergesi olacak.

2023 yılında newsweek dergisi için yapılan bir anket çalışmasında dünya çapında 80.000 doktor’a 11 değişik branşta hastanızı hangi kliniğe yönlendirirsiniz diye sorulmuş ve dünya çapında 2300 kliniğin olduğu bir listeden seçim yapmaları istenmiş. Bu seçim sonuçlarına göre dünyanın en iyi klinikleri belirlenmiş. Alman üniversite kliniklerini listeden süzerek branş sıralamalarına göre bir liste çıkardım. Doktorların gözünden Almanya’nın en iyi tıp fakültesi hastanelerini görmek isterseniz de bu linkten görebilirsiniz.

Ben Nasıl Sıraladım?

Sıralama yaparken en son yıl değerlerini almadım. Bu sıralamalara derecelendirme kuruluşlarının sitelerinde zaten var. İsterseniz o sitelerden inceleyebilirsiniz. Bu sıralamalar kuruluşlar arası farklılıklar gösterdiğinden ben bu listeyi kendi araştırma ve deneyimlerime ek olarak uluslararası sıralamaların daha uzun dönemli bir ortalama değerleri ile oluşturdum. Üniversitelerin genel tanınırlıklarından daha çok medikal konulara odaklı sıralamaları ile bir genel puanlama çıkarmaya çalıştım. İşte Almanya’da Tıp okunacak en iyi 10 üniversite:

Almanya’da tıp programları çok popüler ve kabuller çok zor. @mhh.de

1. Heidelberg Üniversitesi Tıp Fakülteleri

Dünyanın en iyi Tıp fakülteleri arasında kendine 30.-35. aralığında yer bulan okul, aynı zamanda Almanya’nın en eski ve uluslararası arenada en çok tanınan üniversitesi. Özellikle Radyoloji, Onkoloji, Cerrahi ve Halk sağlığı konularında öne çıkıyor. İki ayrı şehirde iki farklı Tıp fakültesi var. Biri geleneksel ( Regelstudiengang ) biri ise Model müfredatta eğitim veriyor. Okulla ilgili daha önce yazılar yazmıştım. Heidelberg kategorisi altında okuyabilirsiniz. Okulun sitesine de buradan ulaşabilirsiniz.

2. LMU Münih Tıp ve TUM Tıp Fakülteleri

İki ayrı üniversitenin iki ayrı Tıp fakültesi olmasına rağmen birlikte yazdım. Nedeni ilk 4 dönemin ortak olarak yürütülmesi. Başvuru yaptığınızda hem LMU’ya hem de TUM’a başvuru yapmış oluyorsunuz. 2. yıl sonunda girilen 1. Devlet sınavı sonrası iki üniversiteden birini tercih ediyorsunuz. Devlet sınavı yazmamdan anlayacağınız üzere geleneksel ( Regelstudiengang ) eğitim müfredatı sunuluyor.

LMU ( Ludwig Maximilians Üniversitesi Münih ) biraz daha popüler; Dünya Tıp fakülteleri sıralamalarında 50-55 aralığında yer buluyor. Onkoloji, Gastroenteroloji ve İmmünoloji gibi alanlardaki araştırmaları ile öne çıkıyor. TUM ise ( Technical University of Munich ) teknik konuları ile daha öne çıktığından tıp konusunda biraz daha zayıf görünüyor. Tıp sıralamalarında 100-120 arasında gösteriliyor.

Münih şehrinin popülerliği ve tanınırlığı okulların adlarının da önüne geçmiş durumda ve çok sayıda yabancı öğrenci için en bilinen Alman şehri durumunda. İki farklı üniversitenin ortak programı olmasından dolayı kontenjanlar fazla. Her yıl 45 civarında yabancı öğrenci Tıp programına kabul alırken, Diş Hekimliği programına ise 5 kişi kabul ediyor. Özellikle Tıp kontenjanının yüksek olmasına paralel olarak başvurularda yoğunluk yaşandığını belirtmeliyim. Münih ve okullarla ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

3. Charite Tıp Fakültesi

Charité, Almanya’nın en iyi üniversite hastanesine sahip tıp fakültesi. Newsweek dergisine göre dünyanın da en iyi 5. üniversite hastanesi seçilmiş. Fakülte Berlin Freie Üniversitesi ve Humboldt Üniversitesinin ortak desteklediği bir fakülte. Okullar ve fakülte için daha önceki yazımı buradan okuyabilirsiniz. Başkent Berlin’de olması okulu ayrı bir popüler yapıyor. Uluslararası alanda çok tanınır olduğundan oldukça rağbet görüyor. Okul Tıp fakülteleri sıralamasında dünyada 70-75 aralığında kendine yer bulmuş. Özellikle İmmünoloji ve cerrahi alanları ile nükleer tıp konusu öne çıkarılan araştırma konularından. Model müfredat uygulayan okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

4. Hamburg Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hamburg Üniversitesi Tıp Fakültesi Almanya’daki en tanınmış Tıp okullarından biri. Almanya’nın ikinci büyük şehri olan Hamburg, büyük bir liman şehri olması dolayısı ile uluslararası arenada en çok bilinen Alman şehirlerindendir. Şehir ve üniversite ile ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Hamburg Tıp fakültesi dünya sıralamaların 100-110 arasında bir yerde görünüyor ve Kardiyovasküler ve cerrahi alanlarında araştırmaları ile öne çıkıyor. Üniversite Tıp programına her yıl yaklaşık 18 yabancı öğrenci kabul ediyor ve Model müfredat uyguluyor. Diş Hekimliği kontenjanı ise 4 – 5 kişi.

5. Hannover Tıp Üniversitesi

Almanya’nın tek Tıp üniversitesi olan okul sadece Tıp ve Diş Hekimliği konusunda eğitim veriyor. Aynı zamanda Almanya’nın en büyük üniversite hastanelerinden birine sahip. Okul akademik çevreler dışında üsttekiler kadar popüler değil o nedenle kabul şansınız bir nebze daha fazla olabilir. Dünya tıp okulları sıralamalarında 120 civarında gösterilen okul, özellikle Gastroenteroloji, Kalp ve damar hastalıkları ile Onkoloji araştırmalarında dünyada ilk 100 içerisinde. Yabancı öğrenci kontenjanı Tıp için yıllık 20 kişi kadar ve Model müfredat uygulanıyor. Diş Hekimliğinde ise diğerlerinde olduğu gibi düşük ve 5 civarında. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Hannover Tıp Üniversitesi @mhh.de

Dikkat ettiyseniz kontenjanları yazarken tüm okullarda yaklaşık sayılar veriyorum. Çünkü bu sayılar nedense devlet sırrı gibi saklanıyor ve hemen hemen hiç bir okul yabancı öğrenci kontenjanını açıklanmıyor. ( Benim bir teorim var ama burası yeri değil, özelden sorarsanız anlatırım) Resmi kural; toplam kontenjanın %5’i şeklinde. Buradan yola çıkın ama hangi okulun toplam kontenjanı ne derseniz orada da sağlıklı bilgiye ulaşmanız zor. Neyse zor işler işte.

Hannover Tıp Okulu ( MHH ) ve Hannover şehri ile ilgili daha önceleri yazmıştım. Merak edenler buradan erişebilirler.

6. Tübingen Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tübingen Üniversitesi Almanya’nın en eski ve tanınan okullarından biri. Tıp fakültesi de üniversitenin tanınırlığına paralel olarak üst sıralarda. Dünya tıp fakülteleri sıralamalarında Onkoloji, Radyoloji ve İmmünoloji alanlarındaki başarıları ile 150. civarında yer bulmuş. Ancak okulun ismi geçmişten gelen akademik başarıları nedeni ile akademik çevrelerde son derece saygılı şekilde anılıyor. Bu nedenle tıp konusunda olmasa da uluslararası tanınırlık bakımından ilk üçte sayılabilir. Ama bu sıralamada ilk üçte olmamasının nedeni küçük bir şehirde yer alıyor olması. Yine de okulun adından dolayı talebin ve rekabetin oldukça yoğun olduğunu söyleyebilirim.

Geleneksel Tıp müfredatı uygulayan okulun kontenjanları da biraz düşük yaz ve kış sömestrelerinde Tıp için 9 ila 10 yabancı kontenjanı açıyorlar. Diş Hekimliğinde ise 2 yabancı öğrenci kontenjanı düşünebilirsiniz. Okulun sitesine bu linkten erişebilirsiniz.

7. Freiburg Tıp Fakültesi

Freiburg Üniversitesi de Almanya’nın tanınmış okullarından ve Tübingen gibi uluslararası çevrede oldukça saygın bir isme sahip. Bu okulların prestijli isimleri ne yazık ki Tıp fakültelerine yeteri kadar yansımamış. Bunun nedenini küçük yerleşkeler ve nispeten büyük şehirlere uzak konumlarına bağlıyorum. Nihayetinde Tıp bilimi hasta yoğunluğu, çeşitliliği ve tedavi araştırmaları ile gelişiyor. Freiburg’da konum olarak büyük şehirlere uzak olduğundan benzer bir sıralamaya erişebilmiş. Dünya Tıp Fakülteleri sıralamasında 160-170 aralığında bir konumda ve İmmünoloji alanında ilk 50 içerisinde. Geleneksel Tıp müfredatı uygulayan okul, uluslararası adaylar açısından da popüler.

Freiburg okuldan bağımsız Almanya’nın en güzel hava koşullarına sahip şehri ve bu nedenle de ek rağbet görüyor. Üniversite ve Freiburg ile ilgili yazılarıma buradan erişebilirsiniz. Okulun kontenjanları Tıp için 20, Diş Hekimliği için 2 ya da 3.

8. Frankfurt Tıp Fakültesi

Frankfurt Üniversitesi Tıp fakültesi büyük şehir olmasının ve büyük bir üniversite hastanesine sahip olmanın avantajları ile ekonomi alanındaki öne çıkan başarılarının yanında Tıp eğitiminde de üst sıralarda yer alıyor. Çok sayıda hastaya hizmet vermesi ve hasta çeşitliliği bunda en önemli etken. Okul en iyi Tıp Fakülteleri sıralamalarda 160-170 arasında derecelendirilmiş. Geleneksel müfredatta eğitim veren okul özellikle Gastroenteroloji ve Kalp Damar Hastalıkları tarafında öne çıkıyor. Şehir ve üniversite ile ilgili eski yazılarıma buradan erişebilirsiniz.

Okul Geleneksel Tıp Müfredatı uyguluyor. Frankfurt şehrinin Almanya’nın finans merkezi olması dolayısı ile yabancı nüfusu fazla ve uluslararası havayollarının aktarma merkezi olduğundan dünyanın hemen her yerine uçuş bulabiliyorsunuz. Bu nedenle yabancı öğrenci adayları için popüler. Buna rağmen kontenjan sayısının nispeten fazla olması şansınızı arttırabilir. Tıp için 24 civarında, Diş Hekimliği için se 7-8 yabancı öğrenci kontenjanı var. Okulun sitesine buradan erişebilirsiniz.

9. Bonn Üniversitesi Tıp Fakültesi

Bonn Üniversitesi, şehrin eski başkent olmasından dolayı iyi bilinen bir okul. Köln’e yakınlığı ve halen birçok uluslararası firmanın merkezine ev sahipliği yapması popülerliğini arttırıyor. Okul ve şehir ile ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Dünyada en çok Matematik alanındaki başarıları ile bilinen okulun Tıp Fakültesi dünya sıralamalarında 160-170 aralığında kendine yer bulmuş. Özellikle Enfeksiyon Hastalıkları alanı öne çıkıyor. Okul Geleneksel Müfredat uyguluyor.

Bonn üniversitesi Tıp fakültesi kabul kriterleri konusunda ser verip sır vermeyen bir okul. Başvuruyu halen kendi alıyor. 15 civarında Tıp ve 4 Diş Hekimliği kontenjanı var. Okulun web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bonn Üniversitesi Ana Kampüs ©Dr. Thomas Mauersberg / Universität Bonn

10. Münster Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tam bir öğrenci şehri olan Münster, üniversitesi ile de ünlü. Hemen her yere bisikletle gidilen şehirde Tıp Fakültesi öğrencileri özellikle el üstünde tutuluyor. Okul Tıp Fakültesi eğitimlerine en fazla bütçe ayıran okullardan. Üniversite sıralamalarında 250. sıralarda olan okul, konu Tıp olunca 170. sıralarda görünüyor. Radyoloji ve Nükleer Tıp konularında öne çıkan okulun Tıp dalında 15 , Diş Hekimliğinde ise 6 kişilik kontenjanı var diye düşünebilirsiniz.

Bu ve diğer konularda daha fazla bilgiye ya da yardıma ihtiyacınız varsa, bana Almanya Eğitim Danışmanlığı sayfafındaki formu kullanarak ulaşın.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

12 thoughts on “Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği Okunacak En İyi 10 Üniversite

  1. Miray Selam,

    YKS’de Diş hekimliği kazanmalısın ancak puanını arttırmak için TestAS sınavına girmen de gerekir. Ek olarak C1 Almanca gerekli olacaktır.

  2. Almanya’da diş hekimliği okumak istiyorum YKS sınavında diş hekimliği kazanırsam denklik sağlanır mı? Bir de Goethe sınavından B1 sertifikası yeterli mi?

  3. Merhabalar, acaba bu üniversiteler SAT sınavını kabul ediyor mu?

  4. Selam, Almanya’daki tıp fakültelerinden tamamına yakını ( birkaç özel okul var ) devlet üniversitesi olup ücretsizdir.

  5. Mehmet Bey Selamlar,

    Öncelikle Almanca C1 düzeyine gelmeli. Bu arada NC puanını yükseltmek için TestAS sınavına girecek ve sonrasında istediği okullara başvuru şansı var.

  6. Merhaba
    Oğlum 2022 yks ile Marmara üniversitesi diş hekimliği fakültesini kazandı. 1 yıl hazırlık okudu. Ve şuan 1. Sınıfa devam ediyor. Almanya da diş hekimliği okumak istiyor. Ne yapmalı veya başvuru şartlarını öğrenebilirmiyiz

  7. Yavuz Selam,

    Almanya’da kolay bölüm yok onu söyleyeyim. Mühendislikler zordur ama okul popülerleştikçe zorluk aratacaktır. Yani en popüler okullar TU Münih, TU Berlin, RWTH vs.. ekstra zor olacağını aklınızdan çıkarmayın. Onun dışında NC bölümler NC-Frei bölümlere oranla bir nebze da ha öğrenciyi desteklerler diyebiliriz.

  8. Merhabalar,
    Görülen eğitim sonrası Almanya da kalmak düşünülüyorsa sizce sayısal öğrenciler için hangi bölüm tercih edilebilir.
    Ayrıca hzngi bölüm diğerlerine göre daha az zorlar

  9. Ceyda Hanım Selamlar,

    Alman devlet okullarında tıp fakültelerinde eğitim Almanca verilir. O nedenle Almanca olmadan kabul alamaz. İngilizce eğitim veren özel tıp fakülteleri var ancak onlarda oldukça pahalıdır. İtalyayı denemenizi önerebilirim.

    Recep

  10. Merhaba kızım yks 2023 te ilk 10000 de Kabataş erkek lisesi öğrencisi diploma notu 97.3..almanya da tıp okumak istiyor.yabanci dili ingilizce ..tıp okumak için şartlı kabul alabilir mi..

Comments are closed.