Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Anabin İçin Kılavuz


Almanya Üniversite Giriş Yeterliliğini ( HZB ) nereden kontrol edeceksiniz?

Almanya Eğitim ve Kültür İşleri Bakanları Daimi Konferansı (Kultusministerkonferenz) kriterlerine göre diploma ve mevcut derecenizin Almanya Üniversite Giriş Yeterliliği açısından kabul edilip edilmediğini, DAAD giriş yeterlilik veri tabanı ya da Anabin veri tabanı üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Anabin’in listesi tüm okul ya da sertifika programlarını kapsamıyor olabilir. Bu nedenle, sertifikanızın, derecenizin veya eğitim aldığınız kurumları burada bulamayabilirsiniz. Endişelenmeyin, bu derecenizin tanınmadığı anlamına gelmez. Yine de derecenizin tanınması mümkün.

Lise mezunları için lisans başvurularında kurallar nispeten basit ve bunları “HZB Nedir?” yazımda anlatmaya çalışmıştım. Yüksek lisans başvurularında durum biraz daha karışık olduğundan siteyi kullanmanız gerekecek. Mezun olduğunuz bölüme göre hangi bölümlere başvurabileceğiniz ve gereksinimlere “anabin” sitesinden erişebiliyorsunuz. Anabin web sitesi sadece Almanca olduğundan sitenin nasıl kullanılacağı konusunda size tam bir rehber vermeye çalışacağım. Başlayalım!

Öncelikle çok sık sorulduğu için bir açıklama yapayım. Mezun olduğunuz bölümün anabin’in sitesinde aradığınızda bulabiliyor ancak bölüm altında üniversitenizi göremiyor olabilirsiniz. Üniversiteniz başka bölümler için H+ olarak görünüyorsa sorun yoktur. Yani bölümünüzün listede olması ( Başka üniversiteler altında olsa bile ) ve üniversitenizin H+ olması yeterlidir.

Nasıl Kontrol Edeceksiniz?

1. Adım: https://anabin.kmk.org/anabin.html adresine gidin Ana sayfa şöyle görünür:

Anabin giriş sayfasınada böyle bir ekran sizi karşılayacak

2. Adım: Sol üstteki “Hochschulabschlüsse” yazısını bulun ve üzerine tıklayın, ekranınızda şunu göreceksiniz:


3. Adım : Sağ tarafta “Suchen nach Abschlüssen” ve “Suchen nach Abschlusstypen” olmak üzere iki kategori göreceksiniz, yani anadalınıza ve derecenize göre arama yapabilirsiniz. Ancak her iki durumda da mezun olduğunuz ülke olarak “Türkei” seçmelisiniz. Aşağıda “suchen nach Abschlüssen” örneğinin yer aldığı ekran görüntüsünü göreceksiniz.

Anabin üzerinde "Suchen nach Abschlüssen" seçeneği ile

Bu ekranda açılır menülerden mevcut derecenizi seçmelisiniz. Bunun için “Alle Abschlusstypen” listesine tıkladığınızda derece türlerinin Türkçe yazılı olduğu bir pencere açılacak. Mevcut derecenizi buradan seçin.

4. Adım : Örneğin mevcutta bir lisans dereceniz varsa, burada “Lisans/Bachelor” seçin. Daha sonra “Alle Studienrichtungen” listesinden bölümünüzü bularak seçmelisiniz. Bölümlerin isimleri de Türkçe olarak listelenecek. Kendimden örnek verirsem ben “Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği” bölümünü seçtim.


Seçtiğiniz bölüm alt tarafa listelenecek. Yan taraftaki (+) işaretine tıklayarak detayları görüntüleyebilirsiniz.


5. Adım : (+) simgesine tıkladığınızda 3 başlık altında ( bazı bölümlerde 4 olabilir ) detaylar görüntülenecektir.

  • Beschreibung – Açıklama
  • Bewertung – Değerlendirme
  • Verleihende Institutionen – Diplomanın alındığı kurum
  • Weiterführende Informationen – daha fazla bilgi
Beschreibung altında mezun olduğunuz bölümle ilgili detay ve Alman sistemine göre denk olabilecek konu grubunu göreceksiniz.

Beschreibung, başlığı altında mezun olduğunuz okulla ilgili Almanya’da karşılık gelen konuları ve bölümle ilgili yorumları göreceksiniz. Türk üniversitelerinde genellikle yorum kısmı benzer olacaktır. Bizde 240 ECTS olan lisans eğitimleri Almanya’da 180 ECTS olarak verildiğinden farklılığı belirtmek için yorumlar yazılmıştır.


6. Adım : Sahip olduğunuz derecenin Alman eğitim sisteminde nasıl sınıflandırılacağına ilişkin bilgileri “Bewertung” altında göreceksiniz. Sınıflandırmalar aşağıdaki gibidir:

  • bedingt vergleichbar (şartlı olarak denktir): Resmi olarak, derecenizin Türkiyedeki durumu ile Alman eğitim sistemindeki durumu arasında farklılıklar vardır. 
  • Entspricht (denklik verilebilir): Türkiyedeki dereceniz ile Alman dereceleri arasında önemli bir fark yoktur ve “Kommentar” sütununda başvuru yapılabileceği belirtilmiştir.
  • Gleichwertig (tam denklik): Diploma resmen bir Alman derecesine eşittir.

Ancak bu bilgiler yeterli değildir. Ek olarak okulunuzdaki programın uluslararası akreditasyonunun olması gerekli olduğundan üçüncü başlığa bakmalısınız ve okulunuzun akredite olduğundan emin olmalısınız.

Okulunuzun akredite olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

7. Adım : Okulunuzu “Verleihende Institutionen” başlığı altında bulup “Status” sütununda H+ görmelisiniz. Bu mezun olduğunuz programın akredite olduğunu gösterecektir.

Umarım faydalı olmuştur. Sorularınız için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, telegram ya da sosyal medya üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Lütfen paylaşın.

58 thoughts on “Anabin İçin Kılavuz

  1. merhaba hocam,
    anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi adalet mezunuyum. anabinde sorguladığım zaman okulumda bölümümde h+ görünüyor a2 derece türü yazıyor teknik okul yazıyor aynı zamanda koşullu olarak karşılaştırılabilir yazıyor ama mezuniyet sınıfı yeni zelanda yazıyor. bu ne demek oluyor acaba.

  2. Merhaba okulum Anadolu Ünüversitesi var ,
    Bölüm İşletme Fakültesi Konaklama İşletmeciliği ,İşletme Fakültesi var H+ ama Konaklama İşletmeciliği üniversitenin bölümlerinde görünmüyor,
    Konaklama İşletmeciliği bölümü ayrı olarak var ama altında benim üniversite görünmüyor,
    Vize başvurusu yapacağım bölüm denkliğinde sorun olurmu?
    Yardımlarınız rica ediyorum.

    1. Abi çapraz denklik var kendi üniversiteden h+ al başka üniversitede bölümünun belgesini al oluyo diye biliyorum iyice araştır sne yine

  3. Merhaba benim de üniveristem H+ ama bölümüm yok. Daha önce başvuru olmadıysa gözükmez demişsiniz. Arkadaşım yarı denklik için başvuru yaptı, o eğer kabul görürse hemen sisteme düşer ve ben de ondan yararlanabiliyor muyum? 2 yılda bir anabin güncelleniyor da demişsiniz çünkü, eğer site güncellenmezse benim de denkliğe başvurmam gerekiyor sanırım, değil mi? Bilgilendirirseniz çok sevinirim

  4. Merhabalar bilgiler için çok teşekkürler.. kontrol ettiğimde üniversitem de bölümüm de ayrı ayrı tanınıyor ancak üniversitemin bölümleri içerisinde benim bölümüm görünmüyor.. bu sorun teşkil eder mi?

  5. Merhaba benim üniversitem H+ ama bölümüm hiç bir şekilde listelerde çıkmıyor biliyorum çok kişi sordu ama bölümüm olmadığı için çapraz denklikte olmuyor lütfen nasıl bir yol izlemeliyim yardım edermisiniz

        1. Malesef yine sorunumuz yanlış anlaşılmış üniversitem var ve H+ ama bölümüm anabinin hiç bir yerinde yok olsa çapraz yapar çözerdim bunu nasıl aşarız sayın admin

  6. Merhaba, Türkiye’de Sakarya Üniversitesi mezunuyum ve Anabin’ H+
    Ancak Amerika’da yaptığım Yüksek Lisans için okulum denk değil , bu sorun olur mu ? Nasıl denklik aldırabilirim ?

  7. Recep bey selamlar,
    öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim .
    Bu sene Anadolu üniversitesi Bilgisayar Programcılığı (aöf) mezun olacağım.
    Üniversite zaten her halükarda h+ görünüyor. Dediğiniz yerden baktığımda bölümüm de mevcut fakat burada benim üniversitem yok (anladığım kadarıyla olmamasının ciddi bir önemi yok zira başvuru olmamış)
    2 senelik olduğu için “bedingt vergleichbar” olarak görünüyor bölüm.
    benim merak ettiğim bu bölüme karşılık gelen meslekler ile alakalı bir web sitesi varmı öğrenebileceğim ya da ilgili kuruma mail atsam bilgi alabilir miyim?
    Teşekkür ederim.

  8. -Merhaba hocam, Ben Karabük Üniv. Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunuyum, Institutionen kısmından baktığımda benim Üniversitem H+ olarak gözüküyor, altındaki abschlüsse kısmında Bölümümün adını göremedim.
    -Hochschulabschlüsse kısmından bölümümü kontrol ettim, bölümümün adı var ; altındaki Verlaihende Institutionen kısmına baktığımda sadece Kocaeli Üniv ve Osmaniye Korkut Ata Üniv. gözüküyor
    Bu durum sıkıntı teşkil eder mi?

  9. Merhaba ben Trakya üniversitesi makine bölümü ön lisans mezunuyum universitem H+ gözüküyor ama bölümüm gözükmüyor.Zab mail attığında bolumumun Almanya’da bir karşılığı olmadığı söylendi.denklik alabilirmiyim alamazmiyim.nasil birnyol izlemem gerekli.yardiminiz için tesekkurler iyi çalışmalar efendim.

  10. Mardin Artuklu mimarlık mezunuyum bu sene. Anabinde bölümüm tanınıyor ama üniversiteye arayınca üniversite çıkmıyor ne yapmam gerekiyor bu durumda orada bir firma ayarladım inşaat firmasında şuan ne yapmam gerekiyor bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz. Teşekkürler

  11. Merhaba benim önlisans bölümüm anabin arama kısmında gözükmüyor ama okulum h+ olarak gözüküyor yinede denkliğim olmuş oluyormu? denkliğim olmasa bile anabine bölümümü nasıl gösterebilirim ? teşekkürler.

  12. Merhaba
    Benim mezun olduğum bölüm kapanmış. Bu yüzden Anabin listesinde üniversitem H+ olarak listeleniyor. Farklı üniversitelerde mezun olduğum bölüm H+ olarak Anabin listesinde görünüyor. Bu durumda denklik alabilir miyim? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

  13. Merhabalar, anabin’de üniversitem var H+ ama bölüm olarak arattığımda üniversitem çıkmıyor. Bölümüm denk değil mi demek oluyor bu? Öyle ise ne yapmam gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. İsmail Selam,

      Daha önce benzer konularda pek çok soruyu yanıtladım. En temel konu üniversitenin tanınırlığı olacaktır. Bölümden başvuru olmadıysa listede olmaması doğal.

      1. Yani hocam elçiliğe sadece üniversitemizin H+ göründüğü çıktıyı vererek başvurumuzu eksiksiz yapmış olabiliyor muyuz bölümümüz hiç bir yerde olmasada

  14. Merhaba, Elektrik Elektronik mühendisiyim, Üniversitem var. Bölümüm yok yukarıdaki arkadaşlar gibi, bölümümü anabin’e nasıl tanımlatabilirim?

  15. Koc Universitesi İşletme bölümü mezunuyum.
    Universitem tabi H+ ancak universitemi arattigimda bolumler arasinda Isletme listelenmemis.

    Ayni sekilde Hochschulabschlusse bolumunden girip Isletme bolumunu buldugumda da Isletme bolumu bulunan TR universiteleri arasinda benim universitem yok. Bu durumda yeniden bir Zeugnisbewertung olarak basvuru yapmam gerekir mi yoksa universiteyi ve bolumu ayri ayri anabin’de gorebilmek yeterli midir?

    NOT: Calisma izni basvurusu yapiyorum

  16. Merhaba,
    Ben Ege-Matematik mezunuyum.
    Anabin’de okuduğum bölüm var, üniversitem de var. Ama bölümümün altındaki üniversite listesinde benim okulum yok. Ne yapmaliyim?

  17. Merhabalar,
    Anabin üzerinden bölümüm çıkıyor fakat Üniversitem çıkmıyor.Bu bir engel mi ? Ya da yanlış mı baktım özel olarak Üniversiteye de mi bakılması gerekiyor .Ankara Üniversite çıkıyor.Ben farklıbir Üniversiteden mezunum.Teşekkürler
    iPhone’umdan gönderildi

      1. Abi merhaba
        Bayburt üniversitesi makine mühendisliği mezunuyum. Okul + gözüküyor. Harici olarak bölümüm de var fakat bölümüm içerisinde Bayburt üniversitesi yok.
        Tam emin olamıyorum yardımcı olur musunuz.
        Teşekkür ederim

  18. Merhaba, önlisans mezunuyum. Anabinde üniversitem var fakat bölümüm yok. Almanya için vize randevusu alacağım. Sitede randevu alırken üniversiteniz, bölümünüz anabinden onaylı mı diyor. Evet mi hayır mı demeliyim arada kaldım

    1. Selam,

      Evet demek ciddi bir risk almak anlamına gelecektir. Sonrasında kara listeye girme ihtimalin var. Bence hayır diye işaretleyip mülakatta durumu açıklamak en doğru seçenek.

  19. Merhaba, Yüksek lisans başvurumu okulun kendi portalı üzeriden yapmıştım sistemde HZB notum soruluyordu ve ben de internet üzerinden Türkiyedeki notumu Alman sistemine çevirerek 2.0 yazmıştım. Okuldan kabul mektubum geldi fakat kayıt için benden HZB sertifikası istiyorlar. Bu durumda HZB sertifikasını nereden temin edebilirim ?

    Seçeneklerden birisi Uni-assist üzerinden başka bir okula başvurup sertifikayı elde etmek ama daha kolay ya da başka bir yol var mıdır ?

    Bilgiler için teşekkürler.

    1. Eren Selam,

      HZB sertifikası olarak senden bekledikleri belge diplomandır. Onun dışında sana sertifika düzenleyecek bir kuruluş yok. Uni-assist’in düzenlediği VPD belgesi okul bazındadır ( VPD belgesinde okul adı yazılıdır ve başka okulda kullanılamaz ) ve okula başvuru sırasında bu gereksinim varsa zaten yapmış olman gerekirdi ve aksi durumda başvuru kabul edilmezdi.

  20. Merhabalar sistem üzerinde bölümüm çıkıyor fakat Verleihende Institutionen kısmında okulumun ismi çıkmıyor ne yapmam gerekiyor?

    1. Selamlar,

      Okulunuzdaki herhangi bir bölüm listede varsa sıkıntı değil bu durum bölümünüzden daha önce başvuru olmadığı içindir. önemli olan okulun tanınır olması.

  21. Merhabalar, mesleğim ve üniversitem çıkıyor(Entspricht) benim tekrardan Almanya da herhangi bir denklik kurumuna başvurmam gerekiyor mu?

  22. Anabinde üniversitem var ama bölümüm yok diploma denkliği için yapılan başvuru için ücret ödememiz gerekiyor mu?

  23. yazı için çok teşekkür ederim , okuduğum iki yıllık bilgisayar programcılığı bölümünü (bedingt vergleichbar) oalrak gözüküyor. Denklik şartlarını nereden öğrenebilirim ve Alman bir şirkete remote oalrak çalışırsam önlisans(2 yıllık) öğrenim mezunu olmam almanyada yaşamak için yeterli olurmu teşekkür ederim

    1. Mehmet Ali Selam,

      Önlisans diplomalarının mesleki yeterlilik olarak kabulü mümkün olabilir, ancak eyaletlere göre değişebilir. Almanya’da oturum izni için öncelikli olarak iş bulmalısın. Alman şirketler özellikle bürokratik işler sıkıntılı ve uzun sürdüğünden yabancı personelin remote çalışmasını daha çok benimsiyorlar. Eğer Almanyada bulunmanı gerektiren bir iş bulursan https://www.kmk.org/zab/zeugnisbewertung/blue-card.html üzerinden başvuru yapmalısın.

  24. Benim bölümümde de entspricht yazıyor. Bu şimdi ne demek oluyor ne yapabilirim bu veriyle. Direkt diplomamı götürüp işe girebiliyor muyum? Bu seksiyonları biraz açarsanız memnun olurum

      1. Recep bey üniversitem h+ fakat bölümüm değil. Çapraz denklik yapabilir miyim Blue carda başvuru yapacağım

  25. Merhaba, Anabinde üniversitem yer alıyor ancak bölümüm yok. Bununla ilgili başvuruyu nereden yapabilir miyiz?

    1. Fatma Selam,

      Anabin sitesi yılda iki kez güncellenir ve maalesef Türkiyedeki tüm bölümler bu listede yer almıyor. Öğrenciler yüksek lisans ya da çalışma vizesi gibi konularda başvuru yaptıkça listeye ekleniyorlar. Öğrencinizin diplomasının denkliği için bizde YÖK’e yapıldığı gibi yazılı bir başvuru yapması gerekecek. https://www.kmk.org/zab/zeugnisbewertung.html sitesinde detaylı şekilde başvuru prosedürü var.

    1. Merhaba bölümüm pastacılık üniversiteden henüz mezun olmadım kaydım öğrenci olarak devam ediyor.Ama pastacılık sertifikam var evden çalışma durumum var yani tecrübeliyim ama sgk dökümüm yok bu şekilde denklik alabilir miyim? Çalışma vizesi için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir