Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya’da Üniversite İçin Geç Kalmadan Yapmanız Gerekenler


Uzun bir aradan sonra tekrar yazmak istediğim bir konu var. Malum YKS sonuçları açıklanır açıklanmaz pek çok öğrenci kardeşimden mesaj almaya başladım. Maalesef istediği ya da beklediği sonucu alamayan adaylar “acaba Almanya’ya okumak için gidebilir miyim?” şeklinde araştırma yapmaya başlıyorlar. Öncelikle şunu belirtmeliyim. “Almanya B planı olmaz. Olsa olsa çok önceden yol planı çizilmiş bir hedef olabilir“. Aslında bunun sebebini daha önce yazdığım pek çok yazıda göreceksiniz. Bu sefer başlığı İngilizce atayım dedim belki ilgi çeker. Ancak yine de çok kısa bir özet geçeyim.

Almanca Bilgisi Şart

Almanya üniversitelerinde lisans eğitimi almak istiyorsanız ya Almanca bileceksiniz ( belli bir seviyeniz Ör. B1 varsa hazırlık okuluna gitme şansınız var ) ya da İngilizce bilecek ve bolca para harcamayı göz önüne alacaksınız. Bu ikisi de yoksa Almanya hayallerinize elveda demek sizin için daha hayırlı olacaktır.

Almanca bilmek şart diyorum, bunu hem kabul hem de oradaki öğrenim hayatınız açısından söylüyorum. Alman üniversiteleri ciddi anlamda zor. Hakim olmadığınız bir dilde başarılı olma şansınız sıfıra yakın. O nedenle lisans eğitiminizde Almanya hedefiniz varsa Almanca eğitimine en az 3 yıl öncesinden başlayın. “Aklım başıma yeni geldi” diyorsanız da bir yıllık ve hatta 1,5 yıllık kaybı göze alıp hemen Almanca öğrenmeye başlayın. Çok yoğun dil programları ile ve eğer yeteneğiniz varsa 1,5 yılda okulda durumu idare edebilecek kadar dil öğrenmeniz mümkün. https://recepdayi.com.tr/almanca-dil-sertifikalari/

Sonradan pişman olmayın

YKS Sonuçları Önemli

Pek çok kez anlatmaya çalıştığım ancak yeterince anlaşılamayan bir konuda YKS sonuçlarının önemi. Şimdi Türk öğrenciler olarak Alman hükümetinin bizlere tanıdığı bir hak var( Dünyada sadece 4 ülkeye bu hakkı tanıyorlar ). YKS sonucuna göre bir yere yerleştirildiğinizde ve yeterli Almanca bilginizi kanıtlayabildiğiniz zaman Almanya’da okuma hakkına sahip oluyorsunuz. Burada kazandığınız okula denk sayılabilecek okullara başvurabilirsiniz. ( Almanya’da yabancı öğrenciler için merkezi yerleştirme yok her okula ayrı başvuru yapılır)

“YKS ile yerleştirildim ve Almancam yeterli istediğim okula ya da bölüme gidebilir miyim?” derseniz kısa yanıt “hayır” olacak. Yukarıdaki paragraf biraz uzun olduğundan yeterince anlaşılması için tekrarlıyorum. YKS ile yerleştirildiğiniz bölümün aynısı ya da çok benzerine başvurabilirsiniz.

Başvurdunuz peki ya kabul?

Malumunuz Almanya tüm dünya öğrencileri için parlayan yıldız misali çok popüler bir ülke. Sizin okumak istediğiniz bölüme tüm dünyadan kontenjanın çok üstünde başvuru olacak. Nasıl seçecekler derseniz. “NC diyeceğim.” ( Detaylı anlatım için https://recepdayi.com.tr/vpd-nedir/ ) Yani sizi YKS’de aldığınız puanı, NC denilen standart bir puana dönüştürerek sıralayacaklar. ( Diğer ülkelerde YKS olmadığından onların puanları da başka bir sistemle NC’ye çevrilecek )Yani: “YKS’den aldığınız puan çok önemli”

Yukarıda yazdıklarıma bir istisna “NC Freie” bölümler. Almanya’da özellikle mühendislik bölümleri giriş kısıtlamasız olduklarından YKS ile bir mühendisliğe yerleştirildiğinizde puan sınırlaması olmadan kabul almanız mümkün. Ancak bu bölümlere girmenin değil bitirmenin zor olduğunu hatırlatmalıyım!

TestAS’ı Es Geçmeyin!

Dedim ya “Almanya çok popüler”. O nedenle YKS puanınızla alacağınız NC notunu yükseltmek istemeniz çok normal. Bu amaçla sadece yabancı öğrenci adaylarının girdiği bir sınav var. TestAS denilen bu sınav yılda 4 kez yapıldığından ve birden çok kez girmek isteyebileceğinizi göz önüne alarak en az 1 yıl öncesinden başlamanız gereken bir hazırlık aşamasından daha bahsediyorum. ( Bkz. https://recepdayi.com.tr/category/testas/)

Mali Boyut

Evet! Almanya’da üniversite eğitimi devlet okullarında ücretsizdir. Ancak Almanya pahalı bir ülkedir ( Euro’nun geldiği yer malum ). Bu nedenle daha hazırlık aşamasında yapacağınız harcamalara ek olarak gidiş geliş masrafları, bloke hesap, konaklama ve yaşam giderlerini düşünmeniz gerekir. ( Şehirden şehre değişiklik göstermekle birlikte ortalama aylık 1000 Euro civarında bir yaşam gideriniz olacak https://recepdayi.com.tr/almanyada-egitim-bedava/ )

Hayal Kırıklıkları

Almanya buradan giden pek çok öğrenci için hayal kırıklığı ile sonuçlanıyor. Gerek Alman standartları ve kurallarının getirdiği monotonluk ve gerekse okul hayatındaki zorlanmalar sonucunda giden her 10 öğrenciden 6’sı geri dönüyor. Geriye kaybedilmiş yıllar, harcanan emek ve paralar kalıyor. O nedenle Almanya kesin kararlılık ve yoğun çaba gerektiren bir eğitim yolculuğu ister. Yeterince donanımlı, hazırlıklı ve kararlı değilseniz şimdiden vazgeçin derim. Bu konuda Girmek mi zor Mezun Olmak mı? yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.


Derslerin sizi zorlayacağı gerçeğine hazır olun

Peki Almanya’da üniversite okumak için ne yapmalıyım?

Bir okurum yazdıklarıma karşı “Günlerdir Almanya’da eğitim için araştırma yapıyorum, sayfanızı inceledim ama inanın yazdıklarından sonra Almanya’dan soğudum. Eyvallah bu da birşey” diyerek olumsuz yorumda bulunmuştu. Doğrudur eleştirilerine saygı gösteririm! Ben Almanya konusunda profesyonel danışmanlık yapmadığım için Almanya’yı övmek/yermek ya da öğrenciler için özendirmek gibi bir derdim yok.

Tam tersi şekilde Almanya’yı çok severim ve eğitim sistemine çok güvenirim. Ancak size karşılaşacağınız zorlukları anlatmayı bir ağabeyiniz olarak kendime misyon edindim. Doğru motivasyon ve çalışma ile neler başardığınızı görmek beni çok gururlandırsa da aksi durumda geri dönen kardeşlerimi görmek bir o kadar üzüyor.

Eğer Almanya konusunda kararlı iseniz bu hedef doğrultusunda çalışmaya Lise 1. sınıf yazından itibaren odaklanmalısınız ve bir yol haritası ortaya koymalısınız. ( Bkz Almanyada Okumak İçin Yol Haritası ) Maalesef bizim milletimiz yumurta kapıya dayanana kadar aksiyon almadığından bu yazdıklarımı okuma ihtimalleri de yok. O nedenle siz bu yazıyı okuyanlar lütfen genç kardeşlerimizi ve velilerimizi uyarın. Sizlerin son anda karşınıza çıkan bu engelleri onların önceden hazırlıklarla kolayca aşması için hazırlanmalarına ön ayak olun.

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

24 thoughts on “Almanya’da Üniversite İçin Geç Kalmadan Yapmanız Gerekenler

  1. Merhaba Özel bir üniversitede İngiliz dili ve edbiyatı okuyan oğlum, Almanya da üniversite okumak istiyor. Sadece dil puanı ile gidbileceği bölümler var mı? Almancası yok bu arada. Saygılarımla,

  2. Merhaba, Türk Alman Üniv. moleküler biyoteknoloji Hazırlık 1.siniftayim. 17 temmuzda tesdaf sınavim var.Almanyada okumak istiyorum.15 temmuzda başvurular bitiyor.Şartli kabul alabileceğim üniversiteler varmı.
    Teşekkürler kolay gelsin.

    1. Deniz Selam,

      Elinde mevcutta B1 sertifikan varsa, Bielefeld, Lübeck ve Mainz Biotechnology bölümlerine başvurabilirisin. Aksi durumda maalesef bu bölüm için başvurabileceğin okul yok.

  3. Merhabalar ,
    YKS’ye gecen yil ve bu yil olmak uzere iki kere girdim gecen yil endustri muhendisligine yerlesmistim Almanya universite basvurusu icin istedigim puani kullanabiliyor muyum yoksa sadece son girilen sinav mi baz aliniyor ?

  4. Recep bey,selamlar benim oğlum bu yıl yks sınavına girecek Ziraat Mühendisliğini Almanyada okumak istiyor.Araştırdık Almanya da Hohenheim Üniversitesi çok başarılıymış buraya nasıl başvurabiliriz yardımcı olur musunuz?Ayrıca ingilizcesi çok iyi ,almancayı hazırlıkda öğrense olur mu?

    1. Selamlar,

      Hohenheim Üniversitesi şartlı kabul vermez oraya başvuru için C1 Almanca gerekir. Giessen Universitesi var Sıfır Almanca ile kabul alabileceği orayı araştırın.

  5. Hocam merhaba. Aklıma bir soru takıldı. Yks puanı bazı siteler de 2 yıl, bazılarında 1 yıl, bazıları için 5 yıl geçerli diyen var ama bir türlü internette net bilgi yok. Doğrusu nedir?

      1. Hocam merhaba. Gittiğim acenta ÖSYM belgesinin geçerliliğinin 2 yıl olduğunu söyledi ve benim artık Almanya da ki üniversitelere başvuramayacağımı söyledi ancak siz YKS sonucunun bir geçerlilik süresinin olmadığını söylemiştiniz. Ben mevcut üniversiteme 4 yıl önce girdim. A2 dil yeterliliğimi alınca şartlı kabule başvurabilir miyim yoksa tekrar YKS ye girmem mi gerekiyor. Teşekkürler.

        1. YKS belgesinin okula başvuru konusunda bir geçerlilik süresi yok. Sadece vize sırasında bu olumsuz bir durum yaratır. Vize reddi alman ihtimali yükselir. Kendini iyi anlatmalısın.

      2. Hocam bu konuda çok karışık bilgiler. . 3.cu sınfta almanyada erasmus öğrencisiyım. dılı bu yıl halledıp sonra başvurmayı dusunuyordum. ama bu seferde yks sonucu yetişmiyor dıye öğrendim. Gerçekten yks sonucunun süresi yok mu. aynı şeyi bir daha soylermsınız emin olayım:)

        1. Evet Maalesef YKS sonuçları geç açıklandığından birçok okula sonraki kış sömestresi için başvuru şansın olmaz. Ancak C1 Almanca sertifikan varsa bazı okullar kabul verirler.

  6. Merhaba Recep bey yks puanı kaç yıl geçerli oluyor mesela 2018 yılındaki puan kullanılabilir mi acaba teşekkür ederim şimdiden

  7. Merhabalar, ben bu sene liseden mezun oldum fakat türlü sağlık sebeplerinden dolayı pek ders çalışamadım ve YKS sınavım kötü geçti, o yüzden mezuna kalacağım. Bu yaz Almanya’yı araştırmaya başladım ve siz dahil internette çok fazla yazı okudum fakat net bir cevabını bulamadığım ve kafama takılan bir şey var.
    Almanya’da üniversite başvurusu için YKS puanının bir yıl geçerli olduğu yazıyor. Ben Türkiye’de bir üniversiteye yerleşip hazırlık sınıfını tamamladıktan sonra Almanya’da üniversiteye başvuramıyor muyum? Ya da başvursam bile YKS puanım geçerli olmuyor mu? Planım hazırlık sınıfı boyunca Almancamı geliştirip dil belgesi almak ve normal lisans eğitimi başladıktan sonra Almanya’ya başvurmak. Bunu yapmam mümkün mü?

    1. Barış Selam,

      YKS’nin 1 yıl geçerli olduğunu nereden okudun bilmiyorum ancak doğru değil. Yabancı dili burada halledip sonrasında da başvurabilirsin.

      Recep

  8. Merhabalar ben bu yıl lise 3e gecicem ama 5 yıl Almanya’da okudum ve şu an C1 sertifika var…
    Acaba almancamdan dolayı bir ayrıcalık tanır mı ÖSYM? Ya da Almanya’daki üniversiteler dilime göre beni kabul eder mi?’

    1. Zeynep Selam,

      ÖSYM dil bilginden dolayı herhangi bir ayrıcalık tanımaz. Türkiye için tek kıstas YKS sonucu olacaktır. Almanya başvurularında okul kaydı için C1 olmazsa olmaz bir sertifikadır. Ancak okul kayıtlarında sertifikanın 2 yıl ya da max 3 yıldan eski olmaması istenir. O nedenle başvuracağın okulların kabul şartlrını iyi incele. En mantıklısı Lise son sınıfta yeniden bir sertifika sınavına girmen. Geçerliliği açısından TestDaF öneririm.

  9. Merhabalar öncelikle çok teşekkür ederiz değerli bilgileriniz ve bunları bizimle paylaştığınız için. Kafam bir konuda karıştı, Almanya’daki tıp okullarının kış dönemi başvuruları 15 temmuzda, yaz dönemi başvuruları ise 15 ocakta bitiyor fakat yks sonuçları ağustosta açıklanacak. Bu durumda yaz dönemi için başvurmak gerekiyor. 2023 ağustosunda yani sonuçlar açıklandığında yaz dönemi için başvuru yaptığımızı varsayarsak başvuru sonuçlarımız ne zaman açıklanır? Bu durum okula başlama açısından bir zaman kaybı sağlar mı? Nasıl yapılması gerektiğini tam çözemedim yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    1. Selam Mina,
      Seninde yazdığın gibi maalesef kış dönemi başvurularına YKS sonuçları çoğunlukla yetişmiyor. O nedenle yaz dönemi için başvuru yapılıyor. Aslında bizim üniversite sisteminde böyle bir durum olmadığından kafanın karışması doğal. Yaz dönemleri genellikle Nisan ayında başlarlar. Yani birinci sınıfların bir kısmı Ekim’de bir kısmı Nisan’da okula başlar ve geç başlayanlar derslerde bir dönem arkadan devam ederler.

      1. Peki bu geç başlama notlar açısından herhangi bir sorun yaratır mı? Oğlunuz nasıl yapmıştı?

        1. Tekrar Selam,
          Yaz sömestresinde başlama geç başlama demek değil. Aslında bazı Alman üniversitesinde bazı programlar hem kış hem yaz döneminde öğrenci alır. Yaz döneminde başlayanlar kış döneminde başlayanlardan farklı gruplardır ve okullarını kış döneminde başlayanlardan bir dönem sonra tamamlarlar. Anlayacağınız bu iki dönemin de bir avantajı ya da dezavantajı yoktur. Oğlum matura diploması olduğundan yaz dönemini beklemek zorunda kalmamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir