Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanya’da Diş Hekimliği Okumak


Almanya’da Diş Hekimliği Okumak

Almanya’da Diş Hekimliği okumak konusu son dönemde oldukça popüler ve en çok araştırılan konular arasında. Diş Hekimliği bölümleri, sadece yabancı öğrenciler açısından değil, Alman öğrenciler içinde son derece popüler bölümlerdendir. Almanya’da Diş hekimleri, Tıp Doktorlarından fazla kazandıklarından dolayı bu bölümlere talep fazladır. Aşağıda sıkça karşılaştığım sorulara kısaca yanıtlar vermeye çalışacağım.

Almanya’da Diş Hekimliği için kaç puan almalı?

Öncelikli olarak Diş hekimliği mükemmel sınav puanları yanında çok iyi motor becerileri gerektiriyor. Aşağıda üniversitelerin Diş hekimliği için kontenjanlarını gösteren bir tablo paylaşıyorum. Yabancı öğrenciler için bu kontenjanların %5’i ayrıldığı düşünüldüğünde her yıl toplam 75 civarında yabancı öğrencinin kabul edildiğini görebilirsiniz. Bu kadar rekabetçi ortam olunca NC’nizin en az 1.2 olması gerektiği ortaya çıkıyor. ( NC nedir diye merak ederseniz Bkz. VPD ve NC Nedir?). Rekabet o kadar yoğun ki bazı üniversiteler NC ‘ye ek olarak TestAS sınavına girmenizi de isteyecek. Lütfen dikkat! TestAS’tan alacağınız yüksek puan sizin okula kabulünüzün anahtarı olabilir. ( Bkz. https://recepdayi.com.tr/category/testas/ )

Almanyada diş hekimliği okumak düşük kontenjanlar nedeni ile oldukça zor.

Almanya’da diş hekimliği kaç yıl?

Almanya’da Diş hekimliği eğitimi bilimsel ve pratik çalışma olarak ikiye ayrılıyor. Çalışmanın yapısı temelde tüm Alman üniversitelerinde aynı ve en sonunda merkezi bir lisans sınavıyla neticelenir. Eğitim en az on yarıyıl sürer ve her biri beş yarıyıldan oluşan bir klinik öncesi ve bir klinik çalışma bölümüne ayrılır.

Yukarı

Almanyada Diş Hekimliği Okumak Pahalı mı?

Diş hekimliği okumanın ne kadar pahalı olduğu tekrar tekrar sorulan sorular arasında, özellikle de Tıp ile karşılaştırıldığında. Bu soruyu yanıtlamak kolay: maliyetler bariz bir şekilde daha yüksek! Bir taraftan belirli bir temel sarf malzemesi stok yapmalı; diğer taraftan, birçok üniversitede el aletleri (600 Euro’dan başlıyor), teknisyen cihazları ( 600 -1000 Euro ) ve artikülatörler ( Yaklaşık 800 Euro ) gibi tek seferlik yüksek maliyetler de var. Bununla birlikte, bu maliyetler tüm üniversitelerde aynı değil, öğreniminiz sırasında sarf malzemelerine 10.000 Euro’dan fazla harcayabilirsiniz.

Almanyada Diş hekimliği malzemeleri bazı okullarda tamamen öğrenciler tarafından karşılandığından ek masraflara neden olabilir.

Diş hekimliği eğitimi, en yoğun materyal kullanımı gerektiren eğitimlerden biri. İnsanları memnun edecek dişlerin yapımı için pek çok pratik yapmanız gerekeceği muhakkak. Bunun için basit ve ucuz kalem mumlardan pahalı artikülatörlere kadar pek çok materyal kullanacaksınız. Bazı üniversitelerde materyallerin, aletlerin ve ekipmanın çok büyük bir kısmı üniversite tarafından sağlanırken, bazılarında öğrenciler hemen hemen her şeyi kendileri satın almak zorunda kalıyorlar. Üniversitenizde hangi özel kuralların geçerli olduğunu öğrenci konseyinden, ilgili öğretim görevlisinden veya klinik öncesi yönetimden öğrenebilirsiniz. 

Yukarı

Almanyada Diş hekimliği öğrenciler malzemeler nasıl temin ediyor?

Özellikle enstrüman testlerinin yapıldığı üniversitelerde ( Düsseldorf gibi ) malzemeleri erken bir aşamada edinmek önemli. Aksi halde sürekli ve hızla değişen kursların ihtiyaçlarına yanıt vermek zor olacaktır.

Jena veya Münster gibi bazı üniversitelerde öğrencilere büyük miktarda materyal sağlanırken, diğerlerinde materyallerin çoğunun kendileri satın alınması gerekir. Bu nedenle fiyatları karşılaştırmak veya üst dönemlerden ucuz kullanılmış setler edinmek her zaman daha makul olacaktır. Ancak yeni komple setler veya tek tek aletler satın almak da yaygın bir yoldur. Çoğu depo ve üretici, öğrenci indirimleri sunuyorlar. Üniversite lokasyonunda, üniversiteye yakın depolarda öğrencilere yönelik gerekli materyallerin ve aletlerin sipariş edilebileceği işletmeler var. 

Çoğu üniversitede, en azından en sık kullanılan ürünler toplu olarak satın alınır ( bu genellikle tek tek satın almaktan daha ucuza gelir ). Malzeme tedariki öğrenci konseyi, sömestr sözcüsü veya malzeme yöneticisi (örneğin Dresden, Freiburg, Hanover, Göttingen, Leipzig, Rostock) veya öğretim görevlisi aracılığıyla organize edilir. Ancak en iyi bilgiyi yine de okulun web sitesinden kontrol edin.

Yukarı

Almanya’da Diş Hekimliği Programları kontenjanları

Almanya’da diş hekimliği programlarının popülerliğinden yukarıda bahsetmiştim. Okulların popülerliğine göre değişse de çok az sayıda yabancı öğrenci kontenjanı bulunduğundan kabuller oldukça zor. Ancak bir avantajımız şu olabilir; pek çok üniversite ülkeler arasında eşitlik sağlamak için ülke barajı dedikleri bir sistem uyguluyorlar. Kısaca bir ülkeden maksimum bir ya da duruma göre iki öğrenci alıyorlar. Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği Okunacak En iyi 10 Üniversite listesini inceleyin.

Yukarı

Almanya’da Diş Hekimliği Programlarına Kabul Zor mu?

Yukarıda bahsettiğim durumdan ötürü zor diyebilirim. Teorik olarak Türkiye’den 30 civarında öğrencinin Diş hekimliği programlarına girebileceği anlamına geliyor ancak NC puanı önemli. Kabul için benim öngörülerime göre en az 1.1 ya da 1.2 puan almış olmalısınız. Bunun bizim üniversite sınavındaki karşılığı kabaca 523 puana denk geliyor. Bu konuda daha detaylı bilgileri daha önceki yazılarımda vermiştim. Bu kadar yüksek puanım yok derseniz de TestAs sınavı sizin için bir seçenek. Anlayacağınız her şey üniversite sınavı puanına bağlı değil.

TestAs sınavı bazı üniversiteler için kabul için en önemli kriter olurken ( Bkz. Köln, Ulm ) bazılarında kabul kriterlerini %50 etkiliyor. O nedenle Almanya’da Tıp, Diş Hekimliği gibi programlar için TestAs sınavı çok önemli. Sıkı bir hazırlıkla hayaline kavuşmanız olası. Bu konuda daha önce pek çok şey yazdım sitedeki eski yazılarda bulabilirsiniz. Bakınız TestAs ne kadar önemli?


Almanya üniversitelerine başvurular okuldan okula değişiyor o nedenle öncelikle okulun web sitesi ve daha önceden okullarla ilgili yazdığım makaleleri incelemenizi önerebilirim. Bazı okullar kendine başvuru alır bazıları ise Uni-assit üzerinden başvuru kabul ederler. Bazıları için de sadece VPD için uni-assist’e başvurursunuz. Çok karışık sanmayın araştırırsanız basit olduğunu göreceksiniz. Tüm bunlarla uğraşmayayım diyorsanız danışman tutma alternatifiniz elbette var. Başvurularda danışmanla çalışmak şart mı? sorusuna ilişkin “Almanya için danışmanla çalışmak şart mı? yazımı” okumanızı öneririm.

Yukarı

Almanya’da Diş Hekimliği Okumak İçin Türkiye’de Diş Hekimliğini Kazanmak Zorunda mıyım?

Almanya’da bir lisans programına başvurmanın en temel şartlarından birisi, üniversite sınavında bir programa yerleştirilmeniz. Başvuracağınız bölüm için “eşdeğer” ya da “bitişik” bölüm tabiri kullanılır. Bununla ilgili daha fazla detayı HZB Nedir? isimli yazımda vermiştim ancak Diş Hekimliği özelinde açmaya çalışayım.

Almanya’da Diş Hekimliği okumak istiyorsanız, Türkiye’de herhangi bir Diş Hekimliği programına yerleştirme hakkı kazanmanız “eşdeğer program” zorunluluğunu karşılar. Okulun devlet ya da vakıf üniversitesi olması, burslu ya da tamamen ücretli olması bunu değiştirmez. Bu durumda başvuru hakkı kazanırsınız.

Bizim için asıl yabancı kavram “bitişik bölüm” kavramı. Almanya’da üniversiteler programları konu grupları adı altında grupluyorlar. Bu şu anlama geliyor: Hemen hemen her üniversite için Türkiye’de Veterinerlik programına yerleştirilmiş olmanız Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği okumak için başvurabilirsiniz. Ya da çoğu üniversite için Biyoloji, Biyoteknoloji gibi programlara yerleştirilmiş olmanız Diş Hekimliğine başvurmanız için yeterli olabilir. Ancak bu konuyu okulların uluslararası ofislerine sormanız en iyisidir.

Böyle bir programa yerleştirilip sonra başvurmak istediğinizde aldığınız puan NC notuna dönüştürüleceğinden oldukça düşük olacağı muhakkak. Bu durumda TestAS sınavına girerek, bu sınav notunu en büyük değerlendirme kıstası olarak kabul eden okullarda şansınızı deneyebilirsiniz. ( Bkz. Köln Üniversitesi, RWTH Aachen vb. )

Yukarı

Almanya Diş Hekimliği Fakülteleri


Bölüm AdıOkulŞehirOkul TipiSüreDilBaşvuru KısıtBaşvuru DönemiÖğrenim Ücreti
Diş hekimliğiBonn ÜniversitesiBonnÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğidresden Teknik ÜniversitesiDresdenÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiDüsseldorf ÜniversitesiDüsseldorfÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiErlangen-Nuremberg ÜniversitesiErlangenÜniversite9 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiFrankfurt ÜniversitesiFrankfurtÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiFreiburg ÜniversitesiFreiburgÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiGiessen ÜniversitesiGießenÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiGöttingen ÜniversitesiGöttingenÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiGreifswald ÜniversitesiGreifswaldÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiHalle-Wittenberg ÜniversitesiHalle an der SaaleÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiHamburg ÜniversitesiHamburgÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiHannover Tıp OkuluHannoverÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiHeidelberg ÜniversitesiHeidelbergÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiHumboldt ÜniversitesiBerlinÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiJena ÜniversitesiJenaÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiKiel ÜniversitesiKielÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiKöln ÜniversitesiKölnÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiLeipzig ÜniversitesiLeipzigÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiLudwig Maximilians Üniversitesi MunihMünihÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiMainz ÜniversitesiMainzÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiMarburg ÜniversitesiMarburgÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiMünster ÜniversitesiMünsterÜniversite9 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiRegensburg ÜniversitesiRegensburgÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiRostock ÜniversitesiRostockÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiRWTH AachenAachenÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiSaarland ÜniversitesiHomburgÜniversite10 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıSadece Kış Dönemi
Diş hekimliğiTübingen Eberhard Karls ÜniversitesiTübingenÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiUlm ÜniversitesiUlmÜniversite11 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi
Diş hekimliğiWürzburg ÜniversitesiWürzburgÜniversite9 sömestreAlmancaNC KısıtlamasıYaz ve Kış Dönemi

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

31 thoughts on “Almanya’da Diş Hekimliği Okumak

  1. Merhaba recep hocam 3.kez yazıyorum herhalde bir yerde hata yaptim ): suanda bir vakif universtirdn yari burslu dis hekimligi 1.sinif ogrenciyim avrupada onceligim almanya ve avusturya inglizce herhangi bir bolum okumak istiyorum ancak hic danisacagim bir yer yok bana yardimci olabilir misiniz
    Anadolu lisesi mezunuyum genel not ortalamam 95 446 puan ile sayisalda 59000 sıralama yaptım ingilizce hazırlık sinavinida atladim lutfen yardimci olur musunuz

    1. Emir Selam,

      YKS sıralamanın bir önemi yok puanına bakacaklar ve NC karşılığı 1.9
      Alamnya’da bu puanla Diş Hekimliği kabulü alamazsın ek olarak İngilizce Diş hekimliği programı da yok. Temel bilimler de Almanca’dır. Mühendislik tarafında ingilizce programlar var ancak senin YKS yerleştirmenden dolayı sıkıntı olabilir.

      1. Bizim sistemin tam tersi olarak sıralama değil puan önemliyse zor yılda sınava girmiş olmak dezavantaj o zaman… ben 449 puanla 39k sıralama yaptım NC 1.8 oluyor sanırım, devlette diş okuyor olmam yeterli oluyor mu yoksa 1.8 işi bozuyor mu? Aynı sıralama başka yıllarda 475 puanla yapılıyor mesela, bunun dikkate alınmaması ilginç

  2. Merhaba ben biyoloji bölümü okuyorum. Diş hekimliğine geçiş yapabilir miyim Almanya’da ?

  3. Merhaba ben diş hekimliği birinci sınıf öğrencisiyim. Almanya’da üniversite eğitimime devam etmek istiyorum. Türkiye’de diş hekimliği öğrencisi olarak Almanya’da tıp okuyabilir miyim? Ve bu süreçte hangi belgeleri toplamam nasıl ilerlemem gerek,denklik almam gerekiyor mu?

  4. Merhabalar Recep Bey,
    Bu yıl 3,19 ortalamyla diş hekimliği bölümünden mezun oldum, Almanya’da uzmanlık eğitimi için şansım nedir? Diş hekimliği alanında Almanyadaki uzmanlık bölümleri nelerdir? Hangi üniversiteler bu konuda ön plana çıkmıştır?
    Teşekkürler

  5. Merhaba Recep bey,ben dis hekimliğinde 1.senemi bitirdim 3.1 ortalama ile fakat Almanya’da ingilizce bölüm olmadığını sizden öğrendim.Almancam da çok zayıf.Bu ortalamam ile herhangi bir üniversite 1 yıl dil hazırlığı şartı ile öğrenci kabul eder mi?

  6. merhaba hocam bu sene yks ye girdim sıralamam nasıl gelcek bilmiyorum . hedefim dişti ama gelmeyecek gibi diyetetik veya hemşirelik yazacağım gibi gelirse belki veterinerlik . almanya diş hekimliği için tam olarak hangi bölümleri kabul ediyor tıp diş hariçi ^^

    1. Derya selam,

      Bu soruya kesin bir yanıt verilmesi mümkün değil. Böyle bir tablo ya da kılavuz da yok. Pratikte de YKS’de Diş Hekimliğine yerleşecek bir puan alamazsan Almanya’da da NC düşük çıkacağından Diş Hekimliği kabulü alamazsın diye düşünebilirsin. Ama sana tavsiyem Almanya’da Veterinerlik okumayı düşünmen olabilir. Çok popüler ve kazancı bir o kadar yüksek bir meslektir.

  7. Merhaba, Yös sınavıyla Türkiyede diş hekimliği bölümü kazanmışsam Almanya ya başvuru yapabilir miyim?

    1. İpek Selam,

      Anabinden kontrol edersen HZB için sadece YKS’nin adreslendiğini görebilirsin. Ancak YÖS ile VPD alanlar olduğunu duydum. Uni-assist ya da universiteye sorabilirsin.

  8. uni asist sitesinde çoğu diş hekimliği bölümüne giriş bulunmuyor diğer üniversitelere nasıl başvuru yapabiliriz

    1. Almanya üniversite başvuruları okul bazında değişiklik gösterir o nedenle okulların web sitelerindeki yönergeleri dikkatle takip etmelisin.

  9. merhaba ben yks ile istanbul medipol diş hekimliğine yerleştim Nc puanım da yaklaşık 1.6 gibi bir şey ben bu puanla almanyada diş hekimliği okuyabilir miyim veya puanımı yükseltmek için neler yapabilirim? veya başka bir bölüme transfer olabilir miyim olacaksam da bu bölümler neler olabilir?

    1. Açıkçası 1.6 NC ile Almanya’da Tıp ya da Diş hekimliği kabulu imkansıza yakın. Tek olur tarafı TestAS’tan 130’a çok yakın ya da tam puan almak olur ki bu durumda da kabul alınması ihtimal dahilindeki okul sayısı 1,2’yi geçmeyecektir. Ek olarak bu bahsettiğim okulların şartlı kabulleri olmadığından C1 Almanca gerekli olacaktır. Sağlıkla ilgili diğer bölümlerde şansını deneyebilirsin.

  10. Merhaba, ben diş hekimliği son sınıf öğrencisiyim. Üniversitemden Erasmus+ kapsamında hibe almaya hak kazandım. Bu hakkı almak için Almanyadan diş hekimliği ile ilgili en az 60 gün süreyi kapsayacak bir yerden kabul mektubu almam lazım . Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

    1. Selam Adnan,

      Maalesef bu konuda elimden bir şey gelmez. İnternetten bulabildiğin tüm kliniklere yaz bence. Zaten eleman eksikliği olduğundan biryerlerden kabul alman mümkün olabilir.

  11. merhaba ben şuanda çapa diş 2. sınıf öğrencisiyim ve avrupada okumak istiyorum ama yabancı dilim sadece ingilizce. yksde 11bin sıralamam var. bu bir işe yarar mı ve sizce hangi ülkelerde okumak daha mantıklı olur?

  12. Merhabalar ben Türk Alman üniversitesinde okuyorum okulda bölüme başlamak için zaten testdaf sınavından iyi bir puan alma şartımız var ben nc puanlama sistemine göre baktığımda puanım 1.6 görünüyor ancak mühendislik bölümündeyim almanya da tıp ya da diş hekimliğine yerleşme şansım var mı testdaftan da yüksek bir puan alırsam?

      1. Merhaba ben ağız ve diş sağlığı bölümü mezunuyum Almanya da diş hekimliği okuyabilir miyim

  13. Almanya’da özel üniversitede diş hekimliği okumak istiyorum mümkün mü ? Özel üniversitelerde diş hekimliği bölümü var mı ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir