Almanyada Üniversite Okumak

Almanya Eğitim Danışmanlığı

Heidelberg Tıp – Almanya’da Tıp Okumak


Heidelberg

Almanya’nın en eski üniversitesi ve en bilinen tıp fakültesi. Durum böyle olunca her öğrencinin rüyasını süslüyor diyebilirim. Okul tüm dünyada saygı değer bir üne sahip. Çok eski dönemlerden beri süregelen geleneksel eğitim kalitesi ve popülaritesi nedeni ile Almanya dışında da kendine üst sıralarda yer bulabiliyor. Okulla ilgili genel tanıtım yazıma Heidelberg Üniversitesi makalemden ulaşabilirsiniz.


Heidelberg Üniversite Hastanesi de Almanya’nın en büyük ve en ünlü tıp merkezlerinden biri. Uzman kliniklerinde her yıl yaklaşık 80.000 hastaya yatarak, 1.000.000’den fazla hastaya da ayakta hizmet veriyor. Kliniğin üniversite içindeki ve dışındaki tanınmış enstitülerle ve ayrıca Alman Kanser Araştırma Merkezi, Max Planck Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı ile yakın araştırma işbirliği muhtemelen Almanya’da benzersiz. Almanya’nın en iyi tıp fakültelerinin listesi için buraya bakın.

Heidelberg Sömestre Ücreti

Okulun ve aslında eyaletin bizim gibi yabancı statüsündeki öğrenciler için bir dezavantajı var. Almanya’nın hemen hemen tamamında devlet üniversitelerinde eğitim bedava iken, okulun bağlı bulunduğu Baden-Württemberg eyaletinde yabancı öğrenciler sömestre başına 1500 Euro eğitim ücreti ödemek zorunda. Eyalet pek çok ünlü okula sahip olduğundan bu konudaki avantajını paraya çevirmiş anlayacağınız.

Üniversite tıp ve pek çok bilim alanındaki popülerliği ile dünyada ilk 50 okul arasında gösteriliyor. Ancak tıp fakülteleri ( Alman Kanser Araştırmaları Merkezi’nin bu şehirde olmasından olsa gerek ) özellikle Radyoloji, onkoloji, Cerrahi ve Halk sağlığı konularında öne çıkıyor.

Heidelberg üniversitesi özellikle Tıp konusunda öne çıkıyor.
US News üniversite değerlendirmeleri

Okulun iki bağımsız tıp fakültesi var ( bizde de eskiden İstanbul Üniversitesinin Cerrahpaşa ve Çapa Tıp fakültelerinde olduğu gibi ) Bunlardan biri Heidelberg’te diğeri 15dk mesafedeki Mannheim şehrinde. Bunlardan eski olanı ve geleneksel müfredat (Regelstudiengang) uygulayanı Heidelberg şehrindeki Heidelberg Tıp Fakültesi.

Heidelberg Tıp Fakültesi

Okul şehrin hemen yanı başında devasa bir hastane kompleksinde yer alıyor. Okul ve hastane kompleksi şehrin tarihi atmosferine uymasa da şehir içine girmediğinden çokta sırıtmıyor sanki. ( Şehirle ilgili görüş ve deneyimlerimi daha önce yazmıştım. Heidelberg’de Okumak yazısına linkten erişebilirsiniz ) Bana sorarsanız fakültenin eğitim alanındaki tek dezavantajı geleneksel müfredat uyguluyor olması ( tabi ki bu benim düşüncem tam aksini düşünen de olabilir ) aksi durumda eğitim kalitesi konusunda hiç şüphem yok. Zaten aday öğrencilerin potansiyeli ve kabul konusundaki inanılmaz rekabet bunu teyit eder nitelikte.

Heidelberg Tıp Fakültesi Kampüsü
Heidelberg Tıp Fakültesi

Geleneksel tıp eğitiminde ilk iki yıl teorik ağırlıklı ve yoğun temel bilimler dersleri verildiğinden dolayı ilk iki yıl en çok zorlanılan yıl oluyor. Üstüne çan eğrisi sistemi, rekabet ettiğiniz süper zeki, çalışkan ve belki de daha önce temel bilimler eğitim almış kişiler gelince Heidelberg Tıp Fakültesi bir kademe daha zor olabilir. Benden söylemesi. Almanya’da tıp eğitiminin yapısı ve zorlukları konusunda “Almanya’da Tıp Okumak Zor mu?” adında bir makale yazmıştım. Onu okumanızı öneririm.

Ek olarak değinmek istediğim bir başka konu da barınma imkanları olacak. Kasabanın çok küçük olması ve okulun şehir ya da ülke dışından çok fazla talep görmesi öğrencilerin barınma sorununu tepeye taşımış durumda. Barınma son derece pahalı ve parasına bakmayayım deseniz bile yer bulmak çok zor olabiliyormuş. O nedenle öğrencilerin çoğu paylaşımlı dairelerde konaklıyor. Bu konuda şehirle ilgili daha önceki yazıma bakabilirsiniz.

Mannheim Tıp Fakültesi

Okulun iki tıp fakültesi olduğundan bahsetmiştim. Diğer tıp fakültesi Heidelberg şehrine trenle 15 dk uzaklıktaki Mannheim şehrinde. Mannheim bir sanayi şehri olduğundan Heidelberg’in tarihi havasından eser yok tabi. Gittiğinizde aradaki farka çok şaşıracaksınız. Fakülte tıp eğitiminde model kurs olarak tanımlanan bir müfredat uyguluyor. Bu model tıp ve geleneksel tıp programlarından “Almanya Tıp Eğitiminde Model Kurs” yazımda bahsetmiştim. Okulun “MaReCuM” olarak adlandırdığı bu programda öğrenciler Heidelberg’tekilerin aksine erkenden pratik yapmaya başlıyorlar. Ancak Mannheim Tıp Fakültesi tam bir model kurs olarak gösterilmiyor. Mannheim’da okuyan öğrenciler diğer model kurs öğrencilerinin aksine geleneksel kurs alan öğrenciler gibi 1. devlet sınavına giriyorlar.

Fakülte Heidelberg’in aksine eski ve kasvetli bir yapı içerisinde bulunuyor. Bunun yanında eski bir bira fabrikası seminer ve toplantılar için dönüştürülmüş. Laboratuvarlar içinse yeni ve modern bir binası var. Fakülte güzel olsa da şehir için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Oğlum da bu fakülteden kabul almasına rağmen şehir dolayısı ile tercih etmemişti. Mannheim’ı tercih eden arkadaşlarının da sonradan şehir yaşamı dolayısı ile pişman olduklarını duydum. Ancak yine de saygın ismi ve yüksek eğitim kalitesi dolayısı ile tercih edilebilir olarak görüyorum.

Mannheim Tıp Fakültesi Kampüsü
Mannheim Tıp Fakültesi

Heidelberg’te Tıp programına kabul için kaç puan almalı?

Heidelberg Tıp programlarına başvurular okulun popülerliğine paralel olarak çok rekabetçi. 2021 yılına kadar başvurularınızda başlangıçta Heidelberg ya da Mannheim Tıp fakülteleri arasında bir tercih yapmanız isteniyordu. Pandemi zamanında her iki fakülte içinde aynı anda başvuru yapılmasına imkan sağlandı ancak bu şekilde devam eder mi bilemiyorum?

Heidelberg Tıp fakültesi sadece NC puanına daha odaklı görünürken, ( TestAS puanı ne kadar etkili bir açıklama yapmıyorlar ki önceki yılların deneyimleri de çok bakmadıkları yönünde algı oluşturuyor ) Mannheim Tıp fakültesi için TestAS sonuçları daha önemli gözüküyor. Ancak her iki fakülte için de TestAS sınavına girmek zorunlu. TestAS nedir, nasıl hazırlanılır derseniz, “TestAS” kategorisinde değişik yazılar bulacaksınız.

Heidelberg Tıp fakültesinden kabul alabilmenizin tek şansı bana sorarsanız NC 1.0 ancak TestAs sonucunuz 120 ve üzerinde ise 1.1 ya da 1.2 ile de şansınızı deneyebilirsiniz. 1.0 dediğim üniversite sınavından 548 ve üstü puan demek. 1.1 ise 535 puan anlamına geliyor. Bu kadar puan aldıktan sonra Türkiye’de istediğim Tıp fakültesine zaten girerim diyebilirsiniz. Ancak tüm dünyada tanınan ve tüm dünyadan en iyilerin girmek için yarıştıkları saygın bir tıp fakültesi için çokta fazla görmemek gerek. Tıp eğitimi için Almanya’nın neden doğru seçim olduğuna ilişkin “Almanya’da Tıp Okumak” isimli bir makale yazmıştım onu okuyabilirsiniz.

NC 1.0 gerekli derken 1.0 ile kabul garanti demek istemedim. Almanya’da pek çok üniversitede olduğu gibi Heidelberg Üniversiteside kabul kriterleri konusunda çok şeffaf değil. Şeffaf olan üniversiteler de var tabi ki ancak çoğunluğu böyle. Burada hangi okula kaç puanla başvurmalıyım konusu çokça araştırmaya ve tecrübeli insanlara danışmaya dayanıyor. NC puanının nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız bu linkten açıklamaları okuyabilirsiniz. TestAs sınavının önemini yabana atmamak gerek bu sınavdan 130’a yakın bir puan size pek çok okulun kapısını açabilir. O yüzden yabana atmayın. ( https://recepdayi.com.tr/category/testas/ )

Mannheim Tıp fakültesi için TestAS sınavına daha fazla önem veriyor demiştim. ( Resmi bir şey değil tamamen öngörü ) TestAS sına puanınız 120 ve üzerinde ise 1.2 NC ile bile şansınız olabilir. ( Bildiğim birkaç örnek var ). Burada verdiğim değerler benim şahsi tecrübe ve öngörülerimi yansıtıyor. Yoksa her zaman söylediğim gibi başvuru için bir engel yok.


Heidelberg Tıp Programlarına Başvuru

Heidelberg Ünversitesi Tıp başvurularında öncelikle Uni-Assist üzeriden VPD ( Vorprüfungsdokumentation ) başvurusunda bulunmanızı isteyecek. ( Bakınız VPD nedir ? ) Bu işlem uzun sürebiliyor o nedenle diplomanızı ya da üniversite sınav sonucunuzu alır almaz uni-Assist’e başvurun.

Heidelberg Tıp programlarına başvurular okulun portali üzerinden yapılıyor. Okula kayıt için okulda her sonbaharda yapılan DSH-2 sınavını başarıyla geçmek gerekli. Başvuru sırasında aşağıdaki sertifikaları sunabilirseniz sınavdan muaf oluyorsunuz. Ek olarak TestAS sınav sonucunu da başvuru sırasında sunmanız gerekiyor.

  • DSH : Üniversiteye giriş için Almanca dil sınavı (seviye 2)
  • TestDaF : (En az dört alanda da 4. seviye)
  • Goethe C2

Almanca bilginizin yeterli olmadığı durumlarda da hazırlık okuluna gitme şartıyla başvuru şansınız var ancak pratikte çok şanslı olmanız gerektiğini hatırlatayım. ( Bkz
Alman Üniversitelerinde Şartlı Kabul Nedir? )Zira kontenjan çok az ve göçmenler buraları doldurmuş durumdalar.

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir