Almanyada Üniversite – %100 Kabul Garantisi
“%100 kabul garantisi” derken kinaye yapmıyorum. Bana danışan ya da bu blog’u daha önce ziyaret etmiş olan herkesin bildiği gibi her zaman şunu söylerim; “Tıp gibi bölümler hariç, Almanyada üniversite okumak isteyen Türk öğrenciler için işin en kolay kısmı kabul almak”. Bunu onlarca kişiye, yüzlerce okuldan kabul almış biri olarak rahatlıkla söylüyorum. Bazı okulları hariç tutmak gerek elbette ancak her zaman vurguladığım gibi; Almanya’da kötü okul yoktur sadece Türkiyede ismi daha az bilinen okullar vardır.
Almanya’da Üniversite Kabul Şartları
Daha önce de defalarca yazdım ancak, internet mecrası öyle bir yerki; insanların düşüncelerini okumak ve hangi bilgiye nasıl bir yoldan ulaşmak istediklerini anlamak imkansız. Bu nedenle tekrardan çok sistematik bir şekilde açıklamaya çalışacağım.
Almanca ya da İngilizce Dil Şartı:
Başvuracağınız programın diline göre yeterli düzeyde dil bilgisi en önemli şartlardan biridir. Program Almanca ise bu C1 düzeyidir ve Telc C1 Hochschule sınavı ya da TestDaf ile kanıtlanmalıdır. İngilizce ise genellikle B2 düzeyi olmalı ve TOEFL ya da IELTS ile kanıtlanmalıdır.
Yeterli Almanca bilginiz yoksa , Şartlı kabul için başvuru şansınız vardır. Şartlı kabul için detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
HZB Şartı
HZB kavramını Türkçeye çevirdiğimizde “Üniversite Giriş Yeterliliği” anlamına geliyor. Bununla ilgili daha önce de yazmıştım. ( Bkz. HZB Nedir? ) Türk öğrenciler ya da Liseyi Türkiyede bitirmiş çifte vatandaşlar için HZB şartları anabin sitesinde yazılmaktadır. Yüksek Lisans programları için tek şart bir lisans diplomasıdır. Lisans programlarına kabul için şartlar detaylıdır ve siteden bulunabilir ancak site Almanca olduğundan kısa özetini aşağıda veriyorum.
12 yıllık bir Anadolu Lisesi Mezunu iseniz;
– YKS’ye girmeli ve Almanya’da okumak istediğiniz programa eşdeğer bir 4 yıllık örgün eğitim programına yerleştirilmeniz gerekir. ( Kayıt yaptırmak zorunda değilsiniz. )
ya da;
– YKS’ye girmeli, Açık öğretim kazanmalı ve 2 yıl okumalısınız. ( Alttan dersiniz kalmamalı )
ya da;
– YKS’ye girmeli, 2 yıllık önlisans kazanmalı ve 1 yıl okumalısınız. ( Sadece Fachhochschule’lere başvurabilirsiniz. Alttan dersiniz kalmamalı )
ya da;
– YKS’ye girmeli, 2 yıllık önlisans kazanmalı ve mezun olmalısınız.
ya da;
– Almanca C1 düzeyinde sertifikanız olmalı ve TestAS sınavına girerek 90’ın üzerinde bir puan almalısınız. ( TestAS sınavı ile ilgili detaylar için bakınız )
Meslek Lisesi Mezunu İseniz;
– YKS’ye girmeli ve Almanya’da okumak istediğiniz programa eşdeğer bir 4 yıllık örgün eğitim programına yerleştirilmeniz ve 1 yıl okumanız gerekir. ( Alttan dersiniz kalmamalı. )
ya da;
– YKS’ye girmeli, Açık öğretim kazanmalı ve 2 yıl okumalısınız. ( Alttan dersiniz kalmamalı )
ya da;
– YKS’ye girmeli, 2 yıllık önlisans kazanmalı ve 1 yıl okumalısınız. ( Sadece Fachhochschule’lere başvurabilirsiniz. Alttan dersiniz kalmamalı )
ya da;
– YKS’ye girmeli, 2 yıllık önlisans kazanmalı ve mezun olmalısınız.
Açık Lise Mezunu iseniz;
– YKS’ye girmeli ve Almanya’da okumak istediğiniz programa eşdeğer bir 4 yıllık örgün eğitim programına yerleştirilmeniz gerekir. Ancak Açık Lise mezunlarını pek çok okul kabul etmez.
Diğer şartlar ….
Başkaca şart yoktur. Başvuracağınız bölümün NC Frei ( Ohne NC ) olup olmadığına göre YKS yerleştirme puanınız ve Lise Matematik/Fizik gibi notlarınız önem kazanacaktır. Ancak bu notlar özellikle popüler okullar için bir anlam taşırlar.
Almanyada Üniversite Ücretleri
Almanya’da başvurabileceğiniz çok sayıda devlet üniversitesi vardır ve bunlarda lisans eğitimi ücretsizdir. Sadece sömestre başına şehrine göre 100 ila 300 Euro bir harç ödersiniz. Ancak bu harç ücretine tüm toplu taşımaları bedava kullanabileceğiniz Sömestre Bileti dahildir.
Bununla birlikte Yüksek lisans eğitimlerinde bazı programlarda yıllık 10.000 Euro’ya ulaşan eğitim ücretleri vardır. İlgilendiğiniz programı kontrol etmeniz gerekir.
Ücretsiz lisans eğitimi için çifte vatandaş olmayanlar açısından tek istisna Baden-Württemberg eyaletindeki üniversitelerdir. Bu eyaletteki okullar yabancı öğrencilerden sömestre başına 1500 Euro ücret isterler.
Almanyada Okurken Çalışmak
Almanya’da okullar ücretsiz olsa bile barınma oldukça pahalıdır. Bu nedenle ek bir gelir ihtiyacınız olabilir. Öğrenci statüsü ile Almanya’dan kabul aldığınızda yılda 120 gün çalışma izniniz olacaktır. Almanca bilginizin seviyesine ve diğer yeteneklerinize bağlı olarak, bir markette raf dizme, yada akşamları bilgisayara veri girme gibi basit işlerde çalışma imkanınız olacaktır. Saatlik ücretlerin 10-15 Euro arasında olduğunu söyleyebilirim.
AT11 Sağlık Sigortası Avantajınız da Var
Türk-Alman devletleri arasındaki anlaşma gereği, Türkiyede sağlık güvencesi olan bireylerin SGK’dan edinecekleri A/T11 belgesi ile Almanyada zorunlu olan Öğrenci sağlık sigortasından muaf olma seçeneği vardır. Bu da sizi yıllık 1500 Euro gibi bir masraftan kurtarır. ( AT 11 ile ilgili detaylı bilgiye buradan erişebiirsiniz )
Her şey Böyle Kolaysa Zorluk Nerede?
Yazının başında belirttiğim gibi işin en kolay tarafı kabul almak. Kabul sonrası vize sizi en fazla yoracak süreçlerden biri olacak. Vize için gereken Bloke hesap( Bkz Bloke Hesap Nedir ? ), Geç gelen kabullere ek geciken vizeler, barınma sıkıntıları, banka hesabı açılması, ikamet kaydı vb. bürokratik işlemler sizi daha fazla zorlayacak.
Bunlar da bir şekilde halledilir diyebilirsiniz. Sizi en fazla zorlayacak şey ise eğitim olacak. Hiç alışık olmadığınız şekilde disiplinli ve sürekli ders çalışma gereksinimi, sınavlardan alacağınız düşük notlar ,etrafınızda hemen herkesin bu durumda olması ve bazılarının yolun başında pes etmesi moralinizi bozacak. Kehanette bulunmuyorum, olacakları söylüyorum. “Girmek mi kolay mezun olmak mı başlığı ile bir yazı paylaşmıştım“. Mutlaka okuyun.
Almanya eğitim yolculuğuna başlamadan önce motivasyonunuzun güçlü olması çok önemlidir. Almanya’da okumak hiç de kolay değildir. O nedenle okul ve bölüm seçimi büyük önem gösterir. Bu konuda bilgili birilerine danışmak ve yolu buna göre çizmek sonradan hüsran yaşamaktan çok daha iyidir.
O nedenle başlığı tekrarlamak istiyorum: Şartları karşıladığınız sürece, ben size bir Alman üniversitesinde %100 kabul garantisi verebilirim. Ama sonrası sizin azminize, hırsınıza ve göstereceğiniz çabaya kalmış. Detaylar için buradan formu doldurun. Umarım hayallerinize erişir ve kaliteli bir eğitimin sizi götürebileceği yerleri deneyimleme şansınız olur. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.
Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.
Merhabalar, ben Anadolu lisesi okuyordum fakat son senenin son döneminde açık öğretime geçtim. Büyük bir sıkıntı yaratır mı acaba?
Açık lise mezunları için kabul kararı okullara bırakılmıştır. Kabul veren okullar vardır ancak seçeneklerin oldukça daralır.
Recep Bey merhabalar,
Uzun zamandır araştırdığım ama net cevabını bulamadım bir soruyu sormak istiyordum size. Ben Almanya’ya tıp okumak için geldim ve gerekli olan belgelerin hepsini aldım. (Testas vs dahil) Ancak bu süreçte bölüm değiştirmek istediğimin sonucuna vardım. İstediğim bölümler tıpa yakın bölümler olmadığı için başvuru yapamıyorum. Dil öğrenirken fazlasıyla zaman harcadığım için studienkolleg yaparak tekrardan zaman kaybetmek istemiyorum. Acaba tıpa yakın bir bölüme başvuru yapıp bir dönem okuduktan sonra istediğim herhangi bir bölüme geçiş yapabilir miyim?
Merhaba. Köçmen ailesinin evladının universiteye kabul olma şansı varmı?
Selam, Göçmen olmanız kabul kriterlerini değiştirmiyor. Türkiyede bir üniversiteye yerleştirilmiş olma şartı var. Sonrasında başvuru yapabilirsiniz.
Recep Bey iki sorum olacak cevaplarsanız sevinirim
Çok iyi üniversitelerde bile(rwth,tu berlin)mühendislik bölümlerinin bir kısmı nc frei bunun nedeni nedir ve bu durumda elemeyi neye göre yapıyorlar,
ben endüstri mühendisliği okuyorum ancak almanyada endüstri mühendisliklerinin neredeyse tamamı hochschulelerde ben de bu durumda başka bir mühendislik veya ınformatik okuyabilir miyim?
Saygılar,
Ömer Selam, Pek çok okulda mühendislik programlarının NC frei olması programların zorluğundan dolayıdır. Almanya’da bu tür bölümlerde mümkün olan en fazla sayıda öğrenci kabul edip programda başarılı olabilenlerin devam etmesi yönünde bir anlayış vardır. Zira mühendislik programlarında başarıyı belirleyen öğrencinin bilgisi değil azmi ve yeteneğidir. Diğer soruna gelirsek Almanya’da endüstri mühendisliği adı üstünde endüstri ile direk bağlantılıdır ve yerel üretim tesisleri ile birebir işbirliği içerisinde yürütülmesi teşvik edilir. Yapıları gereği Fachhochschule’ler bu açıdan daha uygundur. Ancak endüstri mühendisliği okuyabileceğin teknik üniversiteler de var.
Merhaba, ufak bir sorum var, şu konuyla ilgili, yazınızdan alıntı yapıyorum:
“12 yıllık bir Anadolu Lisesi Mezunu iseniz:
– YKS’ye girmeli, Açık öğretim kazanmalı ve 2 yıl okumalısınız. ( Alttan dersiniz kalmamalı )
ya da;
– YKS’ye girmeli, 2 yıllık önlisans kazanmalı ve mezun olmalısınız.”
Sorum: YKS TYT puanı ile girilen 2 yıllık bir önlisans bölümünü açık öğretim şeklinde okuyup mezun olsak (kısacası önlisans ve açık öğretim bir arada) HZB için yeterli midir?
Maalesef. Açıköğretim 4 yıllık olmalı.
Bizde 100 de 100 kabul alabilsek sonraki sureçlerin altindan kallariz diye d u sunuyoruz o kadar aciklayici seri oldu ki anlatim,tşk ediyor,umutlarimizinartmasina neden oluyoruz.