Almanyada Üniversite Okumak

Kişisel Araştırma ve Deneyimlerim

Almanyada Üniversite Okumak 20 Soru 20 Yanıt

Bu konuda onlarca yazı yazmama rağmen halen bazı şeylerin anlaşılmadığını farkettim. Sanırım çok fazla ve dağınık bilgi olmasından dolayı okuyucular kayboluyor. Bu nedenle “Almanyada Üniversite okumak” konusunda hepsi olmasa da en çok merak edilenleri ve bana gelen soruları bir makalede topladım. İşte tekmili birden Almanya’da Üniversite Okumak!

Kimler Almanya’da üniversite okuyabilir?

Almanya’da üniversiteye giriş yeterliliğine HZB denir. Türkiye’de örgün eğitimde lise mezunu olup YKS ile üniversitede bir lisans programına yerleştirilen herkes belli şartlar altında Almanya’da lisans programlarında okuma hakkına sahip olur. Aynı şekilde lisans mezunu herkesin Almanya’da yüksek lisans programına başvuru hakkı vardır. En yaygın durum bu olsa da çok sayıda değişik durum ve değişik koşullar söz konusudur. Bu konuda HZB Nedir? ve Anabin İçin Kılavuz makalelerimi de okumak isteyebilirsiniz.

Mezun olduğunuz okul, YKS’de yerleştirildiğiniz bölüm, YKS Puanınız gibi kriterler sizin hangi şartlar altında Almanya’da okuyabileceğinizi belirler. Hemen her duruma uygun gereksinim ve kurallar yoruma açık olmayan bir şekilde belirlenmiştir. Bu koşullara https://anabin.kmk.org/anabin.html sitesinden ulaşabilirsiniz. Sitenin kullanımına ilişkin kılavuz yukarıda verdiğim linklerde mevcut. Buradan durumunuza uygun kuralları görebilisiniz.

Almanyada üniversite okumak giderek artan sayıda gencin hayali haline geliyor.
Photo by Alvaro Sanchez on Unsplash

Türkler Almanya’da üniversite okuyabilir mi?

Almanya yabancı öğrenciler açısından bir üniversite cennetidir. Türkler ülkedeki en büyük yabancı öğrenci gruplarından biridir. Türk öğrenciler Almanya üniversitelerine başvuru hakları açısından pek çok ülkeden şanslı bir durumdadır. En temel şart olan YKS sınavı ile bir programa yerleştirilme şartı başvuruyu çok kolaylaştırmaktadır. Pek çok ülke için geçerli ek sınav şartları Türk öğrenciler için yoktur.

Türk öğrenciler için en büyük handikap Almanca olmaktadır. Ülkemizde ortaöğretimde yabancı dil eğitimi genellikle İngilizce olduğundan, Türk öğrencilerden Almanca bilenlerin oranı çok düşüktür.

Lise diplomam Almanya’da geçerli mi?

Yukarıda da belirttiğim gibi örgün eğitimden alınan diplomalar Almanya’da da geçerlidir. Ancak direkt olarak üniversiteye başvurunuza yetmez. Alman üniversitelerine başvuru için, Türkiye’de üniversite sınavını kazanmış ve bir bölüme yerleştirilmiş olmalısınız. Meslek lisesi ve açık lise diplomaları için farklı kurallar vardır ve https://anabin.kmk.org/anabin.html sitesinden gerekli şartları öğrenebilirsiniz.

Bu konuda daha detaylı bilgiye ve anabin sitesinde nasıl arama yapacağınıza ilişkin HZB Nedir? Almanya Lisans Başvuruları yazımı okuyabilirsiniz.

Almanya’da üniversite okumak için Almanca bilmeli miyim?

Almanya’da lisans programlarının sadece %3’ü , Yüksek Lisans Programlarının ise %20’si İngilizce’dir. Dolayısı ile pratikte Almanya’da lisans programı okumak istiyorsanız Almanca bilmelisiniz diyebilirim. Yüksek lisans için çok daha fazla program var ve İngilizce olarak eğitime devam etmek mümkün. Bu konuda daha fazla detay için Almanyada okumak için Almanca zorunlu mu? yazımı okuyabilirsiniz.

Ek olarak, İngilizce programlarda rekabet çok daha fazla olduğundan bu programlardan kabul almak daha zordur. O nedenle Almanya’da lisans eğitimi istiyorsanız Almanca öğrenmelisiniz.

Alman üniversitelerine başvuru ve kabuller oldukça karmaşık olabilir.
Photo by Sangga Rima Roman Selia on Unsplash

Almanyada üniversite okumak için YKS şart mı?

Eğer lise diplomanız size Türkiye’de ya da Avrupa birliğinde bir ülkede doğrudan sınavsız üniversiteye giriş hakkı vermiyor ise ( Yani lise diplomanız Abitur, Matura, Bakalorya vb. değilse ) YKS sınavına girmeli ve bir lisans bölümüne yerleştirilmelisiniz.

Ancak YKS ile bir bölüme yerleştirilemeseniz bile bir üniversite hazırlık okulu ( studienkolleg ) okumak ya da TestAS sınavı ile bazı okullardan kabul almak mümkündür. TestAS sınavının HZB yeterliliği olduğu okullar için TestAS Sınavını Kabul Eden Üniversiteler  yazımı okuyun.

Almanyada üniversite okumak için YKS kaç puan almak gerekir?

Alman üniversitelerinin girişi kısıtlanmış programların kabullerinde NC denilen bir not sistemi uygulanır. Bu tür programlara başvuran Türk öğrencilerinin YKS puanları NC notuna dönüştürülür. NC sistemi ve puanın dönüşümü için daha önce yazdığım makaleyi okumanızı öneririm. Kabul kısıtlamaları olan programlarda üç değişik sınırlama vardır.

  • Ülke bazında girişi kısıtlanmış programlar: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veterinerlik programları bu kapsamdadır ve giriş için çok yüksek NC notu gerektirir. Bu programlara kabullerde 500 üzeri bir YKS yerleştirme puanı almalısınız. Tıp ve Diş Hekimliğinde çok daha yüksek puanlar gerekir. ( Bkz. Almanya’da Tıp Okumak ve Almanya’da Diş Hekimliği Okumak) Bununla birlikte YKS puanı yeterli olmazsa bazı üniversiteler Tıp ve Diş Hekimliği programlarında TestAS sınavına ek puan verirler ve bu kabul şansınızı arttırır. Bu okulların listesi için TestAS Sınavını Kabul Eden Üniversiteler  yazımı okuyun. Ek olarak Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği Okunacak En İyi 10 Üniversite listesine de bakmak isteyebilirsiniz.
  • Yerel bazda girişi kısıtlanmış programlar: Bu programlar genellikle mühendislik programları dışındaki programlardır. Ancak üniversite bazında değişiklik gösterebilirler. Başvuracağınız programın sayfasını incelemenizi öneririm. Başvurabileceğiniz tüm lisans ve yüksek lisans programlarına https://www.hochschulkompass.de/ sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu programlara başvurularda okulun ve programın popülaritesine göre 380 ve üzerinde bir puana gereksiniminiz olacaktır. Yine bazı okullar TestAS’a ek bonus verirler yukarıdaki linkten bu okullara bakabilirsiniz.
  • Yetenek Sınavı ile kabul alan programlar: Bu programlar genellikle bizde olduğu gibi güzel sanatlar ve müzik konulu lisans programlarıdır. Ancak Almanya’da mimarlık gibi tasarım odaklı programlarda da bu tür yetenek sınavları yapılmaktadır. O nedenle YKS’den alacağınız puana ek olarak yeteneğinizi gösterecek bir portfolyö çalışması da şart olacaktır.

Yukarıda kağıt tabanlı TestAS sınavının İlk bölümüne ilişkin hazırladığım kitapların linklerini göreceksiniz. Öncelikle söylemek isterim ki buradan bir gelir beklentim yok. Kitapların tüm gelirleri başarılı üniversite öğrencileri için oluşturduğumuz bir burs fonunda değerlendiriliyor.

Kabul girişsiz programlar, NC frei olarak adlandırılmıştır ancak her başvuranın kabul edileceği anlamına gelmemektedir. Pek çok üniversite NC notuna ( YKS puanına ) bakmasa da kendi içerisinde bir sınav yapar ya da öğrencilerden başvurdukları programa ilgilerini kanıtlamalarını ister.

Almanya’da üniversite okumak için diploma notu kaç olmalı?

Alman üniversiteleri lisans başvurularında lise diploma notunuzu pek dikkate almazlar. NC notu, YKS puanı üzerinden hesaplanır ancak üniversitelere başvurularda yüksek lisans başvurularında olduğu gibi transkript vermenizi isterler. Bu nedenle özellikle başvurduğunuz programın özelliğine göre belirli derslerdeki lise ya da üniversite notları önemlidir.

Yüksek lisans başvurularında diploma notu için NC 2.5 kısıtı pek çok program için söz konusu olsa da daha kötü notlarla da kabul mümkündür.

Almanya üniversitelerine kabul şartları nedir?

Alman üniversitelerine kabul şartları standart değildir. Okul ve programa göre değişir. Ancak değişmeyen iki temel şart vardır. HZB ( üniversite giriş yeterliliği ) ve programın diline göre Almanca ya da İngilizce Dil yeterliliği. HZB ile ilgili detayları yukarıda yazmıştım ( YKS kazanma zorunluluğu ).

Bunun dışındaki kabul kuralları tamamen okul tarafından belirlenmektedir. Bazı programlar için okul belirli bir sınava girmenizi ister. Bazıları programlar için ön staj şartı koyar. Bazı programlarda ek dil gereksinimleri vardır. Başvurulacak programın başvuru şartları dikkatlice incelenmelidir.

Almanyada üniversite öğrencileri sömestre bileti sayesinde tüm sömestre boyunca ücretsiz seyahat ederler.
Foto von Sascha Hormel

Almanya üniversite Şartlı Kabul nedir?

Almanyada üniversite eğitim denilince en büyük handikap Almanca olmaktadır. Ancak dil yeterliliğini karşılayamayan adaylar için belirli bir süre dil kursuna giderek sonrasında sınavla dil yeterliliklerini kanıtlamaları şartı ile verilen ön onay’a şartlı kabul denir. Bu kabul şartları üniversite bazında farklılıklar göstermekle birlikte genellikle 1 yıllıktır. Okullardan alınan şartlı kabuller sizi öğrenci statüsüne sokmamakla birlikte bazı okullar için öğrenci birliğine üyelik ve öğrenci statüsü sağlamaktadır. Ancak çogunlukla şartlı kabul, size öğrenci vizesi almanız için verilen bir şartlı onay statüsündedir. Bu süre sonunda yapılacak dil sınavında başarılı olamazsanız, vizeniz iptal edilebilir.

Özellikle Almancanın sıfırdan C1 düzeyine getirilmesi 1 yıllık sürede mümkün olmadığından şartlı kabul için de belirli düzeyde Almanca bilgisi gereklidir. Bazı okullar bunu A2, bazıları B1 olarak belirlemiştir. Okulların şartlarını incelemek gerekir.

Almanyada üniversiteye girmek zor mu?

Alman üniversitelerinde kabuller okul ya da programın popülaritesine, kabul kısıtı olup olmamasına göre oldukça zor olabilmektedir. Özellikle tıp ve diş hekimliği gibi ülke bazında kısıtlı programlara kabuller çok zordur. Çok yüksek NC puanının yanısıra ciddi bir arka plan hazırlığı gereklidir. Bakınız: Almanya’da Tıp Okumak. Diğer programlar çok popüler olan okullar dışında kabul alınması belirli şartlara bağlı programlardır. NC puanının yüksekliği kabul şansını arttıran en önemli etkendir.

Alman üniversitelerinin eğitim sistemleri öğrencileri zorlamak ve en iyilerinin mezun olmasını sağlamak üzerine kurulduğundan mezun olmak, kabul almaktan zordur. Bu konuda daha önce yazdığım ve bir istatistiksel araştırma sonucu içeren girmek mi zor mezun olmak mı? yazımı okumanızı öneririm.

Almanyada üniversite okumak ücretsiz mi?

Almanya’da devlet üniversitelerinde eğitim ücretsizdir ve yabancı öğrencilerden de ek bir ücret alınmaz ancak özellikle bazı İngilizce yüksek lisans programları ücretlidir. Bir istisna olarak Baden-Württemberg eyaleti lisans ve yüksek lisans yapan yabancı öğrencilerden sömestre başına 1500 Euro ücret almaktadır.

Daha detaylı bilgi için https://recepdayi.com.tr/almanyada-egitim-bedava/ yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Almanya’da üniversite eğitimi kaç yıl sürer?

Almanyada üniversite eğitimleri genellikle 3 yıldır. Fachhochschule yani uygulamalı bilimler üniversitelerinde ise genellikle 3,5 yıldır. Tıp eğitimi ise bizde olduğu gibi 6 yıl sürmektedir. Ancak uzmanlık için ayrı bir sınav yoktur.

Almanya üniversitelerinin başvuru tarihleri

Almanya’da bizim alışık olduğumuzdan farklı olmak üzere bazı programlar hem kış sömestresinde hem de yaz sömestresinde yeni öğrenci kabul ederler. Ancak bu tüm okullar ve programlar için geçerli değildir ve başvuracağınız programın sitesinden kontrol etmelisiniz. Bazı okullarda yabancı öğrenciler için farklı son başvuru tarihleri vardır ancak genel yaklaşımda:

Kış Sömestresi için 15 Temmuz

Yaz Sömestresi için 15 Ocak son başvuru tarihi olarak öne çıkar.

Bu tarihler genellikle geçerlidir ancak okul bazında yada programın kabul şartlarına göre değişebilir. Yine programın kendi web sitesinden kontrol etmelisiniz.

Alman üniversiteleri için nereye başvurmalıyım?

Alman üniversiteleri başvurularında bazı okullar direkt olarak kendi web siteleri üzerinden başvuru alırken bazıları iki ve hatta üç aşamalı başvuru isterler. Bazı okullar belgelerinizin değerlendirmelerini kendi bünyelerinde yaparken bazıları bunun için uni-assist benzeri kurumları yetkilendirmiştir. Uni -assist sizin belgelerinizi değerlendirerek VPD isminde bir belge düzenler ve bu belge ile okula başvurursunuz.

Yine bazı okullar uni-assist’i tüm süreç için yetkilendirmiştir ve başvuru direkt uni-assist üzerinden yapılmalıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi için Uni-assist başvuruları için daha önce yazdığım makaleyi okumanızı öneririm.

Bazı eyaletlerde uni-assist benzeri başka kurumlara da bu yetki verilmiş olabilir. Yine programın ve okulun web sitesinden kontrolü gereklidir.

Almanyada üniversite okumak
Brown Concrete Mansion

Almanya öğrenci vizesi nasıl alınır?

Almanya’ya ister lisans ister yüksek lisans ve isterseniz bir dil okulu için gidin öğrenci vizesi almalısınız. Bu vizeye başvurmak için de gideceğiniz okuldan bir kabul yazısı almak zorundasınız. Diğer vize evraklarına ek olarak Almanya’da kalmayı planladığınız süre için bir bloke hesap (Sperrkonto) açmalı ya da bir sponsor belgesi sunmalısınız. Öğrenci vizesi ile ilgili yazımı da okumak isteyebilirsiniz.

Bloke hesap tutarı 2023 yılı için yıllık 11.208 Euro olarak açıklandı. Bloke hesap açmak için yetkilendirilen bir kaç kurum var. Bunlardan en bilinenleri Expatrio ve Fintiba. Bloke hesap açılması ile ilgili “Almanya Bloke Hesap Nasıl Açılır?” isminde bir makale yayınladım. Orada detayları bulabilirsiniz.

Danışmanlık Yapıyor muyum?

Profesyonel iş hayatım farklı bir kulvarda. Bu nedenle açıkçası böyle bir yük altına girmekten kaçınmaya çalışıyorum. Şimdilik sadece çok kısıtlı sayıda kişiye burs fonumuza katkı karşılığında danışmanlık veriyorum. Ancak vaktiniz yok, endişeniz var ve eğer erken bir aşamada iseniz Almanya başvurularında yol haritası konulu yazımda bulunan form ya da recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Almanya’ya gitmek için bir danışmanla çalışmalı mıyım?

Bu tamamen size kalmış. Zorunlu mu kesinlikle hayır! Yukarıda da yazdığım gibi ben de bazı adaylara danışmanlık yapsam da bana danışanlara herşeyden önce başvuruları kendilerinin yapabileceğini söylerim ve bu yönde teşvik ederim . Danışman sizi haketmediğiniz bir programa yerleştirebilir mi? Yanıt: Hayır! Ancak sürecin çok yoğun mesai istediğini ve bazen yıpratıcı olabileceğini bilin. Almanya üniversite başvuruları, sıkı takip, iyi araştırma ve özellikle iyi planlama ile halledilebilecek bir süreçtir. Danışmanla çalışmak şart mı? konusunda detaylı bir yazı yazmıştım onu okuyabilirsiniz.

Almanya’da ne kadar masrafım olur?

Almanyada üniversite okumak çoğunlukla ücretsiz olsa da yaşam bedava değil! Almanya’da öğrencilerin aylık masrafları 800 Euro ile 1800 Euro arasında değişebilmektedir. Bulunduğunuz şehir ve barındığınız yer bunu belirleyen en önemli faktördür. Şanslı iseniz ve bir Studentenwerk yurdunda yer bulduysanız 1000 Euro yeterli olabilirken, Münih gibi bir şehirde iseniz ve şehir merkezinde kendinize özel bir dairede konaklamayı tercih ediyorsanız 1800 Euro’yu gözden çıkarmalısınız. Almanya’da öğrencilerin barınma konusu en sıkıntılı konudur. Bu konuda detaylı bir makale yazmıştım onu da okuyun lütfen.

Almanya’daki üniversite şehirlerini ele aldığım yazılarımda oralardaki konaklama imkanlarını ve kabaca kira rakamlarını yazmaya çalışıyorum. Gitmek istediğiniz şehire göre inceleyebilirsiniz. Bkz. Üniversite Şehirleri

Almanya’da öğrenci olduğumda çalışabilir miyim?

Almanyada üniversite eğitimi sırasında size geçici oturum izni verilecektir. Geçici oturum izninizi aldıktan sonra da yılda 120 gün çalışma izniniz olur. Parttime çalışmak öğrenciler arasında oldukça yaygın bir uygulamadır ve iş imkanları çok fazladır. Ancak ne kadar kazanacağınız temelde ne kadar Almanca bildiğinize ve diğer bilgi ve becerilerinize göre değişecektir. Saat ücreti olarak 13 – 18 Euro gibi bir kazancınız olacağını söyleyebilirim.

Almanya’da üniversite okumak için ne yapmalıyım?

Bu soruyu birkaç paragrafta yanıtlamak çok zor. Before its too late! yazımı okuyun orada detaylıca anlatmaya çalıştım.

Yol uzun ve zor ancak azimli ve çalışkan olanlar meyvesini toplayacak. O nedenle vazgeçmeyin sağlıcakla kalın.

Geri bildirimleriniz benim için çok önemli her türlü sorunuz için bana recep[at]recepdayi.com.tr mail adresinden, sosyal medya hesaplarımdan ya da aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. Sevdiklerinizle paylaşın.

48 thoughts on “Almanyada Üniversite Okumak 20 Soru 20 Yanıt

  1. Selamlar Recep abi:)
    Ben 17 yaşındayım ve üniversitede almanyaya gitmek istiyorum.2025te üniversite sınavına girdiğim zaman almancam da b2 olmuş olacak ve şartlı kabul alabileceğim.Fakat bu nc puan sistemi beni çok düşündürüyor.EA öğrencisiyim ve İşletme gibi bölümler düşünüyorum.Gelebilecek ortalama puan EA-420 sizce bu puan dediğim bölüme kabul edilmeme yeter mi?
    Mit freundlichen gruβen.:))
    Ege

  2. İyi günler, acaba YKS sonucumuz sadece kazandığımız yıl mı geçerli yoksa birkaç yıl daha kullanabilir miyiz?

    1. YKS sonucunun son geçerlilik tarihi yok. Ancak vize alırken 2 yıldan eski belge sıkıntı çıkarır. Eğitim amaçlı gidildiği konusunda ikna olmaları zorlaşır.

  3. Merhabalar. Almanyaya başvuru yapmak için burada o bölümü yks ile kazanmamız ve kabul almamız yeterli mi yoksa bölüme yerleşmek ve okula gitmek zorunda mıyız acaba?

  4. Merhaba ben türkiyede bilgisayar mühendisliği okuyorum birinci sınıfı bitirmek üzereyim yani ikinci sınıfa geçiş yaptığımda almanyada bonn universitesine başvurmak istiyorum, almancam c1 nc 1.7 bu sene agnom yüksek ihtimal 3.97 gelicek. Sorum şu ben almanyada direkt birinci sınıftan başlamak istiyorum, ders içeriğimi denkleştirmek gibi bir derdim yok orda ikinci sınıftan başlamak için. Buna rağmen benim burda bir yıl okumuş olmam bir sorun yaratır mı orada baştan başlamak istememe rağmen ? Ayrı olarak iyi bir izlenim olması için üniversitemde birinci sınıf transkriptimi, onur belgemi ve proflarımdan alacağım tavsiye mektuplarını da çevirip yollamak istiyorum. Özellikle birinci sınıf transkriptimi yollamak iyi bir izlenimden ziyade bir problem yaratır mı ?

    1. Yusuf Selam,

      Olumlu etkisi olacağını düşünüyorum. Referans mektuplarını İngilizce olarak alırsan da çeviriye gerek kalmaz. Okuldan alacağın tüm belgeleri İngilizce almaya çalış.

  5. Merhabalar Recep Bey,
    bu kadar derli toplu bilgiyi bir arada verdiğiniz için teşekkür etmek isterim. Emeğinize sağlık . Trabzonlu olduğunuzu okuyunca da bir gururlandım, memleketimden böyle faydalı insanlar çıkması hoşuma gidiyor.Sağolun,var olun.

  6. Merheba Recep Bey
    Ben Elektrik bölümü 2.sınıf öğrencisiyim. Diploma notum 3.10 civarı. Almanya’ da lisans tamamlama şansım hakkında bir şey söyleyebilir misiniz? Yüksek midir, düşük müdür? Araştırdım ama herhangi bir bilgiye ulaşamadım.

  7. Recep bey merhabalar. Ben şuan 12. sınıfa giden bir öğrenciyim ve üniversite eğitimi için almanya’yı düşünüyorum. Bunun için mezuna kalıp almanca öğrendikten sonra ve YKS’de yeterli bir puan aldıktan sonra tüm şartları sağlayabilirsem inşallah almanyada okumak istiyorum. Hazır yolun başındayken bana önerebileceğiniz neler var? Danışmanlık almadığım için birçok konuyu kendim araştırarak halletmeye çalışıyorum. Şuan temel seviyeden başladım ve almanca öğrenmeye çalışıyorum. Ayrıca maddi durum olarak bloke hesap kısmında vize başvurusu sırasında sıkıntı yaşayacağım için garantör ile halletmeyi düşünüyorum. Birde yorumlarda gördüğüm kadarıyla birçok kişinin sorusuna çok içten ve özenle cevaplar vermişsiniz bunun için ayrıca sizi tebrik etmek istiyorum.

  8. Recep bey merhaba, şu anda 9. Sinifa giden bir oglum var ve universiteyi Almanya da okumak istiyor. Okulu ib diplomasi veren bir okul ve oglum da ib diplomasi almak istiyor. Ib diplomasi aldigi takdirde yks de bir bölüme yerlesme zorunlulugu var midir? Bir de bilgisayar muhendisligi icin en az ib diploma notu ne olmali? Teşekkürler

    1. Hale Hanım Selamlar,

      IB diploması ile HZB yeterliliği sağlanmış olur. YKS sınavına girmeye gerek yok ancak IB’nin geçerli olması için bazı şartlar vardır. Min puan için birşey söylenemez bu başvuracağınız okula göre değişecektir.

  9. Merhaba, Türkiye’de 1 yıl okudum ve şu an 2. yılımdayım. Ortalamamı kullanıp bölüm değişikliği yaptım ve Endüstri Mühendisliği okumaktayım. Bildiğim kadarıyla burada okuduğum alan mühendislik olduğu için Almanya’da da mühendislik alanında eğitim görebilirim. Bu doğru mu? Örneğin orada Bilgisayar/Yazılım/Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği tarzı bölümler okuyabilir miyim?

    1. Furkan Selam,

      Almanya’da Bilgisayar, yazılım gibi bölümler mühendislik olarak değerlendirilmezler. Bu tür bölümler “Matematik” bilimleri altında sınıflandırılmıştır. Değerlendirmeleri okullar yapacak ancak yinede başvurmanda bir sakınca yok. Bilgisayar tarafında özel ilgi ve geçmiş çalışma gösterebilirsen kabul şansın daha yüksek olacaktır.

  10. Merhaba. Almanya’da lisans eğitimi görmek istiyorum. Aşağıdaki sorulardan birine yanıt olarak sadece YKS puanının yeterli olmadığı ve aynı zamanda bir üniversiteye yerleşmiş olmanın gerektiğini söylemişsiniz. Benim sene kaybım olduğu için bu yaz sınava girip hemen 2024 sonbaharında eğitimime başlayabilmem için ne yapmam lazım? YKS yerleştirme sonuçları ağustosta açıklanıyor. Ben vize görüşmemi sonuçlar açıklandıktan sonraki zamana alsam bile henüz sınav açıklanmadığı için Almanya’da bir üniversiteden kabul almadan vize başvurusunu yapabilir miyim? Fakat vize görüşmesine gittiğimde kabulüm olsa yeterli olacak mı? Ayrıca Ağustos ayında açıklanan YKS yerleştirmeleri Almanya’daki üniversitelerin başvuru tarihlerinden sonraya denk geliyor. Bu mantıkla sınava girdiğimiz sene Almanya’ya gitmek imkansız mı?

    1. Yusuf Selam,

      Alman üniversitelerinde başvurular genellikle 15 Temmuzda kapandığından pek çok bölüme başvuru için 1 sömestre ya da 2 sömestre beklemelisin. Ancak bazı okullarda bazı bölümler ( NC Frei ) için başvurular Eylül ortası ya da Ekim başına kadar mümkündür. Ne okumak istediğine bağlı olarak bekleme süren değişecektir.

  11. merhabalar, burada sayisaldan sinava girip sayisal bolum kazandiktan sonra almanyaya esit agirlik bolumu kabul edilen herhangi bir bolume basvuru yapabilir miyim? mesela bilgisayar muhendisligini kazandim diyelim almanyada hukuga da basvurup kabul alma sansim var mi?

    1. Merhaba,

      Maalesef kural çok açık HZB’de aynı ya da bitişik bölüm tabiri vardır. Yani burada mühendislik kazanırsanız mühendislik başvurusu yapabilirsiniz.

  12. merhaba
    acaba burda üni kazanıp 1 yıl dondurduktan sonra almanyadaki üniversitelere basvuru yapabilir miyim

  13. Merhaba kızım Almanya da bilgisayarı mühendisliği okumak istiyor şu an konya teknik makine kazanmış burda okumak iatemiyor kayıt yaptırdık Almany da okumak için şartları okudum fakat birenir sizin de bize yol gösterebilirmisiniz nasıl bir yol çizecem lütfen yardıönedebilirmisiniz

  14. Recep Bey merhabalar,
    Öncelikle özverili sitenizden dolayı teşekkür ediyorum. Merak ettiğim tüm sorunların cevaplarını bulabildim; karşmaşık olmadan açık ve net bir şekilde anlatmışsınız.
    Oğlunuzun tıp eğitimiyle ilgili fikirlerini, deneyimleri de okumak isterim.
    Bir sorumla ilgili bilgi bulamadım.
    Çifte vatandaşlar da üniversite sınavına girmek zorunda mı? Türkiye ve yanlış hatırlamıyorsam birkaç ülke de dahil olmak üzere üniversite sınavı sonucununa göre( yks sonucuna göre yerleşmesi örneğin tıp fakültesi için en az 470+ puan alınması) Almanya da üniversite eğitimi alınabiliyor. Bu uygulama ne zamandan beri var? Hep var mıydı? Sizce bu uygulama kalkar mı?

    1. Emine Hn. Selamlar,

      Çifte vatandaşlar ile ilgili de pek çok soru alıyorum. Bununla ilgili yazmaya çalışacağım. Ancak kısa yanıt evet çifte vatandaşlar da YKS’ye girmek zorunda.

  15. merhabalar ben almanyaya gitmek üzere olan bir hemşireyim ve tekrardan üniversite okumak istiyorum almanyada. lisans. yksye 2018de girmiştim ve hemşirelik lisans bölümünü bitirmiştim. benim 2018 yks puanımı kabul ederler mi başvuruda? türkiyede tekrar yksye girip istediğim bölümü kazanmış olmam mı gerekecek yoksa almanyada testas’a girip başvuru yapabiliyor muyum? teşekkürler.

    1. Merhaba ben on lisans ağız ve diş sağlığı mezunuyum vaskaa bir bölüm okumak istiyorum lisans için ve iş bakmak istiyorum acaba benim de yks ye girmem mi gerekiyor

  16. Her şey için çok teşekkürler. 12. Sınıfa yeni başlıyorum. Hedefim Almanyada okumak için YKS den yüksek puan almak. Almanca Goethe den B2 kurslarına kadar aldım ama sertifika sınavlarına YKS sınavından sonra hazırlanıp girmek istiyorum.(Belki Almanya da dil okulunda) . Münih Teknik Bilgisayar için başvuru YKS öncesinde hiç bir şekilde olmuyor mu? Başvuruyu kaçırmak istemiyorum.AP sınavlarının katkısı var mı?Mat ve Fiz de puanım 5. Başvuru sonrası YKS puanım yüksek ise kabul edilme şansım nedir?

    1. Ercan Selam,
      YKS sonucun belli olduktan sonra başvuru yapabilirsin. Pekçok okulun başvurularını kaçıracaksın. Ek olarak Münih Teknik için C1 Almanca sertifikan olmalı. YKS sonrası süreci dil eğitimi ile değerlendirebilirsin ve sonraki dönem başvuru yapabilirsin.

  17. Recep bey merhaba ben bu sene üniversiteye yerleştim yks istediğim gibi geçmedi bu yüzden nc 2.6 obp 89 istediğim bölüm zaten nc frei yada 1.8
    1.7 ile alıyor ben şartlı kabul için 15 inde basvuru yapacam beni korkutan vize sizce vizede bir sıkıntı cikarmi ve bir sorum daha olacak ben yerleştiği bölüme turkiyede kayit yaptıracak bir sıkıntı olurmu

    1. Selam Hamit,

      Vize işinde sıkıntı çıkmaz diyemeyiz. Bu sizin mülakatta motivasyonunuzu ne derece karşıya geçirebildiğinizle alakalı. Türkiyede kayıt yapmanız başvurularınızı etkilemez.

  18. Recep hocam TR de almış olduğum YKS puanı ile yerleşeceğim üniversitenin uluslararası standartta belli bi konumda olmalı mı ?
    örneğin bilgisayar veya türev mühendislikleri ile ilgili Almanya da bir üniversite okumam için ilgili üniversiteler arasında herhangi bir etkileşim bulunmalı mı ?

  19. Recep hocam NC puanım ile birlikte gidebileceğim üniversite ve bölümleri nereden kontrol edebilirim ?

  20. Recep Bey merhabalar. YKS ile yerleştiğimiz bölümün tamamıyla aynısının Almanyadaki üniversitelerde bulunması zorunlu mudur acaba? Örneğin Almanca öğretmenliği kazanmış isek Türkiyede Almanyadaki üniversitelerde Alman dili ve edebiyatına başvuru yapıp kabul alabilir miyiz?

    1. Burak Selam,

      Bu tür sorular için kesin bir yanıt vermek olanaksız. Bunu kontrol edebileceğin bir tablo ya da site yok maalesef. Okullar kendi kriterlerini kendileri belirlerler. Bu nedenle bu tür soruları spesifik olarak başvurmak istediğin okullarla yazışmalısın.

  21. merhaba almanyada bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum nc 1.6 ama almancam yok bunun için türk almanda inşaat müh yazıp almanca hazırlıktan sonra c1 belgesi aldıktan sonra geçiş yapailir miyim

  22. Merhaba, Lisans eğitimime almanyada başlamak için yks sonucum türkiyede istediğim bölüme yerleşmelimiyim yoksa NC puanı yeterli midir? Cevaplarsanız çok sevinirim

  23. merhaba ben türkiyede bi lise öğrencisiyim ve almanyaya tasinicagimiz icin almanyada bir üniversite kazanmak istiyorum. romanya üzerinden AB vatandasligim oldugu icin ekstra bi avantajim var mi biliyorsaniz paylaşırsaniz sevinirim

    1. Zeynep Selam,

      AB vatandaşlığı bazı durumlarda ( bazı yerel olarak kabul kısıtlı programlar ) avantajlı, bazı durumlarda ise ( Çok popüler bölümlerde tıp, diş hekimliği, veterinerlik vb. ) dezavantajlı olabilir. Ama en önemli avantajı vize, Bafög yardımı gibi konularda olacaktır.

  24. Çok güzel ve faydalı bir site hazırlamışsınız, gerçekten aklımızdaki pek çok soruya yanıt bulabiliyoruz. Emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir